Eduskunnan kirjaston EU-kokoelma

Eduskunnan kirjastossa on käytettävissä laaja EU-kokoelma, johon kuuluu mm. julkaisuja, valmisteluasiakirjoja, säädöksiä, valtiosopimuksia ja tietokantoja. Kokoelmassa on myös vanhempaa aineistoa, kuten Euroopan yhteisöjen virallinen lehti vuodesta 1958 alkaen. Eduskunnan kirjaston tietopalvelu vastaa EU:ta koskeviin kysymyksiin ja antaa tiedonhallintakoulutusta EU-tiedonlähteistä.

Fyysinen EU-kokoelma sijaitsee kolmessa eri paikassa kirjaston tiloissa. Osa vanhempaa aineistoa on suljetussa varastossa, ei-kotilainattava aineisto on lukusalissa sekä pääosa lainattavasta aineistosta sijaitsee kirjaston avokokoelmassa (hyllyluokka 31). Kokoelman aineistoa voi etsiä Eduskunnan kirjaston Selma-kokoelmatietokannasta. Kirjaston EKS-asiasanastoa voi käyttää apuna tiedonhaussa. Luokassa 31 ovat EU-aiheiset asiasanat. EU-tietoa käyttävät mm. ministeriöiden tietopalvelut, tutkijat sekä opiskelijat.

​EU:n tallekirjasto

Eduskunnan kirjastolla on ollut vuodesta 1974 lähtien osittaiset EU:n tallekirjasto-oikeudet (depository library). Kirjasto saa järjestelmällisesti kokoelmaansa EU:n tärkeimmät asiakirjat ja julkaisut. Teemme myös muuta EU-aiheisen kirjallisuuden hankintaa kaupallisilta toimijoilta. Täydet tallekirjasto-oikeudet (EDC=European documentary centre) Eduskunnan kirjasto sai vuonna 2018 solmimalla Euroopan komission kanssa tallekirjastosopimuksen.

EU-tallekirjastostatuksen johdosta Eduskunnan kirjasto osallistuu aktiivisesti sekä Suomen EU-verkostojen että EU-jäsenvaltioiden verkostojen yhteistoimintaan. Merkittävimpiä toimintamuotoja ovat yhteiset koulutustilaisuudet sekä ajankohtaisen informaation välittäminen sähköpostilistalla. Niin ikään kirjasto laatii Euroopan komissiolle vuosiraportin toiminnastaan EU-tiedon osalta. Suomessa EU-tallekirjastojen sekä muiden EU-verkostojen toimintaa koordinoi Euroopan komission edustusto Suomessa.

​Eduskunnan kirjaston palvelut

Eduskunnan kirjaston kokoelmat, palvelut ja asiantuntemus ovat kaikkien käytettävissä. Asiakaspalvelussa neuvomme ja opastamme sinua kirjaston ja sen kokoelmien ja tietokantojen käytössä. Tavoitat asiakaspalvelun numerosta 09 432 3423 tai sähköpostilla kirjasto.tietopalvelu@eduskunta.fi.

Haemme tietoa ja aineistoa Eduskunnan kirjaston omista kokoelmista, verkkolähteistä sekä kotimaisista ja ulkomaisista tietokannoista, joihin kirjasto on hankkinut käyttöoikeudet. Tietopalvelu on pääosin maksutonta.

Esimerkkejä EU-kokoelmamme aineistoista:
EU-oikeuteen liittyvää aineistoa
Euroopan yhdentymiseen liittyvää aineistoa
Euroopan unioni-käsikirjat   

Tutustu kirjaston kokoelmiin

 

Teksti: Tommi Peuhkurinen, maaliskuu 2021, sähköposti: etunimi.sukunimi@eduskunta.fi