Viimeksi julkaistu 10.4.2025 10.24

Eduskunnan vastaus EV 30/2025 vp HE 200/2024 vp  Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työsuojelun yhteistoimintahenkilöiden rekisteröinnistä sekä työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annetun lain 47 §:n ja panostajalain muuttamisesta

Asia

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työsuojelun yhteistoimintahenkilöiden rekisteröinnistä sekä työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annetun lain 47 §:n ja panostajalain muuttamisesta (HE 200/2024 vp). 

Valiokuntakäsittely

Valiokunnan mietintö: Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta (TyVM 2/2025 vp). 

Päätös

Eduskunta on hyväksynyt seuraavat lait: 

Laki työsuojelun yhteistoimintahenkilöiden rekisteröinnistä 

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 
1 § 
Lain soveltamisala 
Tässä laissa säädetään työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annetussa laissa (44/2006), jäljempänä valvontalaki, ja mainitun lain nojalla tehdyissä työsuojelun yhteistoimintasopimuksissa tarkoitettuja työsuojelun yhteistoimintahenkilöitä ja eräitä muita työsuojelun yhteistoimintahenkilöitä koskevien tietojen rekisteröinnistä ja luovutuksesta työsuojelun edistämiseksi. 
2 § 
Määritelmät 
Tässä laissa tarkoitetaan: 
1) työpaikalla valvontalain 25 §:ssä tai 23 §:n nojalla tehdyssä työsuojelun yhteistoimintasopimuksessa tarkoitettua työsuojelun yhteistoiminnan kannalta tarkoituksenmukaista kokonaisuutta; 
2) yhteisellä työpaikalla työturvallisuuslain (738/2002) 49 §:ssä tarkoitettua yhteistä työpaikkaa; 
3) työpaikkojen yhteisten vaarojen torjunnalla työturvallisuuslain 54 §:ssä tarkoitettua teollisuus- tai liikehallissa taikka vastaavassa yhtenäisessä tilassa toimivien työnantajien ja itsenäisten työnsuorittajien tekemää yhteisten vaarojen torjuntaa. 
3 § 
Työturvallisuuskeskuksen tehtävä 
Työturvallisuuskeskus hoitaa työsuojelun yhteistoimintahenkilöitä koskevien tietojen rekisteröinti- ja luovutustehtävää. Työturvallisuuskeskus pitää työsuojelun yhteistoimintahenkilöiden rekisteriä. 
4 § 
Työnantajan velvollisuus ilmoittaa tietoja työpaikan työsuojelun yhteistoimintahenkilöistä 
Työnantajan on ilmoitettava Työturvallisuuskeskukselle 3 momentissa tarkoitetut tiedot työpaikan työsuojelun yhteistoimintahenkilöistä, jos: 
1) työpaikalla on valittu työsuojeluvaltuutettu valvontalain 29 tai 42 §:n nojalla taikka 23 §:n 1 tai 2 momentin nojalla tehdyn työsuojelun yhteistoimintasopimuksen perusteella; 
2) työnantaja teettää henkilöstöllä työtä työpaikalla yli 50 kalenteripäivänä; ja 
3) työpaikan henkilöstöön kuuluu vähintään kymmenen henkilöä. 
Jos työnantajalla on useita työpaikkoja, työnantajan on ilmoitettava 3 momentissa tarkoitetut tiedot työpaikan työsuojelun yhteistoimintahenkilöistä jokaiselta työpaikalta, jolla 1 momentissa säädetyt ilmoitusvelvollisuuden edellytykset täyttyvät. 
Työnantajan on ilmoitettava seuraavat tiedot: 
1) ilmoituksen tekevän työnantajan:
a) nimi;
b) yritys- ja yhteisötunnus tai sitä vastaava ulkomainen organisaatiotunniste tai niiden puuttuessa syntymäaika;
c) työsähköpostiosoite ja työpostiosoite;
 
2) työpaikan:
a) sijaintikunta tai -kunnat;
b) toimialaluokka tai -luokat;
c) työsuojelun yhteistoiminnan piiriin kuuluvien henkilöiden määrä ilmoitushetkellä Työturvallisuuskeskuksen määrittelemän suuruusluokan tarkkuudella;
d) työsuojelupäällikön tehtävät hoitavan henkilön nimi, tehtävä työsuojelun yhteistoiminnassa ja työsähköpostiosoite;
e) työsuojeluvaltuutetun ja varatyösuojeluvaltuutettujen nimet, tehtävät työsuojelun yhteistoiminnassa ja työsähköpostiosoitteet;
 
