4.2.2
Yritysvaikutukset
Vaikutukset kunnan sidosyksiköihin
Sidosyksikkörajaa koskevan muutosehdotuksen vuoksi kunnallisten jätehuoltoyhtiöiden ei tarvitsisi sidosyksikköasemansa säilyttääkseen pienentää markkinaehtoista ulosmyyntiään vuoteen 2030 mennessä viiteen prosenttiin tai sen alle, mikäli prosenttiosuus on ollut tätä korkeampi. Sidosyksiköiden ei myöskään tarvitsisi ryhtyä sopeuttamistoimiin, joita prosenttiosuuden lasku vuodesta 2030 lähtien olisi mahdollisesti vaatinut.
Liikkumavara markkinaehtoisen ulosmyynnin määrässä todennäköisesti kasvattaisi sidosyksiköiden liikevaihtoa, koska niiden ei tarvitsisi lähivuosien aikana sopeuttaa toimintaansa 5 prosentin sidosyksikkörajaan. Lakimuutoksella olisi kuitenkin vaikutusta vain osaan jätehuoltoyhtiöistä. KKV:n tutkimuksen mukaan jätelaitosten yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2020 oli noin 464 miljoonaa euroa. Markkinaehtoisen toiminnan yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 13 miljoonaa euroa, eli vain 2,8 prosenttia liikevaihdosta. Keskimäärin jätelaitokset ovat siis kaukana kymmenen prosentin rajasta. Seitsemän jätelaitoksen markkinaehtoinen liikevaihto ylitti viiden prosentin liikevaihtorajan vuonna 2020. Jätelaitosten liikevaihto kasvaisi KKV:n tutkimuksen mukaan vuoden 2021 jätelain muutoksen (714/2021) seurauksena noin kymmenen prosenttia. Ja mitä suurempi liikevaihto, sen suurempi euromääräinen osuus voisi olla markkinaehtoista toimintaa sidosyksikkörajan puitteissa. Ulosmyyntirajan säilyttäminen kymmenessä prosentissa tarjoaisi jätelaitoksille mahdollisuuden markkinaehtoisen toiminnan kasvattamiseen noin 26 miljoonan euron edestä. Suurin osa jätelaitoksista ei kuitenkaan todennäköisesti hyödyntäisi mahdollisuutta, sillä nykyisin vain noin joka viidennellä jätelaitoksella markkinaehtoinen toiminta ylittää viisi prosenttia liikevaihdosta. Nykyisellään niiden jätelaitosten liikevaihto, joiden toimintaan ei jätealan poikkeavalla ulosmyyntisääntelyllä näyttäisi olevan vaikutusta, on noin 240 miljoonaa euroa.
Edellä olevissa arvioissa ei ole otettu huomioon sote-uudistuksen ja siihen liittyvän ehdotetun siirtymäajan vaikutusta kunnallisten jäteyhtiöiden liikevaihtoon. Yhdyskuntajätehuollon vastuun siirtyessä kunnalta hyvinvointialueille ehdotetun siirtymäajan jälkeen kuntien jätelaitosten liikevaihdosta poistuu karkeasti arvioiden 8–12 miljoonaa euroa. Osa liikevaihdosta voi palautua kunnan jätelaitoksille joko hyvinvointialueille tarjottavana TSV-palveluna tai markkinaehtoisena palveluna. Sote-uudistukseen liittyvän siirtymäsäännöksen vaikutuksia kunnan jätehuoltoyhtiöihin ja muihin jätelaitoksiin arvioidaan tarkemmin jaksossa 4.2.4.
Ulosmyyntirajan suuruuden vaikutukset jätelaitosten markkinaehtoiseen toimintaan vuodesta 2030 eteenpäin ovat KKV:n tutkimuksen mukaan paikoin epävarmoja. Kunnallisten jätehuoltoyhtiöiden liikevaihto vuodesta 2030 eteenpäin vaikuttaa siihen, millaiset ulosmyyntirajan vaikutukset tulevat olemaan. Liikevaihdon suuruuteen taas vaikuttavat jätemäärän kehitys, kierrätystavoitteissa onnistuminen, päätökset markkinaehtoisen toiminnan yhtiöittämisestä ja jätelain 33 §:ssä tarkoitetun kunnan toissijaisen vastuun palveluiden kehitys ja käytänteet.
