2
Nykytila ja sen arviointi
2.1
Yleistä
Kansalaisuuslain 1 §:n mukaan laissa säädetään niistä edellytyksistä, joiden nojalla henkilö saa, säilyttää tai menettää Suomen kansalaisuuden sekä menettelystä tällaista asiaa käsiteltäessä. Kansalaisuuslain tarkoituksena on säännellä Suomen kansalaisuuden saaminen ja menettäminen ottaen huomioon sekä yksityishenkilön että valtion etu, estää ja vähentää kansalaisuudettomuutta sekä toteuttaa ja edistää hyvän hallinnon ja oikeusturvan periaatteita kansalaisuuteen liittyvien asioiden käsittelyssä ja päätöksenteossa.
Suomen kansalaisuuden voi saada syntymän ja vanhempien kansalaisuuden perusteella sekä hakemuksesta tai ilmoituksesta. Kansalaistamisen eli hakemuksesta myönnettävän kansalaisuuden edellytyksistä säädetään kansalaisuuslain 3 luvussa ja kansalaisuuden saamisesta ilmoituksesta lain 4 luvussa. Ilmoitusmenettely on hakemusmenettelyä kevyempi ja nopeampi, ja siihen liittyy hakemusmenettelyä vähemmän edellytyksiä sekä harkinnanvaraisuutta päätöksenteossa. Suomen kansalaisuuden saaminen ilmoituksesta perustuu periaatteeseen, jonka mukaan kansalaisuuden saamisen edellytykset täyttävällä henkilöllä on oikeus Suomen kansalaisuuteen. Ilmoituksen tekemiseen oikeutetut on laissa määritetty mahdollisimman tarkasti ottaen huomioon paitsi tarkoituksenmukaisuusnäkökohdat ja valtion edun myös yksilön perustelluiksi katsotut oikeudet (HE 235/2002 vp, s. 20). Ilmoitusmenettely koskee esimerkiksi henkilöitä, joilla voidaan katsoa jo ennestään olevan kiinteät siteet Suomeen. Ilmoitusmenettelyllä Suomen kansalaisuuden voi saada muun muassa entinen Suomen kansalainen.
Tässä esityksessä ehdotetut asumisaikaan liittyvät muutokset koskevat lain 3 luvussa säädettyä hakemusmenettelyä. Ilmoitusmenettelyä koskevan 4 luvun säännöksiin ei esitetä muutoksia.
Kansalaisuuslain useiden säännösten taustalla on kansainvälisiä velvoitteita. Eurooppalaisen kansalaisuutta koskevan yleissopimuksen (SopS 93 ja 94/2008,
kansalaisuusyleissopimus
) 6 artiklan 3 kappaleen mukaan kukin sopimusvaltio säätää valtionsisäisessä lainsäädännössään mahdollisuudesta kansalaistaa henkilöt, jotka asuvat laillisesti sen alueella. Sopimusvaltio ei säädä kansalaistamisen edellytykseksi yli kymmenen vuoden oleskelua valtion alueella ennen hakemuksen jättämistä. Sopimusta selittävän asiakirjan (Explanatory Report to the European Convention on Nationality, s. 9) mukaan kymmenen vuoden maksimipituus asumisajalle vastaa yleistä standardia, sillä useimmat Euroopan maat edellyttävät viidestä kymmeneen vuotta kestävää asumisaikaa. Asumisajan lisäksi sopimusvaltio voi edellyttää kansalaistamista varten esimerkiksi kotoutumista.
Kansalaistamisen eli hakemuksesta myönnettävän kansalaisuuden yleisistä edellytyksistä säädetään kansalaisuuslain 13 §:ssä. Yhtenä kansalaistamisen yleisenä edellytyksenä on asumisaikaedellytys. Pykälän 1 momentin 2 kohdan mukaan ulkomaalaiselle myönnetään hakemuksesta Suomen kansalaisuus, jos hakemusta ratkaistaessa hänen varsinainen asuntonsa ja kotinsa on ja on ollut Suomessa viimeksi kuluneet viisi vuotta keskeytyksettä (yhtäjaksoinen asumisaika) tai seitsemän vuotta 15 ikävuoden täyttämisen jälkeen, joista viimeksi kuluneet kaksi vuotta keskeytyksettä (kerätty asumisaika). Kansalaisuuslaissa säädetään asumisajan alkamisesta (14 §), asumisaikaan hyväksyttävästä oleskelusta (15 §) ja yhtäjaksoisen asumisajan katkeamisesta (16 §). Laissa on pääsääntö asumisajan pituudesta ja poikkeukset siitä joidenkin hakijaryhmien osalta. Alla käsitellään mainittuja lain säännöksiä tarkemmin.