3) jos työpaikalla on nimetty työsuojelutoimikunta, työsuojelutoimikunnan jäsenten nimet, tehtävät työsuojelun yhteistoiminnassa ja työsähköpostiosoitteet taikka, jos muu toimielin hoitaa työsuojelutoimikunnan tehtäviä, samat tiedot kyseisen toimielimen sellaisista jäsenistä, joilla on tehtävä työsuojelun yhteistoiminnassa. 
5 § 
Eräitä työpaikan työsuojelun yhteistoimintahenkilöitä koskevien tietojen ilmoittaminen 
Edellä 4 §:n 1 momentissa tarkoitettu työnantaja voi ilmoittaa Työturvallisuuskeskukselle mainitun pykälän 3 momentissa tarkoitettujen tietojen lisäksi muiden sellaisten henkilöiden nimet ja työsähköpostiosoitteet, jotka työnantaja on nimennyt tai määrännyt tai henkilöstö on valinnut hoitamaan tiettyä, työpaikan työsuojelun yhteistoiminnan kannalta merkityksellistä tehtävää, jos nämä antavat siihen suostumuksensa. 
Suostumuksesta tulee käydä ilmi, että: 
1) suostumus on annettu vapaaehtoisesti ja nimenomaisesti työpaikan työsuojelun yhteistoimintahenkilöitä koskevien tietojen rekisteröintiä ja luovutusta varten; ja 
2) henkilö tietää 10 §:ssä tarkoitetun tietojen säilytysajan määrittämisen perusteen sekä 12 §:ssä tarkoitetut tarkoitukset, joihin tietoja luovutetaan. 
Henkilö voi milloin tahansa peruuttaa suostumuksensa ilmoittamalla siitä Työturvallisuuskeskukselle. Henkilön peruutettua suostumuksensa Työturvallisuuskeskuksen kyseistä henkilöä koskeville tiedoille määrittelemä säilytysaika päättyy välittömästi ja tiedot on tuhottava viipymättä 10 §:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla. 
6 § 
Työnantajan mahdollisuus ilmoittaa tietoja työpaikan työsuojelun yhteistoimintahenkilöistä 
Muu kuin 4 §:n 1 momentissa tarkoitettu työnantaja voi ilmoittaa Työturvallisuuskeskukselle mainitun pykälän 3 momentissa tarkoitetut tiedot. 
Muu kuin 4 §:n 1 momentissa tarkoitettu työnantaja voi ilmoittaa Työturvallisuuskeskukselle myös 5 §:n 1 momentissa tarkoitetut tiedot, jos henkilöt, joita tiedot koskevat, antavat siihen suostumuksensa. Suostumukseen ja sen peruuttamiseen sovelletaan, mitä 5 §:n 2 ja 3 momentissa säädetään. 
7 § 
Mahdollisuus ilmoittaa tietoja yhteisen työpaikan yhteisistä työsuojelun yhteistoimintahenkilöistä  
Yhteisellä työpaikalla pääasiallista määräysvaltaa käyttävä työnantaja voi ilmoittaa Työturvallisuuskeskukselle seuraavat tiedot yhteisen työpaikan yhteisistä työsuojelun yhteistoimintahenkilöistä: 
1) ilmoituksen tekevän, pääasiallista määräysvaltaa käyttävän työnantajan:
a) nimi;
b) yritys- ja yhteisötunnus tai sitä vastaava ulkomainen organisaatiotunniste tai niiden puuttuessa syntymäaika;
c) työsähköpostiosoite;
 
2) jos rakennustyömaa on yhteinen työpaikka, yhteisen rakennustyömaan:
a) sijaintikunta;
b) työnantajien ja itsenäisten työnsuorittajien keskeisimmät toimialaluokat;
c) työsuojelun yhteistoiminnan piiriin kuuluvien henkilöiden määrä ilmoitushetkellä Työturvallisuuskeskuksen määrittelemän suuruusluokan tarkkuudella;
d) valvontalain 43 d §:ssä tarkoitetun yhteisen työsuojelupäällikön tehtävät hoitavan henkilön nimi, tehtävä työsuojelun yhteistoiminnassa ja työsähköpostiosoite;
e) valvontalain 43 c §:ssä tarkoitetun yhteisen työmaakohtaisen työsuojeluvaltuutetun ja varatyösuojeluvaltuutettujen nimet, tehtävät työsuojelun yhteistoiminnassa ja työsähköpostiosoitteet;
 
3) jos muu työpaikka kuin rakennustyömaa on yhteinen työpaikka, yhteisen työpaikan:
a) sijaintikunta tai -kunnat;
b) työnantajien ja itsenäisten työnsuorittajien keskeisimmät toimialaluokat;
c) työsuojelun yhteistoiminnan piiriin kuuluvien henkilöiden määrä ilmoitushetkellä Työturvallisuuskeskuksen määrittelemän suuruusluokan tarkkuudella;
d) valvontalain 43 d §:ssä tarkoitetun yhteisen työsuojelupäällikön tehtävät hoitavan henkilön nimi, tehtävä työsuojelun yhteistoiminnassa ja työsähköpostiosoite.
 
