Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Ajankohtaiskeskustelussa korostettiin vammaisten oikeuksien parempaa toteuttamista

Julkaistu 20.2.2020 19.45

Ajankohtaiskeskustelussa korostettiin vammaisten oikeuksien parempaa toteuttamista

​Keskustelualoitteen (KA 9/2019) alullepanija Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) käytti ensimmäisen puheenvuoron ajankohtaiskeskustelussa, joka käsitteli vammaisten oikeuksien toteutumista Suomessa.

Suomi on ratifioinut YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen vuonna 2016. Sen tarkoituksena on taata vammaisille henkilöille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet sekä edistää vammaisten henkilöiden ihmisarvon kunnioittamista.

Sekä Mäkisalo-Ropponen että hallitusta keskustelussa edustanut ministeri Kiuru korostivat, että vammaisten oikeuksien toteutumisessa ei ole kyse vain palveluista tai tulonsiirroista, vaan ihmisoikeuksista.

Keskustelualoitteen mukaan eduskunnan oikeusasiamies on toistuvasti havainnut vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumisessa ongelmia, jotka ilmenevät mm. perusoikeuksien rajoittamisena kehitysvammaisten erityishuollossa, puutteina palvelusuunnitelmien ja erityishuolto-ohjelmien laatimisessa, rajoituksina lakisääteisten palvelujen saamisessa, viivästyksinä ja menettelyvirheinä päätöksenteossa ja asian käsittelyssä sekä puutteina toimitilojen esteettömyydessä ja asioinnin saavutettavuudessa.

Mäkisalo-Ropponen viittasi puheenvuorossaan myös Vammaisfoorumin kyselytutkimuksen tuloksiin, jotka "kertovat karulla tavalla, että vammaisten ihmisten oikeudet toteutuvat YK:n vammaisten ihmisten oikeuksien sopimuksesta huolimatta huonosti tai erittäin huonosti."

Vammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukunta VANE aloitti työnsä 1.9.2019. Mäkisalo-Ropponen kertoi odottavansa, että neuvottelukunta saa työllään vauhtia vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumiseen.

Ministeri Kiurun mukaan sopimuksen toimeenpanemiseksi on jo tehty paljon. Toimeenpanoa edistävän VANE:n toimenpideohjelman on tarkoitus valmistua jo vuoden 2020 aikana.

Keskustelualoitteen voit lukea täältä.

Täysistunnon keskustelun voit lukea pöytäkirjasta täältä.

Videotallenteen täysistunnosta voit katsoa täältä.

Aihealueet
Täysistunto