2.2
Asumisajan pituus
Kuten edellä on todettu, kansalaisuuden saaminen hakemuksen perusteella edellyttää kansalaisuuslain 13 §:n mukaan nykyisin joko viiden vuoden yhtäjaksoista tai seitsemän vuoden kerättyä asumisaikaa. Kerätyn asumisajan tarkoituksena on kansalaisuuslain esitöiden (HE 235/2002 vp, s. 40) mukaan se, että hakija voi kerätä suurimman osan vaadittavasta asumisajasta eri ajanjaksoista. Näin on pyritty ottamaan huomioon työtehtäviin ja opiskeluun liittyvän ulkomailla oleskelun lisääntyminen. Pidempää asumisaikaa on perusteltu sillä, että Suomessa asutut jaksot voisivat ajoittua usean vuosikymmenen ajalle.
Kansalaisuusyleissopimuksen mukaan jäsenvaltio voi edellyttää korkeintaan kymmenen vuoden oleskelua valtion alueella ennen hakemuksen jättämistä. Jaksossa 5.2 kuvataan tarkemmin esitykseen valittujen verrokkimaiden kansalaistamiseen vaadittavaa asumisaikaa. Vertailutiedon perusteella vaadittava asumisaika vaihtelee verrokkimaissa viiden ja kymmenen vuoden välillä. Pohjoismaisella tasolla Suomi ja Ruotsi edellyttävät lyhyintä asumisaikaa, kun taas muissa Pohjoismaissa edellytetään verrattain pidempää asumista. Myös Ruotsi valmistelee yleisen asumisajan pidentämistä. Yleisenä pohjoismaisena linjana voidaan siten pitää yli viiden vuoden asumisaikaedellytystä, joten tältä osin Suomen yleinen asumisaikaedellytys ei täysin vastaa yleistä pohjoismaalaista linjaa. Muihinkin verrokkimaihin nähden yleinen asumisaika on lyhyimmästä päästä.
Asumisajan tarkoituksena on antaa henkilöille valmiuksia suomalaisessa yhteiskunnassa elämiseen, ja sen myötä henkilöllä on mahdollisuus aloittaa kotoutuminen uuteen kotimaahan hyvissä ajoin ennen kansalaisuuden hakemista. Asumisajan kuluessa maahanmuuttaja voi muun muassa kartuttaa kielitaitoaan ja suomalaisen yhteiskunnan sääntöjen ja arvojen tuntemustaan. Näiden tietojen ja taitojen karttuessa myös mahdollisuudet muun muassa työllistymiseen ja muuhun itsenäiseen elämään suomalaisessa yhteiskunnassa helpottuvat ja nopeutuvat. Kansalaistamisen myötä ulkomaalainen pääsee suomalaisen yhteiskunnan täysivaltaiseksi jäseneksi kansalaisuuden mukanaan tuomine oikeuksineen ja velvollisuuksineen.
Viittä vuotta voidaan pitää melko lyhyenä aikana suomalaiseen yhteiskuntaan totuttautumisessa kansalaistamisen kannalta erityisesti tarkasteltaessa tätä hallitusohjelman tavoitteiden ja siinä määriteltyjen suuntaviivojen näkökulmasta. Asumisajan pidentäminen kuvastaisi hallituksen näkemystä kotouttamis- ja kansalaistamispolitiikasta, jossa onnistunut kotoutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan johtaa kansalaisuuden saamiseen. Asumisajan pidentämisessä olisi siten kyse myös jossain määrin erilaisesta lähestymistavasta verrattuna nykyisen kansalaisuuslain sääntelyyn, joka muun muassa asumisajan pituuden osalta ilmentää ennemminkin näkemystä siitä, että onnistunutta kotoutumista tukee kansalaisuuden saaminen.
Yhtenä osatekijänä maahanmuuttajien onnistuneessa kotoutumisessa voidaan pitää työllisyyttä tai yrittäjyyttä sekä yleisemmin omasta toimeentulosta huolehtimista. Hallitusohjelman kansalaisuutta koskevat kirjaukset painottavat onnistunutta kotoutumista ja näkymää tulevaisuudesta suomalaisessa yhteiskunnassa. Yhtenä tätä kuvastavana tavoitteena voidaan pitää hallitusohjelman kirjausta toimeentuloedellytystä koskien, joka toteutetaan kansalaisuuslakia koskevassa tulevassa hankkeessa.
Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi 4.3.2024 selvityksen, jossa esitettiin uutta tietoa Suomeen eri syistä muuttaneiden pärjäämisestä työmarkkinoilla (Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 2024:9). Selvityksen mukaan eri perusteilla Suomeen saapuneiden työllisyysaste ja keskitulot vaihtelevat aluksi voimakkaasti ennen asuttujen vuosien myötä tapahtuvaa erojen kaventumista, ja erityisesti tietyillä perusteilla saapuneiden työllisyys on ensimmäisinä Suomessa asuttuina vuosina tyypillisesti matala. Esimerkiksi tiettyjen oleskelulupatyyppien kohdalla työllisyydessä ja tuloissa on huomattavissa merkittäviäkin eroja, kun vertaillaan tilannetta nykyisen viiden vuoden asumisaikavaatimuksen kohdalla kahdeksan tai kymmenen vuoden maassa asumisen jälkeiseen tilanteeseen (s. 21, kuvio 2). Selvityksessä ei ole otettu kantaa mahdollisen kansalaisuuden saamisen merkitykseen.
