1
1 Asian tausta ja valmistelu
1.1
1.1 Työtaisteluvaroitukset ja neuvottelun kohteena olevat työ- ja virkaehtosopimukset
Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen, jäljempänä KVTES, ja sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimuksen, jäljempänä SOTE-sopimus, voimassaolot päättyivät 28.2.2022. SOTE-sopimusta sovelletaan kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa olevaan sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä työskentelevään henkilöstöön, ellei SOTE-sopimuksessa tai muussa kunnallisessa työ- tai virkaehtosopimuksessa ole toisin määrätty. SOTE-sopimuksen soveltamisalaan kuuluvat sen soveltamisohjeen mukaan myös johto-, esimies- ja asiantuntijatehtäviä sekä sairaaloiden sairaala- ja laitoshuoltajat. SOTE-sopimuksen piiriin kuuluu näin ollen esimerkiksi kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa sosiaalihuollossa ja terveydenhuollossa työskenteleviä sairaanhoitajia, lähihoitajia, ohjaajia, terveydenhoitajia, osastosihteereitä, sosiaalityöntekijöitä, laitoshuoltajia, hoitajia, perushoitajia, fysioterapeutteja ja sosiaaliohjaajia.
KVTES:iä sovelletaan kuntien ja kuntayhtymien viranhaltijoihin ja kuukausipalkkaisiin työntekijöihin, jollei KVTES:sta tai muun muassa SOTE-sopimuksesta taikka Kunnallisen työmarkkinalaitoksen suostumuksella tehdystä palkkaussopimuksesta muuta aiheudu. Sopimuksen suurimpia ammattiryhmiä ovat varhaiskasvatuksen lastenhoitajat, koulunkäynninohjaajat, lastenhoitajat, toimistosihteerit, laitoshuoltajat, perhepäivähoitajat, ruokapalvelutyöntekijät, siivoojat, maatalouslomittajat, koulunkäyntiavustajat ja kirjastovirkailijat.
SOTE-sopimuksen ja KVTES:n neuvotteluissa henkilöstöä edustaa kolme kunta-alan pääsopijajärjestöä, joista yksi on Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry. Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry:n muodostavat Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer, Tehy ry ja Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL.
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, Julkisen alan unioni JAU ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO sopivat keväällä 2022 erillisratkaisun kunta-alan uusista työ- ja virkaehtosopimuksista vuosille 2022–2025. Kuntien ja kuntayhtymien lisäksi sopimusta sovelletaan myös hyvinvointialueilla työskentelevään ja niille palkattavaan henkilöstöön. Edellä mainitun sopimuksen ulkopuolelle jäi Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry.
Työnantajajärjestö Hyvinvointiala HALI ry sekä työntekijäjärjestöt JHL ry, Sote ry, Talentia ja Sosiaalipalvelualan allianssi Salli ry sopivat yksityisen sosiaalipalvelualan uudesta työehtosopimuksesta ajalle 1.5.2022—30.4.2024. Myös yksityisen terveyspalvelualan työehdoista samalle sopimuskaudelle on sovittu neuvotteluosapuolten kesken.
Tehyn ja SuPerin jäsenissä on laajasti eri ammattinimikkeillä toimivia henkilöitä. Tehyn jäsenet toimivat julkisella ja yksityisellä sektorilla ja tekevät niin perustason työtä kuin asiantuntija- ja johtotehtäviäkin. Tehy edustaa laajasti sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisia. Tehyn jäsenistöön kuuluvien ammattinimikkeitä ovat muun muassa apulaisosastonhoitaja, apulaisylihoitaja, apulaistutkija, bioanalyytikko, diakonissa, ensihoitaja, fysioterapeutti, geronomi, hallintoylihoitaja, hammashoitaja, hammashuoltaja, hoitaja, hygieniahoitaja, jalkojenhoitaja, jalkaterapeutti, johtava hoitaja, johtava ylihoitaja, kehitysvammahoitaja, koulunkäynnin ohjaaja/koulunkäyntiavustaja, kuntoutusohjaaja, kuntohoitaja, kätilö, laboratoriohoitaja, lastenhoitaja, lääkintävahtimestari/sairaankuljettaja, lähihoitaja, lääkintävahtimestari, mielenterveyshoitaja, naprapaatti, ohjaaja, osastonhoitaja, osteopaatti, perhepäivähoitaja, perushoitaja, projektisihteeri/-päällikkö, puheterapeutti, päivähoitaja, röntgenhoitaja, sairaanhoitaja, sairaankuljettaja, sosiaaliohjaaja, sosionomi, suuhygienisti, suunnittelija, terveydenhoitaja, toiminnanjohtaja, tutkimushoitaja, tutkija, työfysioterapeutti, työterveyshoitaja, vastaava hoitaja, vanhainkodin johtaja ja ylihoitaja. SuPerin jäsenet työskentelevät sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ja kasvatus- ja ohjausalan työpaikoissa sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. SuPer edustaa laajasti sosiaali- terveys- ja kasvatusalan ammattilaisia. SuPerin jäseniin kuuluu esimerkiksi lähihoitajia, perushoitajia, lastenhoitajia lastenohjaajia, kehitysvammahoitajia, jalkojenhoitajia, sosionomeja, sairaanhoitajia, kuntohoitajia, hammashoitajia, mielenterveyshoitajia ja välinehuoltajia.
SOTE-sopimuksen ja KVTES:n piirissä olevat Tehyn ja SuPerin jäsenet voivat olla esimerkiksi kunnallisessa perus- tai erikoissairaanhoidossa työskenteleviä sairaanhoitajia, lähihoitajia, kätilöitä, laboratoriohoitajia, röntgenhoitajia sekä kunnallisessa sosiaalihuollossa työskenteleviä sairaanhoitajia, lähihoitajia ja sosiaaliohjaajia.
SuPer ja Tehy ovat elokuussa 2022 antaneet useita lakkovaroituksia. Super ja Tehy antoivat 18.8.2022 lakkovaroituksen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän (KSSHP) tehostetun hoidon yksikköön (teho-osasto ja valvonta). Työnseisaus ilmoitettiin lakkovaroituksen mukaan toteutettavaksi 2.9.2022 klo: 00.01–23.59. Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on siirtänyt valtakunnansovittelijan pyynnöstä lakkoa kahdella viikolla. Lakko voi alkaa aikaisintaan 16.9.2022 klo: 00.01. Järjestöt antoivat toisen lakkovaroituksen 19.8.2022 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin, jossa lakko kohdistuisi Turun yliopistollisen keskussairaalan toimenpide-, teho- ja kivunhoitopalvelujen (Totek) teho-osastolle. Varoituksen mukaan lakko olisi toteutettu 6.9.2022 klo: 00.01–9.9.2022 klo 23.59, mutta TEM on siirtänyt valtakunnansovittelijan pyynnöstä lakkoa kahdella viikolla. Lakko voi alkaa aikaisintaan 20.9.2022 klo: 00.01.
Tehy ja Super jättivät 22.8.2022 uuden lakkovaroituksen Helsingin kaupungin eteläisen kotihoidon yksikköä (lähipalvelualueet: Lauttasaari 1, Lauttasaari 2, Töölö 2, Töölö 3, Töölö 4, Viiskulma 3, Viiskulma 4, Vironniemi 1, Vironniemi 2 ja resurssipooli) ajalle 6.9.–9.9.2022. TEM on siirtänyt valtakunnansovittelijan pyynnöstä lakkoa kahdella viikolla. Lakko voi alkaa aikaisintaan 20.9.2022 klo: 00.01.
Tehy ja Super jättivät 29.8.2022 kaksi uutta lakkovaroitusta, jotka kohdistuivat Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymään (PPSHP) ja Oulun kaupungille. PPSHP:iin kohdistuva lakko toteutettaisiin Oulun yliopistollisen sairaalan Tehohoitokeskuksen aikuisten teho-, tehovalvonta- ja valvontahoito -yksiköissä 13.9.–16.9.2022. Oulun kaupunkiin annettu lakkovaroitus kohdistuu Kontinkankaan hyvinvointikeskuksen Kontinkankaan-Myllyojan kotihoidossa ajalla 13.9.–16.9.2022. TEM:n siirrettyä lakkoja kahdella viikolla ne voivat alkaa aikaisintaan 27.9.2022.
Ilmoitettujen lakkojen piirissä olevien sairaanhoitopiirien sekä Helsingin ja Oulun kaupunkien mukaan työntekijäjärjestöt eivät ole luvanneet antaa suojelutyötä yksiköihin, joihin lakot kohdistuvat. Kaikkiin edellä mainittuihin lakkokohteisiin on julistettu myös hakukielto sekä tilapäisen siirron kielto, jotka astuivat voimaan heti ja jatkuvat lakon päättymiseen saakka. Hakukiellon ja siirtokiellon aikana kukaan Tehyn tai Superin jäsen ei voi hakea tai ottaa vastaan edellä mainituissa lakkokohteissa avoinna olevaa työtä eikä siirtyä SOTE-sopimuksen/KVTES 1 luvun 10 §:n tarkoittamalla tilapäisellä siirrolla tekemään lakkokohteisiin kohdistuvaa työtä.
Lakkovaroitusten lisäksi Tehy ja Super ovat julistaneet koko kunta-alaa koskevan toistaiseksi voimassaolevan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Kiellon aikana töitä tehdään vain vahvistetun työvuoroluettelon mukaisesti. Kunta-alaa koskevan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon lisäksi järjestöt ovat julistaneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellon Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiöön ajalle 16.8.–16.9.2022.
Tehy ja Super ovat lisäksi ilmoittaneet valmistelevansa joukkoirtisanoutumista. Tehyn hallinto on päättänyt joukkoirtisanoutumisen toteuttamisesta aikaisintaan, kun kuntasektorin muut työehtosopimukset on sovittu, kuitenkin viimeistään 1.1.2023 hyvinvointialueille siirtyvää sote-henkilöstöä koskevan liikkeenluovutuksen jälkeen, ellei asiassa saavuteta sovintoratkaisua. Tehy on ilmoittanut, että joukkoirtisanoutuminen ajoitetaan siten, että työtaistelutoimenpiteen painostusvaikutus on suurin mahdollinen.
Julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuun ja tämän myötä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön siirtyessä kunnilta hyvinvointialueille ja HUS-yhtymälle 1.1.2023, mahdolliset tämän jälkeen alkavat uudet työtaistelut tai edelleen jatkuvat työtaistelutoimet kohdistuisivat kuntien ja kuntayhtymien sijaan hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän järjestämään sosiaali- ja terveydenhuoltoon.
1.2
1.2 Sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirje
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) antoi 21.3.2022 (VN/7780/2022) ja 25.8.2022 (VN/22991/2022) ohjauskirjeen aluehallintovirastoille, kunnille, ja sairaanhoitopiireille lakkoon varautumisesta ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen turvaamisesta häiriötilanteessa. Sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin johtaa, valvoo ja yhteen sovittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Valtion viranomaisten ja laitosten sekä kuntien on varmistettava tehtäviensä mahdollisimman hyvä hoitaminen myös poikkeusoloissa ja häiriötilanteissa.
Kuntien ja sairaanhoitopiirien on varauduttava mahdollisen lakon aiheuttamiin häiriöihin ja sen vaikutuksiin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmälle. Varautumisen ja toimenpiteiden tulee olla ripeitä ja tilannetta ennakoivia ja viranomaisten tulee käyttää niille osoitettua toimivaltaa, noudattaen suhteellisuus-, välttämättömyys- ja tarkoitussidonnaisuuden periaatteita sekä muita hyvän hallinnon vaatimuksia.
Terveydenhuoltolaissa (1326/2010) säädetään terveydenhuollon alueellisesta varautumisesta. Terveydenhuoltolain 38 §:n mukaisesti sairaanhoitopiirin kuntayhtymän on päätettävä yhteistyössä alueensa kuntien kanssa terveydenhuollon alueellisesta varautumisesta normaaliolojen häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin. Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistyönä tapahtuvalla varautumisella edistetään terveydenhuollon kapasiteetin ja voimavarojen käyttöä ja potilasvirtojen ohjauksen etukäteissuunnittelua. Lisäksi erityisvastuualueen sairaanhoitopiirien on yhteistyössä suunniteltava ja sovitettava yhteen alueensa palvelujen tuotanto sekä vastattava terveydenhuoltolain 42 a §:n mukaisista valmiuteen ja varautumiseen liittyvistä tehtävistä.
Vastaavasti sosiaalihuoltolain (1301/2014) 33 b §:n 1 momentin mukaan kunnan sosiaalihuollosta vastaavan viranomaisen tulee valmiussuunnitelmin sekä häiriötilanteissa että poikkeusoloissa tapahtuvan toiminnan etukäteisvalmisteluin ja muilla toimenpiteillä varmistaa tehtäviensä mahdollisimman hyvä hoitaminen myös normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Yhtenäinen sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallinen valmiussuunnittelu ja tilannekuvan luominen turvaavat sosiaali- ja terveydenhuollon kyvykkyyttä vastata häiriötilanteisiin, kuten lakon uhkaan.
Sosiaali- ja terveysministeriö korosti ohjauskirjeessä, että vaikka työtaistelusta aiheutuu palvelujärjestelmälle lisäpainetta, kuntien ja sairaanhoitopiirien on huolehdittava niille kuuluvien tehtävien suorittamisesta ja turvattava asiakkaiden ja potilaiden oikeus saada tarvitsemansa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut yksilöllisiä tarpeita vastaavasti.
Kuntien ja sairaanhoitopiirien tulee laatia etukäteen suunnitelma mahdollisen lakon varalta siitä, miten palvelut turvataan lakon aikana kiinnittäen erityistä huomiota kiireellisten ja välttämättömien sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaamiseen sekä asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistamiseen. Kuntien ja kuntayhtymien on jatkuvasti arvioitava palvelutarpeen kehitystä ja varauduttava jo ennakollisesti muuttamaan toimintaa palvelutarpeeseen vastaamiseksi. Kunnat ja kuntayhtymät voivat tarvittaessa päättää palvelujen järjestämisestä esimerkiksi yhteistoiminta-alueella, kuntien ja kuntayhtymien välisenä toimintana tai keskittämällä toimintoja.
Palvelujen järjestämisessä kuntien ja kuntayhtymien keinoina ovat ensisijaisesti:
Kuntien ja sairaanhoitopiirien välinen yhteistyö ja joissain palveluissa myös alueiden väliset yhteistyön ja keskinäisen avunannon mahdollisuudet, huomioiden myös erityisvastuualueen laajuinen yhteistyö palveluiden turvaamisessa ja henkilöstön riittävyyden varmistamisessa.
Palvelujen hankkiminen muilta kunnilta ja kuntayhtymiltä.
Ostopalvelujen ja palvelusetelin hyödyntäminen. Yksityistä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotantoa sekä kolmannen sektorin toimijoita voidaan käyttää täydentämään ja vahvistamaan julkista palveluntuotantoa alueen tarpeen mukaisesti. Ostopalvelujen osalta kuntien on tarkistettava yksityisten sopimukset häiriötilanteisiin varautumisesta ja annettava varautumisohjaus ostopalvelutuottajille.
Lisähenkilöstön rekrytointi itse, henkilöstöyrityksiltä tai sopimuksin muilta kunnilta.
Työlainsäädännön mukaiset mahdollisuudet, henkilöstösiirrot ja neuvottelut työntekijöiden kanssa.
Kiireettömän hoidon väliaikainen supistaminen kiireellisen hoidon varmistamiseksi potilaiden terveyttä kuitenkaan vaarantamatta.
Palvelujen muut organisointi- ja järjestämismahdollisuudet.
Työtaistelun toteutuessa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmässä on tilapäisesti merkittävä vaje sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä. Varautumisen ja suunnittelun tarkoituksena on varmistaa häiriötilanteen aikana ja palvelujärjestelmän kuormittuessa riittävä henkilöstömäärä niin, että sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintakyky voidaan turvata. Toiminnat ja palvelut tulee priorisoida kiireellisyyden sekä erityisen tarpeen perusteella ja päivystyksellinen ja kiirevastaanottotoiminta on varmistettava.
