Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunta aloitti kuntarakennelain käsittelyn

Julkaistu 10.4.2013 0.00
 

Eduskunta aloitti kuntarakennelain käsittelyn

Täysistunto kävi keskiviikkona lähetekeskustelun kiistellystä kuntajakolaista, jolla muun muassa pieniä tai samaan työssäkäyntialueeseen kuuluvia kuntia patistetaan selvittämään kuntaliitosten mahdollisuutta. Oppositio olisi halunnut lykätä lähetekeskustelun kahden viikon päähän, mutta hävisi äänin 60–39.

Hallitus esittää, että kunnan tulee selvittää yhdistymistä, jos yksikin kolmesta selvitysperusteesta toteutuu. Perusteet ovat palveluiden edellyttämä noin 20 000 asukkaan väestöpohja, työpaikkaomavaraisuus, työssäkäynti ja yhdyskuntarakenne sekä kunnan taloudellinen tilanne.

Esityksen mukaan kuntien yhdistymisestä päätetään pääsääntöisesti kuntien yhteisestä esityksestä. Valtioneuvosto voi yhdistää kuntia vastoin valtuustojen tahtoa, jos kunnan talous on erityisen huonoissa kantimissa.

Oppositiossa olevat perussuomalaisten, keskustan ja vasenryhmän eduskuntaryhmät moittivat paitsi uudistusta sinänsä myös menettelytapoja. Keskiviikon eduskuntakeskustelua väritti oikeuskansleri Jaakko Jonkan samana aamuna antama päätös, jossa oikeuskansleri piti kuntarakenneuudistuksen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen (sote-uudistuksen) valmistelun eritahtisuutta ongelmallisena. Oppositio piti kannanottoa perusteena vaatimukselleen lykätä kuntajakolain eduskuntakäsittelyä kahdella viikolla, kunnes sote-uudistuksesta on käytettävissä enemmän tietoa. Hallituksen mielestä kuntajakolain eduskuntakäsittelylle ei esteitä. Tämä kanta voitti myös asiasta järjestetyn äänestyksen.

Lähetekeskustelun päätteeksi kuntarakennelaki sekä samassa yhteydessä tehtävät kielilain muutokset lähetettiin hallintovaliokuntaan, jolle perustuslakivaliokunnan, sivistysvaliokunnan ja sosiaali- ja terveysvaliokunta antavat lausuntonsa.

Lakien on tarkoitus tulla voimaan 1.7.2013. Kuntien tulisi tehdä yhdistymisselvitykset ja niihin perustuvat mahdolliset yhdistymisesitykset viimeistään 1.7.2014.

Aihealueet