Viimeksi julkaistu 30.4.2024 9.30

Toimenpidealoite TPA 18/2024 vp 
Noora Fagerström kok ym. 
 
Toimenpidealoite Tiktokin kieltämisestä Suomessa

Eduskunnalle

Tiktok on sosiaalisen median alusta, jossa jaetaan pääosin lyhyitä videoklippejä. Sovellus on viimeisten vuosien aikana noussut erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa suureen suosioon. Uutismedian liitto on tilannut tutkimuksen, jonka mukaan 13—18-vuotiaista Tiktok-käyttäjistä lähes puolet seuraa uutisia Tiktokista. Sovellus on siis myös yksi keskeisimmistä uutiskanavista tämän ikäryhmän nuorille.  

Tiktokiin liittyy kuitenkin merkittäviä turvallisuusuhkia, ja se altistaa lapsia ja nuoria vaaralliselle, väkivaltaiselle sekä mielenterveydelle haitalliselle sisällölle. Sovelluksessa leviää paljon myös väärää ja harhaanjohtavaa materiaalia, jota lapset eivät osaa tunnistaa. Lisäksi Tiktokin algoritmi on suunniteltu mahdollisimman koukuttavaksi. Sovelluksen käyttö voi aiheuttaa voimakasta riippuvuutta vahingoittaen nuorten keskittymiskykyä ja kehitystä.  

Sovelluksen omistaa kiinalainen yhtiö Bytedance, minkä vuoksi se voi käyttää käyttäjätietoja hyväkseen osana Kiinan propagandakoneistoa. Lisäksi Kiinassa sovelluksella on erilaiset käyttöehdot kuin esimerkiksi Euroopassa. Tämän vuoksi sovellus voi Suomessa syöttää käyttäjälle väkivaltaan kannustavaa sisältöä, mutta Kiinassa ei. Kiinassa Tiktok tunnetaan nimellä Douyin. Douyin syöttää lapsille opetuksellista sisältöä, ja sen käyttöä lasten ja nuorten keskuudessa on rajoitettu merkittävästi. 

Suomessa suojelupoliisi on kiinnittänyt huomiota Tiktokin turvallisuusriskeihin, jotka liittyvät muun muassa siihen, että Tiktok kerää niin laitteesta kuin käyttäjistäkin valtavia määriä tietoja, jotka voivat päätyä Kiinan tiedusteluviranomaisille. Yhdysvalloissa senaatti hyväksyi juuri lakiesityksen, joka pakottaisi Bytedancen myymään sovelluksen Yhdysvaltain toiminnot, jotta sen toiminta voisi jatkua maassa. Lakiesityksen mukaan Bytedancen tulisi myydä Tiktok noin vuoden sisällä, muutoin se suljettaisiin Googlen ja Applen sovelluskauppojen valikoimista Yhdysvalloissa.  

Tiktok ei aiheuta ainoastaan mahdollista tietoturvauhkaa sen käyttäjille tai kansalliselle turvallisuudelle. Sen aiheuttamat haittavaikutukset erityisesti lapsille ja nuorille ovat ilmeisiä. Sovelluksen ikäraja on 13 vuotta, mutta minkäänlaista iän varmistusjärjestelmää ei ole käytössä. Tiktokin algoritmi voi nostaa käyttäjän etusivulle myös ei-toivottua sisältöä. Vaikka tutkimuksia Tiktokin vaikutuksista mielenterveyteen on saatavilla vielä varsin vähän, on selvää, että väkivaltaisen tai muutoin ahdistavan sisällön näkeminen on lapsille ja nuorille haitallista. Sillä voi olla myös pitkäkestoisia ja aggressiivista käytöstä lisääviä vaikutuksia.  

Tiktokissa leviää huomattava määrä vaarallista ja väkivaltaista sisältöä, ja se on omiaan levittämään haitallisia haasteita ja ilmiöitä alaikäisten keskuudessa. Sovelluksessa on levinnyt esimerkiksi materiaalia onnettomuuksista, väkivaltaan yllyttämisestä ja kuolemasta. Venäjän hyökättyä Ukrainaan sovellukseen tulvi runsaasti videoita sodan keskeltä, joille alaikäiset altistuivat. Tällaista materiaalia ei saa päätyä lasten ruuduille.  

Sosiaalisen median ja älylaitteiden lisääntymisen myötä on yhteiskunnan vastuulla suojata lapsia myös sosiaalisen ympäristön haitoilta ja edistää lapsen oikeutta turvalliseen ympäristöön. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin Tiktokin kieltämiseksi Suomessa.  
Helsingissä 28.4.2024 
Noora Fagerström kok 
Atte Kaleva kok 
Oskari Valtola kok 
Terhi Koulumies kok 
Pauli Kiuru kok 
Timo Heinonen kok 
Pia Kauma kok 
Pihla Keto-Huovinen kok 
Teemu Kinnari kok 
Mari-Leena Talvitie kok 
Ville Väyrynen kok 
Janne Jukkola kok 
Karoliina Partanen kok 
Mari Kaunistola kok 
Heikki Vestman kok 
Mia Laiho kok 
Aleksi Jäntti kok 
Marko Kilpi kok 
Ville Kaunisto kok 
Pauli Aalto-Setälä kok 
Juha Hänninen kok 
Paula Risikko kok 
Jarno Limnell kok 
Saara-Sofia Sirén kok 
Sari Sarkomaa kok 
Susanne Päivärinta kok 
Jukka Kopra kok