Työtaistelun uhatessa kriittisten palvelujen ja toimintojen turvaamisessa voidaan hyödyntää myös suojelutyötä, jonka teettämisen tarpeen ratkaisee kunta tai kuntayhtymä. Kunnan ja hyvinvointialueen virkaehtosopimuksista annetun lain (669/1970) 12 §:n mukaan suojelutyöllä tarkoitetaan työtä, jonka suorittaminen työtaistelua toimeenpantaessa on välttämätöntä kansalaisten hengen tai terveyden vaarantumisen ehkäisemiseksi taikka sellaisen omaisuuden suojelemiseksi, joka työtaistelun johdosta erityisesti vaarantuu. Viranhaltija ei ole velvollinen suorittamaan sallitun lakon alaisia tehtäviä. Työtaistelun piiriin kuulumattoman viranhaltijan on täytettävä tavanomaiset virkavelvollisuutensa, minkä lisäksi hän on velvollinen tekemään suojelutyötä. Työtaistelun piiriin kuuluva voi suostumuksellaan tehdä suojelutyötä.
Suojelutyön tekemisestä ja siihen tarvittavasta henkilöstömäärästä päättää työnantaja. Suojelutyön tekemistä koskeva määräys tulisi antaa viranhaltijoille hyvissä ajoin, jotta kriittiset toiminnot voidaan turvata muilla järjestelyillä tilanteissa, joissa suojelutyöstä kieltäydytään. Työtaistelun aikana työnantajat arvioivat tarpeen ja mahdollisuuden muuttaa työtehtäviä toimintaedellytysten ja henkilöstön ammattitaidon ja kykyjen perusteella. Toimintojen turvaamiseksi voidaan myös itse työtä ja työtehtäviä siirtää muualle kuin tavanomaisessa työpaikassa tehtäväksi. Työnantaja vastaa työntekijöiden työturvallisuudesta myös lakon aikana. Työpaikan riskien arvioinnissa ja sen perusteella tehtävissä toimenpiteissä on poikkeavat tilanteet ja mahdollinen toiminnan vajaamiehitys otettava huomioon.
Sosiaali- ja terveysministeriö pitää tärkeänä palvelujen kuormitukseen ja henkilöstöön liittyvän ajantasaisen tilannekuvan muodostamista sekä siihen liittyvää tiedon analysointia, jotta käytettävissä olevat resurssit voidaan suunnata kriittisiin tarpeisiin. Sosiaali- ja terveysministeriö seuraa erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palvelujen ja henkilöstön tilannetta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön toteuttaman tilannekuvakyselyn kautta ja käy niiden pohjalta kuntien ja kuntayhtymien kanssa vuoropuhelua lakkoon varautumisesta ja sen edellyttämistä toimenpiteistä.
Tilanne palvelujen kuormituksen ja henkilöstön riittävyyden osalta vaihtelee eri puolella Suomea, minkä vuoksi sosiaali- ja terveysministeriö kehotti kuntia ja sairaanhoitopiirejä arvioimaan huolellisesti myös keskinäisen yhteistyön mahdollistamat keinot palvelujen ja henkilöstön riittävyyden turvaamiseksi.
Sosiaali- ja terveysministeriö kehotti ohjauskirjeellä myös aluehallintovirastoja valvovana viranomaisena pitämään yhteyttä alueensa palvelujärjestelmään ja huolehtimaan, että lakkoon ja sen edellyttämiin toimenpiteisiin on alueellisesti varauduttu ja että potilasturvallisuus sekä välttämättömät palvelut voidaan väestölle turvata.
1.3
1.3 Hallituksen esityksen valmistelu
Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijäjärjestöjen alkuvuoden 2022 lakkovaroitusten johdosta sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltiin keväällä 2022 virkatyönä yhteistyössä oikeusministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa hallituksen esitysluonnos laiksi asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistamisesta työtaistelun aikana. Esitysluonnoksesta järjestettiin kuulemistilaisuus, jossa kuultiin keskeisiä intressitahoja.
Tehy ja Super kuitenkin peruivat 20.4.2022 alkavaksi tarkoitetun lakon, johon olisi osallistunut 13 sairaanhoitopiiriä. Täten hallituksen esityksen valmistelu keskeytettiin.
Elokuussa 2022 annettujen uusien lakkovaroitusten myötä sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltiin virkatyönä nyt kyseessä oleva hallituksen esitysl laiksi välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamisesta työtaistelun aikana. Valmistelu tehtiin yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön ja oikeusministeriön kanssa keväällä 2022 tehtyä valmistelua hyödyntäen.
Esitysluonnoksesta järjestettiin kuulemistilaisuus 11.9.2022 työtaistelun osapuolina olevien työmarkkinajärjestöjen edustajille (Tehy ry, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super), Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:lle, aluehallintovirastoille, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle (Valvira), Varsinais-Suomen, Kanta-Hämeen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireille, HUSille, valtakunnalliselle tehohoitokonsortiolle, Lääkäriliitolle, Oulun ja Helsingin kaupungeille sekä Kuntaliitolle. Edellä mainituilla tahoilla oli mahdollisuus samassa yhteydessä antaa esitysluonnoksesta kirjallinen lausuntonsa. Lausuntoja saapui 12.
Kuulemistilaisuudessa ammattijärjestöt (Tehy ry ja Super) vastustivat lakiehdotusta, koska se järjestöjen mukaan poistaisi työtaisteluoikeuden ja loukkaa perusoikeuksia. Tehyn ja Superin näkemyksen mukaan esitys on valmisteltu puolueellisesti, eikä työntekijöiden riittävistä oikeussuojakeinoista ole säädetty. Järjestöt toivat myös esille, että ehdotus on ylimitoitettu asiakas- ja potilasturvallisuuden takaamiseksi. Muut kuulemistilaisuuteen osallistuvat tahot kannattivat lakiehdotusta. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT piti lain säätämistä välttämättömänä ja ehdotti lain voimassaoloajan pidentämistä. Aluehallintovirastot totesivat olevansa hyvin huolissaan asiakas- ja potilasturvallisuudesta, ja että työtaistelutoimet aiheuttavat vakavan huolen siitä, pystytäänkö ihmisten henki ja terveys turvaamaan. Aluehallintovirastot toivat esille huolta ehdotuksen toimeenpanon haastavuudesta ja resurssiensa riittävyydestä. Aluehallintovirastot kuten myös KT ja osa sairaanhoitopiirien edustajista toivat esille, että esityksessä olevia aikamääreitä tulisi pidentää nykyisestä. Valvira piti lakiehdotusta välttämättömänä käsillä olevan tilanteen vuoksi ja totesi myös, että aluehallintoviraston resurssit on turvattava. Helsingin ja Oulun kaupungit pitivät lakiesitystä välttämättömänä. Sairaanhoitopiirit näkivät esityksen tarpeelliseksi ja välttämättömäksi turvaamaan potilaiden hengen. Myös valtakunnallinen tehohoitokonsortio piti esitystä kannatettavana.
Koska esitys on jouduttu valmistelemaan kiireellisessä aikataulussa, esitystä ei ole laintarkastettu eikä käsitelty lainsäädännön arviointineuvostossa tai kuntatalouden ja -hallinnon neuvottelukunnassa.
Julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuun ja tämän myötä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön siirtyessä kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille ja HUS-yhtymälle 1.1.2023, mahdolliset tämän jälkeen alkavat uudet työtaistelut tai edelleen jatkuvat työtaistelutoimet kohdistuisivat kuntien ja kuntayhtymien sijaan hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän järjestämään sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Tämä on huomioitu esityksen valmistelussa siirtymäsäännöksellä. Koska järjestämisvastuun siirto ja liikkeenluovutuksena tapahtuva henkilöstön siirto ei sinällään vaikuta lakisääteisten sosiaali- ja terveydenhuollon sisältöön tai henkilöstön työ- tai virkasuhteisiin, myös muualla esityksessä kunnista ja kuntayhtymistä todettu, koskee pääsääntöisesti myös hyvinvointialueita, Helsingin kaupunkia ja HUS-yhtymää sekä niille siirtyvää henkilöstöä.
5
5 Säännöskohtaiset perustelut
1 luku Yleiset säännökset
1 §. Lain tarkoitus ja soveltamisala. Ehdotetun lain tarkoituksena olisi pykälän 1 momentin mukaan turvata jäljempänä 5 §:n 2 momentissa tarkoitettu välttämätön terveydenhuolto ja kotihoito tilanteissa, joissa sosiaalihuollon asiakkaiden tai potilaiden henki vaarantuu tai asiakkaiden tai potilaiden terveys vaarantuu vakavasti kunnan tai kuntayhtymän järjestämää terveydenhuoltoa tai kotihoitoa koskevan työtaistelun aiheuttaman henkilökunnan riittämättömyyden vuoksi. Esitys koskisi välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon varmistamista kunnallista terveydenhuoltoa ja kotihoitoa koskevien Tehy ry:n ja Super ry:n työtaistelujen aikana. Välttämätön terveydenhuolto ja kotihoito olisi määriteltynä ehdotetun lain 5 §:n 2 momentissa. Se kattaisi sellaisen terveydenhuollon ja kotihoidon, jota ilman asiakkaan tai potilaan henki vaarantuu tai terveys vaarantuu vakavasti. Terveyden vakavalla vaarantumisella tarkoitettaisiin sitä, että hoidon tai huolenpidon antamatta jättäminen aiheuttaisi hengen vaarantumisen tai todennäköisen pitkäaikaisen fyysisen tai psyykkisen vammautumisen tai toimintakyvyn merkittävän ja pitkäaikaisen aleneman. Toimintakyvyn alenemalla tarkoitettaisiin arjen perustoiminnoista selviämisen vakavia vaikeuksia tai vastaavia puutteita. Lakiehdotuksen mukaiset säännökset tulisivat sovellettaviksi vain tilanteissa, joissa työtaistelun aiheuttama henkilöstövajaus vaarantaa asiakkaiden tai potilaiden hengen tai vaarantaa vakavasti asiakkaiden tai potilaiden terveyden.
Pykälän 2 momentin mukaan lakia sovellettaisiin kunnan tai kuntayhtymän järjestämässä terveydenhuollossa ja kotihoidossa. Laissa säädettyjä keinoja sovellettaisiin vain, jos kunnan tai kuntayhtymän käytettävissä olevat muut kuin ehdotettavassa laissa säädetyt keinot eivät ole riittäviä asiakkaiden tai potilaiden hengen vaarantumisen tai asiakkaiden tai potilaiden terveyden vakavan vaarantumisen estämiseksi, ja vain siinä laajuudessa, kuin se on mainitussa tarkoituksessa välttämätöntä. Julkisen vallan puuttumiselle työtaisteluoikeuden käyttämiseen tulee olla korkea kynnys, ja sen vuoksi lakia ei voitaisi käyttää miltään osin työtaistelun murtamiseen. Myöskään ehdotettua asiakas- ja potilasturvatyötä ei saisi käyttää yleisestä sosiaali- tai terveydenhuollon työvoimapulasta tai siihen osoitettujen voimavarojen riittämättömyydestä aiheutuvien ongelmien tai sosiaali- tai terveydenhuoltojärjestelmän kriisiytymisen ratkaisemiseen. Laissa säädettyjen keinojen käyttäminen olisi näin ollen viimesijainen keino turvata riittävä henkilöstö työtaistelun aikana. Työnantajan tulisi ensisijaisesti pyrkiä esimerkiksi erilaisin työlainsäädännön mahdollistamien työvuorojärjestelyiden ja ylitöiden avulla, työtaisteluun osallistumattomien työntekijöiden kanssa sopimalla, yhteistyössä muiden kuntien ja kuntayhtymien kanssa sekä ostopalvelujen avulla turvaamaan riittävä henkilöstö. Jos lakia jouduttaisiin soveltamaan, ensisijaisesti tulisivat sovellettaviksi lain 2 luvussa tarkoitetut keinot. Lain 3 luvussa tarkoitettuja keinoja voitaisiin käyttää vain, jos 2 luvussa tarkoitetut keinot eivät ole riittäviä. Lain 4 luvussa tarkoitettua keinoa voitaisiin käyttää vain, jos 3 luvussa säädetyt keinot eivät ole riittäviä.
Mitä ehdotetussa laissa säädettäisiin työntekijästä, sovellettaisiin pykälän 3 momentin mukaan myös virkasuhteessa olevaan. Työtaistelu koskee etupäässä työsuhteisia työntekijöitä, mutta jos sen piirissä olisi myös virkasuhteisia henkilöitä, koskisivat säännökset myös heitä.
2 luku Työntekijäjärjestöön kohdistuvat velvoitteet ja neuvottelumenettely
2 §. Työntekijäjärjestön velvoitteet työtaistelun toimeenpanossa. Pykälän 1 momentin mukaan työntekijäjärjestön olisi kunnan tai kuntayhtymän järjestämää terveydenhuoltoa tai kotihoitoa koskevaa työnseisausta tai joukkoirtisanoutumista toimeenpannessaan huolehdittava yhteistyössä kunnan tai kuntayhtymän kanssa siitä, että työtaistelutoimista huolimatta työtaistelun kohteena olevan kunnan tai kuntayhtymän käyttöön jää sen verran tehtäviin soveltuvaa henkilöstöä, että kunta tai kuntayhtymä pystyy turvaamaan 5 §:n 2 momentissa tarkoitetun välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon. Tämä tarkoittaisi sitä, että jos työtaistelu kohdistuu jäljempänä 5 §:n 2 momentissa tarkoitettuun välttämättömään terveydenhuoltoon tai kotihoitoon, eivätkä kunnan tai kuntayhtymän käyttämät muut kuin tässä laissa säädetyt keinot ole riittäviä asiakkaiden tai potilaiden hengen vaarantumisen tai asiakkaiden tai potilaiden terveyden vakavan vaarantumisen estämiseksi, työntekijäjärjestön olisi joko rajattava työtaistelua siten, että kunta tai kuntayhtymä pystyy turvaamaan 5 §:n 2 momentissa tarkoitetun välttämättömän terveydenhuollon tai kotihoidon tai annettava kunnalle tai kuntayhtymälle työtaistelun aikana välttämätöntä suojelutyötä 5 §:n 2 momentissa tarkoitetun välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamiseksi. Erityisesti lakkorajoista päättäessään työtaistelun toimeenpaneva järjestö käyttää sitä määräysvaltaa, johon pykälässä tarkoitettu järjestön huolehtimisvelvollisuus kohdistuu. Työtaistelun rajaaminen tai suojelutyön antaminen olisivat kuitenkin viimesijaisia keinoja verrattuna kunnan tai kuntayhtymän käytettävissä oleviin muihin kuin tässä laissa säädettyihin keinoihin.
Pykälän 2 momentin mukaan työntekijäjärjestö ei saisi toimeenpanna 5 §:n 2 momentissa tarkoitettuun terveydenhuoltoon tai kotihoitoon kohdistuvaa työnseisausta tai joukkoirtisanoutumista ennen kuin se on neuvotellut 3 §:ssä tarkoitetulla tavalla työtaistelun kohteena olevan kunnan tai kuntayhtymän kanssa tämän käyttöön työtaistelutoimista huolimatta jäävästä henkilöstöstä. Ehdotetussa 3 §:ssä säädettäisiin työntekijäjärjestön ja kunnan tai kuntayhtymän välisestä neuvottelumenettelystä. Jollei työntekijäjärjestö neuvottelisi kunnan tai kuntayhtymän kanssa tai jolleivät nämä pääsisi sopimukseen siitä, minkä verran työntekijäjärjestön on työtaistelutoimista huolimatta jätettävä kunnan tai kuntayhtymän käyttöön tehtäviin soveltuvaa henkilöstöä, jotta kunta tai kuntayhtymä pystyy turvaamaan 5 §:n 2 momentissa tarkoitetun välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon, olisi kunnalla tai kuntayhtymällä viime kädessä mahdollisuus vaatia aluehallintovirastoa 10 §:ssä tarkoitetulla tavalla siirtämään työtaistelun toimeenpanon tai keskeyttämään jo aloitetun työtaistelun. Aluehallintovirasto voisi antaa 10 §:ssä tarkoitetun määräyksensä sakon uhalla. Ehdotetut säännökset eivät vaikuttaisi työriitojen sovittelusta annetun lain soveltamiseen.
