Kirjaston johtajat 1900-luvulla
Axel Herman
Bergholm 1907–1949
Pitkään kirjastonjohtajana toimineen Axel Herman Bergholmin aikana ehti tapahtua paljon. Kirjasto kehittyi pienestä, ainoastaan valtiopäivämiehille tarkoitetusta säätyjen kirjastosta suureksi, yleiseksi erikoiskirjastoksi. Kirjastosta tuli julkinen ja kaikille avoin kirjasto vuonna 1913. Kirjaston nimi muuttui Suomen eduskunnan kirjastosta (1907) Valtion keskuskirjastoksi (1920) ja vuonna 1922 Eduskunnan kirjastoksi. Muutto Säätytalosta Eduskuntataloon tapahtui vuonna 1931.
Bergholm piti kirjaston kehittämistä tärkeänä ja siksi hän teki pitkiä opintomatkoja Saksaan, Itävaltaan, Ranskaan ja muihin Pohjoismaihin. Yhteistyö pohjoismaisten parlamenttikirjastojen johtajien kanssa alkoi vuonna 1922. Yhteisiä kokouksia pidetään edelleen vuoron perään eri maissa.
Juuri ennen kuin Bergholm jäi eläkkeelle, annettiin laki Eduskunnan kirjastosta N:o 627/1948.
Bergholm oli aktiivinen kirjastoalan vaikuttaja. Hän oli mm. Suomen Tieteellisten Kirjastojen seuran puheenjohtaja.
Berholmin julkaisuja Eduskunnan kirjaston kokoelmissa
Bergholmista kirjoitettua Eduskunnan kirjaston kokoelmissa
Elsa
Bruun 1949–1956
Elsa Bruun aloitti Eduskunnan kirjastossa jo vuonna 1914 ja 1920 hänet nimitettiin apulaisjohtajaksi. Hän oli ensin vt. ylikirjastonhoitaja vuodet 1949–1951 ja ylikirjastonhoitajana 1951–1956.Tämä nimitys oli historiallinen, sillä Elsa Bruun oli ensimmäinen nainen pohjoismaisten parlamenttikirjastojen ylikirjastonhoitajan virassa. Elsa Bruun uudisti kirjaston organisaatiota sisäisesti, kehitti sen toimintaa ja teki kirjastosta entistä tunnetumman mm. opiskelijoiden keskuudessa.
Kirjaston uusi käyttöopas vuodelta 1954 opastaa kirjaston asiakasta havainnollisin kuvin ja tekstein. Näyttelytoiminta laajenee uutuuskirjojen esittelyn lisäksi. Ensimmäinen näyttely vuonna 1951 esittelee eri maiden talousarvioita koskevaa kirjallisuutta.
Talvi- ja jatkosodan aikana Elsa Bruun oli virkavapaalla toimien sosiaaliministeriön Lastensiirtokomitean toimistopäällikkönä. Elsa Bruun vastasi lasten lähettämisestä Ruotsiin.
Bruunin julkaisuja Eduskunnan kirjaston kokoelmissa
Bruunista kirjoitettua Eduskunnan kirjaston kokoelmissa
Henrik
Schauman 1957–1979
Eduskunnan kirjastosta kehittyi Henrik Schaumanin aikana merkittävä yhteiskuntatieteiden ja juridiikan alan tieteellinen kirjasto. Schaumanin oma tieteenala oli poliittinen historia ja hän toimitti yhdessä Jorma Vallinkosken kanssa Suomen historiallista bibliografiaa. Schaumanin aikana monet asiat saivat alkunsa:
arkiston aineiston mikrofilmaus aloitetaan, Valtion virallisjulkaisut -bibliografiaa julkaistaan ja kirjaston tietopalvelu saa alkunsa 1968, kun lainaustoimistossa aletaan erityinen neuvonta.
Tähtihetkiä Schaumanin uralla ovat juhlavastaanotto yli 300 vieraalle kirjaston täyttäessä 100 vuotta vuonna 1972 ja kirjaston muutto eduskunnan lisärakennukseen Aurorankatu 6:een vuonna 1978.
Henrik Schauman oli mukana monessa kirjastoalan toiminnassa. Hän oli mm. Pohjoismaisen tieteellisen kirjastoseuran puheenjohtaja ja hän toimi Tieteellisten kirjastojen ja tieteellisen informoinnin neuvostossa.
Schaumanin julkaisuja Eduskunnan kirjaston kokoelmissa
Schaumanista kirjotettua Eduskunnan kirjaston kokoelmissa
Eeva-Maija
Tammekann 1980–1993
Eeva-Maija Tammekann osallistui aktiivisesti kirjastoista ja Eduskunnan kirjastosta käytyyn keskusteluun, myös lehtien mielipidepalstoilla, esim. Kalevassa 16.2.1983 ”Eduskunnan kirjaston kirjalainat” ja Helsingin Sanomissa 24.12.1982 ”Eduskunnan kirjasto kaikkien käytettävissä” julkaistuilla kirjoituksilla. Toimiminen kirjastoalan sekä kansainvälisillä että kotimaisilla foorumeilla oli tärkeää.
Tammekann vahvisti tietotekniikan roolia kirjastossa. Elektroninen Eki-kokoelmaluettelo tuli käyttöön vuonna 1988. Kirjastojärjestelmän ja Selma-kokoelmatietokannan käyttöönotto vuonna 1992 muutti kirjastosalin kalustuksen: kortistolaatikoiden tilalle tulivat näyttöpäätteet.
Muita kauaskantoisia asioita olivat lakien eduskuntakäsittely -rekisterin valmistuminen vuonna 1990 ja veteraanikansanedustajien muistitietoprojektin aloitus. Lisäksi laissa Eduskunnan kirjastosta N:o 983/1984 henkilökunnan edustaja saa läsnäolo- ja puheoikeuden kirjaston hallituksen kokouksissa.
Tammekannin julkaisuja Eduskunnan kirjaston kokoelmissa
Tammekannista kirjoitettua Eduskunnan kirjaston kokoelmissa