8 § 
Mahdollisuus ilmoittaa tietoja työpaikkojen yhteisten vaarojen torjunnan tilanteissa 
Jos työpaikkojen yhteisten vaarojen torjunnasta johtuvaa työsuojelun yhteistoimintaa varten on nimetty valvontalain 43 h §:ssä tarkoitettu yhteinen työsuojelupäällikkö, tämän työnantaja voi ilmoittaa Työturvallisuuskeskukselle seuraavat tiedot: 
1) ilmoituksen tekevän työnantajan:
a) nimi;
b) yritys- ja yhteisötunnus tai sitä vastaava ulkomainen organisaatiotunniste tai niiden puuttuessa syntymäaika;
c) työsähköpostiosoite;
 
2) teollisuus- tai liikehallin taikka vastaavan yhtenäisen tilan:
a) sijaintikunta;
b) työnantajien ja itsenäisten työnsuorittajien keskeisimmät toimialaluokat;
c) työpaikkojen yhteisten vaarojen torjunnasta johtuvan työsuojelun yhteistoiminnan piiriin kuuluvien henkilöiden määrä ilmoitushetkellä Työturvallisuuskeskuksen määrittelemän suuruusluokan tarkkuudella;
d) valvontalain 43 h §:ssä tarkoitetun yhteisen työsuojelupäällikön nimi, tehtävä työsuojelun yhteistoiminnassa ja työsähköpostiosoite.
 