3 §. Neuvottelumenettely. Pykälän 1 momentin mukaan työntekijäjärjestön ja työtaistelun kohteena olevan kunnan tai kuntayhtymän olisi ennen 5 §:n 2 momentissa tarkoitettuun terveydenhuoltoon tai kotihoitoon kohdistuvan työnseisauksen tai joukkoirtisanoutumisen toimeenpanoa neuvoteltava siitä, minkä verran työntekijäjärjestön on työtaistelutoimista huolimatta jätettävä kunnan tai kuntayhtymän käyttöön tehtäviin soveltuvaa henkilöstöä, jotta kunta tai kuntayhtymä pystyy turvaamaan 5 §:n 2 momentissa tarkoitetun välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon. Neuvottelumenettelyssä pyrittäisiin siihen, että työntekijäjärjestö ja kunta tai kuntayhtymä pääsisivät sopimukseen joko työtaistelun rajaamisesta tai suojelutyön antamisesta, jotta työtaistelutoimista huolimatta työtaistelun kohteena olevan kunnan tai kuntayhtymän käyttöön jäisi sen verran tehtäviin soveltuvaa henkilöstöä, että kunta tai kuntayhtymä pystyy turvaamaan 5 §:n 2 momentissa tarkoitetun välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon. Jos osapuolet pääsevät sopimukseen edellä todetulla tavalla ja työntekijäjärjestö noudattaa sopimusta, työntekijäjärjestö voi toimeenpanna työtaistelun ilman uhkaa siitä, että aluehallintovirasto voisi siirtää tai keskeyttää työtaistelun toimeenpanon 10 §:ssä tarkoitetulla tavalla.
Pykälän 2 momentissa säädettäisiin siitä, että jollei 1 momentissa tarkoitusta asiasta päästä sopimukseen viimeistään viisi vuorokautta ennen työnseisauksen tai joukkoirtisanoutumisen toimeenpanoa, työntekijäjärjestön olisi annettava kunnalle tai kuntayhtymälle kirjallinen ilmoitus siitä, miten se aikoo työtaistelutoimista huolimatta jättää työtaistelun kohteena olevan kunnan tai kuntayhtymän käyttöön sen verran tehtäviin soveltuvaa henkilöstöä, että kunta tai kuntayhtymä pystyy turvaamaan 5 §:n 2 momentissa tarkoitetun välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon. Koska 5 §:n 2 momentissa tarkoitettujen välttämättömien terveydenhuollon ja kotihoidon palvelujen turvaaminen työtaistelun aikana edellyttää kunnalta ja kuntayhtymältä monenlaisia etukäteisjärjestelyjä, kuten esimerkiksi kiireettömän hoidon alasajoa tai asiakkaiden tai potilaiden siirtämistä viimekädessä esimerkiksi toisen kunnan tai kuntayhtymän tai ostopalveluntuottajan toimintayksikköön, tulisi kunnalla tai kuntayhtymällä olla viimeistään viisi vuorokautta ennen työtaistelun toimeenpanoa tiedossa se, tuleeko työntekijäjärjestö omalta osaltaan huolehtimaan siitä, että työtaistelutoimista huolimatta työtaistelun kohteena olevan kunnan tai kuntayhtymän käyttöön jää sen verran tehtäviin soveltuvaa henkilöstöä, että kunta tai kuntayhtymä pystyy turvaamaan 5 §:n 2 momentissa tarkoitetun välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon. Jollei työntekijäjärjestö tee ehdotetussa 2 momentissa tarkoitettua ilmoitusta määräaikaan mennessä tai jos kunta tai kuntayhtymä arvioi ilmoituksen perusteella, ettei työntekijäjärjestö jätä kunnan tai kuntayhtymän käyttöön sen verran tehtäviin soveltuvaa henkilöstöä, että kunta tai kuntayhtymä pystyy turvaamaan 5 §:n 2 momentissa tarkoitetun välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon, kunta tai kuntayhtymä voisi tehdä 10 §:ssä tarkoitetulla tavalla hakemuksen aluehallintovirastolle työtaistelun siirtämisestä tai jo aloitetun työtaistelun keskeyttämisestä.
3 luku Työntekijöihin kohdistuvat toimenpiteet ja määräykset
4 §. Työtehtävien ja työskentelypaikan muuttaminen. Pykälässä säädettäisiin kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa olevan sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilön työtehtävien ja työskentelypaikan muuttamisesta silloin, kun työntekijäjärjestön asettamat työtaistelutoimet eivät sitä estä. Säännöstä ei voitaisi näin ollen soveltaa sellaiseen työntekijään, joka osallistuu esimerkiksi työntekijäjärjestön asettamaan työnseisaukseen tai jota koskee työntekijäjärjestön työtaistelutoimenpiteenä asettama siirtokielto. Työtaistelutoimenpiteiden seurauksena työvoimavajaus vaihtelee merkittävästi eri tehtävissä. Laki kunnan ja hyvinvointialueen virkaehtosopimuksista (669/1970) ja työsopimuslaki (55/2001) antavat työnantajalle jossain määrin mahdollisuuksia kohdentaa henkilöstöä uudelleen tavanomaisesta poikkeaviin tehtäviin. Viran tehtäväalue tai työsopimus voivat kuitenkin rajoittaa työnantajan mahdollisuuksia määrätä työntekijä uusiin tehtäviin tai työskentelemään työnantajan toiseen toimintayksikköön. Jotta välttämättömästä terveydenhuollosta ja kotihoidosta voitaisiin riittävästi huolehtia työtaistelun aikana, voi olla välttämätöntä määrätä henkilökuntaa tavanomaisesta poikkeaviin tehtäviin tai siirtää henkilöstöä työskentelemään toiseen toimintayksikköön. Sen vuoksi pykälän 1 momentissa ehdotetaan, että jolleivät työntekijäjärjestön asettamat työtaistelutoimet sitä estä, työnantaja voisi määrätä sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilön suorittamaan tavanomaisten työtehtäviensä lisäksi tai sijasta muita ammattitaitoaan vastaavia tehtäviä, jos se on välttämätöntä asiakkaan tai potilaan hengen vaarantumisen tai terveyden vakavan vaarantumisen estämiseksi 5 §:n 2 momentissa tarkoitetussa välttämättömässä terveydenhuollossa tai kotihoidossa. Asiakkaan tai potilaan terveyden vakavasta vaarantumisesta voisi seurata muun muassa vakava sairastuminen, sairauden vakava vaikeutuminen, vammautuminen tai jopa kuolema. Sosiaalihuollon asiakkaan hengen vaarantuminen ja terveyden vakava vaarantuminen ovat käsillä esimerkiksi, jos asiakkaan tai potilaan välttämättömästä ravinnosta ja nesteytyksestä, lääkityksestä, kivunlievityksestä tai esimerkiksi vammaisen henkilön turvallisuudesta ei huolehdita. Työnantajan määräys voitaisiin antaa sen estämättä, mitä muualla laissa säädetään tai mitä työ- tai virkaehtosopimuksessa tai työsopimuksessa on sovittu. Mainituissa tilanteissa työnantaja voisi myös määrätä työntekijänsä työskentelemään toiseen sosiaali- tai terveydenhuollon toimintayksikköönsä. Työtehtävien ja työskentelypaikan muuttamista koskeva määräys ei saisi kuitenkaan olla työntekijän henkilökohtaisen tilanteen kannalta kohtuuton, joten työnantajan tulisi arvioida määräyksen antamista jokaisen työntekijän kohdalla yksilöllisesti henkilökohtaiset olosuhteet huomioiden. Jos esimerkiksi työntekijä määrättäisiin työskentelemään muuhun toimintayksikköön kuin siihen, jossa hän normaalisti työskentelee, tulisi ottaa huomioon hänelle työmatkaan menevä aika, joka ei saisi muodostua kohtuuttomaksi ottaen huomioon esimerkiksi työntekijän perhetilanne ja huollettavat lapset. Työntekijällä olisi oikeus saada korvaus hänelle määräyksestä aiheutuvista poikkeuksellisista kustannuksista kuten esimerkiksi vähäistä suuremmista työmatkakuluista ja mahdollisista majoituskustannuksista.
Ehdotetusta säännöksestä huolimatta sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilö ei saisi suorittaa sellaisia tehtäviä, joihin hänen koulutuksensa ja ammattitaitonsa ei anna riittäviä edellytyksiä. Määrättäessä henkilö uusiin tehtäviin, on työnantajan selvitettävä, mitä tehtäviä työntekijä on kykenevä tekemään. Tarvittaessa työntekijälle on ennen määräyksen antamista annettava riittävä koulutus ja perehdytys uusiin tehtäviin.
Pykälän 2 momentin mukaan 1 momentissa tarkoitettu työnantajan määräys voitaisiin antaa vain, jos muut kuin ehdotetussa laissa säädetyt keinot tai 2 luvussa säädetyt keinot eivät ole riittäviä asiakkaiden tai potilaiden hengen vaarantumisen tai terveyden vakavan vaarantumisen estämiseksi, ja vain siinä laajuudessa, kuin se on mainitussa tarkoituksessa välttämätöntä. Ennen määräyksen antamista työnantajan olisi selvitettävä muut mahdolliset keinot asiakkaiden ja potilaiden hengen vaarantumisen tai terveyden vakavan vaarantumisen estämiseksi. Säännöksessä korostettaisiin sen soveltamisen viimesijaisuutta. Edellä 1 §:n perusteluissa on kuvattu työnantajan käytettävissä olevia muita keinoja, joita tulisi ensisijaisesti käyttää henkilöstön riittävyyden varmistamiseksi.
Edellä 1 momentissa tarkoitetuissa tilanteissa työntekijälle olisi pykälän 3 momentin mukaan varattava tilaisuus tulla kuulluksi ennen määräyksen antamista. Työntekijälle tulisi näin ollen varata mahdollisuus lausua mielipiteensä uusiin tehtäviin määräämisestä tai toiseen toimintayksikköön määräämisestä, mutta määräys voitaisiin antaa kuitenkin työntekijän vastustuksesta huolimatta. Mainituissa tilanteissa ei kuitenkaan sovellettaisi työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annettua lakia (449/2007) eikä yhteistoimintalakia (1333/2021), sillä kyse olisi tilapäisestä määräyksestä ja määräyksen antaminen olisi kiireellistä, jotta voidaan ehkäistä asiakkaiden tai potilaiden hengen vaarantuminen tai terveyden vakava vaarantuminen.
5 §. Asiakas- ja potilasturvatyö. Pykälässä säädettäisiin määräyksen antamisesta asiakas- ja potilasturvatyöhön. Pykälän 1 momentin mukaan aluehallintovirasto voisi määrätä työtaistelun kohteena olevan kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa olevan työtaisteluun osallistuvan sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilön työskentelemään ammattitaitoaan vastaavissa tehtävissä välttämättömän terveydenhuollon tai kotihoidon turvaamiseksi työnantajansa sosiaali- tai terveydenhuollon toimintayksikössä. Asiakas- ja potilasturvatyöhön määräämisen edellytyksenä olisi, että se on asiakkaiden tai potilaiden hengen vaarantumisen tai asiakkaiden tai potilaiden terveyden vakavan vaarantumisen estämiseksi välttämätöntä eivätkä muut kuin tässä laissa säädetyt keinot tai 2 luvussa säädetyt keinot ole riittäviä. Koska laki tulisi sovellettavaksi vain silloin, kun henkilöstön riittämättömyys johtuu työtaistelusta, asiakas- ja potilasturvatyömääräyksiä ei voitaisi tehdä paikkaamaan toimintayksikössä vallitsevaa työtaistelutoimista riippumatonta työvoimapulaa. Potilaiden hengen vaarantumista tai potilaiden terveyden vakavaa vaarantumista arvioi lääketieteellisestä toiminnasta vastaavan toimintayksikön johto. Sosiaalihuollon palvelujen osalta arvioinnin hengen vaarantumisesta tai terveyden vakavasta vaarantumisesta tekee toiminnan johtamisesta vastaava taho. Terveyden vakavalla vaarantumisella tarkoitettaisiin sitä, että hoidon tai huolenpidon antamatta jättäminen aiheuttaisi hengen vaarantumisen tai todennäköisen pitkäaikaisen fyysisen tai psyykkisen vammautumisen tai toimintakyvyn merkittävän ja pitkäaikaisen aleneman. Toimintakyvyn alenemalla tarkoitettaisiin arjen perustoiminnoista selviämisen vakavia vaikeuksia tai vastaavia puutteita.
Säännös koskisi vain työtaisteluun kuten työnseisaukseen tai siirtokieltoon osallistuvia sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä, joihin ei voitaisi soveltaa esimerkiksi 4 §:ää. Jos työtaistelukeinona käytettäisiin joukkoirtisanoutumisia, sovellettaisiin asiakas- ja potilasturvatyöhön määräämiseen kuitenkin 9 §:ää.
Ehdotetun 1 momentin mukaan työntekijä voitaisiin määrätä työskentelemään työnantajansa toimintayksikköön, joka voisi olla muukin kuin se toimintayksikkö, jossa hän normaalisti työskentelee. Toimintayksikön omilla työntekijöillä on luonnollisesti paras asiantuntemus toimintayksikön tehtäviin ja käytännössä todennäköisesti myös parhaat mahdollisuudet työskennellä toimintayksikössä. Jos kunta tai kuntayhtymä joutuisi työtaistelun aikana esimerkiksi yhdistämään eri toimintayksiköidensä toimintoja henkilöstövajauksen vuoksi, työntekijöitä voisi olla kuitenkin tarpeen määrätä asiakas- tai potilasturvatyöhön myös muihin toimintayksiköihin, kuin niihin, joissa he normaalisti työskentelevät. Tällainen tilanne voisi olla kyseessä esimerkiksi silloin, kun päivystysyksiköiden toimintoja jouduttaisiin keskittämään sairaanhoitopiirin alueella tiettyyn tai tiettyihin sairaaloihin. Tehtävän työn tulisi olla sellaista, joka vastaisi nimenomaisesti asiakas- tai potilasturvatyöhön määrättävän henkilön osaamista ja ammattitaitoa. Tämän mukaisesti esimerkiksi kätilön tehtäviin ei voisi määrätä henkilöä, jolla ei ole asianmukaista koulutusta ja työkokemusta kätilön tehtävistä.
Pykälän 1 momentin mukaan aluehallintoviraston määräys voitaisiin antaa kerrallaan enintään kahden viikon ajaksi, ja se voitaisiin uusia. Määräyksen kesto säädettäisiin sen osoittamiseksi, että kysymyksessä on poikkeuksellinen järjestely, jota ei tule soveltaa pitkäaikaisesti. Olisi perusteltua, että määräys voitaisiin antaa kahdeksi viikoksi kerrallaan, sillä se mahdollistaisi toimintayksiköissä tarkoituksenmukaisen työvuorosuunnittelun ja sitä kautta asiakas- ja potilasturvallisuuden paremman turvaamisen välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon osalta. Hyvin lyhyitä määräyksiä annettaessa riskinä voisivat olla katkokset asiakas- ja potilasturvatyömääräysten jatkumossa, jos työnseisaus kestäisi pidempään. Määräys voitaisiin antaa vain siinä laajuudessa, kuin se on asiakkaiden tai potilaiden hengen vaarantumisen tai asiakkaiden tai potilaiden terveyden vakavan vaarantumisen estämiseksi välttämätöntä. Työnantajan tulee asiakas- ja potilasturvatyösäännöksistä huolimatta pyrkiä ensisijaisesti toteuttamaan tarvittavat toiminnot sopimalla työskentelystä työtaisteluun osallistumattoman henkilökunnan kanssa tai muilla mahdollisilla toimenpiteillä, esimerkiksi hankkimalla palveluja niiltä kunnilta tai kuntayhtymiltä, joihin työtaistelu ei kohdistu taikka yksityisiltä palveluntuottajilta. Asiakas- ja potilasturvatyötä koskeva määräys ei saisi myöskään olla työntekijän henkilökohtaisen tilanteen kannalta kohtuuton, joten hänen henkilökohtaiset olosuhteensa olisi otettava huomioon määräystä annettaessa. Jos esimerkiksi työntekijä esitettäisiin määrättäväksi asiakas- tai potilasturvatyöhön muuhun toimintayksikköön kuin siihen, jossa hän normaalisti työskentelee, tulisi ottaa huomioon hänelle työmatkaan menevä aika, joka ei saisi muodostua kohtuuttomaksi ottaen huomioon esimerkiksi työntekijän perhetilanne ja huollettavat lapset.
