1
Lakiehdotuksen perustelut
1 §.Lain soveltamisala. Pykälässä säädettäisiin soveltamisalasta.
Pykälän mukaan lakia sovellettaisiin valtion tukiviranomaisen myöntäessä sellaista tukea taloudelliseen toimintaan, joka täyttää Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT -sopimus) 107 artiklan 1 kohdan valtiontuen edellytykset, jollei muussa laissa toisin säädetä.
Lakia sovellettaisiin, kun valtion viranomaisen tukiohjelma tai lain soveltamisalan piiriin kuuluva tukiohjelman ulkopuolinen tuki täyttäisi SEUT -sopimuksen 107 artiklan 1 kohdan valtiontuen edellytykset. Lain soveltamisalan ulkopuolelle jäisivät kuitenkin maa- ja metsätalouden alkutuotanto ja kalatalouden tukeminen. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan SEUT -sopimuksen 107 artiklan perusteella myönnettävät tuet, kuten tuki maatalouden ulkopuolista yritystoimintaa harjoittaville yrityksille esimerkiksi matkailualalle, tuki tiettyihin kehittämishankkeisiin ja kestävän metsätalouden tukiohjelma kuuluisivat lain soveltamisalaan. Lakia ei kuitenkaan sovellettaisi Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 42 artiklan soveltamisalaan kuuluvaan tukeen eikä kehittämishankkeisiin, joihin ei sisälly valtiontukea. Lakia sovellettaisiin vain valtion tukiviranomaisiin, joten kuntien myöntämät tuet eivät kuuluisi lain soveltamisalaan. Lakia sovellettaisiin, jollei muussa laissa ole toisin säädetty.
Voimassa olevaa lakia yritystuen yleisistä ehdoista ei sovelleta kulttuuriin, liikuntaan eikä muuhun yleishyödylliseen tai siihen rinnastettavaan toimintaan myönnettävään tukeen. Myös verojärjestelmän kautta myönnettävä tuki on ollut voimassaolevan lain soveltamisalan ulkopuolella. Soveltamisala laajenisi tältä osin, koska uutta lakia sovellettaisiin aina, kun kyse on taloudelliseen toimintaan kohdistuvasta tukiohjelmasta tai tukiohjelman ulkopuolisesta yksittäisestä tuesta, joka täyttää SEUT -sopimuksen 107 artiklan 1 kohdassa määritellyt valtiontuen edellytykset.
Taloudellisen toiminnan käsite olisi sama kuin EU:n kilpailuoikeudessa. Sekä yrityksen että taloudellisen toiminnan käsitteet ovat EU-oikeudessa laajat. Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan kilpailuoikeudellisen yrityksen käsitteeseen kuuluvat kaikki taloudellista toimintaa harjoittavat yksiköt riippumatta niiden oikeudellisesta muodosta tai rahoitustavasta. Ratkaisevaa arvioinnissa on harjoitettavan toiminnan luonne. Taloudellista toimintaa on kaikki toiminta, jossa tavaroita ja palveluja tarjotaan tietyillä markkinoilla. Tulkintakäytännössä on painoarvoa annettu sille, tuottaako yksityinen yritys vastaavia tavaroita ja palveluita markkinoilla. Myös voittoa tavoittelemattomat yksiköt voivat harjoittaa taloudellista toimintaa. Toiminta voi olla taloudellista, vaikka siihen kytkeytyisi yleiseen etuun liittyviä velvoitteita, erityisoikeuksia, yksinoikeuksia tai toimintaa tuettaisiin julkisin varoin. Pelkkää hyödykkeen ostamista tai hankintaa ei pidettäisi lähtökohtaisesti taloudellisena toimintana, jos hyödykkeet on hankittu käytettäväksi muussa kuin taloudellisessa toiminnassa. Myös yksityinen ammatin- tai elinkeinonharjoittaja voi harjoittaa taloudellista toimintaa. Taloudellisen toiminnan käsitteen määrittelystä seuraa, että lain soveltamisalan ulkopuolelle jäisivät esimerkiksi suoraan luonnollisille henkilöille maksettavat sosiaaliturvaetuudet.
Rajanvedossa taloudellisen toiminnan ja viranomaistoiminnan välillä voidaan tulkintavälineenä käyttää komission tiedonantoa EU:n valtiontukisääntöjen soveltamisesta yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvien palvelujen tuottamisesta myönnettävään korvaukseen (2012/C8/02) (SGEI -tiedonanto). SGEI -tiedonannon mukaan toiminnot, jotka luontaisesti ovat osa viranomaisten erioikeuksia ja joiden suorittamisesta julkinen sektori vastaa, eivät ole taloudellista toimintaa, kuten armeija, poliisi, ilma- ja meriliikenteen turvallisuus ja valvonta, saastumisen estämisen valvonta, vankilarangaistusten organisointi eikä niin sanottuun solidaarisuuden periaatteeseen perustuva sosiaaliturva tai terveydenhuolto. Julkista koulutusta, joka järjestetään valtion rahoittaman kansallisen koulutusjärjestelmän puitteissa, ei myöskään pidetä taloudellisena toimintana. Unionin oikeuskäytännössä on vahvistettu, että julkista koulutusta, joka järjestetään valtion rahoittaman ja valvoman kansallisen koulutusjärjestelmän puitteissa, voidaan pitää ei-taloudellisena toimintana. Yksikön luokittelu yritykseksi liittyy aina tiettyyn toimintaan; yksikkö, joka harjoittaa sekä taloudellista että ei-taloudellista toimintaa, katsotaan yritykseksi ainoastaan taloudellisen toimintansa osalta.
SEUT -sopimuksen 107 artiklan 1 kohdan mukaan jäsenvaltion myöntämä taikka valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetty tuki, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannonalaa, ei sovellu sisämarkkinoille siltä osin kuin se vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Tuen katsominen valtiontueksi edellyttää neljän kriteerin täyttymistä. Valtiontuen tulee olla myönnetty julkisista varoista, tuen pitää olla valikoiva, tuen pitää vääristää tai uhata vääristää kilpailua ja tuen pitää vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan.
Valtion varoista myönnettävällä tuella tarkoitettaisiin sellaista 2 §:ssä määriteltyä tukea, joka rahoitetaan valtion talousarvioon sisältyvällä määrärahalla tai valtion erillisistä talousarvion ulkopuolisista rahastoista. Lain soveltamisalaan kuuluisi sekä suoraan että välillisesti valtion varoista myönnettävä tuki. Välillisesti valtion varoista myönnettävällä tuella tarkoitetaan valtion viranomaisten, valtion erityisrahoituslaitosten, kuntien taikka muiden julkisten tai yksityisten yhteisöjen ja säätiöiden välittämää, valtion varoista peräisin olevaa taloudelliseen toimintaan tarkoitettua tukea. Kuntien omista varoistaan myöntämä tuki jäisi lain soveltamisalan ulkopuolelle.
Lakia sovellettaisiin Euroopan unionin varoista myönnettäviin tukiin kuten esimerkiksi Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR), jos tukeen kanavoidaan EU rahoituksen lisäksi myös kansallista rahoitusta. Sen sijaan EU-rahoitus, joka ei suoraan tai välillisesti kuulu jäsenvaltion määräysvaltaan ja jonka myöntämisestä päättää keskitetysti komissio tai muu EU:n toimielin, ei kuulu valtiontukisääntöjen, eikä tämän lain soveltamisalaan.
Valtiontukea pidetään valikoivana silloin, kun se kohdistuu vain osaan yrityksistä. Valikoivina toimenpiteinä ei pidetä yleisiä talouspoliittisia toimenpiteitä, kuten yhteisöveroprosentin alentamista. Taloudellisen tuen muoto voi vaihdella paljon. Valtiontukea voi olla esimerkiksi avustus, markkinahintaa edullisempi laina, takaus, markkinaehtoista edullisempi pääomasijoitus tai pääomitus, verohelpotus tai markkinahintaa alhaisempi kiinteistön tai maa-alueen vuokra tai myyntihinta. Valtiontukea eivät sen sijaan ole esimerkiksi kaikkiin yrityksiin kohdistuvat toimenpiteet (muun muassa verotuksessa) tai julkisten varojen käyttö markkinaehtoisesti, esimerkiksi laina tai pääomasijoitus yksityisiin luotonantajiin/sijoittajiin verrattuna samankaltaisilla ehdoilla.
