Lapsivaikutusten arviointi pitää saada vakiintuneeksi osaksi ministeriöiden lainvalmistelutyössä. Lapsivaikutusten arvioinnissa tarvitaan toimintatapojen ja -kulttuurin muutos sekä uutta ohjeistusta.
Hallituksen esityksiin pitää sisältyä tieto siitä, onko niitä laadittaessa tehty lapsivaikutusten arviointia. Esityksissä pitäisi erikseen mainita, jos lapsivaikutusten arviointia ei ole tehty sen takia, ettei esityksellä katsota olevan todennäköistä vaikutusta lasten kehitykseen, hyvinvointiin ja mahdollisuuksien tasa-arvoon.
Eduskunnalle on annettu kaikkien aikojen ensimmäinen lapsiasiavaltuutetun kertomus. Lapsiasiavaltuutettu vetoaa meihin kansanedustajiin, jotta me määrittäisimme ja hyväksyisimme yhdessä Suomen lapsipolitiikan keskeiset tavoitteet ja tarkkailisimme muutosten konkreettisia mittareita.
Lapsiasiavaltuutetun kertomuksessa korostuu, että lapsuus antaa suunnan ihmisen myöhemmälle kehitykselle: "Mitä lapsuudessa jää tavoittamatta, kertautuu myöhemmin aikuisuudessa. Mitä lapsuudessa saavutetaan, kertautuu moninkertaisena hyvänä sekä yksilölle että yhteiskunnalle."
Lainsäädännön lapsivaikutusten arviointi tuleekin nostaa valtiojohdossa merkittävämpään asemaan ja tehokkaaseen havainnointiin. Suomessa ei ole tarpeeksi selkeää lapsipolitiikan johtamista. Yksittäisiä toimia tehdään, mutta niiden pitkäjänteisiä, vaalikaudet ylittäviä vaikutuksia ei riittävästi arvioida. Ajallisen ulottuvuuden lisäksi myöskään arviointityön laaja-alaisuus ei ole riittävällä tasolla.
Eduskunnassa keskeisimpiä valiokuntia aiheen kannalta ovat sosiaali- ja terveysvaliokunta, sivistysvaliokunta sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunta. Toisaalta lasten elämän kannalta oleellisia asioita voidaan käsitellä muissakin valiokunnissa.
Valiokunnissa ja erityisesti esityksiä valmistelevissa ministeriöissä on nyt ryhdyttävä pohtimaan lapsivaikutusten arviointia ja oleellisimpia mittareita tavoitteiden saavuttamisen seurannalle lasten kehitykseen, hyvinvointiin ja mahdollisuuksien tasa-arvoon liittyvien asioiden osalta.
Tärkeää olisi, että valtakunnan tasolla eri valmistelevat ja päättävät tahot yhdistäisivät tietonsa ja tavoitteensa kokonaisvaltaisemman lapsipolitiikan muodostamiseksi. Kuntatasolla lapsivaikutusten arvioinnin pohtimisen määrä vaihtelee kunnittain.