Asiakas- tai potilasturvatyöhön määrätyllä olisi oikeus saada kunnalta tai kuntayhtymältä asiakas- tai potilasturvatyössä säännölliseltä työajalta vähintään 1,3 kertainen korvaus verrattuna hänen normaalisti säännölliseltä työajalta saamaansa palkkaan. Tämä tarkoittaisi sitä, että asiakas- ja potilasturvatyötä tekevän ansio säännölliseltä työajalta olisi 1,3 kertainen verrattuna hänen normaaliin palkkaansa. Jos asiakas- tai potilasturvatyötä tekevä tekisi esimerkiksi lisätyötä tai ylityötä, laskettaisiin lisä- ja ylityökorvaukset hänen vähintään 1,3 kertaisen korvauksensa perusteella. Asiakas- ja potilasturvatyöhön määrätyllä olisi oikeus saada korvaus hänelle määräyksestä aiheutuvista poikkeuksellisista kustannuksista, kuten esimerkiksi matka- ja majoituskustannuksista. Pykälän 1 momentissa säädettäisiin lisäksi, että asiakas- ja potilasturvatyössä voidaan poiketa työaikasäännöksistä 7 §:ssä tarkoitetulla tavalla.
Pykälän 2 momentissa säädettäisiin siitä 1 momentissa tarkoitetusta asiakas- tai potilasturvatyönä annettavasta välttämättömästä hoidosta ja hoivasta, jonka kohdalla asiakas- tai potilasturvatyö tulisi kysymykseen asiakkaiden tai potilaiden hengen vaarantumisen tai asiakkaiden tai potilaiden terveyden vakavan vaarantumisen estämiseksi. Tällaista välttämätöntä hoitoa olisi momentin 1 kohdan mukaan tehohoito ja hoito tehostetun valvonnan yksikössä, joka sisältäisi aikuisten sekä keskosten ja lasten tehohoidon. Tehohoidossa hoidetaan potilaita, joilla on vakava peruselintoimintojen häiriö tai uhka niiden kehittymiseen. Tehohoitoa annetaan sairaalan teho-osastolla tai tehostetun valvonnan osastolla kuten sydänvalvonnassa ja neurologisella valvontaosastolla.
Momentin 2 kohdan mukaan potilasturvatyönä annettavaan välttämättömään hoitoon lukeutuisi sellainen sekä somaattinen että psykiatrinen päivystyksellinen hoito, jota ilman potilaan terveydentila vaarantuu vakavasti, sekä siihen välittömästi liittyvä hoito, kuten päivystykselliset leikkaukset. Päivystyksestä ja kiireellisestä hoidosta säädetään terveydenhuoltolain 50 §:ssä.
Välttämättömään hoitoon kuuluisi momentin 3 kohdan mukaan ensihoito, josta säädetään terveydenhuoltolain 40 §:ssä, sekä momentin 4 kohdan mukaan synnytysten hoito.
Momentin 5 kohdan mukaan välttämättömään hoitoon kuuluisi sellainen pitkäaikaisten sairauksien vaatima välttämätön hoito, jota ilman potilaan terveydentila vaarantuu vakavasti. Tällaisia hoitoja olisivat esimerkiksi akuutit elinsiirrot ja sellaiset syöpäsairauksien tai muiden pitkäaikaissairauksien ja psykiatristen sairauksien vaatimat hoidot ja niiden suunnittelu, joita ei voida siirtää ilman, että terveydentila vakavasti vaarantuu, vaikka kyseessä ei olisikaan edellä 2 kohdassa tarkoitettu päivystyksellinen tai kiireellinen hoito.
Momentin 6 kohdan mukaan välttämätöntä hoitoa olisi sellainen jatkuva hoito tai lääkehoito, jota ilman potilaan terveydentila vaarantuu vakavasti. Tällaisia hoitoja olisivat esimerkiksi meneillään oleva dialyysihoito, opiaattikorvaushoito ja määräajoin annettava säännöllinen lääkehoito (esimerkiksi psykiatristen potilaiden säännölliset lääkeinjektiot psykoosin estoon). Tällaista hoitoa olisi myös sellainen syöpäpotilaiden ja muiden pitkäaikaissairauksia sairastavien hoitoprotokollan mukainen hoito, jota ei ajallisesti ole mahdollista siirtää.
Momentin 7 kohdan mukaan välttämätöntä hoitoa olisi sellainen sairaalan osastolla olevien potilaiden välttämätön hoito, jota ilman potilaan terveydentila vaarantuu vakavasti. Tällä tarkoitettaisiin sairaalan psykiatrisilla ja somaattisilla osastoilla mukaan lukien synnyttäneiden osastoilla olevien potilaiden ja tahdosta riippumattomassa psykiatrisessa hoidossa olevien potilaiden välttämätöntä tutkimusta, seurantaa, valvontaa ja hoitoa.
Lisäksi momentin 8 kohdan mukaan välttämätöntä hoitoa olisi sellainen muu 1 – 7 kohdassa tarkoitettuun hoitoon verrattava potilaan välttämättä tarvitsema tutkimus ja hoito, jota ilman potilaan psyykkinen tai fyysinen terveydentila vaarantuu vakavasti. Lisäksi momentin 9 kohdan mukaan välttämättömiä hoitoja olisivat sellaiset momentin 1 – 8 kohdassa tarkoitettuihin hoitoihin liittyvät laboratoriotutkimukset ja näytteenotto, kuvantamistutkimukset, lääkehuolto, patologis-anatomisten näytteiden otto ja tutkimus sekä muut lääketieteelliset tukipalvelut, joita ilman potilaan terveydentila vaarantuu vakavasti. Näitä olisivat esimerkiksi laboratorio- ja kuvantamistutkimukset, kuten syövän hoitoon ja lääkitysseurantoihin liittyvät tutkimukset, lääkehuolto ja muut välttämättömät lääketieteelliset tukipalvelut.
Momentin 10 kohdan mukaan asiakasturvatyönä annettavaa välttämätöntä hoitoa ja hoivaa olisi sellainen sosiaalihuoltolain (1301/2014) 20 §:ssä tarkoitettu kotihoito, jota ilman asiakkaan henki vaarantuu tai terveys vaarantuu vakavasti. Sosiaalihuoltolain (1301/2014) 20 §:n mukaan kotihoidolla tarkoitetaan kotipalvelun ja terveydenhuoltolain 25 §:ään sisältyvien kotisairaanhoidon tehtävien muodostamaa kokonaisuutta. Kotipalvelu määritellään sosiaalihuoltolain (1301/2014) 19 §:ssä, jonka mukaan kotipalvelulla tarkoitetaan asumiseen, hoitoon ja huolenpitoon, toimintakyvyn ylläpitoon, lasten hoitoon ja kasvatukseen, asiointiin sekä muihin jokapäiväiseen elämään kuuluvien tehtävien ja toimintojen suorittamista tai niissä avustamista. Terveydenhuoltolain 25 §:n mukaan kotisairaanhoito on hoito- ja palvelusuunnitelman mukaista tai tilapäistä potilaan asuinpaikassa, kotona tai siihen verrattavassa paikassa moniammatillisesti toteutettua terveyden ja sairaanhoidon palvelua.
6 §. Menettely asiakas- ja potilasturvatyöhön määrättäessä. Pykälän 1 momentin mukaan aluehallintovirasto voisi määrätä henkilön asiakas- tai potilasturvatyöhön vain 5 §:n 2 momentissa tarkoitetun terveydenhuollon tai kotihoidon järjestämisestä vastaavan työtaistelun kohteena olevan kunnan tai kuntayhtymän esityksen perusteella. Esityksen tulisi olla perusteltu ja siinä olisi oltava selvitys toimenpiteistä, joita kunta tai kuntayhtymä on toteuttanut, jotta vältettäisiin kyseisten terveydenhuollon tai kotihoidon asiakkaiden tai potilaiden hengen vaarantuminen tai asiakkaiden tai potilaiden terveyden vakava vaarantuminen. Lisäksi esityksessä olisi oltava perustelut sille, miksi muussa kuin tässä laissa säädetyt keinot tai 2 luvussa säädetyt keinot ovat riittämättömiä asiakkaiden tai potilaiden välttämättömän terveydenhuollon tai kotihoidon turvaamiseksi, sillä asiakas- ja potilasturvatyöhön määrääminen olisi viimesijainen keino verrattuna edellä mainittuihin keinoihin. Esityksessä tulisi olla lisäksi tieto asiakas- tai potilasturvatyöhön esitettävistä sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilöistä ja heidän yhteystietonsa sekä tieto siitä, mihin tehtäviin ja toimintayksikköön, kuinka paljon ja kuinka pitkäksi ajaksi sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilöitä tulisi määrätä asiakas- tai potilasturvatyöhön. Esityksen tekijän olisi lisäksi pyrittävä varmistamaan, ettei esitys muodostu asiakas- tai potilasturvatyöhön esitettävän työntekijän henkilökohtaisen tilanteen kannalta kohtuuttomaksi, mikä olisi 3 §:n mukaan este asiakas- tai potilasturvatyöhön määräämiselle. Edellä mainitut tiedot voitaisiin antaa aluehallintovirastolle salassapitosäännösten estämättä.
Ehdotetussa 1 momentissa tapahtuva henkilötietojen käsittely perustuisi tietosuoja-asetuksen 6 artiklan 1 kohdan c alakohtaan, jonka mukaan käsittely on tarpeen rekisterinpitäjän lakisääteisen velvoitteen noudattamiseksi. Tietojen käsittelyssä tulee huomioida myös tietosuoja-asetuksen 5 artiklan mukaiset yleiset käsittelyperiaatteet. Aluehallintoviraston oikeus käsitellä henkilötietoja perustuisi tässä laissa säädettävään oikeuteen määrätä työntekijä asiakas- tai potilasturvatyöhön. Tämän osalta tietojen käsittelyperusteena olisi tietosuoja-asetuksen 6 artiklan 1 kohdan c alakohta. Kunnalla ja kuntayhtymällä on tämän lain perusteella oikeus käsitellä työntekijöidensä henkilötietoja lakiehdotuksen 6 §:n mukaisen esityksen tekemiseksi ja aluehallintoviraston päätöksen käsittelemiseksi. Koska käsittely ei perustuisi tietosuoja-asetuksen 6 artiklan 1 kohdan e alakohtaan, niin rekisteröidyllä ei ole tietosuoja-asetuksen 21 artiklan mukaista vastustamisoikeutta. Jäsenvaltiot voivat pitää voimassa tai ottaa käyttöön yksityiskohtaisempia säännöksiä tietosuoja-asetuksessa vahvistettujen sääntöjen soveltamisen mukauttamiseksi sellaisessa käsittelyssä, joka tehdään 1 kohdan c (ja e alakohdan) noudattamiseksi määrittämällä täsmällisemmin tietojenkäsittely- ja muita toimenpiteitä koskevat erityiset vaatimukset, joilla varmistetaan laillinen ja asianmukainen tietojenkäsittely. Koska käsittelyperusteena on 6 artiklan 1 kohdan c alakohta, niin henkilötietojen käsittelyn on täytettävä yleisen edun mukainen tavoite ja oltava oikeasuhteinen sillä tavoiteltuun oikeutettuun päämäärään nähden. Ehdotetussa 6 §:ssä annettaisiin tietosuoja-asetuksen 6 artiklan 3 kohdan nojalla erityissääntelyä käsittelyn lainmukaisuudesta, käsiteltävien tietojen tyypeistä, asianomaisista rekisteröidyistä, yhteisöistä, joille ja tarkoituksia, joihin henkilötietoja voidaan luovuttaa, käsittelytoimista ja -menettelyistä, ml. laillisen ja asianmukaisen tietojenkäsittelyn varmistamiseen tarkoitetut toimenpiteet. Henkilötietojen käsittelyllä pyritään turvaamaan jokaiselle kuuluvien perustuslain 7 §:n 1 momentin, perustuslain 19 §:n 1 momentin ja 3 momentin mukaisten oikeuksien toteutumista. Käsittelyn voidaan katsoa täyttävän näin yleisen edun tavoitteen. Käsittelyoikeus on rajattu vain laissa tarkoitettuihin tilanteisiin tilanteissa, jotka on rajattu oikeasuhtaisesti vain välttämättömään. Sääntelyä voidaan pitää näin oikeasuhtaisena.
Pykälän 1 momentin mukaan kunnan tai kuntayhtymän olisi esitystä laatiessaan lisäksi varattava työtaisteluun ryhtyneen ammattijärjestön kyseisessä sosiaali- tai terveydenhuollon toimintayksikössä toimivalle ammattiosastolle mahdollisuus lausunnon antamiseen, ja esitykseen tulisi liittää osaston mahdollisesti antama lausunto. Lausunnon antamiselle olisi varattava vähintään 24 tuntia aikaa. Aluehallintovirasto ottaisi määräystä antaessaan huomioon myös esitykseen liitetyn ammattiosaston lausunnon.
Aluehallintoviraston olisi pykälän 2 momentin mukaan varattava asiakas- ja potilasturvatyöhön määrättävälle mahdollisuus tulla kuulluksi ennen määräyksen antamista. Aluehallintoviraston tulisi määrätä aika, jonka kuluessa asianomaisella henkilöllä olisi mahdollisuus lausua mielipiteensä asiasta. Tämä määräaika ei saisi olla 24 tuntia lyhyempi. Määräys asiakas- ja potilasturvatyöhön voitaisiin antaa, vaikka asianomainen henkilö ei olisi ottanut kantaa asiaan määräajassa. Muutoin asianosaisen kuulemiseen sovellettaisiin ja kuulemisesta poikkeamiseen, mitä hallintolaissa säädetään. Aluehallintovirasto saisi ratkaista asian varaamatta asianosaiselle tilaisuutta tulla kuulluksi hallintolain 34 §:n 2 momentissa säädetyin perustein.
Pykälän 3 momentin mukaan määräys voitaisiin antaa, vaikka kuultava vastustaisi määräystä. Jos asianomainen vastustaa määräystä kuulemiselle annetussa määräajassa, aluehallintoviraston tulisi määräystä antaessaan ottaa huomioon määräyksen vastustamiseksi esitetyt perusteet. Annettavassa määräyksessä tulisi todeta asiakas- ja potilasturvatyön alkamisen ajankohta, työn kesto, toimintayksikkö, jossa se suoritetaan, ja pääasialliset tehtävät. Aluehallintoviraston tulisi päätöksessään yksilöidä ne tehtävät, joita määräys koskisi.
Jos aluehallintovirasto ei määräisi henkilöä kunnan tai kuntayhtymän esityksen perusteella asiakas- tai potilasturvatyöhön, tulisi aluehallintoviraston antaa hallintolain mukaisesti myös tästä päätös. Muutoksenhausta aluehallintoviraston päätökseen säädettäisiin ehdotetussa 11 §:ssä.
