Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suuri valiokunta tukee Suomen osallistumista jatkoneuvotteluihin Euroopan syyttäjänviraston perustamiseksi

Julkaistu 8.3.2017 13.30

Suuri valiokunta tukee Suomen osallistumista jatkoneuvotteluihin Euroopan syyttäjänviraston perustamiseksi

Suuri valiokunta päätti tänään yksimielisesti tukea Suomen osallistumista Euroopan syyttäjänviraston (EPPO*) perustamisesta käytäviin jatkoneuvotteluihin. Se yhtyy lausunnossaan (SuVL 1/2017) valtioneuvoston kantaan tietyin tarkistuksin ja muutoksin sekä kiinnittää huomiota perustuslakivaliokunnan esittämiin valtiosääntöoikeudellisiin huomioihin (PeVL 61/2016).

EPPO:n perustaminen on tällä viikolla Eurooppa-neuvoston käsittelyssä, mutta yksimielisyyden saavuttaminen näyttää epätodennäköiseltä. Jatkoneuvottelut käydäänkin todennäköisesti tiiviimmän yhteistyön menettelyssä halukkaiden jäsenmaiden kesken.

Suuri valiokunta katsoo valtioneuvoston tavoin, että Suomen on vaikutusmahdollisuuksiensa turvaamiseksi perusteltua osallistua tiiviimmän yhteistyön neuvotteluihin, sillä vasta näissä neuvotteluissa määritellään asetusehdotuksen lopullinen sisältö ja käytännössä myös EPPO:n todellinen vaikuttavuus.

Perustuslakivaliokunnalta, hallintovaliokunnalta ja lakivaliokunnalta saamiensa lausuntojen tavoin suuri valiokunta korostaa, että lopullinen päätös Suomen osallistumisesta EPPO:n toimintaan on tehtävä vasta, kun neuvottelutulos ja osallistuvat jäsenmaat ovat selvillä.

Suuri valiokunta muistuttaa, että ennen lopullista päätöstä eduskuntaa on tiedotettava perustuslain edellyttämällä tavalla.

Suuri valiokunta korostaa valtioneuvoston ja erikoisvaliokuntien tavoin, että Suomen on voitava jättäytyä pois tiiviimmän yhteistyön menettelystä kaikissa neuvotteluvaiheissa, jos neuvottelut eivät etene Suomen tavoitteiden mukaisesti.

*EPPO:n tarkoituksena on parantaa EU:n taloudellisia etuja vahingoittavien rikosten tutkintaa ja syytetoimintaa. Sen toimivaltaan kuuluisivat ns. unionipetosdirektiivissä määritellyt rikokset, mm. tulliveropetokset, vakavat rajanylittävät arvonlisäveropetokset, avustuspetokset sekä EU-varojen väärinkäyttöön liittyvät lahjus- ja rahanpesurikokset.

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Valiokunnat