Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kannattaa mietinnössään hoitotakuun tiukennuksen perumista

Julkaistu 16.11.2023 9.05
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan ovikyltti

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kannattaa mietinnössään hoitotakuun tiukennuksen perumista

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on julkaissut mietinnön hallituksen esityksestä 55/2023 vp. Esityksen mukaan perusterveydenhuollon kiireettömän hoidon enimmäisaika eli niin sanottu hoitotakuu pysyisi 14 vuorokaudessa. Sen oli tarkoitus lyhentyä 14 vuorokaudesta 7 vuorokauteen 1.11.2024. Sosiaali- ja terveysvaliokunta pitää mietinnössään esitystä perusteltuna. Mietintöön jättivät vastalauseen keskustan eduskuntaryhmä sekä sosiaalidemokraattinen ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmä yhdessä.​

Perusterveydenhuollon hoitoon pääsyn enimmäisaikaa on tiukennettu asteittain: enimmäisaika lyheni kolmesta kuukaudesta 14 vuorokauteen 1.9.2023. 

Esitys koskee hyvinvointialueiden järjestämää perusterveydenhuoltoa, YTHS:n tuottamaa opiskelijaterveydenhuoltoa ja THL:n alaisuudessa toimivaa vankiterveydenhuoltoa. Suun terveydenhuoltoa lakiehdotukset eivät koske. Siellä hoitoon pääsyn enimmäisaika on ollut 1.9.2023 alkaen neljä kuukautta, joka lyhenee 1.11.2024 kolmeen kuukauteen.

Valiokunta: Terveydenhuollon henkilöstöpulaa on lievitettävä nopeasti

Sosiaali- ja terveysvaliokunta toteaa mietinnössään, että vastikään voimaan tullut 14 vuorokauden enimmäisaika on merkittävä parannus aiempaan. Se ei kuitenkaan toteudu vielä kaikkialla.  Lainsäädäntö hoitoon pääsyn tiukentumisesta on tullut voimaan aikana, jolloin hyvinvointialueet ovat vasta aloittamassa, koronapandemiasta on hoitovelkaa, taloustilanne on tiukka, työntekijöistä käydään kovaa kilpailua ja kustannukset ovat kasvaneet merkittävästi. Valiokunnan mukaan henkilöstöpula ei ole helpottamassa, joten tiukennuksen peruminen on perusteltua.

Valiokunta korostaa kuitenkin, että 14 vuorokautta on enimmäisaika ja tarvittaessa potilaan täytyy saada hoitoa nopeammin. Lisäksi valiokunta muistuttaa, että enimmäisaikaa on noudatettava myös silloin, kun potilas hakee hoitoa mielenterveyden ongelmaan.  

Valiokunnan mukaan keskeisin hoitoon pääsyä vaikeuttava ongelma on terveydenhuollon henkilöstöpula. Sitä tulee lievittää mahdollisimman nopeasti mm. toteuttamalla palveluita uudella tavalla, lisäämällä koulutuspaikkoja ja parantamalla alan veto- ja pitovoimaa. Valiokunta peräänkuuluttaa myös hoidon jatkuvuutta parantavia toimia, joilla voitaisiin lisätä alan vetovoimaa. Jatkuvuutta parantaisi omalääkäri- ja omahoitajamallin, omatiimimallin tai perhelääkärimallin käyttöönoton edistäminen.

Lue mietintö 10/2023 vp kokonaisuudessaan​


Aihealueet
Sosiaali- ja terveysvaliokunta; Valiokunnat