Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunta keskusteli EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä ja elpymiskokonaisuudesta

Julkaistu 9.9.2020 17.00

Eduskunta keskusteli EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä ja elpymiskokonaisuudesta

​​Pääministeri Sanna Marin (sd.) antoi eduskunnalle keskiviikkona 9.9. pääministerin ilmoituksen EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä ja elpymiskokonaisuudesta. EU-johtajat sopivat kokonaisuudesta huippukokouksessa heinäkuussa. 

Pääministerin mukaan on selvää, että ”vallitsevassa globaalissa kriisissä yksittäisten jäsenmaiden toimet eivät yksin riitä, vaan tarvitsemme myös yhteisiä vastauksia pandemiasta seuranneisiin taloudellisiin ongelmiin.” Elpymisvälineen kaltaiset järeät toimet ovat tarpeen, pääministeri sanoi. 

Marinin mukaan Suomi onnistui neuvottelutavoitteissaan rajata elpymisvälineen avustusmuotoista tukea ja tasata avustusten ja lainan suhdetta sekä tarkentaa ja rajata jäsenvaltion taloudellista vastuuta kansallinen budjettisuvereniteetti turvaten. Lisäksi Suomi onnistui pääministerin mukaan muun muassa maaseudun kehittämisrahoituksen ja koheesiopolitiikan saantojen osalta. 

”Euroopan unionille ei luoda uutta toimivaltaa” ​

EU:lle ei olla Marinin mukaan luomassa ”uutta toimivaltaa, vaan elpymisväline on poikkeuksellinen ja kertaluonteinen toimi, joka toteutetaan EU:n perussopimus-, lainsäädäntö ja toimielinkehikon sisällä, toimielinten välistä tasapainoa horjuttamatta.”  

”Kun varat jaetaan EU-ohjelmien kautta, toteutuu varojen käytössä niin ehdollisuus kuin jälkikäteinen valvontakin”, pääministeri sanoi. 

Suomen arvoitu saanto elpymisvälineestä on noin 3,2 miljardia euroa. Varojen käyttöä määrittelee kansallinen elpymissuunnitelma. Marin kertoi, että valtioneuvosto antaa eduskunnalle selonteon kansallisesta elpymissuunnitelmasta syysistuntokaudella. 

Pääministerin ilmoitus kokonaisuudestaan on luettavissa täysistunnon pöytäkirjasta. ​

Oppositioryhmät kritisoivat elpymispakettia ​

Pääministerin ilmoituksen jälkeen käytiin ryhmäpuheenvuorokierros ja debatti. Oppositioryhmien puheenvuoroissa arvosteltiin elpymispakettia muun muassa toteamalla, että ratkaisuilla ei todellisuudessa lääkitä koronan aiheuttamia vaurioita, vaan joidenkin jäsenmaiden rakenteellisia ongelmia. Opposition edustajat olivat huolissaan myös velkajärjestelymekanismin puuttumisesta, perussopimusten tulkinnasta sekä Suomen sitoutumisesta yhteisvastuulliseen velkaan ja verotusoikeuden avaamisesta unionille. 

Ryhmäpuheenvuorot ja keskustelu ovat luettavissa täysistunnon pöytäkirjasta. Tallenne täysistunnosta on katsottavissa verkkolähetyspalvelusta. 

Eduskunta käsittelee monivuotiseen rahoituskehykseen ja elpymisvälineeseen liittyviä EU:n asetusehdotuksia valtioneuvoston kirjelmien perusteella valiokunnissa syksyn aikana. Eduskunnan kannan päättää suuri valiokunta, erikoisvaliokuntien kannanottoihin perehdyttyään. 

Täysistunnossa päätettäväksi tulee EU:n budjetin tuloja koskeva ns. omien varojen järjestelmästä tehtävän päätöksen ratifiointi. 

Seuraa asian etenemistä sivultamme ​N​äin eduskunta käsittelee EU:n monivuotista ​rahoituskehystä ja elpymisvälinettä​. 

Aihealueet
Täysistunto; EU-asiat