Perustuslakivaliokunnan lausunto väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi annetun lain voimassaolon jatkamisesta on valmistunut. Valiokunnan lausunnon mukaan laki voidaan säätää poikkeuslakina. Lausuntoon liittyy eriävä mielipide.
Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi annetun lain voimassaoloa jatketaan 31.12.2026 asti. Laki on tullut voimaan 22.7.2024 ja on voimassa vuoden voimaantulosta.
Laki väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi on säädetty perustuslakivaliokunnan myötävaikutuksella perustuslain 73 §:n mukaisena rajattuna poikkeuksena perustuslaista, eli ns. poikkeuslakina. Poikkeuslailla tarkoitetaan perustuslain säätämisjärjestyksessä säädettyä lakia, joka perustuslain sanamuotoa muuttamatta merkitsee asiallista poikkeusta perustuslaista. Väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi annetun lain sisältöön ei hallituksen esityksessä ehdotettu muutoksia ja perustuslakivaliokunta arvioi lausunnossaan, että kyse on edelleen perustuslain 73 §:n mukaisesta rajatusta poikkeuksesta perustuslakiin.
Perustuslakivaliokunta arvioi lausunnossaan kysymystä lain voimassaoloajan pidentämisestä vajaalla puolellatoista vuodella. Valiokunnan mukaan sen aikaisemmasta käytännöstä ei arviointitilanteiden eroavaisuuksien vuoksi ole johdettavissa selkeää kannanottoa poikkeuslain voimassaoloajan pituuteen nyt käsillä olevassa erityislaatuisessa tilanteessa. Keskeistä perustuslakivaliokunnan mielestä on, että lain ja myös sen voimassaoloajan välttämättömyys voidaan perustella.
Valiokunnan lausunnossa tuodaan esiin, että laki on säädetty tilanteessa, jossa ei ole ollut muuta tehokasta keinoa torjua Suomen painostamista maahantulijoita hyväksikäyttämällä. Lain hyväksymisen jälkeen voimaan tullut uusi lainsäädäntö on tuonut lisää keinoja maahantulon hallintaan, mutta lainmuutoksilla ei ole mahdollista ennalta torjua välineellistettyä maahantuloa. Suomen turvallisuusympäristö on myös edelleen vakava ja vaikeasti ennakoitava. Perustuslakivaliokunnan mukaan lain voimassaolo on edelleen välttämätön Suomen täysivaltaisuuden ja kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi. Valiokunnan mukaan estettä käsitellä nyt arvioitava poikkeuslaki poikkeuksellisesti perustuslain 73 §:n 2 momentin tarkoittamassa kiireellisessä menettelyssä ei myöskään ole, jos säännöksessä tarkoitettu viiden kuudesosan vaatimus ääntenlaskennassa toteutuu.
Valiokunnan lausunnossa tarkastellaan kysymystä valtion täysivaltaisuudesta ja sen merkityksestä laajemmin kuin viimekesäisessä lausunnossa. Perustuslakivaliokunnan mukaan Suomen täysivaltaisuus on välttämätön ennakkoedellytys sille, että Suomi voi ylläpitää perustuslaillisen järjestelmänsä, oikeusvaltion sekä perustuslain keskeiset ratkaisut kuten perusoikeusjärjestelmän kokonaisuuden.
Valiokunnan lausunto eduskunnan verkkosivuilla