Työtaisteluun osallistumista koskeva tieto voidaan katsoa sellaiseksi tiedoksi, jota käsiteltäessä on syytä ottaa huomioon tietosuoja-asetuksen 9 artikla (tietoja käsitellessä voisi tulla esiin muun muassa tieto siitä, että työntekijä on ammattiliiton jäsen). Oikeus käsitellä erityisiin henkilötietoryhmiin kuuluvia tietoja terveydenhuollon osalta perustuisi 9 artiklan 2 kohdan i alakohtaan, jonka mukaan käsittely on tarpeen kansanterveyteen liittyvän yleisen edun vuoksi. Sosiaalihuollon osalta oikeus käsitellä erityisiin henkilöryhmiin kuuluvia tietoja perustuisi 9 artiklan 2 kohdan g alakohtaan, jonka mukaan käsittely on tarpeen tärkeää yleistä etua koskevasta syystä nyt ehdotettavan lain velvoitteiden nojalla. Ehdotuksessa säädettäisiin asianmukaisista ja erityisistä toimenpiteistä rekisteröidyn oikeuksien ja vapauksien, erityisesti salassapitovelvollisuuden suojaamiseksi. Ehdotetun pykälän 4 momentissa säädettäisiin henkilötietojen käsittelyn suojatoimista. Sen mukaan kunnan, kuntayhtymän, ja aluehallintoviraston tulisi nimetä ne henkilöt, jotka saavat käsitellä tässä pykälässä tarkoitettuja henkilötietoja, tai määritellä ne tehtävät, joihin sisältyy näiden tietojen käsittelyä. Tietoja käsittelevät henkilöt eivät saisi ilmaista näitä tietoja sivulliselle työsuhteen aikana eivätkä sen päättymisen jälkeen. Kunnan ja kuntayhtymän olisi säilytettävä hallussaan olevia asiakas- ja potilasturvatyömääräysesityksiä ja aluehallintoviraston määräyksiä koskeva tiedot erillään muista keräämistään henkilötiedoista. Tiedot tulisi poistaa välittömästi sen jälkeen, kun käsittelylle ei ole tässä laissa tarkoitettua perustetta. Tietojen käsittely olisi välttämätöntä, jotta esitys asiakas- tai potilasturvatyöhön on mahdollista tehdä. Tietojen käsittely on oikeasuhtaista, koska tietoja voi käsitellä vain lain tarkoituksen toteuttamiseksi välttämättömässä laajuudessa.
7 §. Poikkeaminen työaikasäännöksistä. Pykälässä säädettäisiin työnantajan mahdollisuudesta poiketa työaikalain mukaisista työaikasäännöksistä 5 §:n 2 momentissa tarkoitetun välttämättömän terveydenhuollon tai kotihoidon turvaamiseksi. Säännöstä voitaisiin soveltaa, jolleivät työntekijäjärjestön asettamat työtaistelutoimet kuten työnseisaus tai ylityö- ja vuoronvaihtokielto sitä estä. Ehdotetun 5 §:n 1 momentin ja 9 §:n 6 momentin perusteella ehdotettua pykälää voitaisiin soveltaa myös asiakas- ja potilasturvatyöhön määrättyihin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöihin. Ehdotettu säännös vastaisi pitkälle työaikalain 19 §:n mukaista hätätyösäännöstä. Erona olisi kuitenkin se, että ehdotetun säännöksen mukaan työaikasäännöksistä voitaisiin poiketa nimenomaan kunnan tai kuntayhtymän järjestämää terveydenhuoltoa tai kotihoitoa koskevan työtaistelun perusteella, kun työaikalain mukaan hätätyön edellytyksenä on ennalta arvaamaton tapahtuma. Koska työtaistelu ei ole ennalta arvaamaton, ei työaikalain mukainen hätätyösäännös tule sovellettavaksi, minkä vuoksi lakiin ehdotetaan otettavaksi työaikasäännöksistä poikkeamista koskeva erillinen säännös.
Jos 5 §:n 2 momentissa tarkoitettuun välttämättömään terveydenhuoltoon tai kotihoitoon kohdistuva työtaistelu vaarantaisi asiakkaiden tai potilaiden hengen tai vaarantaisi vakavasti asiakkaiden tai potilaiden terveyden, saisi pykälän 1 momentin mukaan säädetyt tai sovitut työajat ylittää siinä määrin kuin 5 §:n 2 momentissa tarkoitetun välttämättömän terveydenhuollon tai kotihoidon turvaaminen sitä edellyttää, kuitenkin enintään kahden viikon ajan. Pykälää sovellettaisiin siis 5 §:n 2 momentissa tarkoitetuissa tehtävissä työskenteleviin sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilöihin.
Työaikasäännöksistä saisi poiketa ilman sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilön suostumusta ja sen estämättä, mitä työaikalaissa säädetään tai sovellettavassa työ- tai virkaehtosopimuksessa määrätään. Tällöin työssä saisi myös poiketa työaikalain 8, 18, 24, 25, 27 ja 28 §:n säännöksistä. Työaikalain 8 §:ssä säädetään yötyöstä, 18 §:ssä työajan enimmäismäärästä, 24 §:ssä päivittäisistä tauoista, 25 §:ssä vuorokausilevosta, 27 §:ssä viikkolevosta ja 28 §:ssä viikkolevosta poikkeamisesta. Työnantajan olisi kuitenkin tasoitettava työaika enintään työaikalain 18 §:ssä säädettyyn enimmäismäärään ja annettava työntekijälle korvaavat lepoajat niin pian kuin mahdollista tai työ- tai virkaehtosopimuksen mukaisesti, jos siinä on sovittu työaikalaissa säädettyä pidemmästä ajanjaksosta. Työaikalain 34 §:n perusteella on voitu muun muassa sopia enimmäistyöajan osalta enintään 12 kuukauden pituisesta tasoittumisjaksosta ja viikkolevosta poikkeamisen osalta korvaavan ajan antamisesta. Kysymys olisi voimassaololtaan lakanneesta työ- ja virkaehtosopimuksesta, jonka määräyksiä sovellettaisiin työaikalain 34 §:n 7 momentin perusteella, kunnes uusi sopimus tulee voimaan. Työaikalain säännöksistä poikkeaminen ei saisi kuitenkaan olla työntekijän henkilökohtaisen tilanteen kannalta kohtuutonta eikä se saisi aiheuttaa vaaraa työturvallisuudelle tai työntekijän terveydelle, vaan työntekijälle olisi turvattava riittävä lepo poikkeussääntelystä huolimatta. Työntekijälle maksettaisiin säännöllisen työajan ylittävältä osalta normaalit ylityökorvaukset.
Pykälän 2 momentin mukaan työnantaja voisi poiketa työaikasäännöksistä vain, jos muut kuin ehdotettavassa laissa säädetyt keinot tai 2 luvussa säädetyt keinot eivät ole riittäviä asiakkaiden tai potilaiden hengen vaarantumisen tai asiakkaiden tai potilaiden terveyden vakavan vaarantumisen estämiseksi ja vain siinä laajuudessa, kuin se on mainitussa tarkoituksessa välttämätöntä. Ennen määräyksen antamista työnantajan olisi selvitettävä muut mahdolliset keinot asiakkaiden tai potilaiden hengen vaarantumisen tai terveyden vakavan vaarantumisen estämiseksi. Säännöksessä korostettaisiin sen soveltamisen viimesijaisuutta. Edellä 1 §:n perusteluissa on kuvattu työnantajan käytettävissä olevia muita keinoja, joita tulisi ensisijaisesti käyttää henkilöstön riittävyyden varmistamiseksi.
Pykälän 3 momentin mukaan työnantajan olisi viivytyksettä tehtävä työsuojeluviranomaiselle ilmoitus pykälässä tarkoitetun työn syystä, laajuudesta ja todennäköisestä kestosta. Työnantajan olisi varattava tällaista työtä tekeviä työntekijöitä edustavalle luottamusmiehelle tai, jos luottamusmiestä ei ole valittu, työsopimuslain 13 luvun 3 §:ssä tarkoitetulle luottamusvaltuutetulle tai, jos luottamusvaltuutettuakaan ei ole valittu, työsuojeluvaltuutetulle tilaisuus liittää ilmoitukseen lausuntonsa. Työsuojeluviranomainen voisi tutkittuaan asian joko jättää sen saamansa ilmoituksen varaan tai ryhtyä toimenpiteisiin tässä pykälässä tarkoitetun työn rajoittamiseksi tai lopettamiseksi. Säännös vastaisi työaikalain 19 §:n 2 momenttia.
8 §. Poikkeaminen vuosilomasäännöksistä. Pykälässä säädettäisiin työnantajan oikeudesta poiketa eräistä vuosilomalain säännöksistä silloin, jos 5 §:n 2 momentissa tarkoitettuun välttämättömään terveydenhuoltoon tai kotihoitoon kohdistuva työtaistelu vaarantaa asiakkaiden tai potilaiden hengen tai vaarantaa vakavasti asiakkaiden tai potilaiden terveyden. Tällaisessa tilanteessa työnantaja saisi, jolleivät työntekijäjärjestön asettamat työtaistelutoimet sitä estä, vuosilomalain ja sovellettavan työ- tai virkaehtosopimusmääräyksen estämättä poiketa vuosiloman ilmoittamista ja antamisajankohtaa koskevista säännöksistä tai määräyksistä, siirtää jo ilmoitetun vuosiloman ajankohtaa ja keskeyttää jo aloitetun vuosiloman. Pykälässä säädetty koskisi lähinnä työtaisteluun kokonaan osallistumattomia sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä sekä sellaisia henkilöitä, jotka olisivat irtisanoutuneet työtaistelutoimenpiteenä, mutta joiden irtisanomisaika olisi vielä kulumassa. Pykälässä säädetyistä vuosilomaa koskevista säännöksistä ja määräyksistä poikkeaminen olisi mahdollista vain sillä edellytyksellä, että se on tarpeen lain 5 §:n 2 momentissa tarkoitetun välttämättömän terveydenhuollon tai kotihoidon turvaamiseksi. Pykälää sovellettaisiin siis 5 §:n 2 momentissa tarkoitetuissa tehtävissä työskenteleviin sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilöihin.
Vuosilomalain 23 §:n mukaan työnantajan määrätessä vuosiloman ajankohdan hänen on ilmoitettava siitä työntekijälle viimeistään kuukautta ennen loman alkua ja jos tämä ei ole mahdollista, vuosilomasta on ilmoitettava viimeistään kahta viikkoa ennen loman alkamista. Pykälässä sallittu ilmoitusajasta poikkeaminen mahdollistaisi myös lyhyemmän ilmoitusajan käyttämisen, mikä voi olla tarpeen tehtäessä poikkeuksellisia työaikajärjestelyitä pikaisella aikataululla työtaistelutoimenpiteiden vuoksi. Kysymys on siis työnantajan määräämistä lomista.
Momentin mukaan työnantaja saisi määrätä vuosiloman ajankohdan noudattamatta vuosilomalain 20 §:ssä säädettyjä vuosiloman antamisen aikarajoja. Sama koskisi työkyvyttömyyden vuoksi siirrettyä vuosiloman osaa.
Vuosilomalain mukaan työnantajan työntekijälle ilmoittaman loman ajankohta sitoo työnantajaa. Loman ajankohtaa voidaan sen jälkeen siirtää ainoastaan sopimalla. Jotta jo myönnetyt vuosilomat eivät aiheuttaisi ylitsepääsemättömiä ongelmia työn järjestelyissä, momentissa ehdotetaan, että työnantajalla olisi oikeus siirtää jo ilmoittamansa ja vahvistamansa vuosiloman ajankohtaa ja siten määrätä se pidettäväksi myöhempänä ajankohtana. Tilanteen niin vaatiessa työnantajalla olisi myös oikeus keskeyttää työntekijän jo alkanut vuosiloma.
Pykälä koskisi vuosilomalaissa tarkoitettua vuosilomaa sekä säästövapaata, josta säädetään vuosilomalain 27 §:ssä. Lisäksi pykälää sovellettaisiin laissa säädettyä pidempään, työehtosopimukseen perustuvaan vuosilomaan. Sen sijaan yksinomaan työehtosopimukseen perustuvaa vapaata, kuten lomarahanvaihtovapaata, pykälä ei koskisi.
Pykälän 2 momentin mukaan työnantaja saisi poiketa pykälässä tarkoitetuista vuosilomalain säännöksistä vain, jos muut kuin ehdotettavassa laissa säädetyt keinot tai 2 luvussa säädetyt keinot eivät ole riittäviä asiakkaiden tai potilaiden hengen vaarantumisen tai asiakkaiden tai potilaiden terveyden vakavan vaarantumisen estämiseksi ja vain siinä laajuudessa, kuin se on mainitussa tarkoituksessa välttämätöntä. Ennen pykälän 1 momentissa tarkoitettuihin toimenpiteisiin ryhtymistä työnantajan olisi selvitettävä muut mahdolliset keinot asiakkaiden tai potilaiden hengen vaarantumisen ja terveyden vakavan vaarantumisen estämiseksi. Säännöksessä korostettaisiin sen soveltamisen viimesijaisuutta. Edellä 1 §:n perusteluissa on kuvattu työnantajan käytettävissä olevia muita keinoja, joita tulisi ensisijaisesti käyttää henkilöstön riittävyyden varmistamiseksi.
Pykälän 3 momentin mukaan vuosiloman siirtoa tai keskeyttämistä koskevalla päätöksellä ei saisi vaarantaa henkilöstön työturvallisuutta eikä työntekijän terveyttä. Siirtämisen tai keskeytymisen vuoksi pitämättömäksi jääneet lomat olisi annettava työntekijälle niin pian kuin mahdollista.
Pykälän 4 momentin mukaan työnantajan olisi viivytyksettä tehtävä työsuojeluviranomaiselle kirjallinen ilmoitus pykälän 1 momentissa tarkoitetuista toimenpiteistä ja niiden syistä. Työnantajan olisi varattava työntekijää edustavalle henkilöstön edustajalle tilaisuus liittää ilmoitukseen lausuntonsa. Työsuojeluviranomainen voisi tutkittuaan asian joko jättää sen saamansa ilmoituksen varaan tai ryhtyä toimenpiteisiin pykälässä tarkoitetun toimenpiteen rajoittamiseksi tai lopettamiseksi.
4 luku Työtaistelutoimenpiteenä irtisanoutuneisiin työntekijöihin kohdistuvat toimenpiteet ja määräykset
9 §. Irtisanoutuneen työntekijän määrääminen asiakas- tai potilasturvatyöhön. Pykälässä säädettäisiin aluehallintoviraston mahdollisuudesta määrätä kunnan tai kuntayhtymän sosiaali- tai terveydenhuollon toimintayksikköön asiakas- tai potilasturvatyöhön sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilö, joka on irtisanoutunut työtaistelutoimenpiteenä kyseisen työnantajan palveluksesta. Asiakas- tai potilasturvatyötä koskevan päätöksen edellytyksenä olisi, että se on asiakkaiden tai potilaiden hengen vaarantumisen tai asiakkaiden tai potilaiden terveyden vakavan vaarantumisen estämiseksi välttämätöntä eivätkä muut kuin tässä laissa säädetyt keinot tai tämän lain 2 ja 3 luvussa säädetyt keinot ole riittäviä. Ehdotettava pykälä tulisi sovellettavaksi, jos 5 §:n 2 momentissa tarkoitettuun terveydenhuoltoon tai kotihoitoon kohdistuva työtaistelu toteutetaan joukkoirtisanoutumisina. Säännöksen soveltamisen piiriin tulisivat työntekijät, jotka olisivat irtisanoutuneet työtaistelutoimenpiteenä. Esimerkiksi vuonna 2007 tapahtuneessa hoitohenkilökunnan työtaistelutilanteessa ammattijärjestöt kokosivat irtisanoutuvista työntekijöistä luettelon, jonka perusteella joukkoirtisanoutumiset toteutettiin.
Irtisanoutunut työntekijä voitaisiin määrätä työskentelemään työnantajansa toimintayksikköön, joka voisi olla muukin kuin se toimintayksikkö, jossa hän on työskennellyt ennen irtisanoutumistaan. Asiakas- ja potilasturvatyönä tehtävän työn tulisi olla sellaista, joka vastaisi nimenomaisesti asiakas- tai potilasturvatyöhön määrättävän henkilön osaamista ja ammattitaitoa. Kuten 5 §:ssä tarkoitettu määräyskin, ehdotetun 9 §:n mukainen määräys voitaisiin antaa kerrallaan enintään kahden viikon ajaksi ja vain siinä laajuudessa, kuin se on asiakkaiden tai potilaiden hengen vaarantumisen tai asiakkaiden tai potilaiden terveyden vakavan vaarantumisen estämiseksi välttämätöntä.
