Eduskunta on osallistunut ydinvoimaloiden rakentamista koskevaan päätöksentekoon vuodesta 1992 alkaen. Sen jälkeen on hylätty yksi ja hyväksytty neljä periaatepäätöstä lisäydinvoiman rakentamisesta.
Suomessa on tällä hetkellä viisi kaupallisessa sähköntuotannossa olevaa ydinvoimalaa. Niistä kolme sijaitsee Eurajoen Olkiluodossa ja kuuluu Teollisuuden Voimalle. Kaksi sijaitsee Loviisassa ja kuuluu nykyiselle Fortumille.
Ydinvoimaloista neljä vanhinta on rakennettu aikana, jolloin lainsäädäntö ei edellyttänyt eduskunnan päätöstä rakentamisluvasta. Rakentamisluvan käsittely muuttui vasta nykyisen, vuonna 1988 voimaan tulleen ydinenergialain myötä. Sen mukaan valtioneuvoston tekemä periaatepäätös, jossa ydinlaitoksen rakentamisen on katsottu olevan yhteiskunnan kokonaisedun mukaista, annetaan eduskunnalle tarkastettavaksi, joka voi joko jättää sen sellaisenaan voimaan tai kumota sen.
Ydinenergialaki (1987/990)
Hallituksen esitys HE 16/1985 eduskunnalle Ydinenergialaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi
Tiedot lepäämään jätetyn ydinenergialain käsittelystä eduskunnassa, M 1/1987
Tähän tekstiin on koottu ydinvoiman lisärakentamista koskevien päätösten käsittelytiedot ja äänestystuloksia. Tekstin lopussa olevasta visualisoinnista voit tarkastella valikoitujen äänestysten tuloksia eduskuntaryhmittäin ja kansanedustajittain.
Valtioneuvoston energiapoliittinen selonteko 1992
Eduskunta pääsi ottamaan kantaa lisäydinvoiman rakentamiseen ensimmäisen kerran 1990-luvun alussa. Vuonna 1992 valtioneuvosto antoi energiapoliittisen selonteon, jonka eduskunta hyväksyi. Selonteon käsittelyn yhteydessä eduskunta hyväksyi Matti Vanhasen ehdottaman lausuman, jonka mukaan ydinvoiman lisärakentaminen ei sisälly Suomen energiastrategiaan. Lausuma hyväksyttiin äänin 78–96 (5 tyhjää, poissa 20).
Valtioneuvoston selonteko: Energiapolitiikasta, VNS 1/1992
Periaatepäätös Imatran Voiman ja Teollisuuden Voiman ydinvoimalaitoksesta
Vuonna 1993 eduskunnan käsittelyyn tuli periaatepäätös Imatran Voiman ja Teollisuuden Voiman muodostaman Perusvoiman lupahakemuksesta viidennen ydinvoimalareaktorin rakentamiseksi.
Talousvaliokunta päätyi mietinnössään esittämään periaatepäätöksen kumoamista. Eduskunta hylkäsi periaatepäätöksen talousvaliokunnan mietinnön mukaisesti. Vastaehdotus periaatepäätöksen voimaan jättämiseksi hävisi äänestyksessä 107–90 (poissa 2). Sen lisäksi eduskunta hyväksyi kaksi lausumaa.
Valtioneuvoston periaatepäätös M 7/1993 Imatran Voima Oy:n ja Teollisuuden Voima Oy:n hakemukseen ydinvoimalaitosyksikön rakentamisesta,
Periaatepäätös Teollisuuden Voiman ydinvoimalaitosyksiköstä
Seuraavan kerran lisäydinvoima tuli ajankohtaiseksi, kun Teollisuuden Voima sai luvan viidennen ydinvoimalan eli Olkiluoto 3 -reaktorin rakentamiseksi. Samalla tehtiin päätös käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamisesta laajennettuna. Eduskunta hyväksyi Olkiluoto 3 -reaktoria koskevan periaatepäätöksen äänin 107–92. Samalla se hyväksyi talousvaliokunnan mietintöön liittyvät neljä lausumaa.
Säännöllinen sähköntuotanto ydinvoimalassa alkoi vuonna 2023.
Valtioneuvoston periaatepäätös M 4/2001 Teollisuuden Voima Oy:n hakemukseen ydinvoimalaitosyksikön rakentamisesta
Valtioneuvoston periaatepäätös M 5/2001 Posiva Oy:n hakemukseen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamisesta laajennettuna
Periaatepäätökset Teollisuuden Voiman ja Fennovoiman ydinvoimalayksiköistä
Vuonna 2010 käsiteltiin periaatepäätöksiä ydinpolttoaineen loppusijoituspaikasta sekä kahdesta ydinvoimalasta, joille hakivat lupia Teollisuuden Voima ja Fennovoima.
Talousvaliokunta esitti mietinnössään kaikkien kolmen periaatepäätöksen hyväksymistä eli jättämistä sellaisenaan voimaan. Lisäksi se ehdotti hyväksyttäväksi neljä lausumaa.
Eduskunta hyväksyi Teollisuuden Voiman periaatepäätöksen äänin 120–72 (tyhjiä 2, poissa 5). Fennovoiman periaatepäätös hyväksyttiin äänin 121–71 (tyhjiä 2, poissa 5). Myös loppusijoituslaitosta koskeva periaatepäätös hyväksyttiin.
Valtioneuvoston periaatepäätös M 2/2010 Teollisuuden Voima Oyj:n hakemukseen ydinvoimalaitosyksikön rakentamisesta
Valtioneuvoston periaatepäätös M 4/2010 Fennovoima Oy:n hakemukseen ydinvoimalaitoksen rakentamisesta
Valtioneuvoston periaatepäätös M 3/2010 Posiva Oy:n hakemukseen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamisesta laajennettuna
Fennovoiman päivitetty periaatepäätös
Fennovoiman osalta periaatepäätös käsiteltiin uudelleen vuonna 2014, kun laitostoimittajaksi vaihtui venäläinen Rosatom.
Eduskunta hyväksyi periaatepäätöksen äänin 115–74 (tyhjiä 4, poissa 6). Samalla se hyväksyi talousvaliokunnan mietintöön sisällyttämän lausumaehdotuksen.
Fennovoiman hakemusta koskeva periaatepäätös, M 6/2014
Teollisuuden Voiman rakentamislupa raukesi 2015, koska valtioneuvosto ei myöntänyt luvan hakemiselle jatkoaikaa. Valtioneuvoston yleisistunto 25.9.2014, tiedote.
Fennovoima perui rakentamislupahakemuksen vuonna 2022.
Valtioneuvoston päätös TEM/2022/85 ydinvoimalaitosta koskevan rakentamislupahakemuksen käsittelyn raukeamisesta
Tarkastele äänestystuloksia
Oheinen visualisointi sisältää tulokset niistä eduskunnan äänestyksistä, jotka liittyivät lisäydinvoiman rakentamiseen. Asioiden käsittelyissä äänestettiin usein myös lausumaehdotuksista, mutta niitä ei ole otettu visualisointiin mukaan.
Kaikkiin äänestyksiin voi tutustua asian käsittelytietosivun kautta. Jokaisesta äänestyksestä on nähtävillä äänten jakautuminen eduskuntaryhmien mukaan ja kansanedustajittain.