Suorien vaikutusten lisäksi ulosmyyntirajalla voi olla vaikutusta jätehuoltoyhtiöiden strategisiin valintoihin. Tällaisten epäsuorien vaikutusten suuruutta on kuitenkin vaikea arvioida, mutta ne ovat kuitenkin suoria vaikutuksia merkittävämpiä. Ulosmyyntirajan säilyttäminen nykyisellään voisi esimerkiksi hidastaa nykyisin yleistä suuntausta, jossa kunnan jätehuoltoyhtiön markkinaehtoinen toiminta eriytetään erilliseen tytäryhtiöön. Se voisi johtaa myös jo tehtyjen tytäryhtiöjärjestelyjen purkamiseen. KKV:n tutkimuksessa ei kuitenkaan arvioida, kuinka paljon tai millä todennäköisyydellä ulosmyyntirajan pitäminen kymmenessä prosentissa vähentäisi tällaista yhtiöittämistä. Markkinaehtoisen toiminnan tytäryhtiöön eriyttämisen taustalla on käsitys siitä, että tytäryhtiön toimintaa markkinoilla ei katsota emoyhtiön toiminnaksi markkinoilla eikä tytäryhtiön markkinaehtoisessa toiminnassa siten tarvitse noudattaa sidosyksikkörajaa. Tytäryhtiön asema hankintalainsäädännössä on kuitenkin tulkinnanvarainen, sillä hankintalainsäädännössä ja oikeuskäytännössä ei ole otettu kantaa asiaan.
Kilpailuneutraliteetin kannalta ei arvioida olevan suurta merkitystä sillä, tapahtuuko kunnan jätehuoltoyhtiön markkinaehtoinen toiminta erillisessä tytäryhtiössä vai sidosyksikkörajan puitteissa jätehuoltoyhtiön omana toimintana. Molemmissa vaihtoehdoissa markkinaehtoisesta toiminnasta on pidettävä erillistä kirjanpitoa eikä ristiinsubventiota lakisääteisen toiminnan kanssa sallita.
TSV-palveluiden merkitys vaikutusten suuruudelle
Siihen, millaisia vaikutuksia ulosmyyntirajalla on, vaikuttaa myös kunnan toissijaiseen vastuuseen perustuvien jätehuoltopalvelujen (ns. TSV-palvelu) tilanne. Kunnan on jätelain 33 §:n mukaan järjestettävä myös muu jätehuolto kuin nimenomaisesti 32 §:ssä kunnan vastuulle säädetty jätehuolto. TSV-palvelun edellytyksenä on, että jätteen haltija pyytää palvelua muun palveluntarjonnan puutteen vuoksi ja jäte soveltuu kunnan jätehuoltojärjestelmään. KKV:n tutkimuksen mukaan osa TSV-palveluista ei kuitenkaan perustu aitoon markkinapuutteeseen. TSV-palveluna tarjottava jätehuolto kuuluisikin siltä osin kilpailluille markkinoille, kun kyse ei ole markkinapuutteesta.
Sidosyksikkörajan vaikutukset riippuvat siitä, kuinka hyvin TSV-palvelut toimivat tarkoitetulla tavalla vuoden 2029 jälkeen. Jos TSV-palveluna tarjottavaa jätehuoltoa siirtyy kilpailluille markkinoille, siirtyisi liikevaihtoa yksityisille jätehuoltoyrityksille ja jätehuoltoyhtiöiden markkinaehtoiseen toimintaan, jossa ulosmyyntiraja tulee huomioida. Alhainen ulosmyyntiraja aiheuttaa KKV:n tutkimuksen mukaan paineita TSV-palvelujen tarjonnalle ja lisää niiden kysyntää. Siten ulosmyyntirajan nosto voi vähentää paineita TSV-palveluiden tarjonnalle ja siirtää palveluja markkinaehtoiseen toimintaan. Toisaalta KKV:n tutkimuksen mukaan ulosmyyntiraja menettää osan merkityksestään, jollei TSV-palveluiden edellytyksenä olevaa markkinapuutteen toteamista saada toteutettua asianmukaisesti. Ulosmyyntirajan 10 prosentissa pitämisen vaikutukset ovat siis monilta osin epävarmat, koska TSV-palveluiden toimivuuden kehityksellä on suuri merkitys ulosmyyntirajan vaikutuksiin. Yritysten jätettä voi päätyä TSV-palveluiden kautta kunnallisen jätehuollon käsiteltäväksi, vaikka siirryttäisiin tiukempaan ulosmyyntirajaan.