9 § 
Ilmoitusajankohta 
Edellä 4 §:n 3 momentissa tarkoitetut tiedot on ilmoitettava Työturvallisuuskeskuksen työsuojelun yhteistoimintahenkilöiden rekisteriin työsuojelun yhteistoiminnan toimikauden alkaessa. 
Rekisteriin ilmoitetut 4 §:n 3 momentissa tarkoitetut tiedot on ilmoitettava kokonaisuudessaan uudestaan vähintään kahdeksan vuoden välein. Yksittäisissä tiedoissa tapahtuvat muutokset on kuitenkin ilmoitettava rekisteriin välittömästi niiden tapahduttua. 
10 § 
Tietojen säilytysajan määrittäminen 
Työturvallisuuskeskuksen 4—8 §:ssä tarkoitettujen tietojen rekisteröinti- ja luovutustehtävässä käsiteltävien tietojen säilytysajan määrittämiseen sovelletaan, mitä julkisen hallinnon tiedonhallinnasta annetun lain (906/2019) 21 §:ssä säädetään. 
Säilytysajan päättymisen jälkeen Työturvallisuuskeskuksen on tuhottava tiedot viipymättä tietoturvallisella tavalla. 
11 § 
Työturvallisuuskeskuksen toiminnan julkisuus 
Työturvallisuuskeskukseen sovelletaan sen hoitaessa 4—8 §:ssä tarkoitettujen tietojen rekisteröinti- ja luovutustehtävää, mitä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetussa laissa (621/1999), jäljempänä julkisuuslaki, säädetään. 
12 § 
Tietojen luovuttaminen rekisteristä 
Poiketen siitä, mitä julkisuuslain 9 ja 16 §:ssä säädetään tiedonsaannista ja asiakirjan antamistavoista, Työturvallisuuskeskuksen työsuojelun yhteistoimintahenkilöiden rekisteristä luovutetaan tietoja vain, jos tietojensaajan tarkoituksena on: 
1) käyttää tietoja työsuojelua edistävän organisaation lakisääteisten tehtävien hoitamiseen; 
2) käyttää tietoja työsuojelua koskevien tieteellisten tutkimusten, muiden tutkimusten tai selvitysten tukena; 
3) välittää tietoa työsuojelusta; 
4) välittää tietoa maksuttomista työsuojelua edistävistä koulutuksista, tuotteista tai palveluista; taikka 
5) suoramarkkinoida maksullisia työsuojelua edistäviä koulutuksia, tuotteita tai palveluita. 
Tietojen luovuttamisen edellytyksenä on lisäksi, että tietojensaajalla on henkilötietojen suojaa koskevien säännösten mukaan oikeus käsitellä työsuojelun yhteistoimintahenkilöiden rekisteristä pyytämiään henkilötietoja. Tietojensaajalla on oikeus saada tiedot sähköisesti. 
Henkilöllä, jonka henkilötietoja ilmoitetaan työsuojelun yhteistoimintahenkilöiden rekisteriin, on oikeus kieltää henkilötietojensa luovuttaminen maksullisia työsuojelua edistäviä koulutuksia, tuotteita ja palveluita koskevaan suoramarkkinointiin ilmoittamalla kiellosta Työturvallisuuskeskukselle. 
Suoramarkkinoinnin sallittavuuden edellytyksistä säädetään sähköisen viestinnän palveluista annetussa laissa (917/2014). 
13 § 
Maksu tietojen luovutuksesta 
Poiketen siitä, mitä julkisuuslain 34 §:ssä säädetään maksuista, tietojensaajan käyttöönsä saamista 4—8 §:ssä tarkoitetuista tiedoista peritään Työturvallisuuskeskuksen määräämä tietojen rekisteröinnistä ja esille hakemisesta aiheutuneita kokonaiskustannuksia eli omakustannusarvoa vastaava maksu. 
Maksua ei kuitenkaan peritä, jos tietoja luovutetaan Työturvallisuuskeskukselle muuhun tarkoitukseen kuin 4—8 §:ssä tarkoitettujen tietojen rekisteröinti- ja luovutustehtävän hoitamiseen taikka työnantajien, muiden yrittäjien tai työntekijöiden yhdistykselle tai viranomaiselle. Maksua ei peritä myöskään, jos tietoja luovutetaan Tapaturmavakuutuskeskukselle tai Työterveyslaitokselle niiden lakisääteisten tehtävien hoitamiseen. 
Jos tietojensaaja käyttää julkisuuslain 11 §:ssä tarkoitettua asianosaisen tiedonsaantioikeutta tai 12 §:ssä tarkoitettua jokaisen oikeutta saada itseään koskevat tiedot, sovelletaan kuitenkin, mitä mainitun lain 34 §:ssä säädetään maksuista. 
14 § 
Valtion maksuperustelain soveltaminen maksuun 
Työturvallisuuskeskuksen tämän lain nojalla määräämän maksun suuruuden perusteena olevan omakustannusarvon laskemiseen, maksun perusteena olevan säännöksen ilmoittamiseen, maksun viivästyskorkoon, maksupäätöstä koskevaan oikaisuvaatimukseen ja muutoksenhakuun, maksupäätöksen täytäntöönpanoon sekä muuhun mahdolliseen maksua koskevaan asiaan sovelletaan, mitä valtion maksuperustelaissa (150/1992) säädetään julkisoikeudellisesta suoritteesta valtiolle perittävästä maksusta. 
Maksupäätöstä koskeva oikaisuvaatimus on kuitenkin tehtävä Työturvallisuuskeskukselle 30 päivän kuluessa maksun määräämisestä. 
15 § 
Virkavastuu 
Työturvallisuuskeskuksen palveluksessa olevaan henkilöön, toimitusjohtajaan ja hallituksen jäseneen sovelletaan rikosoikeudellista virkavastuuta koskevia säännöksiä heidän hoitaessa Työturvallisuuskeskuksen 4—8 §:ssä tarkoitettujen tietojen rekisteröinti- ja luovutustehtävää. Vahingonkorvausvastuusta säädetään vahingonkorvauslaissa (412/1974). 
16 § 
Ohjaus ja valvonta 
Sosiaali- ja terveysministeriö ohjaa ja valvoo Työturvallisuuskeskusta sen hoitaessa 4—8 §:ssä tarkoitettujen tietojen rekisteröinti- ja luovutustehtävää. 
Työturvallisuuskeskuksen on annettava ministeriölle selvitys 4—8 §:ssä tarkoitettujen tietojen rekisteröinti- ja luovutustehtävän hoitamisesta ja rahoituksesta vuosittain toukokuun loppuun mennessä. 
Ministeriöllä on oikeus saada salassapitosäännösten ja muiden tiedonsaantia koskevien rajoitusten estämättä maksutta Työturvallisuuskeskukselta 4—8 §:ssä tarkoitettujen tietojen rekisteröinti- ja luovutustehtävän hoitamisen valvonnan kannalta välttämättömät tiedot. Ministeriöllä on oikeus saada tiedot sähköisesti. 
17 § 
Ilmoitusvelvollisuuden noudattamisen valvonta 
Työsuojeluviranomainen valvoo 4 §:ssä säädetyn ilmoitusvelvollisuuden noudattamista. 
18 § 
Voimaantulo 
Tämä laki tulee voimaan    päivänä       kuuta 20  . 
Tällä lailla kumotaan työsuojeluhenkilörekisteristä annettu laki (1039/2001). 
19 § 
Siirtymäsäännökset 
Työsuojeluhenkilörekisteristä annetun lain mukaisesti ilmoitettuihin tietoihin ja niitä koskeviin asioihin sovelletaan tämän lain voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä. Ministeriön on kuitenkin hävitettävä työsuojeluhenkilörekisteristä annetun lain mukaisesti ilmoitetut tiedot ja lomakkeet, kun neljä vuotta on kulunut tämän lain voimaantulosta. 
Tämän lain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun työnantajan on ilmoitettava mainitun pykälän 3 momentissa tarkoitetut tiedot Työturvallisuuskeskukselle ennen kuin neljä vuotta on kulunut tämän lain voimaantulosta, vaikka työsuojeluhenkilörekisteristä annetun lain mukaisesti aiemmin ilmoitetuissa tiedoissa ei olisi tapahtunut muutoksia. 
 Lakiehdotus päättyy 

