Syftet med propositionen är att precisera och komplettera de behörighetsvillkor och krav på erfarenhet som gäller förvaltningen och den verkställande ledningen i de arbetspensionsförsäkringsbolag som sköter verkställigheten av det lagstadgade arbetspensionsskyddet samt att förenhetliga behörighetsvillkoren jämfört med andra försäkringsbolag samt pensionsstiftelser och pensionskassor. Dessutom föreslås det ändringar av teknisk natur som förtydligar regleringen.
Det föreslås att det till lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag (354/1997) fogas ett krav på att ledamöterna i arbetspensionsförsäkringsbolagets förvaltningsråd ska ha god vandel. Dessutom föreslås det att det i förvaltningsrådet ska finnas sakkunskap om arbetspensionsförsäkringsverksamhet. Med sakkunskap om arbetspensionsförsäkringsverksamhet avses enligt propositionen kunnande inom och förståelse för bl.a. arbetspensionssystemets funktion och konkurrensläget, om de centrala bestämmelserna och myndighetsföreskrifterna för branschen samt arbetspensionsförsäkringsbolagets förvaltning.
Det föreslås att kompetenskraven för arbetspensionsförsäkringsbolagets styrelse ändras så att det ställs ett kollegialt krav på att styrelsen utöver god sakkunskap om placeringsverksamhet även ska ha sådan yrkeskompetens och erfarenhet som skötseln av uppgiften kräver. Enligt propositionsmotiven kan annan yrkeskompetens och erfarenhet som skötseln av uppgiften kräver hänföra sig exempelvis till en annan typ av samhällskunnande, erfarenhet av olika arbets- och ledningsuppgifter eller intressentgruppsrelationer, som ger en förmåga att bedöma den verksamhet som bolaget i fråga bedriver som en del av arbetspensionssystemet.
Det föreslås också att bestämmelserna om bindningar lättas upp och förtydligas för såväl förvaltningsrådets som styrelsens del, så att ordföranden för förvaltningsrådet och styrelseordföranden samt hälften av de övriga ledamöterna i dessa organ ska vara personer som inte är anställda hos eller verkställande direktör för ett bolag, en sammanslutning eller ett institut som anges i paragrafen. Förvaltningsrådets och styrelsens ordförande får inte heller vara ledamöter av förvaltningsorgan i sådana andra sammanslutningar inom finanssektorn. Syftet med ändringen är att främja tillgången till lämplig kompetens och lämpligt kunnande för arbetspensionsförsäkringsbolagets förvaltning samtidigt som man säkerställer att arbetspensionsförsäkringsbolagens verksamhet bedrivs åtskilt från och självständigt i förhållande till andra finansiella aktörer.
I propositionen föreslås det också att det till lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag fogas en ny bestämmelse enligt vilken arbetspensionsförsäkringsbolagets styrelse ska fastställa bolagets centrala funktioner. De personer som svarar för de centrala funktionerna förutsätts ha både sakkunskap om arbetspensionsförsäkringsverksamhet och sådan yrkeskompetens och erfarenhet som uppgiften kräver.
Ett arbetspensionsförsäkringsbolag ska enligt propositionen ha tillräckliga förfaranden och skriftliga verksamhetsprinciper för att säkerställa att bolagets verkställande direktör och styrelseledamöterna samt de personer som svarar för de centrala funktionerna uppfyller behörighetsvillkoren. Bolagets styrelse ska årligen bedöma företagsstyrningssystemet, de skriftliga verksamhetsprinciperna och kontinuitetsplanen samt hålla dem uppdaterade.
Dessutom föreslås det att det till lagen om Pensionsskyddscentralen (397/2006) fogas en bestämmelse om skadeståndsansvar för Pensionsskyddscentralens styrelsemedlemmar för skada som de uppsåtligen eller av oaktsamhet orsakat Pensionsskyddscentralen i sitt uppdrag som styrelsemedlem. Syftet med ändringen är att förtydliga skadeståndsansvaret för Pensionsskyddscentralens styrelsemedlemmar och öka transparensen samt att utvidga skadeståndsansvaret så att det även omfattar situationer där offentlig makt inte utövas.
Social- och hälsovårdsutskottet anser att propositionens mål är motiverade. Utskottet tillstyrker lagförslagen. Utskottet konstaterar att arbetspensionsförsäkringen är en central del av socialförsäkringen och anser det viktigt att kompetenskraven för ledningen och förvaltningen av arbetspensionsförsäkringsbolagen betonar kravet på sakkunskap om arbetspensionsförsäkringsverksamhet och arbetspensionslagstiftning. Arbetspensionsförsäkringsbolagen sörjer för en betydande del av medborgarnas pensionsskydd och för förvaltningen av de fonder som reserverats för finansiering av pensioner, och deras verksamhet måste därför vara öppen, transparent och ansvarsfull.
Utskottet föreslår nedan i detaljmotiven att 9 b § om förvaltningsråd samt 9 e § om styrelseledamöter och ordförande i lagförslag 1 preciseras i enlighet med vad som konstateras i propositionsmotiven så att den sakkunskap om arbetspensionsförsäkringsverksamhet som krävs av förvaltningsrådet, den sakkunskap om arbetspensionsförsäkringsverksamhet som krävs av styrelseledamöter och annan yrkeskompetens som krävs av styrelsen kan inhämtas inom skälig tid efter valet. Dessutom föreslår utskottet att 12 b § om allmänna krav på företagsstyrningen i lagförslag 1 preciseras i fråga om stärkandet av styrelsens verksamhetsprinciper.
Lagarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025. Det föreslås dock att 9 b § 2 mom. om kompetenskraven för förvaltningsrådet och 12 l § om arbetspensionsförsäkringsbolagets centrala funktioner i lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag träder i kraft den 1 januari 2026. Sakkunniga har ansett det vara mer ändamålsenligt att alla bestämmelser träder i kraft den 1 januari 2026 för att arbetspensionsförsäkringsbolagen ska ha en tillräcklig övergångstid för att beakta ändringarna i sin praktiska verksamhet. Utskottet föreslår därför att ändringarna i lagförslag 1 träder i kraft den 1 januari 2026.