Vaikutukset muihin jätealan yrityksiin
Lakimuutos vaikuttaisi myös sidosyksiköiden potentiaalisiin kilpailijoihin, yksityisiin jätehuoltoyrityksiin, koska sidosyksiköiden mahdollisuudet toimia kilpailluilla markkinoilla säilyisivät nykyisellään myös 2030 jälkeen. Kunnallisen jätehuoltoyhtiön markkinaehtoisen liikevaihdon pysyessä euromääräisesti nykyisellään – tai jopa kasvaessa, jos yhtiön kokonaisliikevaihto kasvaa – jää voimassa olevan jätelain 145 a §:n perusteella ennakoitu yksityisten jäteyritysten liikevaihdon kasvu 2030 toteutumatta. Tieto ulosmyyntirajan säilymisestä ennallaan voi myös lopettaa kunnallisten jätehuoltoyhtiöiden pyrkimykset markkinaehtoisen toimintansa supistamiseen ja rohkaista niitä lisäämään markkinaehtoista toimintaa lähelle 10 prosentin rajaa jo nyt.
Yksityisen ja julkisen sektorin jätehuoltopalvelutarjonnassa ja jätehuoltopalveluja käyttävien yritysten koossa ja tarpeissa on paljon alueellisia eroja. Osa kunnallisista jätehuoltoyhtiöistä ilmoittaa KKV:n tutkimuksen mukaan, etteivät ne kilpaile yksityisten jätehuoltoyritysten kanssa. Niiden markkinaehtoinen toiminta koostuu suurelta osin sellaisista jätteistä, joille ei kyseiseltä alueelta löydy yksityistä palveluntarjoajaa. Esityksen vaikutukset kilpailuneutraliteettiin vaihtelevat siten todennäköisesti alueittain.
Kunnallisten jätehuoltoyhtiöiden liikkumavara voi vaikuttaa yksityisiin jätealan yrityksiin myös toista kautta. Jätteenkuljetusyritykset ja muut yksityiset jätehuoltoalan yritykset hankkivat KIVOn mukaan merkittävän osan liiketoiminnassaan tarvitsemista jätteenkäsittelypalveluista kuntien jätelaitoksilta. Kunnan palveluilla on merkitystä erityisesti pienille yksityisille jätehuoltoyrityksille, joilla ei ole omaa jätteen käsittelytoimintaa. Jos sidosyksikköraja pienenisi, hyödyntämis- ja käsittelypalvelut voisivat joillain alueilla keskittyä yksittäisille jätehuoltoyrityksille ja aiheuttaa määräävää markkina-asemaa lähenevän tilanteen. Tällöin kunnan jätehuoltoyhtiön TSV-palvelu ei tulisi välttämättä kyseeseen, jos muuta palveluntarjontaa on kohtuudella olemassa, mutta jätehuoltoyhtiö voisi tarjota ulosmyyntirajansa puitteissa palvelua markkinaehtoisesti. Esitys voisi siten turvata kilpailua ja pienten jätehuoltoyritysten asemaa.