Siten sikäli kuin onnistunutta kotoutumista tarkastellaan työllisyyden ja oman toimeentulon hankkimisen näkökulmasta, voitaisiin kansalaistamista varten edellyttää nykyistä viittä vuotta pidempää asumisaikaa. Suojelupoliisin näkemyksen mukaan taas asumisajan pidentäminen voisi osaltaan mahdollistaa sen, että henkilöstä olisi todennäköisemmin tiedossa sellaisia kansallisen turvallisuuden kannalta merkityksellisiä tietoja, joiden kertyminen saattaa kestää kauemmin.
Tutkimustiedon mukaan kansalaisuuden saamisella ja kotoutumisella on havaittu olevan yhteyttä (esim. Gathmann & Garbers 2023: Citizenship and integration. Labour Economics, 82:2023). Esimerkiksi kielitaitoedellytyksen täyttävät hakijat voisivat siksi jatkossakin saada kansalaisuuden lyhyemmän asumisajan jälkeen, jolloin kansalaisuudella olevaa kotoutumista edistävää vaikutusta yhdistettäisiin entistäkin vahvemmin ajatukseen siitä, että kansalaisuuden myöntämisellä voitaisiin myös palkita vaadittavan kielitaidon nopeasta hankkimisesta. Tällä tavoin asumisaikaan tehtävillä muutoksilla voitaisiin pyrkiä yhdistämään kotoutumista edistäviä ja kotoutumisesta palkitsevia osatekijöitä.
Sanottuun nähden, ja ottaen huomioon kansainvälisten velvoitteiden liikkumavara ja hallitusohjelmassa asetetut tavoitteet, yleistä asumisaikaa voisi nykyisestä viidestä vuodesta nostaa. Vaikka kansalaistamiseen vaadittavaa asumisaikaa pidennettäisiin, voitaisiin kielitaidon hankkimiseen liittyvää kannustinta samalla korostaa siten, että kielitaitoedellytyksen täyttämällä voisi saada nykyistä suuremman poikkeuksen yleisestä asumisaikaedellytyksestä. Nykyisin ero yleiseen asumisaikaan on yksi vuosi, mutta asumisajasta voitaisiin poiketa varhain kielitaidon hankkineen henkilön osalta myös useammalla vuodella.
Kerätty asumisaika on mahdollistanut asumisajan keräämisen erillisiltä ja toisistaan hyvinkin pitkän ajan päässä olevilta ajanjaksoilta. Käytännössä henkilö on myös voinut viettää hyvinkin eri pituisia aikoja kerrallaan Suomessa, jolloin yhtäjaksoisen oleskelun aika on saattanut jäädä verrattain lyhyeksi. Jopa useille eri vuosikymmenille jakautuvaa asumisaikaa ja oleskelua Suomessa ei voida pitää perusteltuna asumisajan tarkoituksen näkökulmasta. Kerätystä asumisajasta luopuminen tarkoittaisi, että henkilön tulisi jatkossa tosiasiallisesti oleskella Suomessa yhtäjaksoisemman ajan, jonka voidaan olettaa tukevan tarkoituksenmukaisemmalla tavalla onnistunutta kotoutumista. Lisäksi on huomioitava, että henkilön olisi joka tapauksessa mahdollista oleskella tietty aika Suomen ulkopuolella tässä esityksessä ehdotettavalla tavalla.
Voimassa olevia säännöksiä, jotka koskevat jaottelua yhtäjaksoisen ja kerätyn asumisajan kesken, on pidetty lisäksi Maahanmuuttovirastossa vaikeaselkoisina. Haasteet liittyvät erityisesti siihen, että hyväksyttäviä ulkomaanmatkoja ja kahden eri asumisajan soveltamista koskevat säännökset ovat jonkin verran tulkinnanvaraisia ja mahdollistavat erilaisia arvioita siitä, täyttääkö hakija vaadittavan asumisajan vai ei. Kun jatkossa olisi vain yksi ja siten yksiselitteisempi asumisajan laskentatapa, soveltaisivat hakemusten käsittelijät sitä todennäköisemmin yhdenmukaisesti, ja myös riski väärin perustein tehdyille kansalaistamisille pienenisi. Monimutkaisia säännöksiä voidaan pitää ongelmallisena myös hakijoiden näkökulmasta, koska asumisajan täyttymisen ennakointi ja arviointi on haasteellista.