Pykälän 2 momentin mukaan määräys voitaisiin antaa riippumatta siitä, onko asiakas- tai potilasturvatyöhön esitetty sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilö työ- tai virkasuhteessa muuhun työnantajaan. Näin ollen, vaikka irtisanoutunut sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilö olisi aloittanut työn toisen työnantajan palveluksessa, hänet voitaisiin määrätä asiakas- tai potilasturvatyöhön toimintayksikköön, josta hän on irtisanoutunut. Asiakas- tai potilasturvatyöhön määrätyn sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilön työnantaja ei saisi kuitenkaan päättää työ- tai virkasuhdetta asiakas- tai potilasturvatyön takia, joten asiakas- tai potilasturvatyöhön määrätyllä olisi oikeus palata aikaisempaan työhönsä asiakas- tai potilasturvatyön päätyttyä. Asiakas- tai potilasturvatyöhön määrättävän kannalta on välttämätöntä turvata hänen työ- tai virkasuhteensa jatkuvuus. Asiakas- tai potilasturvatyöhön määrätyn olisi palattava työhönsä kohtuullisen ajan kuluessa asiakas- tai potilasturvatyön aiheuttaman esteen lakattua. Asiakas- tai potilasturvatyötä tehneelle työntekijälle voisi olla kohtuutonta palata välittömästi aikaisempaan työhönsä esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa työntekijä on joutunut tekemään asiakas- tai potilasturvatyötä pidemmän ajanjakson, jonka aikana työssä on voitu lisäksi poiketa ehdotetun 7 §:n tarkoittamalla tavalla työaikasäännöksistä. Tämän vuoksi aikaisempaan työhön paluuseen ehdotetaan kohtuullista siirtymäaikaa, joka voisi olla esimerkiksi muutaman päivän mittainen.
Pykälän 3 momentin mukaan asiakas- tai potilasturvatyötä koskeva määräys ei saa olla sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilön henkilökohtaisen tilanteen kannalta kohtuuton. Jos esimerkiksi työntekijä esitettäisiin määrättäväksi asiakas- tai potilasturvatyöhön muuhun toimintayksikköön kuin siihen, jossa hän ennen irtisanoutumistaan on työskennellyt, tulisi ottaa huomioon hänelle työmatkaan menevä aika, joka ei saisi muodostua kohtuuttomaksi ottaen huomioon esimerkiksi työntekijän perhetilanne ja huollettavat lapset. Määräystä ei voitaisi antaa, jos se vaikeuttaisi huomattavasti asiakas- tai potilasturvatyöhön esitetyn sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilön tai hänen perheensä tai omaistensa hyvinvointia tai hänen työnantajansa toimintaa taikka jos määräyksestä aiheutuisi muusta syystä erityisen suurta haittaa asiakas- tai potilasturvatyöhön esitetylle sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilölle. Esimerkiksi irtisanoutuneen työntekijän terveydentila voisi olla esteenä asiakas- tai potilasturvatyöhön määräämiselle, vaikka asiakas- ja potilasturvatyössä noudatetaankin työlainsäädännön säännöksiä työntekijän sairastuessa. Jos irtisanoutunut sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilö olisi esimerkiksi irtisanouduttuaan siirtynyt vanhempain- tai hoitovapaalle tai ryhtynyt omaishoitajaksi, ei häntä pääsääntöisesti voitaisi määrätä potilasturvatyöhön. Jos määräämisestä aiheutuisi huomattavaa haittaa henkilön uudelle työnantajalle, olisi myös tämä este määräykselle. Käytännössä säännös estäisi määräyksen antamisen sellaiselle sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilölle, joka toimisi toisen työantajan palveluksessa välttämättömän sosiaali- tai terveydenhuollon tehtävissä. Asiakas- tai potilasturvatyömääräys ei saisi aiheuttaa uudelle työnantajalle tilannetta, jossa se ei kykenisi järjestämään omien asiakkaidensa tai potilaidensa hengen turvaamiseksi tai heidän terveytensä vakavan vaarantumisen estämiseksi välttämättä tarvittavaa sosiaali- tai terveydenhuoltoa.
Pykälän 4 momentin mukaan asiakas- ja potilasturvatyössä sovellettaisiin vastaavia työ- ja virkasuhteessa sovellettavia säännöksiä ja määräyksiä, joita sovelletaan muihin asianomaisessa sosiaali- tai terveydenhuollon toimintayksikössä vastaavissa tehtävissä työskenteleviin sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilöihin, ei kuitenkaan työ- tai virkasuhteen päättämistä koskevia säännöksiä. Tällaisessa työssä sovellettaisiin muun muassa työturvallisuuslakia (738/2002), työterveyshuoltolakia (1383/2001), tapaturma- ja ammattitautilakia (459/2015) sekä työsopimuslakia työsuhteen päättämistä koskevin rajauksin ja työaika- ja vuosilomalakia ottaen kuitenkin huomioon, mitä 7 §:ssä säädetään.
Asiakas- tai potilasturvatyöhön määrätyllä olisi oikeus saada kunnalta tai kuntayhtymältä asiakas- tai potilasturvatyössä säännölliseltä työajalta vähintään 1,3 kertainen korvaus verrattuna hänen aiemmin kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa ollessaan säännölliseltä työajalta saamaansa palkkaan. Tämä tarkoittaisi sitä, että asiakas- ja potilasturvatyötä tekevän ansio säännölliseltä työajalta olisi 1,3 kertainen verrattuna hänen ennen irtisanoutumistaan saamaansa normaaliin palkkaan. Jos asiakas- tai potilasturvatyötä tekevä tekisi esimerkiksi lisätyötä tai ylityötä, laskettaisiin lisä- ja ylityökorvaukset hänen vähintään 1,3 kertaisen korvauksensa perusteella. Jos asiakas- tai potilasturvatyöhön määrätty olisi työ- tai virkasuhteessa muuhun työnantajaan, hänelle suoritettavan korvauksen tulisi olla vähintään saman suuruinen kuin palkan, jonka työntekijä saisi mainitun työnantajan palveluksessa. Asiakas- tai potilasturvatyöhön määrätylle ei saisi näin ollen syntyä tulonmenetyksiä asiakas- tai potilasturvatyön ajalta. Lisäksi asiakas- ja potilasturvatyöhön määrätyllä olisi oikeus saada korvaus hänelle määräyksestä aiheutuvista poikkeuksellisista kustannuksista. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi matka- ja majoituskustannukset, jos asiakas- ja potilasturvatyöhön määrätty määrättäisiin työskentelemään toiseen toimintayksikköön, kuin siihen, jossa hän työskenteli ennen irtisanoutumistaan, tai jos hän olisi esimerkiksi ehtinyt muuttaa kauemmas entisestä työpaikastaan.
Jos irtisanoutunut sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilö olisi irtisanouduttuaan alkanut hoitaa alle kouluikäistä lastaan kotonaan ja hänet määrättäisiin asiakas- tai potilasturvatyöhön, kunnan olisi pykälän 5 momentin mukaan järjestettävä lapselle hänen tarvitsemansa varhaiskasvatuslaissa (540/2018) tarkoitettu varhaiskasvatus asiakas- tai potilasturvatyön alkamisesta. Jos työntekijä olisi kuitenkin siirtynyt irtisanouduttuaan vanhempain- tai hoitovapaalle, ei häntä pääsääntöisesti voitaisi määrätä potilasturvatyöhön pykälän 3 momentin säännös huomioon ottaen. Ehdotettu 5 momentti mahdollistaisi asiakas- ja potilasturvatyön vastaanottamisen välittömästi riippumatta varhaiskasvatuslain 17 §:ssä säädetyistä määräajoista. Varhaiskasvatuslain 17 §:n mukaan lapsen vanhemman tai muun huoltajan, joka haluaa lapselle 12 §:n mukaisen kunnan järjestämän varhaiskasvatuspaikan, on tehtävä sitä koskeva hakemus pääsääntöisesti viimeistään neljä kuukautta ennen kuin lapsi tarvitsee paikan. Mikäli varhaiskasvatuksen tarve johtuu työllistymisestä, opinnoista, koulutuksesta tai muutosta toiseen kuntaan työn tai opintojen takia eikä tarpeen alkamisajankohta ole ennakoitavissa, varhaiskasvatuspaikkaa on haettava niin pian kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään kaksi viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee paikan. Jos varhaiskasvatuksessa olevan lapsen varhaiskasvatuksen tarve laajentuu ennakoimattomasta työllistymisestä, opinnoista tai koulutuksesta johtuen, kunnan on kuitenkin järjestettävä laajentuneen tarpeen mukainen varhaiskasvatuspaikka välittömästi saatuaan tiedon tarpeen muutoksesta. Jos kunta järjestäisi perusopetuslaissa (628/1998) tarkoitettua aamu- ja iltapäivätoimintaa, sitä olisi tarjottava mainitussa laissa tarkoitetulla tavalla tarvittaessa asiakas- tai potilasturvatyöhön määrätyn kouluikäiselle lapselle asiakas- tai potilasturvatyön alkamisesta.
Pykälän 6 momentin mukaan asiakas- ja potilasturvatyöhön ja siihen määräämiseen sovellettaisiin muutoin, mitä 5 §:n 2 momentissa ja 6 §:ssä säädetään. Asiakas- ja potilasturvatyöhön voitaisiin määrätä vain 5 §:n 2 momentissa tarkoitettuihin tehtäviin ja asiakas- ja potilasturvatyöhön määrääminen tapahtuisi 6 §:ssä säädetyssä menettelyssä. Lisäksi asiakas- ja potilasturvatyössä voidaan poiketa työaikasäännöksistä 7 §:ssä tarkoitetulla tavalla.
5 luku Määräykset ja uhkasakko
10 §. Aluehallintoviraston määräys työtaistelun toimeenpanon siirtämisestä tai keskeyttämisestä. Pykälän 1 momentissa säädettäisiin työtaistelun kohteena olevan kunnan tai kuntayhtymän mahdollisuudesta tehdä aluehallintovirastolle hakemus työnseisauksen tai joukkoirtisanoutumisen toimeenpanon siirtämisestä tai jo aloitetun työnseisauksen tai joukkoirtisanoutumisen keskeyttämisestä. Hakemus voitaisiin tehdä, jos työntekijäjärjestö ja työtaistelun kohteena oleva kunta tai kuntayhtymä eivät ole päässeet 3 §:ssä tarkoitetuissa neuvotteluissa sopimukseen tai jos kunnan tai kuntayhtymän näkemyksen mukaan työntekijäjärjestö ei ole noudattanut kyseistä sopimusta. Lisäksi hakemuksen edellytyksenä olisi, että kunnan tai kuntayhtymän arvion mukaan kyseinen 5 §:n 2 momentissa tarkoitettuun välttämättömään terveydenhuoltoon tai kotihoitoon kohdistuva työtaistelu vaarantaa asiakkaiden tai potilaiden hengen tai vaarantaa vakavasti asiakkaiden tai potilaiden terveyden. Ehdotetun 3 §:n mukaisten neuvottelujen tarkoituksena on päästä sopimukseen siitä, minkä verran työntekijäjärjestön on työtaistelutoimista huolimatta jätettävä kunnan tai kuntayhtymän käyttöön tehtäviin soveltuvaa henkilöstöä, jotta kunta tai kuntayhtymä pystyy turvaamaan 5 §:n 2 momentissa tarkoitetun välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon. Jollei sopimukseen päästäisi tai jollei työntekijäjärjestö noudattaisi kyseistä sopimusta, saattaisi kunta tai kuntayhtymä tarvita välttämättä lisäaikaa voidakseen turvautua 3 ja 4 luvussa tarkoitettuihin keinoihin 5 §:n 2 momentissa tarkoitetun välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamiseksi.
Kunnan tai kuntayhtymän hakemus voitaisiin tehdä aikaisintaan viisi vuorokautta ennen työtaistelun toimeenpanoa. Hakemuksessa olisi esitettävä perusteet sille, miten kyseinen työtaistelu vaarantaa asiakkaiden tai potilaiden hengen tai vaarantaa vakavasti asiakkaiden tai potilaiden terveyden. Lisäksi hakemuksessa olisi esitettävä perustelut sille, miksi muussa kuin tässä laissa säädetyt toimet ovat riittämättömiä.
Pykälän 2 momentin mukaan aluehallintovirasto voisi määrätä 1 momentissa tarkoitetun hakemuksen saatuaan työntekijäjärjestön siirtämään 5 §:n 2 momentissa tarkoitettuun välttämättömään terveydenhuoltoon tai kotihoitoon kohdistuvan työnseisauksen tai joukkoirtisanoutumisen toimeenpanoa, jos aluehallintovirasto arvioi olevan ilmeistä, että työtaistelu vaarantaa asiakkaiden tai potilaiden hengen tai vaarantaa vakavasti asiakkaiden tai potilaiden terveyden. Aluehallintovirasto voisi myös määrätä työntekijäjärjestön keskeyttämään kyseisen työnseisauksen tai joukkoirtisanoutumisen toimeenpanon, jos aluehallintovirasto arvioi olevan ilmeistä, että käynnissä oleva työtaistelu vaarantaa asiakkaiden tai potilaiden hengen tai vaarantaa vakavasti asiakkaiden tai potilaiden terveyden. Aluehallintoviraston määräys työtaistelun toimeenpanon siirtämisestä tai keskeyttämistä voisi olla voimassa enintään viikon. Tänä aikana työntekijäjärjestöllä ja kunnalla tai kuntayhtymällä olisi mahdollisuus käydä edelleen 3 §:ssä tarkoitettuja neuvotteluja. Kunnan tai kuntayhtymän tulisi kuitenkin myös alkaa valmistella 3 tai 4 luvussa tarkoitettujen keinojen toimeenpanoa, jotta se voisi turvata 5 §:n 2 momentissa tarkoitetun välttämättömän terveydenhuollon tai kotihoidon sen jälkeen, kun aluehallintoviraston päätöksen voimassaolo päättyy. Aluehallintoviraston päätöksen tarkoituksena on toimia riippumattoman viranomaisen väliaikaisena turvaamistoimena sille, ettei asiakkaiden tai potilaiden henki vaarannu tai asiakkaiden tai potilaiden terveys vaarannu vakavasti työtaistelusta johtuvan henkilökunnan riittämättömyyden vuoksi.
Pykälän 3 momentin mukaan aluehallintovirasto voisi 1 momentissa tarkoitetun kunnan tai kuntayhtymän hakemuksesta antaa uuden työtaistelun toimeenpanon siirtämistä tai keskeyttämisestä koskevan määräyksen, jos aluehallintovirasto arvioi olevan ilmeistä, että 3 tai 4 luvussa tarkoitetuista keinoistakin huolimatta 5 §:n 2 momentissa tarkoitettuun välttämättömään terveydenhuoltoon tai kotihoitoon kohdistuva työtaistelu edelleen vaarantaa asiakkaiden tai potilaiden hengen tai vaarantaa vakavasti asiakkaiden tai potilaiden terveyden. Aluehallintoviraston päätös voitaisiin antaa vain, jos 3 ja 4 luvussa tarkoitetut keinot eivät ole riittäviä. Kunnan tai kuntayhtymän hakemuksessa olisi 1 momentissa edellytetyn lisäksi selvitettävä, mihin toimiin kunta tai kuntayhtymä on ryhtynyt edellisen työtaistelun toimeenpanon siirtämistä tai keskeyttämistä koskevan määräyksen voimassaoloaikana. Lisäksi hakemuksessa olisi selvitettävä, miksi neuvotteluissa ei edelleenkään ole päästy sopimukseen työnantajan käyttöön työtaistelun aikana jäävästä välttämättömästä henkilöstöstä sekä miksi 3 ja 4 luvussa säädetyt keinot ovat olleet riittämättömiä. Aluehallintoviraston määräys työtaistelun toimeenpanon siirtämisestä tai keskeyttämisestä voisi olla kerrallaan voimassa enintään viikon.