Sote-uudistukseen liittyvällä siirtymäsäännöksellä ei arvioida olevan merkittäviä vaikutuksia yksityisiin jätehuoltoyrityksiin. Sote-uudistus vaikuttaisi vain hyvin pieneen osaan jätealan liiketoimintaa arvioitaessa sitä suhteessa yhdyskuntajätteen kokonaismäärään. Kuten jaksossa 4.2.4 todetaan, muutoksen seurauksena kunnan vastuulta yksityisille markkinoille siirtyisi vain noin 1,5 prosenttia yhdyskuntajätteen kokonaismäärästä (50 000 tonnia). Tämä lisäisi markkinaehtoisen liiketoiminnan volyymiä arviolta 8–12 miljoonalla eurolla. Muutoksen yritysvaikutuksia pienentää lisäksi se seikka, että myös kunnan järjestämä jätehuolto perustuu valtaosin yksityisten yritysten tuottamiin palveluihin: kunnat hankkivat käytännössä kaikki jätteen kuljetukset ja suuren osan käsittelypalveluista yksityisiltä yrityksiltä.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen jätteistä vain yhdyskuntajäte on kuntien järjestämisvastuulla ja siirtyy sote-uudistuksen seurauksena hyvinvointialueen vastuulle. Yksityiset yritykset huolehtivat jo nyt näissä toiminnoissa syntyvän muun kuin yhdyskuntajätteen jätehuollosta. Monilla yksityisillä yrityksillä on valmiudet tarjota tarvittaessa nopeastikin hyvinvointialueille myös yhdyskuntajätteen jätehuoltopalveluja ja näin järjestää jätehuolto kokonaisuutena kaikelle hyvinvointialueen toimitilassa syntyvälle jätteelle. Hyvinvointialueen on kuitenkin kilpailutettava palvelut hankintalainsäädännön mukaisesti, mikä vaatii verrattain paljon aikaa (ks. jakso 4.2.3). Hyvinvointialueiden ei ole käytännössä mahdollista toteuttaa yhdyskuntajätehuollon hankintoja kattavasti ja lainmukaisesti nyt jäljellä olevassa lyhyessä ajassa ennen sote-uudistuksen voimaantuloa.
Ehdotettu siirtymäsäännös johtaisi todennäköisesti siihen, että suuri osa hyvinvointialueiden yhdyskuntajätehuollosta jatkuisi kunnan järjestämänä vuoden 2025 loppuun saakka. Osa hyvinvointialueista voisi kuitenkin ehdotetun poikkeussäännöksen turvin ryhtyä kilpailuttamaan yhdyskuntajätehuoltonsa jo tätä aiemmin, minkä seurauksena uusia hyvinvointialueen kilpailuttamia urakoita tulisi markkinoille vähitellen vuoden 2023 aikana ja sen jälkeen. Tämä voisi parantaa jätehuoltopalveluja tarjoavien, erityisesti pienempien yritysten mahdollisuuksia osallistua hyvinvointialueiden järjestämiin kilpailutuksiin eikä jäädyttäisi joillakin hyvinvointialueilla jo aloitettujen hankintojen valmistelua, joihin yksityiset jätehuoltoyrityksetkin ovat ehtineet jo varautua.
Siirtymäaika vuoden 2025 loppuun saakka mahdollistaisi sen, että kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen alueella kunnan kilpailuttamia kuljetusurakoita voittaneet yritykset voisivat jatkaa toimintaa nykyiseen tapaan sopimuskauden loppuun eikä jo tehtyjä sopimuksia olisi tarpeen suuressa määrin purkaa. Vuoden 2026 alussa edelleen voimassa olevista urakoista hyvinvointialueiden toiminnoissa syntyvät yhdyskuntajätteet olisi kuitenkin poistettava. Sama koskisi tilanteita, joissa hyvinvointialue hyödyntäisi edellä tarkoitettua poikkeusmahdollisuutta ja järjestäisi jätehuollon kiinteistöillään ennen siirtymäajan päättymistä. Tämä voisi pienentää kuljetusurakan arvoa sovitusta. Jos muutos olisi merkittävä, kuljetusyritys voisi vaatia kunnalta korvauksia sopimussanktioina.
Kiinteistön haltijan järjestämän kuljetuksen alueella kuljetusyritys voisi niin ikään jatkaa kuljetuspalvelun tarjoamista hyvinvointialueille vuoden 2025 loppuun saakka nykyiseen tapaan, ja jätteet toimitettaisiin kunnan määräämään vastaanottopaikkaan. Vuoden 2026 alusta hyvinvointialueen olisi kuitenkin irtisanottava voimassa oleva kuljetussopimus ja kilpailutettava jätehuoltopalvelu uudelleen, sillä kunnan järjestämä jätteen vastaanottopaikka ei enää olisi automaattisesti hyvinvointialueen käytettävissä ja myös jätteen käsittelypalvelut olisi kuljetuksen ohella sisällytettävä kilpailutettaviin urakoihin.
