Pohjoismaiden neuvoston Hyvinvointi Pohjolassa -valiokunta kokoontuu keskiviikkona 24. tammikuuta Tukholmassa.
Hyvinvointi Pohjolassa -valiokunta on valinnut vuoden 2018 painopistealueeksi pohjoismaiset hyvinvointiratkaisut eriarvoisuuden vähentämiseksi. Valiokunta keskittyy vuoden aikana erityisesti hyvinvointiteknologiaan ja e-terveyteen. Valiokunta kuulee kokouksessaan asiantuntijoita parhaillaan tehtävästä pohjoismaisesta yhteistyöstä hyvinvointiteknologian saralla. Valiokunta käsittelee myös jäsenehdotusta terveydenhuoltojärjestelmien yhteistyön lisäämistä Pohjoismaissa mm. hyödyntämällä uutta 5G-teknologiaa.
Valiokunta käsittelee myös jäsenehdotusta, joka koskee pakollista sovittelua huoltajien erotilanteessa kaikissa Pohjoismaissa. Jäsenehdotuksen mukaan pakollinen sovittelu erotilanteessa voi auttaa vähentämään sekä huoltajien välisten konfliktien määrää, että vakavuutta. Jäsenehdotuksen arvion mukaan tämä vaikuttaa myönteisesti lapsen ja muun perheen hyvinvointiin. Norjassa on lasten hyvinvoinnin huomioimiseksi ja perheessä esiintyvien jännitteiden vähentämiseksi otettu käyttöön pakollinen sovittelu eroamassa oleville huoltajille, joilla on alle 16-vuotiaita lapsia. Jäsenehdotuksen mukaan kokeiluista saadut tulokset ovat positiivisia.
Valiokunnan kokouksessa on esillä jäsenehdotus hlbtiq-ihmisiä koskevan lainsäädännön yhdenmukaistaminen Pohjoismaissa. Ehdotuksen mukaan Pohjoismaiden lainsäädännön tulee perustua ihmisoikeuksiin ja kaikkia kansalaisia on kohdeltava yhdenvertaisesti lain edessä riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä. Ehdotuksessa esitetään, että Pohjoismaat yhdenmukaistavat hlbtiq-ihmisten oikeuksia koskevaa lainsäädäntöään, että samaa sukupuolta olevien suhteet ja perheen perustaminen tunnustetaan kaikissa Pohjoismaissa ja että sukupuolenkorjauksen tulee aina perustua itseidentifikaatioon.
Eduskunnasta Hyvinvointi Pohjolassa -valiokunnan kokoukseen osallistuvat Anna-Maja Henriksson (r.) ja Mika Raatikainen (ps.).