Valtion toimenpiteen katsotaan vääristävän tai uhkaavan vääristää kilpailua, jos se on omiaan parantamaan tuensaajan kilpailuasemaa verrattuna muihin yrityksiin, joiden kanssa se kilpailee. Käytännössä kilpailun katsotaan vääristyvän SEUT -sopimuksen 107 artiklan 1 kohdan mukaisesti, jos valtio myöntää taloudellista etua yritykselle kilpailulle vapautetulla alalla, jolla on tai voisi olla kilpailua. Riittää, että yritys pystyy tuen avulla säilyttämään vahvemman kilpailuaseman kuin mikä sillä olisi ollut ilman tukea. Jotta tuen voidaan olettaa vääristävän kilpailua, pidetään yleensä riittävänä, että tuki antaa tuensaajalle etua vapauttamalla sen kustannuksista, joista sen olisi muuten vastattava osana tavanomaista liiketoimintaansa.
Kauppavaikutuskriteerin täyttymisen kynnys on alhainen. Lähtökohtaisesti kauppavaikutuskriteeri täyttyy, jos tuensaaja harjoittaa taloudellista toimintaa ja toimii markkinoilla, joilla esiintyy jäsenvaltioiden välistä kauppaa. Jo tällöin tuki voi esimerkiksi vaikuttaa muihin jäsenvaltioihin sijoittautuneiden toimijoiden pääsyä markkinoille ylläpitämällä tai lisäämällä paikallista tarjontaa. Kauppavaikutuskriteeri täyttyy lähtökohtaisesti, jos tuensaaja harjoittaa taloudellista toimintaa ja toimii markkinoilla, joilla esiintyy jäsenvaltioiden välistä kauppaa. Valtion tuen määritelmä ei myöskään edellytä, että kilpailun vääristyminen tai vaikutus kauppaan on merkittävää tai olennaista. Komission on ainoastaan tutkittava, saattaako tuella olla vaikutusta jäsenvaltioiden väliseen kauppaan.
Komissio on vuonna 2015 antanut myös ratkaisukäytäntöä (SA.37432, SA.37904, SA.33149, SA.38035,SA.39403, SA.37963), joissa on todettu, että erityisolosuhteiden vuoksi tietyillä toiminnoilla on puhtaasti paikallinen vaikutus (tuki ei johda kysynnän ja investointien houkuttelemiseen po. alueelle, tuensaajan tuottamat palvelut ja tavarat ovat paikallisia tai niillä on maantieteellisesti rajattu vaikutusalue, markkinoihin ja naapurijäsenvaltioiden kuluttajiin kohdistuva vaikutus on vähäinen). Käytännössä tällaisia esimerkkejä ovat erilaisten paikallisten kohteiden tukeminen, kuten paikalliset uimahallit ja muut paikalliset vapaa-aikaan liittyvät tilat, paikalliset museot ja muu kulttuuri-infrastruktuuri, jotka eivät houkuttele matkailijoita ulkomailta, tiedotus- ja kulttuurituotteet, joilla kielellisesti ja maantieteellisesti syistä rajoitettu yleisö, paikalliset kokouskeskukset, jonka osalta sijainti ja tuen mahdollinen vaikutus hintoihin ei todennäköisesti ohjaa käyttäjiä muiden jäsenvaltioiden keskuksista.
Komissio on osana valtiontukiuudistusta valmistellut tuen käsitettä koskevaa tiedonantoa, mutta sitä ei ole vielä hyväksytty.
SEUT -sopimuksen 107 artiklan määräykset rajoittavat myös verotukien käyttöä talouspolitiikan välineenä. Valtiontukisääntöjen soveltamisesta esimerkiksi yritysten välittömään verotukseen käsitellään komission 11.11.1998 antamassa tiedonannossa (1998/C 384/03). Komissio on lisäksi 9.2.2004 antanut tiedonannon soveltamista koskevan kertomuksen C(2004)434. Unionin viimeaikaisessa oikeuskäytännössä on verotuksessa sovellettu valtiontuen valikoivuus eli selektiivisyyden arvioinnissa kolmivaiheista arviointia; ensin on määriteltävä, mikä on normaali, referenssi, verojärjestelmä. Seuraavaksi on tarkasteltava, onko verotoimenpide poikkeus ko. referenssijärjestelmästä, koska se suosii jotain toimijaa, jotka ovat toimenpiteellä tavoitellun päämäärän kannalta samankaltaisessa tosiasiallisessa tai oikeudellisessa tilanteessa. Jos poikkeusta verojärjestelmästä ei ole havaittavissa, kyse ei ole selektiivisestä toimenpiteestä. Jos kyseessä on poikkeus verojärjestelmästä, toimenpide on lähtökohtaisesti selektiivinen.
2 §.Määritelmät. Pykälässä määriteltäisiin laissa käytettävät käsitteet.
Pykälän 1 momentin 1 kohdassa määriteltäisiin tuen käsite. Tuen määritelmän piiriin kuuluisivat laajasti erityyppiset tuen saajan taloudelliseen toimintaan myönnettävät taloudelliset etuudet. Suorien avustusten ja korkotukien ohella tueksi voitaisiin katsoa lainat, takaukset ja takuut, oman pääoman ehtoinen rahoitus tai muut rahoitusvälineet silloin, kun niiden ehdot ovat rahoituksen saajan kannalta markkinaehtoista rahoitusta edullisempia. Myös epäsuorat tuet, kuten verotuet ja vapautukset erilaisista julkisista maksuista tai muut järjestelyt, jotka täyttävät EU:n valtiontuen SEUT 107 artiklan 1 kohdan edellytykset, ovat taloudelliseen toimintaan myönnettäviä etuuksia. Taloudelliseen etuun sisältyy määritelmällisesti tuen saajalle kohdistuva tukielementti. Jos rahoitus on kokonaisuudessaan vastikkeellista niin, ettei rahoituksen saajalle synny siitä etua verrattuna markkinaehtoiseen rahoitukseen, kyseessä ei ole lähtökohtaisesti tuki taloudelliseen toimintaan. Pitkäkestoisten rahoitusvälineiden, esimerkiksi takaus- ja takuujärjestelmien osalta on monissa tapauksissa hankalaa määritellä etukäteen, sisältyykö niihin etuelementti. Tästä syystä valtion rahoittamiin takaus- ja takuujärjestelmiin tulisikin pääsääntöisesti soveltaa tämän lain säännöksiä, jollei muualla laissa ole toisin säädetty tai olosuhteista ole selvästi muuta pääteltävissä. Valtion taloudellisen toiminnan harjoittajaan kohdistamaan pääomasijoitukseen voi sisältyä etuutta esimerkiksi silloin, kun sijoitukselle odotettavissa olevat tuotot eivät vastaa markkinoilla toimivan sijoittajan vastaavassa tilanteessa edellyttämiä tuottoja pitkälläkään ajanjaksolla tai yritys on taloudellisissa vaikeuksissa. Avoimen ja syrjimättömän tarjouskilpailun perusteella tehtävät julkiset hankinnat toimivassa markkinatilanteessa eivät ole tukea taloudelliseen toimintaan.
