Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Tasa-arvo edennyt eduskunnassa

Julkaistu 23.2.2023 13.10
Julkaisun kansikuvassa patsaita esittäviä piirroshahmoja.

Tasa-arvo edennyt eduskunnassa

Sukupuolten tasa-arvo on tuoreen selvityksen mukaan edennyt eduskunnassa. Varsinkin valiokuntapaikkojen jakautumisessa miesten ja naisten kesken on tapahtunut merkittävä muutos, ja valiokuntien puheenjohtajina on ennätysmäärä naisia.

Tiedot käyvät ilmi torstaina julkistetusta Tasa-arvo eduskuntatyössä -seurantatutkimuksesta. Tutkimuksen tilasi eduskunnan tasa-arvoneuvosto. Tutkimusaineisto koostuu kaikille kansanedustajille suunnatusta kirjallisesta kyselystä ja 34 kansanedustajan syvähaastattelusta. Kyselyyn saatiin 125 vastausta, ja vastausprosentti oli 62,5. Haastatteluihin valittiin satunnaisotannalla 17 naista ja 17 miestä, jotka edustavat eri eduskuntaryhmiä, vaalipiirejä sekä ikä- ja kokemusryhmiä.

Valiokuntapaikat jakautuneet tasaisemmin kuin koskaan

Näkyvimmät muutokset vuoden 2018 Tasa-arvo eduskuntatyössä -tutkimukseen verrattuna ovat tapahtuneet valiokunnissa.

Historiallisen suuri osa (59 %) valiokunnista on nyt sukupuolten edustuksen osalta tasapainossa (40 %–60 %). Toisaalta samat valiokunnat ovat mies- tai naisenemmistöisiä vaalikaudesta toiseen. Esimerkiksi puolustusvaliokunta on edelleen hyvin miesvoittoinen, mikä näkyy myös turvallisuuspolitiikkaa koskevissa täysistuntokeskusteluissa.

Sukupuolten välillä on myös edelleen selvä ero siinä, millaisena eduskuntatyö koetaan. 

Naisedustajat kokevat kansanedustajan työssä enemmän paineita, ja he saavat vähemmän positiivista palautetta ja tukea. Naiset pohtivatkin miehiä useammin kansanedustajan tehtävästä luopumista. He kohtaavat miehiä useammin erilaisia epäasiallisen ja häiritsevän käytöksen muotoja eduskunnassa. Naiset kokevat usein, että heidän ajatuksensa otetaan vakavasti vasta, kun sitä tukee miesedustaja. Naiset myös toivovat etätyömahdollisuuksien lisäämistä selvästi enemmän kuin miehet. 

”Edistysaskeleista huolimatta meidän on jatkettava systemaattista ja määrätietoista työtä tasa-arvon edistämiseksi eduskuntatyössä”, eduskunnan ensimmäinen varapuhemies ja tasa-arvoneuvoston puheenjohtaja Antti Rinne sanoo. 

Seurantatutkimuksen teki Innolink Research Oy.

Tasa-arvo eduskuntatyössä 2022 (pdf) (Verkkojulkaisusta puuttuu yksi liite, koska liite ei ole saavutettava. Liitteen saa pyytämällä sitä eduskunnan viestinnästä viestinta(at)eduskunta.fi). 

Aihealueet
Kansanedustajat