Laki työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annetun lain 47 §:n muuttamisesta 

Eduskunnan päätöksen mukaisesti  
muutetaan työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annetun lain (44/2006) 47 § seuraavasti: 
47 § 
Yhteistoimintahenkilöistä ilmoittaminen 
Työnantajan velvollisuudesta ilmoittaa työpaikan työsuojelun yhteistoimintahenkilöitä koskevia tietoja Työturvallisuuskeskukselle sekä ilmoitettujen tietojen luovuttamisesta säädetään työsuojelun yhteistoimintahenkilöiden rekisteröinnistä annetussa laissa (   /   ). 
 Voimaantulopykälä tai –säännös alkaa 
Tämä laki tulee voimaan    päivänä       kuuta 20  . 
 Lakiehdotus päättyy 

Laki panostajalain muuttamisesta 

Eduskunnan päätöksen mukaisesti 
muutetaan panostajalain (423/2016) 1 §:n 2 momentti sekä 24 ja 28 § sekä 
lisätään 1 §:ään uusi 3 ja 4 momentti seuraavasti: 
1 § 
Lain soveltamisala 
 Muuttamaton osa säädöstekstistä on jätetty pois 
Tätä lakia ei sovelleta Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen, poliisin eikä pelastuslaitoksen virkatehtävien hoitamiseen. 
Tätä lakia ei sovelleta Puolustusvoimien tai Rajavartiolaitoksen palveluksessa olevan henkilön eikä asevelvollisen tai naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittavan henkilön Puolustusvoimien tai Rajavartiolaitoksen palveluksessa tai määräyksestä suorittamaan palvelusohjelmaan merkittyyn tai muuhun erikseen määrättyyn koulutussuunnitelman mukaiseen sotilaalliseen harjoitukseen tai sotilaalliseen koulutukseen eikä niihin välittömästi liittyvään työhön, jos pääasiallisena tarkoituksena on sotilaallisessa toiminnassa tarvittavien erityisten valmiuksien harjoittaminen. 
Tätä lakia ei myöskään sovelleta henkilöön, joka osallistuu Puolustusvoimien tai Rajavartiolaitoksen järjestämään vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annetussa laissa (556/2007) tarkoitettuun vapaaehtoiseen harjoitukseen. 
24 § 
Muutoksenhaku 
Panostajan kuulustelun hylkäävään päätökseen saa vaatia oikaisua. Oikaisuvaatimuksesta säädetään hallintolaissa (434/2003). 
Muutoksenhausta hallintotuomioistuimeen säädetään oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetussa laissa (808/2019). 
28 § 
Valvonta 
Tämän lain ja sen nojalla annettujen säännösten noudattamista valvoo aluehallintovirasto. 
 Voimaantulopykälä tai –säännös alkaa 
Tämä laki tulee voimaan    päivänä       kuuta 20  . 
Muutoksenhaussa ennen tämän lain voimaantuloa tehtyyn hallinto-oikeuden päätökseen pätevyyskirjan peruuttamista ja väliaikaista peruuttamista sekä huomautusta koskevassa asiassa sovelletaan tämän lain voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä. 
 Lakiehdotus päättyy 
Helsingissä 3.4.2025 

Eduskunnan puolesta

puhemies   
pääsihteeri