Toimenpiteeseen ei lähtökohtaisesti sisälly valtiontukea, jos toimenpide toteutetaan esimerkiksi samanaikaisesti yksityisten kanssa ja/tai edellytyksin, jotka tavanomaisin markkinaehdoin toimiva yksityinen hyväksyisi toisiinsa verrattavissa tilanteissa. EU:n komissio on esimerkiksi takaustiedonannossaan (EUVL 2008/ C 155/10) määritellyt, seuraavat edellytykset, jolloin takaus katsotaan markkinaehtoiseksi; lainanottaja ei ole taloudellisissa vaikeuksissa, takauksen laajuus voidaan mitata myöntöhetkellä asianmukaisesti, takaus ei kata enempää kuin 80 % lainamäärästä, SGEI -järjestelyiden osalta takaus voi olla tietyin rajoituksin 100 %, takauksesta peritään markkinahintainen takausmaksu.
Taloudelliseen toimintaan myönnetään käytännössä tukia tukiohjelmasta tai tukiohjelman ulkopuolisena yksittäisenä tukena. Tukiohjelmat perustuvat useimmiten erityislainsäädäntöön tai asetukseen, johon sovelletaan täydentävästi yleisen valtionavustuslain (688/2001) säännöksiä. Tukiohjelman ulkopuolinen yksittäinen tuki perustuu yleensä valtion talousarvioon ja menettelyllisesti myönnetään tuen saajalle soveltaen yleisen valtionavustuslain säännöksiä.
Pykälän 1 momentin 2 kohdassa määriteltäisiin tukiohjelma. Tukiohjelmalla tarkoitettaisiin tässä laissa järjestelmää, joka perustuu säädökseen tai viranomaisen päätökseen, jossa määritellään tuen tavoite, kohde, muoto ja määrä ja jonka nojalla tehdään yksittäiset tukipäätökset. Käytännössä tukiohjelmista on annettu kansalliset säädökset laki- tai asetustasolla. On myös mahdollista, että yhdessä säädöksessä on annettu useampaa kuin yhtä tukiohjelmaa koskevat säännökset. Esimerkkinä tästä voidaan mainita valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi annettu laki (9/2014), johon sisältyy tällä hetkellä erillisiä yritystukiohjelmia. Monessa tapauksessa tukiohjelmaa koskevia säännöksiä on annettu lisäksi eri säädöstasoilla. Tällöin ylemmäntasoisessa säädöksessä annettuja kyseessä olevan tuen tavoitetta, kohdetta, muotoa ja määrää koskevia yleisempiä ehtoja on täsmennetty alemmantasoisin säännöksin.
Eräissä tapauksissa tukijärjestelmiin sisältyy yritystuen ohella myös muuta tukea tai rahoitusta esimerkiksi kunnille tai muille julkisille yhteisöille. Näiden järjestelmien osalta puitelain säännöksiä sovellettaisiin siltä osin kuin kyseessä on taloudelliseen toimintaan EU:n valtion tuen kriteerit täyttävästä tuesta.
Tukipäätös on tukiohjelman mukaisesti tai tukiohjelman ulkopuolella tehty tiettyyn kohteeseen tai tietylle taloudellista toimintaa harjoittavalle taholle kohdistettu sitoumus, jonka toteutuminen, esimerkiksi maksusuoritus, riippuu päätöksen ehtojen täyttymisestä.
Pykälän 1 momentin 3 kohdassa määriteltäisiin tukiviranomaisen käsite. Tukiviranomaisella tarkoitettaisiin sitä valtion viranomaista, jonka tehtäviin tukea koskevat asiat lainsäädännön nojalla kuuluvat tai sellaista yhteisöä taikka säätiötä, joka myöntää tuen tukiviranomaisen puolesta. Tukiviranomaisella tarkoitettaisiin sitä valtion viranomaista, joka muun lainsäädännön perusteella toimii kussakin valtionavustuksessa säädettynä tukiviranomaisena. Ehdotetussa laissa ei siis säädetä, mikä viranomainen kulloinkin käyttää tukiviranomaisen toimivaltaa. Valtion hallinto-organisaatiosta ja siihen kuuluvien viranomaisten tehtävistä säädetään yksityiskohtaisesti kutakin viranomaista koskevassa laissa ja sen nojalla annetuissa asetukissa. Tämän lain mukaan tukiohjelman tai tukiohjelman ulkopuolisen yksittäisen tuen myöntämisen ja järjestelmän vaikuttavuuden arviointiin liittyvät asiat hoitaa se viranomainen, jonka toimialaan ja tehtäviin kyseinen tuki luonteensa ja tarkoituksensa vuoksi kuuluu. Käytännössä esimerkiksi ministeriöt valmistelevat tukiohjelmat ja valtiontalousarvioon perustuvat tukiohjelman ulkopuoliset yksittäiset tuet. Ministeriöt vastaavat myös usein tukien vaikuttavuuden arvioinnista. Varsinainen tuen myöntäminen tapahtuu usein aluehallinnossa, esimerkiksi Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksissa ja verohallinnossa. Myös esimerkiksi Euroopan rakennerahasto-ohjelmassa maakuntien liitot myöntävät Euroopan aluekehitysrahaston ja niitä vastaavia kansallisia varoja ns. välittävinä toimieliminä hallintoviranomaisena toimivan valtion viranomaisen työ- ja elinkeinoministeriön puolesta. Maakuntien liitot kuuluisivat lain soveltamisalaan myöntäessään rakennerahasto-ohjelmien mukaista tukea työ- ja elinkeinoministeriön eli hallintoviranomaisen puolesta alueiden kehittämisen ja rakennerahastohankkeiden rahoittamisesta annetun lain (8/2014) nojalla. Käytännössä asian yritystukineuvottelukuntaan tuo pääsääntöisesti tukiohjelman tai tukiohjelman ulkopuolisen yksittäisen tuen valmistelusta vastaava ministeriö.
3 §.Tuen yleiset tavoitteet ja kohdentuminen. Pykälässä säädettäisiin tuen yleisistä tavoitteista ja kohdentumisesta. Näiden edellytysten täyttyminen olisi arvioitava ennen tukiohjelman tai tukiohjelman ulkopuolisen yksittäisen tuen käyttöön ottoa.
Pykälän 1 momentin mukaan tuella tulisi olla selkeästi määritelty taloudellinen tai yhteiskunnallinen tavoite. Jos tuella on taloudellinen tavoite, tuen olisi lisäksi kohdistuttava sellaisiin tarkoituksiin, joilla poistetaan puutteita markkinoiden toiminnassa. Tuen tulee olla tarkoituksenmukainen ja kustannustehokas keino näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Tuen kilpailua vääristävien vaikutusten on oltava mahdollisimman vähäiset myös silloin kun tukea käytetään ohjauskeinona muiden kuin taloudellisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Tukiohjelman tavoite tulee esittää selkeästi tukiohjelmaa koskevissa säännöksissä ja niiden perusteluissa.
Taloudelliset tavoitteet kohdistuvat pitkällä aikavälillä pysyvään taloudellisen toiminnan vahvistumiseen ja kansainväliseen kilpailukykyyn. Näiden seurauksena kansantalous vahvistuu ja luo suotuisat taloudelliset edellytykset yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamiselle. Tuen tulee ensisijaisesti kohdistua taloudellisen toiminnan edellytysten vahvistumiseen ja vain yhteiskunnallisista syistä varsinaiseen taloudelliseen toimintaan.