Kun aluehallintoviraston 2 momentissa tarkoitetun päätöksen voimassaolo on päättynyt, tarkoituksena on, että työtaistelu voi alkaa tai jatkua ja kunnan tai kuntayhtymän tulisi turvata 5 §:n 2 momentissa tarkoitettu välttämätön terveydenhuolto ja kotihoito viime kädessä 3 ja 4 luvussa tarkoitetulla keinoilla. Jos kuitenkin 3 ja 4 luvussa tarkoitettujen keinojenkin käyttämisestä huolimatta työtaistelu edelleen vaarantaa asiakkaiden tai potilaiden hengen tai vaarantaa vakavasti asiakkaiden tai potilaiden terveyden, olisi kunnalla tai kuntayhtymällä mahdollisuus tehdä aluehallintovirastolle 3 momentissa tarkoitettu uusi hakemus työtaistelun toimeenpanon siirtämisestä tai keskeyttämisestä. Aluehallintoviraston uuden päätöksen tarkoituksena olisi estää asiakkaiden tai potilaiden hengen vaarantuminen tai asiakkaiden tai potilaiden terveyden vakava vaarantuminen, jos 3 ja tai 4 luvussa tarkoitetutkaan keinot eivät ole riittäviä. Aluehallintoviraston uuden päätöksen tekeminen edellyttäisi, että aluehallintovirasto harkitsee joka kerta uudelleen päätöksensä edellytysten olemassaolon.
Pykälän 3 momentissa olisi informatiivinen säännös siitä, että työntekijäjärjestön kuulemiseen ennen aluehallintoviraston 2 tai 3 momentissa tarkoitetun päätöksen antamista sovelletaan, mitä hallintolaissa säädetään. Ennen 3 momentissa tarkoitetun päätöksen antamista aluehallintoviraston olisi kuitenkin aina varattava työntekijäjärjestölle tilaisuus tulla kuulluksi huolimatta siitä, mitä hallintolain 34 §:n 2 momentissa säädetään. Hallintolain 34 §:n 2 momentissa säädetään siitä, milloin asian saa ratkaista asianosaista kuulematta.
Pykälässä ehdotetut säännökset eivät vaikuttaisi työriitojen sovittelusta annetun lain soveltamiseen.
11 §. Uhkasakko. Pykälän 1 momentin mukaan aluehallintovirasto voisi asettaa 5 ja 9 §:ssä tarkoitetun asiakas- tai potilasturvatyöhön määräämistä koskevan päätöksensä sekä 10 §:ssä tarkoitetun määräyksensä tehosteeksi uhkasakon. Sakon uhalla voitaisiin varmistaa, että asianomainen henkilö myös ryhtyy suorittamaan hänelle määrättyä asiakas- tai potilasturvatyötä. Työntekijäjärjestöön kohdistuvan työtaistelun toimeenpanon siirtämistä tai keskeyttämistä koskevan määräyksen tehosteeksi asetettavalla sakon uhalla voitaisiin varmistaa, että työntekijäjärjestö noudattaa määräystä. Ilman uhkasakon asettamismahdollisuutta voisi olla olemassa vaara, että aluehallintoviraston tekemät päätökset jäisivät merkityksettömiksi henkilöstön edelleenkin kieltäytyessä työstä tai työntekijäjärjestön ollessa noudattamatta aluehallintoviraston päätöstä.
Pykälän 2 momentissa säädettäisiin siitä, että aluehallintovirasto tuomitsisi uhkasakon asiakas- tai potilasturvatyömääräystä esittäneen kunnan tai kuntayhtymän esityksestä. Kunnalla tai kuntayhtymällä olisi palvelujen järjestäjänä tieto siitä, onko asiakas- tai potilasturvatyöhön määrätty noudattanut määräystä. Aluehallintovirasto tuomitsisi myös 10 §:ssä tarkoitetun päätöksensä tehosteeksi asetetun uhkasakon työtaistelun kohteena olevan kunnan tai kuntayhtymän esityksestä.
Pykälän 3 momentissa säädettäisiin 4 §:n 3 momenttia vastaavasti siitä, että kuultaessa asianosaista uhkasakon asettamisesta kuultavalle olisi varattava vähintään 24 tuntia aikaa lausua mielipiteensä asiasta. Asianosaisen kuuleminen uhkasakon asettamisesta tulisi useimmiten tehtäväksi samassa yhteydessä kuin 4 §:n 3 momentissa tarkoitettu kuuleminen asiakas- tai potilasturvatyöhön määräämisestä, jolloin on perusteltua, että määräaika kuulemisen osalta olisi yhdenmukainen. Asianosaisen kuulemisesta uhkasakkoa asetettaessa säädetään uhkasakkolain (1113/1990) 22 §:ssä, jossa on informatiivinen viittaus asianosaisen kuulemista koskevaan hallintolain 34 §:ään.
Pykälän 4 momentin mukaan uhkasakon asettamista ja tuomitsemista koskeva päätös voitaisiin antaa tiedoksi asianosaiselle myös hallintolain 60 §:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla sen lisäksi, mitä uhkasakkolain 23 §:ssä säädetään. Uhkasakkolain 23 §:n mukaan viranomaisen päätös on, jollei sitä julisteta, annettava tiedoksi asianosaiselle postitse saantitodistusta vastaan tai haasteen tiedoksiantamisesta säädetyssä järjestyksessä. Uhkasakkolain antamisen jälkeen annetun, vuoden 2004 alusta voimaan tulleen hallintolain 60 §:ssä säädetään todisteellisesta tiedoksiannosta. Saantitodistustiedoksiannon ja haastetiedoksiannon lisäksi asiakirja voidaan hallintolain 60 §:n 2 momentin mukaan myös luovuttaa tiedoksiannon vastaanottajalle tai tämän edustajalle. Tiedoksiannosta on tällöin laadittava kirjallinen todistus, josta on käytävä ilmi tiedoksiannon toimittaja ja vastaanottaja sekä tiedoksiannon ajankohta. Koska uhkasakon asettamista koskeva päätös annettaisiin asianosaiselle tiedoksi useimmiten samassa yhteydessä kuin asiakas- tai potilasturvatyöhön määräämistä koskeva päätös, on tarkoituksenmukaista, että erityisesti uhkasakon asettamista koskeva päätös voidaan antaa tiedoksi asianosaiselle samoilla tiedoksiantotavoilla ja samassa yhteydessä kuin itse asiakas- tai potilasturvatyömääräyskin. Uhkasakon asettamista ja tuomitsemista koskevan päätöksen sekä päätösten valmisteluun liittyvän asianosaisen kuulemispyynnön tiedoksiannon toteuttamiseen sovellettaisiin, mitä ehdotetun lain 10 §:ssä säädettäisiin. Ehdotettu 10 § mahdollistaisi sen, että aluehallintovirastot voisivat käyttää tiedoksiannon toteuttamisessa muiden aluehallintovirastojen ja asiakas- tai potilasturvatyöesityksiä tehneen kunnan tai kuntayhtymän apua sekä myös muun postiyrityksen kuin postilaissa (415/2011) tarkoitetun yleispalvelun tarjoajan palveluja. Muutoin uhkasakon asettamiseen ja tuomitsemiseen sovellettaisiin, mitä uhkasakkolaissa säädetään. Uhkasakkoa asetettaessa olisi otettava huomioon muun muassa uhkasakkolain 7 §:n 1 momentti, jonka mukaan uhkasakko voidaan asettaa vain sellaiselle asianosaiselle päävelvoitteen tehosteeksi, jolla on oikeudellinen ja tosiasiallinen mahdollisuus noudattaa päävelvoitetta. Uhkasakkolain 8 §:n mukaan uhkasakkoa asetettaessa on otettava huomioon päävelvoitteen laatu ja laajuus, velvoitetun maksukyky ja muut asiaan vaikuttavat seikat. Uhkasakko voidaan uhkasakkolain 11 §:n mukaan tuomita asetettua pienempänä, jos päävelvoitetta on olennaiselta osalta noudatettu tai velvoitetun maksukyky on merkittävästi alentunut tai asetetun uhkasakon alempana tuomitsemiseen on jokin muu perusteltu syy.
6 luku Erinäiset säännökset
12 §. Tiedoksiannon toteuttaminen. Pykälässä säädettäisiin aluehallintoviraston mahdollisuudesta käyttää asiakas- ja potilasturvatyömääräyksen, uhkasakon asettamista ja tuomitsemista koskevan päätöksen sekä mainittujen päätösten valmisteluun liittyvän asianosaisen kuulemispyynnön tiedoksiannossa muiden aluehallintovirastojen ja asiakas- tai potilasturvatyöesityksiä tehneen kunnan tai kuntayhtymän apua sekä muun postiyrityksen kuin postilaissa tarkoitetun yleispalvelun tarjoajan palveluja. Pykälän 2 ja 3 momentti vastaisivat postilain (415/2011) 21 §:ään esitettyjä muutoksia, joita on ehdotettu hallituksen esityksessä eduskunnalle postilain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta (HE 58/2022).
Pykälän 1 momentin mukaan aluehallintovirasto voisi sopia toisen aluehallintoviraston sekä 4 §:ssä tarkoitetun esityksen tehneen kunnan tai kuntayhtymän kanssa siitä, että tämä toinen aluehallintovirasto, kunta tai kuntayhtymä toteuttaa aluehallintoviraston puolesta hallintolain 60 §:n 2 momentissa tarkoitetun tiedoksiantomenettelyn asiakas- tai potilasturvatyöhön määräämistä koskevan päätöksen, uhkasakon asettamista ja tuomitsemista koskevan päätöksen sekä mainittujen päätösten valmisteluun liittyvän asianosaisen kuulemispyynnön osalta. Hallintolain 60 §:n 2 momentissa säädetään viranomaisen mahdollisuudesta luovuttaa asiakirja vastaanottajalle henkilökohtaisesti. Säännöksen mukaan asiakirja voidaan luovuttaa tiedoksiannon vastaanottajalle tai tämän edustajalle. Tiedoksiannosta on tällöin laadittava kirjallinen todistus, josta on käytävä ilmi tiedoksiannon toimittaja ja vastaanottaja sekä tiedoksiannon ajankohta. Erityisesti jos tehtävien päätösten ja kuulemispyyntöjen määrä olisi mittava, olisi tarkoituksenmukaista, että aluehallintovirastot voisivat käyttää tiedoksiannossa apuna myös muita 1 momentissa tarkoitettuja viranomaisia.
Pykälän 2 momentin mukaan aluehallintovirasto voisi sopia 1 momentissa tarkoitettujen asiakirjojen osalta laissa säädetyn postitse toteutettavan tiedoksiantomenettelyn toteuttamisesta myös muun postiyrityksen kuin postilaissa tarkoitetun yleispalvelun tarjoajan kanssa. Aluehallintovirasto voisi tehdä tällaisen sopimuksen vain sellaisen postiyrityksen kanssa, jolla on edellytykset suoriutua tehtävän hoitamisesta. Tiedoksiantomenettelyn toteuttamisella tarkoitettaisiin tiedoksiantojen jakelua ja toimittamista vastaanottajille. Ehdotettu säännös antaisi myös muille postiyrityksille kuin yleispalvelun tarjoajalle lakiin perustuvan oikeuden toteuttaa julkiseksi hallintotehtäväksi katsottavaa laissa säädettyä postitse toteutettavaa tiedoksiantomenettelyä.
Postitse toteutettava tiedoksianto voi tapahtua hallintolain 59 §:n mukaisena tavallisena tiedoksiantona tai hallintolain 60 §:n 1 momentissa tarkoitettuna saantitodistustiedoksiantona eli todisteellisena tiedoksiantona. Myös uhkasakkolain 23 §:ssä säädetään saantitodistustiedoksiannosta. Tavallinen tiedoksianto toimitetaan hallintolain 59 §:n mukaan postitse kirjeellä vastaanottajalle. Vastaanottajan katsotaan saaneen asiasta tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Asian katsotaan tulleen viranomaisen tietoon kuitenkin kirjeen saapumispäivänä. Tiedoksianto on hallintolain 60 §:n 1 momentin mukaan toimitettava kuitenkin postitse saantitodistusta vastaan, jos se koskee velvoittavaa päätöstä, jonka tiedoksisaannista alkaa kulua muutoksenhakuaika tai muu vastaanottajan oikeuteen vaikuttava määräaika. Saantitodistusta voidaan käyttää myös, jos se on muusta syystä tarpeen asianosaisen oikeuksien turvaamiseksi. Saantitodistuksesta on käytävä ilmi tiedoksiannon toimittaja ja vastaanottaja sekä tiedoksisaannin ajankohta. Asiakas- tai potilasturvatyöhön määräämistä koskevia aluehallintoviraston päätöksiä tai uhkasakon asettamista tai tuomitsemista koskevia päätöksiä ei voitaisi antaa tiedoksi tavallisena tiedoksiantona, vaan ne tulisi antaa tiedoksi todisteellisesti. Saantitodistustiedoksiannon toteuttamistavasta ei säädetä erikseen tarkemmin, joten se on mahdollista toteuttaa esimerkiksi postilähetin avulla tai siten, että vastaanottaja noutaa tiedoksiannettavan asiakirjan Postin palvelupisteestä siitä ilmoituksen saatuaan.
Postilain 21 §:n mukaan yleispalvelun tarjoajan eli Posti Oy:n on huolehdittava laissa säädetyn tiedoksiantomenettelyn käytettävissä olosta koko maassa. Yleispalvelun tarjoajan tai sellaisen yrityksen, joka yleispalvelun tarjoajan kanssa tekemänsä sopimuksen nojalla tarjoaa yleispalvelun tarjoajan palveluja asiakkaille, palveluksessa olevaan henkilöön sovelletaan rikosoikeudellista virkavastuuta koskevia säännöksiä hänen suorittaessaan tiedoksiantomenettelyyn liittyviä tehtäviä. Postilaki ei nykyisin mahdollista sitä, että jokin muu postiyritys kuin yleispalvelun tarjoaja toteuttaisi viranomaisen laissa säädetyn tiedoksiantomenettelyn. Ehdotetun pykälän 2 momentin sääntelyllä mahdollistettaisiin aluehallintovirastoille mahdollisuus käyttää hallintolaissa ja uhkasakkolaissa säädetyn postitse tapahtuvan tiedoksiantomenettelyn toteuttamisessa muutakin postiyritystä kuin yleispalvelun tarjoajaa eli Posti Oy:tä.
Perustuslain 124 §:n mukaan julkinen hallintotehtävä voidaan antaa muulle kuin viranomaiselle vain lailla tai lain nojalla, jos se on tarpeen tehtävän tarkoituksenmukaiseksi hoitamiseksi eikä vaaranna perusoikeuksia, oikeusturvaa tai muita hyvän hallinnon vaatimuksia. Julkisella hallintotehtävällä lainkohdassa viitataan verraten laajaan hallinnollisten tehtävien joukkoon, johon kuuluu esimerkiksi lakien toimeenpanoon sekä yksityisten henkilöiden ja yhteisöjen oikeuksia, velvollisuuksia ja etuja koskevaan päätöksentekoon liittyviä tehtäviä. Myös julkisten palvelujen toteuttamista voidaan pitää julkisena hallintotehtävänä (PeVM 9/2002 vp, HE 1/1998 vp). Tällöin on kyse niin kutsusta tosiasiallisesta hallintotoiminnasta. Tosiasiallisella hallintotoiminnalla tarkoitetaan yleensä hallintotehtävän hoitamiseen liittyvää toimintaa, jolla ei tavoitella suoranaisia oikeusvaikutuksia. Tarkoituksenmukaisuusvaatimus on oikeudellinen edellytys, jonka täyttymistä tulee arvioida tapauskohtaisesti kunkin viranomaisorganisaation ulkopuolelle annettavaksi ehdotetun julkisen hallintotehtävän osalta. Tarkoituksenmukaisuusarvioinnissa tulee hallinnon tehokkuuden ja muiden hallinnon sisäisten näkökohtien lisäksi kiinnittää erityistä huomiota yksityisten henkilöiden ja yhteisöjen tarpeisiin. Myös hallintotehtävän luonne on otettava arvioinnissa huomioon. Siten tarkoituksenmukaisuusvaatimus voi palveluiden tuottamiseen liittyvien tehtävien kohdalla täyttyä helpommin kuin esimerkiksi yksilön keskeisiä oikeuksia koskevaa päätöksentekovaltaa siirrettäessä. Lähtökohtana on, että julkisen hallintotehtävän antamisesta muulle kuin viranomaiselle säädetään lailla. Joissakin tapauksissa, kuten julkisia palvelutehtäviä siirrettäessä, asiasta voidaan kuitenkin säätää tai päättää myös lain nojalla. Kysymys voi olla esimerkiksi viranomaisen antamasta valtuutuksesta tai siitä, että julkinen hallintotehtävä siirretään lain nojalla sopimuspohjaisesti muulle kuin viranomaiselle. Tehtävän siirtämiseen tai antamiseen oikeuttavan toimivallan on tällöinkin perustuttava lakiin (HE 1/1998 vp).