Vaikutukset jätehuoltopalveluita käyttäviin yrityksiin
Sidosyksikkörajan säilyminen kymmenessä prosentissa säilyttää kunnan jäteyhtiöiden mahdollisuuden tarjota jätehuoltopalveluita yrityksille ilman riskiä sidosyksikköaseman menettämisestä. Kunnan palvelun olemassaolo voi varsinkin syrjäseuduilla toimiville yrityksille olla tärkeää, koska yrityksen tarpeisiin soveltuvaa yksityistä jätehuoltopalvelua ei välttämättä ole. Siten kunnan liikkumavara markkinaehtoisten palvelujen tarjoamisessa hyödyttää niitä yrityksiä, joiden toiminta-alueella yksityisiä jätehuoltopalveluita ei ole. Nämä yritykset voivat saada kunnalta markkinaehtoista jätehuoltopalvelua sujuvammin käymättä läpi usein työlääksi koettua jätelain 33 §:n mukaista menettelyä kunnan toissijaisen vastuun palvelun (TSV) saamiseksi. Kymmenen prosentin ulosmyyntiraja myös antaa liikkumavaraa, jonka turvin jätehuoltoyhtiö voi paremmin myydä satunnaisesti tai väliaikaisesti vapaana olevaa hyödyntämis- ja käsittelykapasiteettiaan markkinaehtoisesti yrityksille.
Toisaalta niillä alueilla, joilla on sekä kunnan jätehuoltoyhtiöiden että yksityisen yritysten tarjoamia markkinaehtoisia jätehuoltopalveluita, esitys voi ylläpitää kilpailutilannetta jätehuoltoalalla ja siten näitä palveluja käyttävien yritysten vaihtoehtoja. Kunnan harjoittama markkinaehtoinen toiminta sopivassa määrin voi toimia yksityisen toimijan kirittäjänä reilussa kilpailussa ja siten johtaa tehokkuuteen ja kustannussäästöihin asiakasyrityksille. Etenkin pienet yksityiset jätehuoltoyritykset hankkivat usein jätteenkäsittelypalveluita kunnan yhtiöiltä (ks. edellinen jakso).
4.2.3
Vaikutukset hyvinvointialueille
Ehdotettu siirtymäaika selventäisi sote- ja pelastustoimen yhdyskuntajätehuollon järjestämisvastuisiin nykyisellään liittyviä merkittäviä epäselvyyksiä. Siirtymäsäännös parantaisi siten hyvinvointialueiden sekä kuntien ja kunnallisten jätelaitosten mahdollisuuksia varautua tuleviin muutoksiin ja sopeuttaa toimintansa niiden mukaisiksi. Koska jätelainsäädännön muutokset ja uusi sote-lainsäädäntö valmistuivat vasta vuoden 2021 aikana, ei toimijoilla ole käytännössä ollut mahdollisuutta perehtyä ja varautua riittävästi näistä aiheutuviin muutoksiin.
Hyvinvointialueilla jätehuollon järjestämisvastuun säilyminen kunnalla varmistaisi sen, että hyvinvointialueet voivat keskittyä sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimeen liittyvien ydintehtäviensä järjestämiseen. Siirtymäaika kohtuullistaisi hyvinvointialueiden hallinnollista taakkaa, kun kilpailutukset voitaisiin järjestää joustavasti kolmen vuoden kuluessa. Siirtymäaika antaisi hyvinvointialueille huomattavasti paremmat edellytykset valmistautua vastuun siirtymisestä johtuviin muutoksiin ja hoitaa tarvittavat kilpailutukset hyvissä ajoin. Asianmukaisten hankintojen suunnittelemiseksi hyvinvointialueiden on muun muassa selvitettävä eri toimipisteissä syntyvien jätteiden määrä ja jätehuoltotarpeet sekä kartoitettava jätehuollon markkinatilannetta alueella. Hyvinvointialueet, jotka ovat jo ryhtyneet järjestämisvastuun siirtymisen edellyttämiin toimiin, voisivat hyödyntää ehdotuksen mukaista mahdollisuutta järjestää jätehuolto kiinteistöillään ennen siirtymäkauden umpeutumista. Poikkeamismahdollisuutta voitaisiin tarvittaessa hyödyntää myös siirtymäaikana voimaan tulevien erilliskeräysvelvoitteiden toimeenpanossa.