Kun tuella on taloudellinen tavoite, tuen on edistettävä kansantalouden kasvuedellytyksiä ja rakenteellista uudistumista sekä lisättävä yritystoiminnan tehokkuutta. Tukiohjelma on suunnattava ensisijassa tutkimukseen, tuotekehitykseen, koulutukseen, kansainvälistymiseen tai muuhun yrityksen aineettomaan kehittämistoimintaan taikka pienten ja keskisuurten yritysten pitkän aikavälin kilpailukyvyn parantamiseen tai muuhun hallitusohjelmassa selkeästi määriteltyyn tavoitteeseen. Yritystoiminnan aineettomalla kehittämisellä tarkoitetaan muun muassa tutkimukseen, tuotekehitykseen, työntekijöiden kouluttamiseen, kansainvälistymiseen sekä yritysten väliseen yhteistyöhön liittyviä panostuksia, joissa ei yleensä synny aineellista vakuutta ulkoiselle rahoittajalle. Aineettomaan kehittämiseen katsotaan tässä yhteydessä kuuluvan myös esimerkiksi välittömästi tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan liittyvät aineelliset investoinnit kuten tutkimuslaitteet ja prototyypit, joita ei voida suoraan hyödyntää tuotantotoiminnassa. Aineettomaan kehittämiseen suunnattavan tuen voidaan katsoa parantavan erityisesti pitkällä aikavälillä kansantalouden kasvuedellytyksiä. Suurten yritysten tavanomaisten investointien ja käyttöpääoman rahoitukseen tukea voidaan myöntää vain erityisistä syistä. Suuret yritykset kärsivät vain harvoin markkinatalouden toiminnan puutteista käyttöpääoman ja investointien rahoituksen osalta. Sen sijaan pienet ja keskisuuret yritykset kohtaavat useammin erityisesti epäsymmetrisestä informaatiosta johtuvia ongelmia rahoitusmarkkinoilla. Pienellä ja keskisuurella yrityksellä tarkoitetaan yritystä, joka täyttää EU:n komission pk-yritysmääritelmän edellytykset. Määritelmä on esimerkiksi yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen (651/2014) liitteessä 1.
Tuotekehityksen ja muiden aineettomien investointien osalta kaiken kokoisten yritysten toiminnalla voi olla positiivisia ulkoisvaikutuksia. Usein esimerkiksi suurten yritysten tuotekehitystoiminnalla on myönteisiä ulkoisvaikutuksia pieneen ja keskisuureen yritystoimintaan. Toimintatukea eli tuen myöntämistä yritysten tavanomaisen liiketoiminnan menojen kattamiseen ei voida pitää perusteltuna yritystoiminnan tehokkuuden kannalta muuta kuin erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa, esimerkiksi tuissa, jotka parantavat yritysten toimintaympäristöä.
Yhteiskunnalliset tavoitteet kohdistuvat yhteiskunnan kannalta myönteisten asioiden edistämiseen tai haitallisten vaikutusten ehkäisemiseen. Tällaisten tavoitteiden edistäminen ei välttämättä onnistu markkinaehtoisesti, vaan vaaditaan julkisen vallan toimenpiteitä. Yhteiskunnallisia tavoitteita ovat muun muassa yhteiskunnallisen eriarvoistumisen ehkäiseminen, korkealaatuisen elinympäristön turvaaminen, sekä kansalaisten ja yhteiskunnan turvallisuuden varmistaminen. Voimakkaat nopeat muutokset taloudellisessa toiminnassa voivat synnyttää merkittäviä yhteiskunnallisia haittavaikutuksia. Taloudellisen toiminnan tukien kohdentaminen tällaisten haittavaikutusten lieventämiseen tulee aina olla määräaikaisia ja osa laajempaa politiikkatoimien kokonaisuutta, jonka avulla kyseinen haittavaikutus lievenee tai poistuu pysyvästi.
Jos tuella on taloudellinen tavoite, tuen tulisi olla luonteeltaan sellaista, että se poistaa ja korjaa markkinoiden toiminnan puutteita. Markkinoiden toiminnan puutteella tarkoitetaan tilannetta, jossa markkinoiden toiminnan kautta ei synny kansantalouden voimavarojen kohdentumisen kannalta optimaalista lopputulosta. Markkinoiden toiminnan puutteet voivat johtua talouden rakenteellisesta jäykkyydestä tai epäsymmetrisestä informaatiosta rahoitusmarkkinoilla. Julkisen tuen puuttuessa tällaiseen toimintaan sijoitetaan vähemmän voimavaroja kuin olisi kansantalouden tehokkuuden kannalta perusteltua, mistä syystä tuki voi tehostaa voimavarojen kohdentumista.
Taloustieteestä lähtevä oikeutus ympäristöalan tuille, esimerkiksi uusiutuvan energian tuille, on markkinapuutteeseen kohdistuminen. Ympäristötukien kohdalla markkinapuute on usein negatiivisten ulkoisvaikutusten välttäminen. Negatiivisia ulkoisvaikutuksia syntyy esimerkiksi teollisuustuotannon saasteista; yrityksillä ei ole välttämättä riittävää kannustinta huomioida aiheuttamaansa pilaantumista tai toteuttaa yksittäisiä toimenpiteitä ympäristön suojelemiseksi. Tämä johtuu siitä, että yrityksen kattamat tuotantokustannukset ovat pienemmät kuin kustannukset, jotka yhteiskunta kattaa. Lisäksi ympäristötuilla voi olla myös positiivisia ulkoisvaikutuksia kuten T&K -tuilla. Esimerkiksi jokin investointihanke todennäköisesti hyödyttää muitakin toimijoita (olettaen, että tietoa uudesta teknologiasta siirtyy muillekin kuin tuensaajalle).
Myös tilanteessa, jossa tuensaajan toiminnasta syntyy positiivisia ulkoisvaikutuksia, voidaan tukea pitää perusteltuna. Positiivisista ulkoisvaikutuksista on kyse silloin kun toiminnan kansantaloudellinen hyöty on suurempi kuin yritykselle itselleen syntyvä hyöty.
Tuen tulisi olla tarkoituksenmukainen keino tuen taloudellisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Tarkoituksenmukaisuuden arvioinnilla tarkoitetaan analyysia siitä, onko tuki välttämätön politiikkatoimi muiden politiikkatoimien sijaan tai niiden rinnalla. Viranomaisen tulee selvittää mikä on paras mahdollinen keino edistää markkinoiden toimivuutta; suorat tuet, epäsuorat tuet vai muut ohjauskeinot esimerkiksi lainsäädäntö. Jos päädytään suoriin tukiin, tulee selvittää käytetäänkö palautuvia vai vastikkeettomia tukimuotoja. Arvioinnissa tulee ottaa huomioon tuen kannustavuus. Vastaavasti ennen epäsuorien tukimuotojen käyttöönottoa pitäisi arvioida, voidaanko tavoite tehokkaammin saavuttaa suoran tuen avulla.
Tuki-instrumentti tulisi valikoida siten, että saavutetaan suuri hyöty pienillä kustannuksilla (kustannustehokkuus). Tuki voi olla vaikuttava, mutta hyvin kallis, jolloin se ei ole kustannustehokas. Kustannustehokkuuden tulee ohjata valintaa muiden politiikkakeinojen ja suorien/epäsuorien tukien välillä perustuen mahdollisimman tarkkaan arvioon kustannuksista ja hyödyistä.
Osa kustannustehokkuutta on, että hallinnollinen rasitus olisi tuen saajalle mahdollisimman vähäinen. Tukivalikoiman sekä yksittäisiin tukiin liittyvien haku- ja seurantaprosessien tulee olla yksinkertaiset, läpinäkyvät ja yhdenmukaiset hakijoiden hallinnollisen rasituksen minimoimiseksi. Samalla tämä vähentää tukiviranomaisten hallinnollista rasitusta.
Tukiohjelma tulisi laatia siten, että tuen kilpailua vääristävät vaikutukset ovat mahdollisimman vähäisiä. Sekä tukiohjelmia suunniteltaessa että niitä sovellettaessa olisi tarpeen ottaa huomioon tuen vaikutukset yritysten väliseen kilpailutilanteeseen. Toimiva kilpailu on keskeinen edellytys kansantalouden kokonaisetua ja taloudellisen toiminnan tehokkuutta koskevien tavoitteiden saavuttamiseksi. Taloudellisen toiminnan kannalta ihanteellisessa tapauksessa julkisten viranomaisten toiminta yleensä ja tuki erityisesti on sellaista, ettei se vääristä kilpailua. Käytännössä tukea myönnettäessä kilpailua vääristäviä vaikutuksia ei kyetä kuitenkaan täysin poistamaan.
