Senast publicerat 23-10-2024 10:36

Betänkande UtUB 9/2024 rd RP 82/2024 rd Utrikesutskottet Regeringens proposition till riksdagen om godkännande och sättande i kraft av ramavtalet om partnerskap och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Malaysias regering, å andra sidan

INLEDNING

Remiss

Regeringens proposition till riksdagen om godkännande och sättande i kraft av ramavtalet om partnerskap och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Malaysias regering, å andra sidan (RP 82/2024 rd): Ärendet har remitterats till utrikesutskottet för betänkande. 

Sakkunniga

Utskottet har hört 

  • biträdande avdelningschef Juha Niemi 
    utrikesministeriet
  • ansvarig tjänsteman Saara Harju 
    utrikesministeriet.

PROPOSITIONEN

I propositionen föreslås det att riksdagen godkänner ramavtalet om partnerskap och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Malaysias regering, å andra sidan, och att riksdagen antar en lag för att sätta i kraft de bestämmelser i avtalet som hör till området för lagstiftningen. Avtalet om partnerskap och samarbete undertecknades i Bryssel i december 2022. 

Avtalet med Malaysia är ett blandat avtal som innehåller både bestämmelser som hör till medlemsstaternas behörighet och bestämmelser som hör till Europeiska unionens behörighet. Det är fråga om det första bilaterala avtalet mellan EU och Malaysia. 

Avtalet syftar till att övergripande öka samarbetet mellan EU och Malaysia. Genom avtalet stärks samarbetet inom flera sektorer, bland annat mänskliga rättigheter, förhindrande av spridning av massförstörelsevapen, bekämpning av terrorism, korruption och organiserad brottslighet, migration, miljö, energi, klimatförändringar, transporter, vetenskap och teknik, sysselsättning och socialpolitik, utbildning, jordbruk och kultur. Avtalet innehåller också bestämmelser om skydd av EU:s ekonomiska intressen. I avtalet finns det därutöver ett viktigt avsnitt om handelssamarbete. 

Avtalet träder i kraft den första dagen i den andra månad som följer på den dag då den senare parten till den andra parten har anmält att de rättsliga förfaranden som är nödvändiga för ikraftträdandet har slutförts. I propositionen ingår ett förslag till lag om sättande i kraft av de bestämmelser i avtalet som hör till området för lagstiftningen. Lagen avses träda i kraft samtidigt som avtalet träder i kraft, vid en tidpunkt som föreskrivs genom förordning av statsrådet. 

UTSKOTTETS ÖVERVÄGANDEN

(1) Regeringen föreslår att riksdagen godkänner ett ramavtal om partnerskap och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Malaysias regering, å andra sidan. Propositionen innehåller också ett förslag till en så kallad blankettlag, genom vilken de bestämmelser i avtalet som hör till området för lagstiftningen sätts i kraft. 

(2) Avtalet om partnerskap och samarbete är det första bilaterala avtalet mellan EU och Malaysia. Avtalsförhållandet mellan Malaysia och EU grundar sig i nuläget på samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och medlemmarna i Sydostasiatiska nationernas förbund (Asean), som trädde i kraft 1980. Ramavtalet om partnerskap och samarbete mellan EU och dess medlemsstater, å ena sidan, och Malaysia, å andra sidan, utvidgar i hög grad parternas möjligheter att samarbeta. Genom avtalet ersätts den rättsliga ram som det tidigare avtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Asean utgör. EU har ett motsvarande avtal med fem andra länder i Asean, nämligen Indonesien, Filippinerna, Vietnam, Singapore och Thailand. Avtalen med Singapore och Thailand har ännu inte trätt i kraft. 

(3) Utrikesutskottet välkomnar ingåendet av ett ramavtal med Malaysia och anser att det är viktigt med tanke på Malaysias betydelse som en viktig partner för EU i Sydostasien. I internationella frågor är EU och Malaysia ofta likasinnade, och liksom EU stöder Malaysia såväl ett regelbaserat internationellt system som frihandel. Av de länder som ingår i den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean är Malaysia EU:s tredje största handelspartner. EU är Malaysias fjärde största handelspartner. Under de senaste åren har den sammanlagda årliga volymen av handeln med varor och tjänster mellan EU-länderna och Malaysia ökat. År 2022 uppgick den till cirka 58 miljarder euro. Handeln har visat ett underskott för EU. Enligt den senaste statistiken från 2021 uppgick direktinvesteringarna mellan EU och Malaysia till cirka 47 miljarder euro. Handelsutbytet mellan Finland och Malaysia har utvecklats positivt och uppgick till cirka 676 miljoner euro år 2022. Uppskattningsvis 30–40 finländska företag har verksamhet i Malaysia. 

(4) Ramavtalet mellan EU och Malaysia om partnerskap och samarbete skapar ramar för ett bredare samarbete. Utskottet anser det vara viktigt att målsättningen för avtalet i enlighet med propositionen är att främja samarbetet för att stödja de värderingar som avtalsparterna delar, såsom de mänskliga rättigheterna samt internationell stabilitet, rätt och säkerhet. 

(5) Genom avtalet strävar man dessutom efter att öka handeln mellan parterna, stödja handelsförutsättningarna och utveckla det multilaterala handelssystemet. Parterna har som mål att främja ett frihandelsavtal mellan EU och Malaysia, och de är dessutom överens om att föra dialog om handel och investeringar och att samarbeta för att förbättra små och medelstora företags konkurrenskraft. 

(6) Sammantaget anser utskottet att propositionen behövs och fyller sitt syfte. Utskottet tillstyrker propositionen utan ändringar. 

FÖRSLAG TILL BESLUT

Utrikesutskottets förslag till beslut:

Riksdagen godkänner avtalet i proposition RP 82/2024 rd till den del det ingår i Finlands behörighet. Riksdagen godkänner lagförslaget i proposition RP 82/2024 rd utan ändringar. 
Helsingfors 22.10.2024 

I den avgörande behandlingen deltog

ordförande 
Kimmo Kiljunen sd 
 
vice ordförande 
Sofia Vikman saml 
 
medlem 
Eva Biaudet sv 
 
medlem 
Veronika Honkasalo vänst 
 
medlem 
Antti Kaikkonen cent 
 
medlem 
Atte Kaleva saml 
 
medlem 
Anne Kalmari cent 
 
medlem 
Pia Kauma saml 
 
medlem 
Johannes Koskinen sd 
 
medlem 
Jarmo Lindberg saml 
 
medlem 
Antti Lindtman sd 
 
medlem 
Tytti Tuppurainen sd 
 
medlem 
Ville Vähämäki saf. 
 

Sekreterare var

utskottsråd 
Tiina Larvala.