Yleistietoa eduskunnan täysistunnoista​ ​

Eduskunnan täysistunto on lainsäädäntötyön ja ajankohtaisen poliittisen keskustelun keskeinen areena. Eduskunnan tärkein tehtävä, lakien säätäminen, tapahtuu täysistunnossa. Täysistunnossa eduskunta päättää myös valtion talousarviosta ja käsittelee valtioneuvoston selontekoja, tiedonantoja ja ilmoituksia sekä hyväksyy tärkeimmät Suomea sitovat kansainväliset sopimukset.

Eduskunnan täysistunto on myös tärkeä ajankohtaisen poliittisen keskustelun foorumi. Tavoitteena on, että merkittävästä ajankohtaisesta asiasta voidaan nopeasti keskustella täysistunnossa. Tämän mahdollistavia eduskunnan työskentelymuotoja ovat suullinen kyselytunti, välikysymys, ajankohtaiskeskustelu ja pääministerin ilmoitus. 

​Täysistuntoja tiistaista perjantaihin 

Eduskunta kokoontuu täysistuntoon yleensä tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 14, torstaisin klo 16 ja perjantaina klo 13. Torstain täysistunto alkaa suullisella kyselytunnilla. Eduskunnan puhemiesneuvosto päättää mitkä asiat otetaan täysistuntokäsittelyyn, eli täysistunnon päiväjärjestyksestä.

Täysistunnot lähetetään suorina verkkolähetyksinä eduskunnan verkkolähetyspalvelussa​. ​

​Täysistunnot ovat avoinna yleisölle

Sisäänkäynti avataan noin 15 minuuttia ennen istunnon alkua. Sisäänkäynti sijaitsee pääportaiden oikealla puolella. Kaikille täysistuntoon tuleville vieraille tehdään turvatarkastus. Juomapullot ja eväät kerätään pois turvatarkastuksessa ja palautetaan vierailun jälkeen, joten niiden tuomista kannattaa välttää. Yleisölehterille on esteetön pääsy.

Täysistuntoa voi myös seurata suorana verkkolähetyksen eduskunnan verkkopalvelussa. Äänestystulokset löytyvät eduskunnan verkkopalvelusta äänestyksen jälkeen ja istuntojen pöytäkirjat pian täysistunnon päätyttyä. ​