Pykälän 2 momentin mukaan tuen voimassaolon olisi oltava ajallisesti rajattu eli tukiohjelman ja myönnettävän tuen on oltava määräaikainen, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Määräajan päättyessä tukien tarpeellisuus ja toimivuus tulee arvioida ennen mahdollista jatkopäätöstä. Tällöin tulee arvioitavaksi myös tuen ja sen tavoitteiden yhteensopivuus politiikan yleisten tavoitteiden kanssa. Pitkäkestoisten tukiohjelmien ja yksittäisten tukipäätösten tarpeellisuus ja toimivuus tulee arvioida esimerkiksi 5-6 vuoden välein. Määräaikaisuus parantaa viranomaisten edellytyksiä päästä niihin tavoitteisiin, joihin tukiohjelmalla pyritään, sekä lisää mahdollisuuksia suunnata voimavaroja elinkeinopolitiikan painopisteiden ja välineiden tehokkuuden mukaan. Tukiohjelmien säännöllisillä arvioinneilla ei ole merkitystä, ellei niiden tuloksia voida soveltaa käytäntöön uudistamalla tukiohjelmia.
Määräaikaisuuden vaatimuksesta voitaisiin poiketa erityisistä syistä. Erityisenä syynä voitaisiin pitää tilanteita, joissa EU:n valtiontukisäännöt tai komission valtiontuki-ilmoitukseen antama erillinen päätös mahdollistaa toistaiseksi voimassa olevan tukiohjelman tai tukiohjelman ulkopuolisen yksittäisen tuen. Myös yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyviin SGEI palveluihin kuten sosiaalisen asuntotuotannon tukijärjestelyihin voi liittyä erityinen syy määräaikaisuudesta poikkeamiseen. Tällöin on kuitenkin noudatettava EU:n valtiontukisääntelyyn liittyviä mahdollisia rajoituksia yritykselle myönnettävän tuen keston osalta. Lain 5 §:n mukaisilla määräajoin tehtävillä arvioinneilla varmistettaisiin kuitenkin myös, että toistaiseksi voimassa olevaa tukiohjelma tai tukiohjelman ulkopuolinen yksittäinen tuki muutetaan tarvittaessa tavoitteiden ja tarpeiden muuttuessa tai tarvittaessa lopetetaan.
Pykälän 2 momentissa vaadittaisiin tuelta kannustavaa vaikutusta. Tuella tulisi olla kannustava vaikutus yrityksen toimintaan. Hyvä tuki luo riittävän kannusteen sen kohteena oleville yrityksille muuttaa toimintaansa tuen perimmäisten tavoitteiden suuntaisesti. Jos tuki ei muuta tuensaajan käyttäytymistä, kyseisellä tuella ei ole kannustavaa vaikutusta. Tukea ei pitäisi myöntää toimintaan, joka tuensaaja toteuttaisi joka tapauksessa myös ilman tukea. Kannustava vaikutus toteutuu esimerkiksi silloin kun tuettava hanke tai toiminta aloitetaan vasta sen jälkeen, kun tuensaaja on toimittanut kirjallisen tukihakemuksen tukiviranomaiselle. Tämä on myös EU:n valtiontukilainsäädännön vähimmäisvaatimus. Tukiviranomainen voi omassa käytännössään edellyttää lisäksi esimerkiksi, että tuen seurauksena hankkeen tai toiminnan soveltamisala on laajempi, tuensaajan hankkeen tai toiminnan toteuttamiseen käyttämä rahoituksen tai resurssien kokonaismäärä kasvaa taikka hanke tai toiminta toteutetaan nopeammin. Verotukien osalta edellytetään, että tukiohjelma on otettu käyttöön ennen tuetun hankkeen tai toiminnan aloittamista. Esimerkiksi veroetuuksilla katsotaan olevan yleisessä ryhmäpoikkeusasetuksessa (651/2014) kannustava vaikutus, jos toimenpiteellä vahvistetaan oikeus tukeen objektiivisin perustein ja ilman viranomaisen harkintavaltaa ja toimenpide on hyväksytty ja tullut voimaan ennen tuetun hankkeen tai toiminnan toteutukseen liittyvien töiden aloittamista, lukuun ottamatta myöhemmin voimaan tulevia verojärjestelmiä, jos kyseinen toiminta kuului jo aikaisempien veroetuuksiin perustuvien järjestelmien soveltamiseen.
Pykälä koskisi tukiohjelmia tai tukiohjelman ulkopuolisia yksittäisiä tukia. Jos yritystukineuvottelukunta arvioisi tukiohjelman täyttävän pykälän edellytykset, tukiohjelmasta myönnettävien yksittäisten tukien katsottaisiin lähtökohtaisesti myös täyttävän myös säännöksessä asetetut edellytykset eli tukiohjelmasta myönnettäviä yksittäisiä tukipäätöksiä ei tuoda yritystukineuvottelukunnan arvioitavaksi hyvän tuen edellytysten osalta.
4 §.Yksittäisen tuen myöntämisen edellytykset. Pykälässä säädettäisiin yksittäisen tuen myöntämisen edellytyksistä.
Pykälän mukaan tukiviranomaisen tulisi ottaa aina tuen myöntämisen yleiset edellytykset huomioon yksittäisiä tukipäätöksiä valmisteltaessa ja tehtäessä. Tukipäätöksiä tehtäessä olisi selvitettävä tuettavan hankkeen saaman julkisen rahoituksen suuruus, hankkeen kokonaisrahoitus sekä hankkeen kannattavuus ja kilpailuvaikutukset. Julkiseksi rahoitukseksi katsotaan kaikki julkisista varoista kuten valtion, kuntien, valtion erityisrahoituslaitosten ja EU:n varoista saatava rahoitus. Mikäli samaan tukikohteeseen kohdistuu tukea useasta julkisesta lähteestä, on kyseessä tukien kasautuminen, jolloin on huomioitava EU:n valtiontukisääntelyn sekä mahdolliset kansalliset samaa tukiohjelmaa tai tukiohjelman ulkopuolista tukea koskevat kasautumista koskevat säännökset.
Kilpailuvaikutusten selvittämiseen kuuluu mahdollisuuksien mukaan sen arvioiminen, vaikuttaako taloudelliseen toimintaan myönnettävä tuki markkinaosuuksiin yrityksen toimialalla ja asianomaisilla markkinoilla. Pienehkölläkin tuella voi olla haitallisia vaikutuksia erityisesti paikallisilla markkinoilla. Tuen myöntämistä tuleekin välttää tilanteissa, joissa tuki vaikuttaisi keinotekoisesti yritysten markkinaosuuksiin tai vaikeuttaisi kilpailevien yritysten markkinoillepääsyä.
Hankkeen kannattavuuden ja erityisesti kilpailuvaikutusten selvittämiseen kuuluu myös sen arvioiminen, edistääkö tuki ylikapasiteetin syntymistä kyseessä olevalla toimialalla. Ylikapasiteettia synnyttävän toiminnan tukeminen on ristiriidassa kannattavan toiminnan edellytysten kanssa. Samalla se on vastoin yleistä tavoitetta, jonka mukaan taloudelliseen toimintaan myönnettävän tuen kilpailua vääristävien vaikutusten tulee olla mahdollisimman vähäisiä.