Hyvinvointialueilta saatujen kommenttien perusteella voidaan alustavasti arvioida, että ehdotuksen seurauksena useimmat hyvinvointialueet pysyisivät kunnallisten jätelaitosten asiakkaina jokseenkin siirtymäajan loppuun saakka. Näin ollen useimmilla kunnilla säilyisi velvollisuus järjestää yhdyskuntajätteen jätehuolto sote- ja pelastustoimen kiinteistöiltä vuoden 2025 loppuun saakka.
Sote-uudistuksen seurauksena kunnan sote- ja pelastuspalveluissa syntyvien yhdyskuntajätteiden jätehuolto siirtyisi ehdotetun siirtymäajan jälkeen kunnalta hyvinvointialueen järjestettäväksi. Muun sote- ja pelastustoiminnassa syntyvän jätteen jätehuolto on jo nyt jätteen haltijan järjestämisvastuulla. Siirtymäajan jälkeen yhdyskuntajätteen jätehuollon siirtyminen jätteen haltijan järjestämisvastuulle mahdollistaa hyvinvointialueelle kaiken toiminnassa syntyvän jätteen jätehuollon järjestämisen yhtenä kokonaisuutena, mikä voi vähentää jätehuollon kokonaiskustannuksia.
4.2.4
Vaikutukset kunnille
Sote-uudistukseen liittyvä siirtymäaika selkiyttää kunnan vastuita ja tehtäviä siirtymävaiheessa ja turvaa vastuiden hallitun siirtymän. Muutoksella ei olisi merkittävästi vaikutusta kunnan tehtävien määrään. Hyvinvointialueilla syntyvän yhdyskuntajätteen poistuminen kunnan vastuulta siirtymäajan jälkeen tai sen kuluessa aiheuttaisi kunnille jonkin verran lisätyötä, mutta ehdotuksen ansiosta siirtymä voidaan toteuttaa hallitusti.
Kunnan kilpailuttamat kuljetusurakat ovat kestoltaan yleensä 3–5 vuotta. Ehdotettu siirtymäaika vuoden 2025 loppuun saakka mahdollistaisi sen, että suurinta osaa voimassa olevista kuljetusurakoista voitaisiin jatkaa sopimuskauden loppuun ilman tarvetta poistaa hyvinvointialueen yhdyskuntajätteitä kuljetusurakoista kesken kauden. Uusissa kilpailutuksissa tuleva muutos voitaisiin ottaa ennakoivasti huomioon. Hyvinvointialueiden jätteet olisi kuitenkin poistettava vuoden 2026 alussa edelleen voimassa olevista urakoista, samoin kuin niissä tapauksissa, joissa hyvinvointialue järjestäisi kaikkien yhdyskuntajätteiden tai tietyn jätelajin jätehuollon kiinteistöillään ennen siirtymäajan päättymistä. Irtisanomisista voisi seurata kunnan jätelaitokselle sopimussanktioita tai vahingonkorvausvaateita, jos urakkaan sisältyvä kerättävä jätemäärä vähenee enemmän kuin urakan sopimusehdoissa sallitaan (yleensä noin 10 %). Suurin osa urakkamenetyksistä jäänee kuitenkin vaihteluvälin sisään ja sanktio- tai korvausvaateita kunnalle aiheutunee vain harvoin.
Ehdotettu siirtymäaika tarkoittaisi myös sitä, että sote-uudistuksesta aiheutuva vaikutus kunnan vastuulla olevan jätteen määrän vähenemiseen ja siihen liittyvän liikevaihdon vähenemiseen toteutuisi suurelta osin vasta siirtymäajan päätyttyä. Ilman siirtymäaikaa osa hyvinvointialueiden yhdyskuntajätteistä siirtyisi pois kunnan vastuulta tätä nopeammin, mutta osassa hyvinvointialueista vastuun siirtoa ei todennäköisesti ehdittäisi toteuttaa vuoden 2023 alkuun mennessä.
