Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Pääkaupunkiseudun Nuorten Ääni -toimitus haastatteli edustajaoppilaita

Julkaistu 23.3.2018 13.35

Pääkaupunkiseudun Nuorten Ääni -toimitus haastatteli edustajaoppilaita

Suomessa on järjestetty Nuorten parlamentti -tapahtumaa vuodesta 1998. Sen tavoittena on aktivoida 8.-9.-luokkalaisia yhteiskunnallisissa asioissa.

Nuorten parlamentti järjestetään parillisina vuosina. Parittomina vuosina järjestetään Nuorten parlamentti -kerhoille eduskuntatapahtuma, jossa nuorille avataan lainsäädäntöä. Myöhempinä vuosina eduskuntatapahtumat ovat muodostuneet paneelityyppisiksi tapahtumiksi, joissa nuorille annetaan mahdollisuus osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. 

Nuori vantaalainen Miro Vauhkonen sai tietoonsa Nuorten parlamentti -tapahtuman selatessaan internetiä. Huomatessaan tapahtuman Miro infosi siitä koululleen ja sai osalistumisluvan.
“Kyllä tää menee TOP 3 joukkoon. Tää on hienoa, että ollaan täällä”, totesi Miro.

Miron kanssa tullut Rosa kertoi kuulleensa tapahtumasta koulunsa yhteiskuntaopin opettajalta Joonakselta, joka suositteli hänelle tapahtumaan osallistumista.

“No onhan tää tällee hieno kokemus nähdä uusia ihmisiä”, Rosa pohti. “Emmä tiiä, kyllä tästä voi tulla ihan kiintoisaa.”

Jo Nuorten parlamentti -toiminnan alkumetreillä nuoret nostivat esille kuumimpia sukupolven huolia ministereiden edessä.

Ajokortin ikärajan alentaminen on nostettu puheenaiheeksi useammassa täysistunnossa. Vuonna 2002 nuori Anni Kankaanpää tiedusteli kiihkeästi liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasilta syitä, miksi Suomessa ei voida alentaa ajokortin suorittamisikää 18 vuodesta 16 vuoteen. Ministeri kertoi kannattavansa asian toteutumista, mutta liikenneturvallisuuden vuoksi tätä hanketta ministeri ei pitänyt realistisena.

Tänäkin vuonna nuoria parlamentaarikkoja kiinnosti liikenne ja varsinkin liikenneturvallisuus. Enontekiöläinen Sunna Siilasjoki kysyi tämän vuoden täysistunnossa paikkakuntansa rekkaliikenteestä ja Roni Lehmuskoski joukkoliikenteen maksuttomuudesta.

Näin kevätaikaan, jolloin täysistunnot järjestetään, nuoria mietityttävät usein kesätyöt ja työllistyminen kokonaisuudessaan. Vuonna 2000 Nuori Katri Hokkanen kyseli ministereiltä “Tienaa tonni”- järjestelystä, jonka tarkoituksena oli tukea nuorisoa saamaan kesätöitä. Hän ihmetteli, miksi ohjelma ei voisi antaa tukea 2000 euron palkkaan.

Työministeri Tarja Filatov oli vastauksessaan aika varma siitä, että tällainen riman nostaminen huonontaisi ohjelman toimivuutta. Hän myös huomautti, että kesätyöpaikkojen määrä on muutenkin kasvamassa.

Tänä vuonna nuorten työllistyminen huoletti Sanni Taipaletta Padasjoelta. Hän korosti kysymyksessään, että nuorten työttömyysaste on edelleen korkea.

Nuorten parlamentissa nuoret pääsivät tuomaan esille heille tärkeitä asioita esille. Täysistuntoon osallistuneet Otava Tuomi ja Pauli Puhakainen kertoivat päivän lopussa, että he aidosti pääsivät haastamaan ministereitä täysistunnossa.

Alec Aila puolestaan koki täysistunnon tilaisuutena, jossa pääsi tuomaan esille mielipiteensä, mutta pohtii, vaikuttavatko saadut vastaukset oikeasti mihinkään.

Aleksanteri Lindh, Viivi Vanhatalo ja Laura Lehtiö
Kirjoittajat  kuuluvat Pääkaupunkiseudun Nuorten Ääni -toimitukseen, joka tuo nuorten näkökulmia esille mediassa

Aihealueet
Nuorten eduskunta