Tukea voitaisiin myöntää vain sellaiseen taloudelliseen toimintaan, jolla arvioitaisiin olevan edellytyksiä kannattavaan toimintaan. Kannattamattoman toiminnan tukeminen ei olisi perusteltua kansantalouden edun, yritystoiminnan tehokkuuden eikä toimivan kilpailun näkökulmasta. Viranomaisen tulisi tuen myöntämistä harkitessaan tarkistaa, ettei yrityksen tukeminen ole kiellettyä EU:n valtiontukisääntelyn perusteella, jos yritys täyttää vaikeuksissa olevan yrityksen määritelmän. Vaikeuksissa oleva yritys on määritelty esimerkiksi yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen (651/2014) 2 artiklan kohdassa 18 ja komission suuntaviivoista valtiontuesta rahoitusalan ulkopuolisten vaikeuksissa olevien yritysten pelastamiseen ja rakenneuudistukseen (2014/C249/01) kohdassa 2.2.. Tukiviranomainen voi kuitenkin myöntää taloudellisessa vaikeuksissa olevalle yritykselle esimerkiksi yleistä de minimis -tukea asetuksen (1407/2013) perusteella suorana avustuksena, ei siis kuitenkaan lainoina tai takauksina. Myös SGEI -palveluita sääntelevän komission päätöksen (2012/21/EU) soveltaminen on tällä hetkellä mahdollista, vaikka julkisen palveluvelvoitteen kohteena oleva yritys olisi taloudellisissa vaikeuksissa, silloin kun rahoitus kohdistuu nimenomaan SGEI -palveluiden tuottamiseen. SGEI -palveluiden tavoitteena on ainoastaan yleiseen etuun liittyvien tavoitteiden toteuttaminen yrityksen taloudellisen toiminnan edistäminen sijasta. Tukiviranomainen voisi kuitenkin myös olla myöntämättä tukea tapauksissa, joissa yritys ei olisi EU-säännösten tarkoittama vaikeuksissa oleva yritys, mutta joissa tuki muuten ei olisi perusteltua yrityksen taloudellisen tilanteen vuoksi. Tällainen tilanne voisi olla esimerkiksi, jos yritys on ryhtymässä projektiin, johon sen oma tulorahoitus tai ulkopuolinen rahoitus ei riitä tai jos yrityksellä ei ole kokonaisarvioinnin perusteella taloudellisia edellytyksiä hyödyntää projektin tuloksia. Jos tuki myönnetään lainana, takauksena tai takuuna ja valtion tai valtion erityisrahoituslaitosten aiemmin syntyneiden saatavien turvaamiseksi, lisärahoituksen myöntäminen saattaa olla tapauskohtaisen arvioinnin perusteella tarpeellista. Tässä yhteydessä olisi kuitenkin myös kiinnitettävä huomiota taloudellisissa vaikeuksissa olevan yrityksen tukemisen rajallisuuteen EU:n valtiontukisääntelyssä.
Vaatimusta kannattavan toiminnan edellytyksistä ei sovellettaisi tukeen, jonka myöntämisessä tukiviranomaisella ei ole harkintavaltaa. Tällaisia tukia ovat usein esimerkiksi verotuet ja kauppamerenkulun tuet, jotka myönnetään meriliikenteessä käytettävien alusten kilpailukyvyn parantamisesta annetun lain (1277/2007) perusteella.
5 §.Vaikuttavuuden arviointi. Pykälässä säädettäisiin vaikuttavuuden arvioinnista.
Pykälän mukaan tukiviranomaisen olisi määräajoin, viimeistään ennen tukiohjelman tai tukiohjelman ulkopuolisen yksittäisen tuen jatkamista tai muuttamista arvioitava tuen vaikuttavuutta, tehokkuutta ja toimivuutta sen tarpeellisuuden ja kehittämistarpeiden selvittämiseksi. Arvioinnin toteutuksesta tulisi kertoa lausuntopyynnössä.
Jälkikäteen tehtävässä ulkopuolisessa vaikuttavuusarvioinnissa arvioitaisiin, ovatko ennen käyttöönottoa tehdyt oletukset tuen vaikuttavuudesta edelleen voimassa. Arvioinnissa tulisi selvittää hyvän tuen edellytysten toteutuminen, muun muassa missä määrin tuki on saavuttanut sille asetetut tavoitteet ja mitkä ovat olleet tuen vaikutukset tuensaajiin, markkinoihin, kilpailuun ja laajemmin yhteiskuntaan. Merkityksellistä olisi mitata muutosta tuen saajissa verrattuna muutokseen niissä yrityksissä, jotka eivät saaneet tukea. Tällöin selviää mitä olisi tapahtunut muutoinkin ilman tukea. Kausaalivaikututusten todentamiseksi on tarpeellista luoda kontrafaktuaalinen skenaario vertailukelpoisimpien yritysten tai kontrolliryhmän perusteella. Seuraavassa esitetään muutamia arviointikysymyksiä hyvän tuen edellytysten arvioimiseksi: toteutuiko tuen kannustava vaikutus, toisin sanoen onko tuki vaikuttanut merkittävästi tuensaajien toimintatapaan, onko tuki vaikuttanut tuensaajien kilpailutilanteeseen, missä määrin tuella on ollut odotetut vaikutukset, onko tuki vaikuttanut tuen saajiin eri tavoin riippuen niiden koosta tai sijainnista tai alasta, valittiinko tuen myöntämiseen sopivimmat ja tehokkaimmat tuki-instrumentit, oliko tukiohjelma oikeassa suhteessa ratkaistaviin ongelmiin, olisiko sama vaikutus voitu saada aikaan vähemmällä tuella tai erilaisella tukimuodolla, onko tukiohjelmalla heijastusvaikutuksia muiden yritysten toimintaan tai voidaanko tukiohjelman kokonaisvaikutuksia kilpailuun mitata. Arvioinnin tuloksia käytetään parantamaan voimassa olevaa tukea sen vaikuttavuuden, kohdentumisen ja tehokkuuden parantamiseksi sekä kehittämään tulevia tukiohjelmia ja yksittäisiä tukipäätöksiä.
Ulkopuolinen vaikuttavuusarviointi olisi tehtävä vähintään tukiohjelmakausittain ennen tuen jatkamista, pääsääntöisesti viiden tai kuuden vuoden välein. Arviointi on tehtävä hyvissä ajoin ennen tukiohjelman tai tukiohjelman ulkopuolisen yksittäisen tuen päättymistä, jotta arvioinnin tulokset voidaan ottaa huomioon jatkosta päätettäessä ja uutta tukiohjelmaa tai tukiohjelman ulkopuolista tukea suunniteltaessa.
Ulkopuolisella arvioinnilla varmistettaisiin arvioinnin läpinäkyvyys ja puolueettomuus. Vaikuttavuusarvioinnit tulisi myös julkaista tuen läpinäkyvyyden varmistamiseksi. Vaikuttavuuden arviointi kuuluu pääsääntöisesti ministeriöille, koska ne vastaavat oman hallinnonalansa tukipolitiikan kehittämisestä. Tukien kustannuksista ja hyödyistä on tärkeää kertoa neutraalia tutkimukseen perustuvaa tietoa päätöksentekijöille, jotta he osaisivat valita parhaat keinot haluttujen tavoitteiden toteutumiseksi.
6 §.Yritystukineuvottelukunta. Pykälässä säädettäisiin yritystukineuvottelukunnan tehtävistä, asettamisesta ja kokoonpanosta.
Pykälän 1 momentin mukaan yritystukineuvottelukunta toimisi työ- ja elinkeinoministeriön yhteydessä. Yritystukineuvottelukunnan tehtävänä olisi antaa lausuntoja siitä, täyttääkö tukiohjelma tai tukiohjelman ulkopuolinen yksittäinen tuki EU:n lainsäädännössä määritellyn (SEUT 107 artiklan 1 kohta) valtiontuen edellytykset ja mitä valtiontukia koskevien säännösten mukaista menettelytapaa tukiviranomaisen olisi noudatettava. Yritystukineuvottelukunta voisi lisäksi antaa lausuntoja siitä, täyttääkö tukiohjelma tai tukiohjelman ulkopuolinen yksittäinen tuki 3—5 §:ssä säädetyt edellytykset. Lausuntomenettely on kuvattu 7 §:ssä.
Yritystukineuvottelukunnan tehtävänä olisi lisäksi kansallisen tukijärjestelmän kehittäminen ja hallinnonalojen yhteistyön edistäminen. Yritystukineuvottelukunta voisi tehdä aloitteita tai esityksiä toimivaltaiselle viranomaiselle lainsäädännön ja hallintokäytännön kehittämiseksi. Lisäksi yritystukineuvottelukunta seuraisi taloudelliseen tarkoitukseen myönnettävien tukien kansallista ja kansainvälistä sääntelyä, käytäntöä ja kehitystä.