Sote-uudistuksen vaikutuksia kunnan vastuulle kuuluvien jätteiden määrään ja kunnan jätelaitosten liikevaihtoon voidaan karkeasti arvioida jätelain muuttamisesta annetun lain (445/2018) esitöiden (HE 195/2017 vp) perusteella. Mainitulla lakimuutoksella kunnan vastuulta poistettiin yksityisissä sosiaali- ja terveyspalveluissa ja koulutustoiminnassa syntyvä yhdyskuntajäte sekä julkisessa hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvä muu yhdyskuntajäte, lukuun ottamatta kunnan hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyviä tällaisia jätteitä. Esitöissä arvioitiin alustavasti myös tuolloin valmisteilla olleen sosiaali- ja terveydenhuollon muutoksen vaikutuksia. Esitöiden mukaan kunnan sosiaali- ja terveydenhuollossa syntyvien yhdyskuntajätteiden määrä olisi noin 1,5 prosenttia syntyvän yhdyskuntajätteen kokonaismäärästä. Yhdyskuntajätettä syntyi Suomessa 3,3 miljoonaa tonnia vuonna 2020. Olettaen, että yhdyskuntajätteen määrä on mainituissa toiminnoissa viime vuosina noussut samansuuntaisesti kuin yhdyskuntajätteen kokonaismäärä Suomessa ja sote-palveluiden osuus tästä on säilynyt ennallaan, kunnan järjestämisvastuulta poistuisi ehdotetun siirtymäajan jälkeen noin 50 000 tonnia yhdyskuntajätettä. Tämä vastaisi noin kahta prosenttia (8–12 milj. €) kunnan jätelaitosten yhteenlasketusta liikevaihdosta, jonka arvioidaan olevan nykyisin noin 500 miljoonaa euroa. Jätehuollon järjestämisvastuun siirtyessä hyvinvointialueille osa liikevaihdosta voi palautua ainakin alkuvaiheessa toissijaisena jätehuoltopalveluna tai markkinaehtoisena palveluna kunnille.
Edellä mainittuihin arvioihin ei sisälly pelastustoimessa syntyvien jätteiden jätehuoltovastuun muutoksesta aiheutuvia vaikutuksia. Niiden arvioidaan olevan kuitenkin vähäiset verrattuna sosiaali- ja terveydenhuollon jätehuollosta aiheutuviin vaikutuksiin. Kunnalta hyvinvointialueelle siirtyvän jätemäärän arvioon sisältyy Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon jätteet, koska lainmuutoksen 445/2018 esitöissä (HE 195/2017 vp) oletus oli, että yhdyskuntajätteen jätehuolto maakuntauudistuksen seurauksena siirtyisi Helsingin kaupungilta maakunnan hoidettavaksi. Koska nämä jätteet sote-uudistuksen mukaan säilyvät Helsingin kaupungin vastuulla, hyvinvointialueelle todellisuudessa siirtyvän jätteen määrä lienee jonkin verran edellä esitettyä arviota pienempi.
4.2.5
Ympäristövaikutukset
Ulosmyyntirajaa koskevalla muutoksella ei olisi välittömiä ympäristövaikutuksia. KKV:n tutkimuksen mukaan kiertotalouden edistämistavoitetta ja kierrätystavoitteita ei voida saavuttaa yksin ulosmyyntirajan suuruudella ja sen sääntelyllä. Kierrätystavoitteiden saavuttamiseksi keskeisempää olisikin eri ohjauskeinoin varmistaa, että kaikki kierrätyskelpoinen jäte ohjataan kierrätykseen ja että energiana hyödynnetään vain jäte, jota ei voida etusijajärjestyksen mukaisesti valmistella uudelleenkäyttöön tai kierrättää.
