Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Puolustusvaliokunta: DCA-sopimus vahvistaa Suomen puolustuskykyä

Julkaistu 11.6.2024 13.05
Puolustusvaliokunnan nimi suomeksi ja ruotsiksi metallinvärisin kohokirjaimin valkoista seinää vasten.

Puolustusvaliokunta: DCA-sopimus vahvistaa Suomen puolustuskykyä

​Eduskunnan puolustusvaliokunta puoltaa Yhdysvaltojen kanssa tehdyn puolustusyhteistyö- eli DCA-sopimuksen hyväksymistä. Valiokunnan yksimielinen lausunto hallituksen esityksestä HE 58/2024 valmistui tiistaina 11 kesäkuuta.

”Laajemman ulko- ja turvallisuuspoliittisen merkityksen rinnalla sopimus vahvistaa Suomen puolustuskykyä mahdollistamalla Yhdysvaltojen läsnäolon, harjoittelun ja puolustusmateriaalin ennakkosijoittamisen Suomessa. DCA-sopimus on yhteisiin intresseihin pohjautuva, vuosikymmeniä syventyneen yhteistyön konkreettinen ilmentymä”, valiokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) korostaa.

”Suomi on ollut sopimusasiassa aloitteellinen, koska sopimus vahvistaa Nato-jäsenyyttä sitouttamalla sotilasliiton vahvimman toimijan Suomen puolustuksen tukemiseen kaikissa olosuhteissa”, hän jatkaa.

DCA-sopimuksessa (Defense Co-operation Agreement) sopimus käsittelee muun muassa joukkojen maahantulon ja puolustusmateriaalin varastoinnin kaltaisia käytännön kysymyksiä.

Sopimuksessa on kyse Suomen näkökulmasta poikkeuksellisen pitkälle menevästä, syvään keskinäiseen luottamukseen perustuvasta järjestelystä, sillä sopimus antaa Yhdysvaltain joukoille Suomessa monenlaista toimivaltaa. 

”Puolustukseen syvyyttä ja kriisinkestävyyttä”

Sopimus mahdollistaa Yhdysvaltojen puolustusmateriaalin ennakkovarastoinnin Suomeen. Yhdysvallat voi varastoida Suomeen esimerkiksi aseita, ampumatarvikkeita, taisteluajoneuvoja, vaatteita, ruokaa ja viestintävälineitä. Yhdysvaltojen tulee sopimuksen mukaan ilmoittaa Suomen Puolustusvoimille materiaalista ja kuljetusaikatauluista ennakolta.

Sopimuksen liitteessä on lueteltu 15 tilaa tai aluetta, joille Yhdysvallat voi sijoittaa joukkoja ja materiaalia ja käyttää niitä esimerkiksi harjoitustoimintaan.

”Ruotsin vastaavassa sopimuksessa on listattu 17 tilaa ja aluetta, Norjassa 12 ja Tanskassa kolme lentotukikohtaa. On hyvä, että lista on valtakunnallisesti varsin kattava ja sisältää kaikki puolustushaarat. Se tuo puolustukseen syvyyttä ja kriisikestävyyttä”, Kopra mainitsee.

Sopimus edesauttaa myös alueellisen yhteistyön tiivistämistä Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Yhdysvaltojen välillä. Ylipäätään sopimus luo ennustettavuutta ja selkeyttää kahdenvälisen puolustusyhteistyön puitteita, mikä edesauttaa yhteistyön valmistelua ja toimeenpanoa eri tilanteissa.

Puolustusvaliokunta tarkasteli lausunnossaan sopimuksen puolustuspoliittisia kysymyksiä. Valiokunta antoi lausuntonsa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle, joka valmistelee DCA-sopimusta koskevan mietinnön. Lopullisesti sopimuksen hyväksymisestä on tarkoitus päättää eduskunnan täysistunnossa ennen kesätaukoa.

Hallitus on jo allekirjoittanut sopimuksen Yhdysvaltojen kanssa, mutta sen voimaantulo vaatii eduskunnan hyväksynnän.

Lue puolustusvaliokunnan lausunto PuVL 7/2024 - HE 58/2024

Sopimusteksti liitteineen suomeksi ulkoministeriön verkkosivuilla

Aihealueet