Sosiaali- ja terveysvaliokunta sai valmiiksi mietintönsä hallituksen esityksestä 127/2024, joka koskee ikäihmisten ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitusta. Valiokunta kannattaa hallituksen esitystä, jonka mukaan vähimmäismitoitus olisi vuoden 2025 alusta alkaen 0,6 työntekijää asiakasta kohden. Kyseessä on vähimmäismitoitus: vanhuspalvelulaki edellyttää, että mitoituksen on oltava korkeampi, jos asiakkaiden yksilöllinen palvelutarve niin vaatii.
Henkilöstömitoitus nousi nykyiselle tasolleen 0,65:een huhtikuun 2023 alussa. Sen oli tarkoitus nousta 0,7:ään tammikuun 2028 alusta.
Hallituksen esityksen tavoitteena on turvata Suomen julkista taloutta ja parantaa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyyttä.
Valiokunta: Mitoitus on määriteltävä asiakkaiden palvelutarpeen mukaan
Sosiaali- ja terveysvaliokunta kannattaa lakiesityksen hyväksymistä. Valiokunta ehdottaa kuitenkin lakiesitykseen selvyyden vuoksi tarkennusta, jossa korostetaan, että vähimmäismitoitussääntelystä riippumatta mitoituksen täytyy perustua aina asiakkaiden todelliseen palvelutarpeeseen.
Valiokunta toteaa mietinnössään, että Suomen julkisen talouden tila on heikentynyt ja ilman merkittäviä toimia mahdollisuudet hyvinvointiyhteiskunnan toimintakyvyn turvaamiseen heikkenevät. Henkilöstön saatavuus on muuttunut vaikeammaksi väestön ikääntymisen, eläköitymisen ja palvelutarpeen kasvun vuoksi.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta pitää hyvänä sitä, että lakiesitys antaa hyvinvointialueille enemmän liikkumavaraa hoitohenkilökunnan kohdentamisessa eri palveluiden välillä. Kun ympärivuorokautisen hoivan vähimmäishenkilöstömitoitus laskee, hyvinvointialueet voivat kohdentaa vapautuvaa työpanosta hyvinvointialueen asukkaiden tarpeita vastaaviin palveluihin.
Valiokunta ehdottaa lakiin lausumaa, jonka mukaan valtioneuvoston täytyy seurata huolellisesti lakimuutoksen toimeenpanoa ja huolehtia kansallisella ohjauksella siitä, että henkilöstömitoitus toteutetaan asiakkaiden yksilöllisten palvelutarpeiden mukaisesti. Lisäksi valtioneuvoston on ryhdyttävä tarvittaessa korjaustoimiin ympärivuorokautisen hoivan riittävän henkilöstömitoituksen varmistamiseksi.
Mietintöön sisältyy kaksi vastalausetta. Vastalauseen jättivät keskustan eduskuntaryhmä sekä vihreä, sosiaalidemokraattinen ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmä yhdessä.
Mietintö etenee seuraavaksi eduskunnan täysistuntoon ensimmäiseen käsittelyyn, jossa eduskunta päättää lakiehdotuksen sisällöstä.
Lue sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö 17/2024 kokonaisuudessaan