Ulosmyyntirajaa koskevan lakimuutoksen ympäristövaikutukset riippuvat siitä, millaisia muutoksia jätehuoltoyhtiöt ja mahdollisesti myös yksityiset jätehuoltoyritykset tekevät toiminnassaan sen johdosta. Keskeistä on, millä tavoin jätehuoltoyhtiöt hyödyntävät niiden liikkumavaran sidosyksikkörajan puitteissa vuoden 2029 jälkeen ja jo tuota ajankohtaa lähestyttäessä.
Ulosmyyntirajan säilyttäminen kymmenessä prosentissa voisi jossain määrin tehostaa käytettävissä olevan jätteenkäsittelykapasiteetin käyttöä verrattuna tilanteeseen, jossa raja laskisi viiteen prosenttiin. Tällä voi olla myönteisiä ympäristövaikutuksia esimerkiksi tilanteessa, jossa kierrätykseen sopimaton jäte menisi vientiin jätteenpolttokapasiteetin riittämättömyyden vuoksi. On tarkoituksenmukaista, että Suomeen tehdyt investoinnit korkeatasoiseen jätteenkäsittelykapasiteettiin käytetään asianmukaisesti hyväksi niiden Suomessa syntyvien jätteiden hyödyntämiseen energiana, joita ei voi kierrättää. Korkeampi ulosmyyntiraja mahdollistaa kunnallisen jätehuoltoyhtiön jätteen hyödyntämis- ja käsittelykapasiteetin tehokkaan käytön antaessaan liikkumavaraa, jonka turvin yhtiö voi paremmin myydä satunnaisesti tai väliaikaisesti vapaana olevaa hyödyntämis- ja käsittelykapasiteettiaan markkinaehtoisesti asiakkailleen. Kunnallisen jätehuoltoyhtiön on käytännössä pidettävä puskuria ulosmyyntirajansa suhteen, jotta rajan ylittäminen ei johtaisi sidosyksikköaseman menettämiseen. Ulosmyyntirajan ollessa 10 prosenttia puskuria on käytännössä helpompi pitää kuin rajan ollessa 5 prosenttia.
Jätealan uusien ratkaisujen kehittämisessä on viime aikoina yleistynyt muun ohella toimintamalli, jossa kuntien omistama jäteyhtiö tarjoaa yksityisille yrityksille toiminta-alustan kokeilu- ja kehittämistoimintaa varten. Esimerkiksi Lounais-Suomen Jätehuollon ylläpitämässä Turun Topinpuiston kiertotalouskeskuksessa toimii tällä hetkellä kuusi jäte- ja ympäristöalan yritystä, mikä tarjoaa synergiaetuja. Kymmenessä prosentissa säilytettävä ulosmyyntiraja mahdollistaisi tällaisen yhteistyön jatkamisen uusien innovaatioiden ja ratkaisujen kehittäjänä, kun taas sen lasku viiteen prosenttiin voisi paikoin vaikeuttaa tai jopa estää tällaisen toiminnan.
Sote-uudistukseen liittyvän siirtymäajan arvioidaan vaikuttavan myönteisesti ympäristöön. Koska siirtymäaika mahdollistaisi muutoksen hallitun toteuttamisen, ei jätehuoltoon tulisi odottamattomia katkoksia, joilla voisi olla kielteisiä vaikutuksia niin ympäristöön, yleiseen siisteyteen kuin ihmisten terveyteenkin. Siirtymäaika myös varmistaisi hyvinvointialueille nykyisin käytettävissä olevan jätteenkäsittelykapasiteetin saatavuuden, kun sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen kiinteistöillä kerättävä yhdyskuntajäte voitaisiin edelleen toimittaa kunnan järjestämään jätteenkäsittelyyn. Vastuun siirron jälkeen hyvinvointialueen on kilpailutettava myös käsittelypalvelut ja esimerkiksi jätteen energiana hyödyntämispalvelujen saatavuudessa voi paikoin olla puutteita ainakin lähivuosina, kun hyvinvointialueen jätteet eivät enää kuulu kunnan jätteenpolttokapasiteetin kiintiöihin. Toisaalta siirtymäajan jälkeen hyvinvointialueiden jätehuollon kilpailuttaminen yhtenä kokonaisuutena voi tehostaa jätehuoltoa.