Yritystukineuvottelukunnassa levitettäisiin hyviä käytäntöjä ja tiedotettaisiin laajasti uusista valtiontukeen liittyvistä kansallisista ja EU-tason ratkaisuista ja uudistuksista. Yritystukineuvottelukunta voisi toimia horisontaalisten vaikuttavuustutkimusten ja hallinnon kehittämishankkeiden ohjaus- ja seurantaryhmänä. Yritystukineuvottelukunnan aloitteet olisivat esimerkiksi julkisia kannanottoja tukien päällekkäisyyksistä tai hallinnon pirstaleisuuden purkamisesta. Kannanottojen toteutumista seurattaisiin yritystukineuvottelukunnassa. Tukijärjestelmän kokonaisvaltainen kehittäminen edellyttää tiivistä vuorovaikutusta hallinnonalojen välillä. Yritystukineuvottelukunnalla ei olisi päätösvaltaa edellä mainituissa asioissa vaan sillä olisi kehittävä rooli.
Pykälän 2 momentissa säädettäisiin yritystukineuvottelukunnan asettamisesta. Esityksen mukaan valtioneuvosto asettaisi yritystukineuvottelukunnan sekä nimeäisi sen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Yritystukineuvottelukunnassa olisi oltava riittävä edustus eri ministeriöistä. Yritystukineuvottelukunnassa olisivat ainakin ne ministeriöt, jotka myöntävät taloudelliseen toimintaan valtion tukia, tai joiden toimiala on kehittymässä siihen suuntaan. Ensinnä mainittuja ovat työ- ja elinkeinoministeriö, valtiovarainministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, ympäristöministeriö ja ulkoasiainministeriö. Työ- ja elinkeinoministeriö vahvistaisi yritystukineuvottelukunnan työjärjestyksen.
Työ- ja elinkeinoministeriö nimeäisi yritystukineuvottelukunnalle pääsihteerin ja sihteeristön. Pääsihteerin tehtävänä olisi koordinoida sihteeristön toimintaa sekä tehdä muut yritystukineuvottelukunnan määräämät asiat. Sihteeristön tehtävänä olisi valmistella asiat yritystukineuvottelukunnan käsittelyyn. Sihteeristö valmistelisi muun muassa neuvottelukunnan lausuntoja ja niihin liittyviä ennakkoarviointeja Sihteeristö voisi tarvittaessa pyytää ennakkoarvioinnin tueksi ulkopuolisen asiantuntijalausunnon tai selvityksen. Verkottamalla tutkijat yritystukineuvottelukuntaan ja ennakkoarviointien laadintaan asiantuntijalausuntojen tai selvitysten avulla parannettaisiin tutkimustiedon hyödyntämistä ja tutkimukseen perustuvan asiantuntemuksen välittymistä yritystukineuvottelukunnan lausuntojen perustaksi. Systemaattinen tutkimustiedon hyödyntäminen parantaa yritystukineuvottelukunnan lausuntojen laatua. Asiantuntijalausuntoja pyydettäisiin tapauskohtaiseen harkintaan perustuen hankintalakia noudattaen tutkimuslaitoksilta kuten Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA:lta ja Valtiontalouden tutkimuslaitos VATT:lta, yliopistoilta tai valtiontalouden tarkastusvirastolta.
7 §.Lausuntomenettely. Pykälässä säädettäisiin lausuntomenettelystä.
Pykälän 1 momentin mukaan tukiviranomaisen olisi pyydettävä yritystukineuvottelukunnalta lausunto siitä, täyttääkö tukiohjelma tai tukiohjelman ulkopuolinen yksittäinen tuki EU:n lainsäädännössä määritellyn (SEUT 107 artiklan 1 kohta) valtiontuen edellytykset ja mitä valtiontukia koskevien säännösten mukaista menettelytapaa tukiviranomaisen olisi noudatettava. Lausunto olisi pyydettävä valmisteltavana olevasta tukiohjelmasta tai tukiohjelman ulkopuolisesta yksittäisestä tuesta. Lausunto olisi lisäksi pyydettävä tukiohjelmasta myönnettävästä yksittäisestä tuesta, jos tuki täyttää EU:n lainsäädännön mukaisen ennakkoilmoitusvelvollisuuden edellytykset. EU:n valtiontukisääntelyssä on määritelty ennakkoilmoitusvelvollisuuden kynnysarvo. Tällaista erityissääntelyä on esimerkiksi yleisessä ryhmäpoikkeusasetuksessa (651/2014) sekä sektorikohtaisissa suuntaviivoissa kuten esimerkiksi ympäristönsuojelun ja energiatuen valtiontukisuuntaviivoissa (2014/C 200/01). Ministeriöt toisivat pääsääntöisesti tukiohjelman tai tukiohjelman ulkopuolisen yksittäisen tuen yritystukineuvottelukuntaan.
Pykälän 1 momentissa viitataan suunniteltuun tukeen eli tukiohjelmaan tai tukiohjelman ulkopuoliseen yksittäiseen tukeen ja sen tavoitteena on varmistaa, että valtion tukiviranomainen tuo jatkossa lain soveltamisalaan kuuluvat tukijärjestelyt yritystukineuvottelukuntaan heti, kun tukiohjelman tai tukiohjelman ulkopuolisen yksittäisen tuen keskeiset ehdot ja rahoitus ovat tiedossa. Lausuntopyynnön liitteenä voitaisiin toimittaa esimerkiksi luonnos komissiolle jälkikäteen tehtävästä yleistä ryhmäpoikkeusasetusta koskevasta yhteenvedosta, tukiohjelmaa koskevan kansallisen säädöksen luonnos perustelumuistioineen tai, jos viranomainen on jo alustavasti arvioinut, että kyseessä olevasta tuesta on etukäteen ilmoitettava komissiolle, esivaiheen ilmoitusmenettelyä koskeva luonnos tai varsinainen valtiontuki-ilmoitus. Lausunto olisi siis pyydettävä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ennen tukiohjelman hyväksymistä tai sen muuttamista tai ennen tukiohjelman ulkopuolisen tuen myöntämistä tai muuttamista.
Lausuntoa ei tarvitsisi pyytää verotuista, taikka jos asia on kiireellinen, jos tukiohjelmaan tai tukiohjelman ulkopuoliseen yksittäiseen tukeen tehtävä muutos on luonteeltaan tekninen tai jos siihen on muu erityinen syy. Kiireellisyysperuste olisi tarkoitettu sovellettavaksi ainoastaan poikkeuksellisissa tilanteissa, esimerkiksi silloin, jos asian viivästyminen voisi aiheuttaa merkittävää haittaa hankkeen toteuttamiselle. Käytännössä yritystukineuvottelukunta voi käsitellä kiireellisiä lausuntopyyntöjä myös kirjallisessa menettelyssä. Teknisellä muutoksella tarkoitettaisiin esimerkiksi tukiohjelman voimassaoloajan jatkamista ilman, että siihen tehdään sisällöllisiä muutoksia. Erityisillä syillä tarkoitetaan esimerkiksi tapauskohtaisesti tilanteita, joissa tuen hyväksyttävyydestä on etukäteen jo hyvin yksityiskohtaisesti neuvoteltu komission kilpailun pääosaston kanssa. Myös erityinen syy tulisi sovellettavaksi ainoastaan poikkeuksellisissa tilanteissa. Tilanteissa, joissa lausuntopyyntövelvollisuudesta poikettaisiin, tukiviranomaisen on aina kuitenkin annettava asia jälkikäteen yritystukineuvottelukunnalle tiedoksi. Verotuet on jätetty valtiontuen ennakkoarviointia koskevan lausuntomenettelyn ulkopuolelle, koska verotukien valtiontuen kriteereiden täyttymisen ja hyväksyttävyyden arviointi vaativat jo hyvin varhaisessa valmisteluvaiheessa suoraan keskusteluja komission kilpailun pääosaston kanssa. Verotukia koskeva tukiohjelma tai tukiohjelman ulkopuolinen yksittäinen tuki sekä sitä koskeva EU:n valtiontukioikeudellinen arvio on kuitenkin tuotava jälkikäteen yritystukineuvottelukunnalle tiedoksi.