Viranomaisen lailla säädetyn tiedoksiantomenettelyn toteuttamista on pidettävä julkisena hallintotehtävänä. Myös eduskunnan apulaisoikeusasiamies on katsonut ratkaisussaan EOAK 5410/2017, että tiedoksiantomenettelyssä on kyse julkisesta hallintotehtävästä. On tarkoituksenmukaista, että aluehallintovirasto voisi toteuttaa postitse toteutettavan tiedoksiantomenettelyn käyttämällä myös muun postiyrityksen kuin yleispalvelun tarjoajan palveluja, sillä aluehallintovirastojen tehtäväksi saattaisi tulla erittäin suuri määrä asiakas- ja potilasturvatyömääräyksiä ja niihin liittyviä kuulemispyyntöjä, jotka olisi annettava tiedoksi kiireellisesti. Käyttämällä myös muita postiyrityksiä apuna tiedoksiantomenettelyn toteuttamisessa, mahdollistettaisiin tarvittavat tiedoksiantojen toteuttaminen mahdollisimman tehokkaasti. Aluehallintovirasto antaisi tiedoksiannon toteuttamista koskevan tehtävän yksityiselle postiyritykselle lain nojalla sopimalla asiasta yksityisen postiyrityksen kanssa ja arvioisi tässä yhteydessä kyseisen julkisen hallintotehtävän siirron tarkoituksenmukaisuuden.
Annettaessa asiakirja todisteellisesti tiedoksi 1 ja 2 momentissa tarkoitetulla tavalla tiedoksiannon toteuttaja varmistaa vastaanottajan henkilöllisyyden. Jollei henkilö suostu antamaan tiedoksiannon toteuttajalle henkilöllisyytensä selvittämiseksi tarpeellisia tietoja, voidaan tiedoksiannon toteuttamiseen käyttää hallintolain 60 §:n 3 momentissa tarkoitettua haastetiedoksiantoa. Haastemieslain (505/1986) 4 §:n mukaan jokainen on velvollinen antamaan haastemiehelle henkilöllisyytensä selvittämiseksi tarpeelliset tiedot, kun haastemies häneltä niitä tiedoksiantotehtävää toimittaessaan tiedustelee. Lisäksi haastemieslain 5 §:n 2 kohdan mukaan haastemiehellä on oikeus saada poliisilta virka-apua, jos henkilö kieltäytyy selvittämästä henkilöllisyyttään haastemiehen toimittaessa tiedoksiantotehtävää.
Pykälän 3 momentin mukaan 2 momentissa tarkoitetun yrityksen palveluksessa olevaan henkilöön sovellettaisiin rikosoikeudellista virkavastuuta koskevia säännöksiä hänen suorittaessaan 2 momentissa tarkoitettuja tehtäviä.
Virkavastuun yleisenä perustana ovat perustuslain 2 §:n 3 momentin ja 118 §:n säännökset. Virkavastuun on vakiintuneesti katsottu käsittävän sekä rikosoikeudellisen että vahingonkorvausoikeudellisen vastuun. Myös perustuslain 124 §:ssä tarkoitetun julkisen hallintotehtävän hoitamisen on perustuslakivaliokunnan käytännössä katsottu lähtökohtaisesti edellyttävän virkavastuuta. Ulottamalla tiedoksiantomenettelyn toteuttamista suorittaviin henkilöihin rikosoikeudellinen virkavastuu varmistettaisiin perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista perustuslain 124 §:n edellyttämällä tavalla.
Virkarikoksista säädetään rikoslain 40 luvussa. Rikosoikeudellinen virkavastuu voi olla laajaa tai suppeaa. Laaja virkavastuu koskee virkamiehiä, julkista luottamustehtävää hoitavia henkilöitä ja julkista valtaa käyttäviä henkilöitä, joihin sovelletaan rikoslain 40 luvun 12 §:n 1 momentin nojalla kaikkia (pl. kansanedustajia koskevia) virkarikossäännöksiä. Suppea virkavastuu koskee julkisyhteisön työntekijöitä, joihin sovelletaan 12 §:n 2 momentin nojalla vain osaa virkarikossäännöksistä. Ehdotetussa 3 momentissa tarkoitettu virkavastuu olisi luonteeltaan laajaa. Virkavastuusääntelyn täsmälliselle muotoilulle ei perustuslakivaliokunnan lausuntokäytännössä ole esitetty tarkempia edellytyksiä (PeVL 17/2021 vp). Tavanomaisesti virkavastuusta on tämänkaltaisissa sääntely-yhteyksissä säädetty laajemmin kuin pelkästään julkisen vallan käyttöön rajoittuen (PeVL 47/2021 vp.) Ehdotettu sääntely toteuttaa sitä perustuslakivaliokunnan vakiintuneeseen käytäntöön perustuvaa vaatimusta, että oikeusturvan ja hyvän hallinnon vaatimusten toteutumisen varmistaminen perustuslain 124 §:n tarkoittamassa merkityksessä edellyttää muun muassa asioita käsittelevien henkilöiden toimivan rikosoikeudellisella virkavastuulla (PeVL 26/2017 vp, PeVL 17/2021 vp.).
Ehdotettu virkavastuusääntely koskisi perustuslakivaliokunnan lausuntokäytännön mukaisesti kaikkia jakelussa työskenteleviä ja tiedoksiantokirjeitä käsitteleviä henkilöitä. Virkavastuu ei automaattisesti tarkoita sitä, että mikä tahansa virkavastuun piirissä olevan tehtävän suorittamisessa tehty virhe olisi rikos. Suurin osa virkarikoksista edellyttää tahallisuutta ja esimerkiksi tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen sitä, että teko ei ole kokonaisuutena arvostellen vähäinen. Näin ollen julkisen hallintotehtävän hoitamisesta seuraava virkavastuu ei tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että yksittäisen kirjeen jakaminen väärin olisi rikos, eikä virkavastuuta voitaisi pitää kohtuuttomana yksittäisen henkilön kannalta.
Lisäksi 3 momentissa olisi perustuslakivaliokunnan edellyttämä vakiomuotoinen viittaussäännös vahingonkorvauslakiin (412/1974) vahingonkorvausvastuun osalta. Vahingonkorvauslain 3 luvun 2 §:n mukaan muulla kuin julkisyhteisöllä, joka lain, asetuksen tai lakiin sisältyvän valtuutuksen perusteella hoitaa julkista tehtävää, on sama velvollisuus vahingon korvaamiseen kuin julkisyhteisöllä on julkista valtaa käytettäessä aiheutuneesta vahingosta. Hallinnon yleislait tulevat sovellettavaksi soveltamisalasäännöstensä nojalla, minkä vuoksi niistä ei säädettäisi ehdotettavassa pykälässä erikseen.
13 §. Muutoksenhaku. Pykälän 1 momentissa olisi informatiivinen säännös siitä, että muutoksenhausta säädetään oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetussa laissa (808/2019). Aluehallintoviraston 5 ja 9 §:n nojalla antamasta asiakas- tai potilasturvatyötä koskevasta päätöksestä sekä 10 §:n nojalla antamasta työtaistelun toimeenpanon siirtämistä tai keskeyttämistä koskevasta päätöksestä voisi valittaa näin ollen hallinto-oikeuteen. Lisäksi säädettäisiin selvyyden vuoksi siitä, että valitusoikeus olisi myös 6 §:ssä tarkoitetun esityksen ja 10 §:ssä tarkoitetun hakemuksen tehneellä kunnalla tai kuntayhtymällä. Kunnalla tai kuntayhtymällä voisi olla intressi hakea muutosta aluehallintoviraston päätökseen silloin, kun aluehallintovirasto ei määräisi henkilöitä asiakas- tai potilasturvatyöhön kunnan tai kuntayhtymän esityksen mukaisesti ja silloin, kun aluehallintovirasto ei päättäisi siirtää tai keskeyttää työtaistelun toimeenpanoa kunnan tai kuntayhtymän hakemuksen mukaisesti.
Pykälän 2 momentin mukaan aluehallintoviraston 5 ja 9 §:ssä tarkoitettua päätöstä asiakas- tai potilasturvatyöhön määräämisestä sekä 10 §:ssä tarkoitettua määräystä työtaistelun toimeenpanon siirtämisestä tai keskeyttämisestä olisi noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei hallintototuomioistuin toisin määrää. Päätösten välitön toimeenpano olisi tarpeen määräysten perusteesta johtuen, sillä määräysten tarkoituksena on asiakkaiden tai potilaiden hengen vaarantumisen tai asiakkaiden tai potilaiden terveyden vakavan vaarantumisen estäminen. Hallintotuomioistuin voisi kuitenkin kieltää päätöksen toimeenpanon oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 123 §:n mukaisesti. Lain 123 §:n 4 momentin mukaan vaatimus päätöksen täytäntöönpanon kieltämisestä on käsiteltävä kiireellisenä.
Pykälän 3 momentissa olisi informatiivinen säännös siitä, että muutoksenhaussa uhkasakon asettamista ja maksettavaksi tuomitsemista koskevaan päätökseen sovelletaan kuitenkin, mitä uhkasakkolaissa säädetään.
14§. Voimaantulo ja siirtymäsäännökset. Pykälässä säädettäisiin lain voimaantulosta. Lain olisi tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Laki olisi määräaikainen ja se olisi voimassa 31 päivään tammikuuta 2023. Lain voimassaolo rajattaisiin vain työtaistelutilanteen kannalta välttämättömään määräaikaan. Voimassaoloaika olisi kestoltaan sellainen, että sillä pystyttäisiin varautumaan tämän hetkisen arvion mukaan myös mahdollisiin tuleviin välttämättömään terveydenhuoltoon ja kotihoitoon kohdistuviin työtaistelutoimenpiteisiin. Lain voimassaolon ulottamista tammikuun loppuun 2023 saakka on pidetty välttämättömänä, koska työehtosopimuksen neuvottelutilanteen mahdollisesti pitkittyessä työntekijäjärjestöt ovat ilmoittaneet toteuttavansa joukkoirtisanoutumisen työtaistelutoimenpiteenä viimeistään siinä vaiheessa, kun sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille.
Pykälän 2 momentissa säädettäisiin siitä, että jos jokin ehdotetun lain voimassaollessa käynnissä ollut lain soveltamisalan piiriin kuuluva työtaistelu päättyisi ennen ehdotetun lain voimassaolon päättymistä, ehdotetun lain nojalla annettuja kyseiseen työtaisteluun liittyviä määräyksiä tai päätöksiä ei sovellettaisi kyseisessä työtaistelukohteessa työtaistelun päättymisen jälkeen. Lakia voitaisiin soveltaa vain siinä säädettyjen edellytysten täyttyessä ja näin ollen kuhunkin työtaisteluun liittyviä ehdotetun lain nojalla annettuja määräyksiä tai päätöksiä ei voitaisi soveltaa kyseisessä työtaistelukohteessa enää työtaistelun päättymisen jälkeen. Ehdotetussa laissa säädettyjä uusia määräyksiä ja päätöksiä ei voitaisi myöskään antaa enää sen jälkeen, kun kyseinen työtaistelu on päättynyt.
Pykälän 3 momentin mukaan ehdotetussa laissa kunnasta ja kuntayhtymästä säädettyä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2023 alkaen hyvinvointialueeseen, Helsingin kaupunkiin ja HUS-yhtymään siltä osin kuin ne järjestävät sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain ja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä Uudellamaalla annetun lain mukaisesti sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Vuoden 2023 alusta alkaen hyvinvointialueille ja HUS-yhtymälle siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu ja nämä olisivat näin ollen jatkossa nykyisten kuntien ja kuntayhtymien palveluksessa olevien sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden työnantajia. Helsingin kaupungille jää kuitenkin jatkossakin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu.
Pykälän 4 momentin mukaan lakia sovellettaisiin myös ennen lain voimaantuloa ilmoitettuihin tai aloitettuihin lain soveltamisalan piiriin kuuluviin työtaistelutoimiin, jotka jatkuvat lain voimaan tullessa tai joiden on määrä alkaa lain voimaantultua. Siirtymäsäännöksellä mahdollistettaisiin laissa tarkoitettujen säännösten soveltuminen heti lain voimaantultua.
Pykälän 5 momentissa säädettäisiin siitä, että jos lain voimaantullessa viiden vuorokauden sisällä alkamassa oleva tai jo käynnissä oleva 5 §:n 2 momentissa tarkoitettuun terveydenhuoltoon tai kotihoitoon kohdistuva työnseisaus tai joukkoirtisanoutuminen vaarantaa asiakkaiden tai potilaiden hengen tai vaarantaa vakavasti asiakkaiden tai potilaiden terveyden, aluehallintovirasto voisi kunnan tai kuntayhtymän hakemuksesta siirtää tai keskeyttää työtaistelun toimeenpanon enintään viikoksi. Aluehallintoviraston päätös työtaistelun toimeenpanon siirtämisestä tai keskeyttämisestä mahdollistaisi sen, että työntekijäjärjestö ja kunta tai kuntayhtymä voisivat täyttää 2 ja 3 §:ssä tarkoitetut velvoitteensa ja neuvotella siitä, minkä verran työntekijäjärjestön on työtaistelutoimista huolimatta jätettävä kunnan tai kuntayhtymän käyttöön tehtäviin soveltuvaa henkilöstöä, jotta kunta tai kuntayhtymä pystyy turvaamaan 5 §:n 2 momentissa tarkoitetun välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon. Lisäksi kunnalle tai kuntayhtymälle jäisi tarvittaessa aikaa valmistella 3 luvussa säädettyjen toimenpiteiden käyttöä, jollei se pääse työntekijäjärjestön kanssa sopimukseen 3 §:ssä tarkoitettujen neuvottelujen kuluessa. Kunnan tai kuntayhtymän olisi aluehallintovirastolle tehtävässä hakemuksessa esitettävä selvitys siitä, miten kyseinen työtaistelu vaarantaa asiakkaiden tai potilaiden hengen tai vaarantaa vakavasti asiakkaiden tai potilaiden terveyden. Lisäksi kunnan tai kuntayhtymän olisi esitettävä selvitys siitä, miksi muussa kuin tässä laissa säädetyt toimet ovat riittämättömiä turvaamaan 5 §:n 2 momentissa tarkoitetun välttämättömän terveydenhuollon tai kotihoidon.
Edellä todetun aluehallintoviraston antaman työtaistelun toimeenpanon siirtämistä tai keskeyttämistä koskevan päätöksen voimassaolon päättymisen jälkeen aluehallintoviraston päätöksiin sovellettaisiin, mitä 10 §:n 3 momentissa säädetään. Aluehallintovirasto voisi 10 §:n 3 momentin perusteella näin ollen antaa kunnan tai kuntayhtymän hakemuksesta uuden työtaistelun toimeenpanon siirtämistä tai keskeyttämisestä koskevan määräyksen, jos on ilmeistä, että 3 tai 4 luvussa tarkoitetuista keinoistakin huolimatta 5 §:n 2 momentissa tarkoitettuun välttämättömään terveydenhuoltoon tai kotihoitoon kohdistuva työtaistelu edelleen vaarantaa asiakkaiden tai potilaiden hengen tai vaarantaa vakavasti asiakkaiden tai potilaiden terveyden. Hakemuksessa olisi esitettävä 10 §:n 3 momentissa tarkoitetut seikat.