Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suomen Etyj-valtuuskunta tuomitsi Wienissä Venäjän hyökkäyksen sanoin ja teoin

Julkaistu 24.2.2023 16.05
Ryhmäkuvassa suomalaisia ja ukrainalaisia kansanedustajia.

​Suomen Etyj-valtuuskunta tapasi Wienissä Ukrainan Etyj-valtuuskunnan.​

Suomen Etyj-valtuuskunta tuomitsi Wienissä Venäjän hyökkäyksen sanoin ja teoin

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunta oli mukana laajassa rintamassa, joka näyttävästi tuomitsi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan yleiskokouksen talvi-istunnossa Wienissä. Sodan ensimmäisenä vuosipäivänä järjestetyssä istunnossa Ukrainan värit olivat näkyvästi esillä ja tuki Ukrainalle vankkumaton.

Suomalaiset kansanedustajat käyttivät kokouksessa useita puheenvuoroja, joissa paikalla olleille venäläisille ja valkovenäläisille kansanedustajille tehtiin selväksi länsimaiden kanta.

”Pakotelistalla olevien henkilöiden läsnäolo oli hyvin valitettavaa erityisesti ukrainalaisten kannalta. Venäläiset lähtivät vapaaehtoisesti viimeisen kokouksen kuluessa, kun oli käynyt ilmi, ettei heidän näkemyksilleen löytynyt ymmärrystä”, sanoo valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.).

”Useissa puheenvuoroissa vaadittiin lisää sotilasteknistä tukea Ukrainalle ja edellytettiin Venäjän aloittavan joukkojensa vetäytymisen, jotta neuvotteluja olisi mahdollista käydä”, hän lisäsi.

Parlamentaarisen yleiskokouksen työn jatkuminen tärkeää

Varapuheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) pitää tärkeänä parlamentaarisen yleiskokouksen työn jatkumista rauhan, turvallisuuden, demokratian ja kansainvälisen oikeuden puolesta sodankin aikana.

”On haettava tehokkaita keinoja hyökkääjän torjumiseen ja saamiseen oikeudelliseen sekä taloudelliseen vastuuseen silmittömistä tuhotöistään. Wienin keskustelut rakensivat laajaa poliittista tukea tälle työlle ja vapaan Ukrainan puolustukselle”, Koskinen korostaa.

Myös valtuuskunnan muut jäsenet ​osallistuivat aktiivisesti keskusteluun ja tuomitsivat voimakkaasti Venäjän toimet siviilejä ja lapsia kohtaan sekä siviilien elinolosuhteiden tuhoamisen.

Tapaaminen Ukrainan valtuuskunnan kanssa

Puheiden lisäksi suomalaiset kansanedustajat osallistuivat useisiin ulosmarsseihin, joilla yleiskokouksen enemmistö osoitti mieltään venäläisten ja valkovenäläisten kansanedustajien puheiden aikana.

Suomen valtuuskunnalla oli myös tapaaminen Ukrainan valtuuskunnan kanssa. Ukrainan parlamentti on määrännyt, etteivät ukrainalaiset kansanedustajat saa osallistua samaan kokoukseen hyökkääjävaltioiden edustajien kanssa. Ukrainan valtuuskunta oli Wienissä, mutta ei kokouspaikalla.

Koska Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön päämaja on Wienissä, Itävallalla oli isäntämaasopimuksen perusteella velvollisuus myöntää viisumit kaikille talvi-istuntoon tuleville Etyjin osallistujamaiden kansanedustajille eli myös Venäjän ja Valko-Venäjän edustajille. 

Talvi-istunto oli koolla 23.–24. helmikuuta. Suomen valtuuskuntaan kuuluivat Junnilan ja Koskisen lisäksi Inka Hopsu (vihr.), Eeva-Johanna Eloranta (sd.) ja yleiskokouksen varapuheenjohtaja Pia Kauma (kok.).

Maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada. Parlamentaarisen yleiskokouksen näkyvin tehtävä on kansainvälinen vaalitarkkailu, minkä lisäksi yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin.

Aihealueet
Kansainväliset asiat