Vaikka tukiviranomainen käytännössä itse alustavasti arvioi, onko kyse SEUT -sopimuksen 107 artiklan 1 kohdan valtiontuen edellytykset täyttävästä järjestelystä, EU:n valtiontukilainsäädännön mukaisuuden varmistaminen edellyttää, että yritystukineuvottelukunta arvioisi, täyttääkö suunniteltu tuki EU:n lainsäädännön tarkoittaman valtiontuen edellytykset. Koska lain tavoitteena on varmistaa taloudelliseen toimintaan myönnettävien tukien Euroopan unionin valtiontukilainsäädännön mukaisuus, valtion viranomaiset voisivat pyytää yritystukineuvottelukunnan lausunnon myös tilanteissa, joissa tukiviranomaisen mielestä on tulkinnanvaraista, täyttyvätkö SEUT -sopimuksen 107 artiklan 1 kohdan valtiontuen edellytykset. Yritystukineuvottelukunta voi ehdottaa niin sanotun oikeusvarmuusilmoituksen tekemistä komissiolle tai epävirallisten keskustelujen käynnistämistä komission kanssa jatkovalmisteluprosessin aikana. Tällaisissa tilanteissa tukiviranomainen voi jälkikäteen antaa yritystukineuvottelukunnalle tiedoksi komissiolle tehdyn oikeusvarmuusilmoituksen ja komission asiassa antaman päätöksen.
Tukiviranomainen voisi lisäksi aina toimittaa tukineuvottelukunnalle tiedoksi sellaiset markkinaehtoiset tukijärjestelyt, jotka eivät viranomaisen arvioinnin mukaan täytä SEUT 107 artiklassa määriteltyjä valtiontuen edellytyksiä
Jos valtiontuen edellytykset täyttyisivät, yritystukineuvottelukunta lausuisi myös sovellettavasta menettelytavasta eli siitä, voidaanko tukijärjestelyyn soveltaa poikkeusta ennakkoilmoitusvelvollisuudesta kuten esimerkiksi yleistä ryhmäpoikkeusasetusta (651/2014), yleistä de minimissääntelyä (komission asetus 1407/2013), yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyviä palveluita koskevaa SGEI de minimis -tuki asetusta (360/2012) tai komission päätöstä EU:n SEUT -sopimuksen 106 artiklan 2 kohdan määräysten soveltamisesta tietyille yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyviä palveluja tuottaville yrityksille korvauksena julkisista palveluista myönnettävään valtiontukeen eli niin sanottua komission SGEI -päätöstä (2012/21/EU) vai täytyykö tukiohjelmasta tai tukiohjelman ulkopuolisesta yksittäisestä tuesta tehdä etukäteen valtiontuki-ilmoitus komissiolle. Yritystukineuvottelukunta voisi lausunnossaan myös esittää toimenpiteitä, joilla tuki voitaisiin mukauttaa EU:n valtiontukilainsäädännön mukaiseksi tai todeta, että suunnitteilla olevaan tukeen ei löydy, yritystukineuvottelukunnan käsityksen mukaan, EU:n valtiontukilainsäädännöstä hyväksyttävyyden perustetta.
Jos yritystukineuvottelukunta päätyisi siihen, että tukijärjestelyyn liittyy kilpailulain (948/2011) 4 a luvun Kilpailu- ja kuluttajaviraston kansalliseen kilpailuneutraliteettivalvontaan liittyviä tekijöitä, yritystukineuvottelukunta voisi ehdottaa valtion viranomaiselle keskustelujen aloittamista Kilpailu- ja kuluttajaviraston kanssa neuvonnan saamiseksi tai itse informoida suunniteltavasta tukijärjestelystä virastoa.
Jotta menettelytapa ei lisäisi viranomaisten hallinnollista työtä, yritystukineuvottelukunnan arvioitavana olleesta tukijärjestelystä jälkikäteen laaditut esimerkiksi yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen perusteella tehtävät ilmoitukset sekä etukäteen komissiolle tehtävät valtiontuki-ilmoitukset toimitettaisiin pääsääntöisesti yritystukineuvottelukunnalle jälkikäteen tiedoksi. Tukiviranomainen voisi kuitenkin harkintansa mukaan tuoda myös valtiontuki-ilmoitukset yritystukineuvottelukunnan arvioitavaksi, vaikka tukiohjelmaa tai tukiohjelman ulkopuolista yksittäistä tukea olisi jo aikaisemmin käsitelty yritystukineuvottelukunnassa. Tämä olisi tarkoituksenmukaista etenkin isoissa ja haastavissa tukijärjestelyissä. Yritystukineuvottelukunta voisi myös valmisteluvaiheessa antamassaan lausunnossa suositella valtiontuki-ilmoituksen tuomista yritystukineuvottelukuntaan lausunnolle.
Pykälän 2 momentin mukaan tukiviranomainen voisi pyytää lausunnon 3—5 §:ssä säädettyjen edellytysten toteutumisesta. Lausuntomenettely olisi vapaaehtoinen toisin kuin 1 momentissa säädetty EU:n valtiontuen ennakkoarviointia koskeva lausuntomenettely. Tukiviranomainen voisi pyytää lausunnon tukiohjelmasta tai tukiohjelman ulkopuolisesta yksittäisestä tukipäätöksestä, joka on vähintään kolme miljoonaa euroa. Pykälän 2 momentin perusteella pyydettävä lausunto voisi olla rinnakkainen 1 momentin lausuntomenettelylle. Tukiviranomaisen olisi lausuntopyynnössä kuvattava, miten lain 3—5 §:ien mukaiset hyvän tuen edellytykset toteutuvat suunnitellussa tukiohjelmassa tai tukiohjelman ulkopuolisessa yksittäisessä tuessa. Tukiohjelmassa olisi kuvattava yksilöidysti, mitä esimerkiksi 4 §:n edellytys kannattavasta toiminnasta konkreettisesti tarkoittaa eli miten se arvioidaan kyseisen tuen kohdalla. 5 §:n osalta tukiviranomaisen on lausuntopyynnössä kuvattava, miten se aikoo arvioida tukiohjelman vaikuttavuutta, milloin vaikuttavuusarviointi tehdään, tekeekö vaikuttavuusarvioinnin ulkopuolinen arvioija ja toisaalta esitettävä onko arviointi tehty ja miten tutkimustulokset on otettu huomioon tukiohjelmassa.
Tilanteissa, joissa 6 §:n 2 kohdan mukaista lausuntoa ei pyydetä, tukiviranomaisen on annettava asia yritystukineuvottelukunnalle tiedoksi esimerkiksi 6 §:n 1 kohdan mukaisen lausuntopyynnön yhteydessä. Tällöin tukiviranomaisen olisi kuvattava 3—5 §:ien toteutuminen, jotta yritystukineuvottelukunta voi seurata hyvän tuen edellytysten toteutumista tukiohjelmissa. Yritystukineuvottelukunta voi tehdä ennakkoarvioinnin myös silloin kun tukiviranomainen ei pyydä 6 §:n 2 kohdan mukaista lausuntoa. Kuvaukset edellytysten toteutumisesta ovat julkisia tukien läpinäkyvyyden edistämiseksi.
Pykälän 3 momentissa säädetään, että neuvottelukunnan lausunto ei olisi oikeudellisesti sitova.
8 §.Voimaantulo- ja siirtymäsäännökset.
Pykälässä on tavanomainen voimaantulosäännös. Lakia ei sovellettaisi tukeen ja tukiohjelmaan, josta päätös on tehty ennen tämän lain voimaantuloa.
Lailla kumottaisiin yritystuen yleisistä ehdoista annettu laki (786/1997).