2.3
Asumisajan alkaminen ja asumisaikaan hyväksyttävä oleskelu
Kansalaisuuslain 14 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan asumisaika alkaa Suomeen muuttopäivästä tai Suomeen paluusta, jos hakijalla on tai hänelle on sitä ennen myönnetty lupa tai oikeus muuttaa pysyväisluonteisesti Suomeen. Asumisaika lasketaan 2 kohdan mukaan ensimmäisen jatkuvan oleskeluluvan myöntämispäivästä, jos hakijalla ei ole Suomeen tullessaan maahan muuttoon oikeuttavaa lupaa. Jos ulkomaalaiselle on annettu turvapaikka Suomessa tai myönnetty oleskelulupa toissijaisen suojelun tai humanitaarisen suojelun perusteella, asumisaika alkaa 3 kohdan mukaan turvapaikka- tai oleskelulupahakemuksen tekemispäivästä. Pohjoismaan kansalaisella aika lasketaan 4 kohdan mukaan Suomeen muuttopäivästä tai muuttoilmoituksen rekisteröinnistä riippuen siitä, kumpi näistä on myöhäisempi.
Turvapaikanhakijoiden osalta asumisaikaan hyväksytään turvapaikkamenettelyyn kulunut aika, jos turvapaikkamenettely johtaa hakijan kannalta myönteiseen lopputulokseen. Poikkeuksen osalta on huomioitava, että turvapaikkamenettelyn ollessa vielä kesken, lopullista varmuutta maahan jäämisestä ei ole. Turvapaikkamenettelyyn mahdollisine valitusvaiheineen saattaa joissain tilanteissa kulua hyvinkin pitkä aika, joka voi kattaa valtaosan turvapaikanhakijataustaisilta vaadittavasta neljän vuoden asumisajasta. Toisaalta hallitusohjelman tavoitteena on tehostaa turvapaikkamenettelyä.
Turvapaikanhakijat ovat menettelyn ajan sellaisten vastaanottopalveluiden piirissä, joista säädetään kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta sekä ihmiskaupan uhrin tunnistamisesta ja auttamisesta annetussa laissa (746/2011). Vastaanottokeskuksessa vietetyn ajan on tarkoitus olla tilapäistä ja kestoltaan lyhyttä. Tarkoitus on, että henkilöt siirtyvät mahdollisimman pian joko kuntaan tai palaavat takaisin lähtömaahansa. He eivät siten ole vielä sellaisten kotoutumista edistävien toimenpiteiden kohteena, joista säädetään kotoutumisen edistämisestä annetussa laissa (1386/2010). Vastaanottopalveluihin kuuluu myös työ- ja opintotoimintaa, mutta turvapaikanhakijoiden ei silti välttämättä ole turvapaikkaprosessin kuluessa vielä mahdollista kartuttaa sellaisia tietoja ja taitoja, joita kansalaistamista varten edellytetään.
Vaikka turvapaikkahakemuksen käsittelyn aikainen oleskelu sinänsä on ulkomaalaislaissa (301/2004) tarkoitettua laillista oleskelua ja turvapaikkahakemus saattaa johtaa hakijan kannalta myönteiseen päätökseen, voitaisiin kuitenkin myös kansainvälistä suojelua saavan kohdalla asumisajan laskeminen aloittaa vasta oleskeluluvan myöntämispäivästä. Tämä olisi nykyistä yhdenmukaisempaa myös verrattaessa muihin tilanteisiin, joista asumisajan laskeminen aloitetaan, sillä muissa tilanteissa laskeminen alkaa siitä, kun on varmasti tiedossa henkilön asettuminen Suomeen esimerkiksi oleskeluluvan myöntämisen myötä.
Kansalaisuuslain 15 §:n 1 momentin mukaan, jos hakija on ennen jatkuvan oleskeluluvan myöntämistä oleskellut Suomessa tilapäisellä oleskeluluvalla, puolet tilapäisellä oleskeluluvalla oleskellusta ajasta otetaan 14 §:n 1 momentin 2 kohdan estämättä huomioon yhtäjaksoista asumisaikaa laskettaessa. Edellytyksenä on, että hakija on oleskellut Suomessa jatkuvalla oleskeluluvalla vähintään vuoden välittömästi ennen hakemuksen ratkaisemista. Kansalaisuuslain yleisenä lähtökohtana on se, että kansalaisuuden saavan henkilön maassa oleskelun on oltava luonteeltaan jatkuvaa (HE 80/2010 vp, s. 29).
Lisäksi tietyissä poikkeuksellisissa tilanteissa myös ilman lupaa oleskeltu aika tai osa siitä voidaan hyväksyä asumisaikaan. Kansalaisuuslain 15 §:n 2 momentin mukaan hakijan iän, terveydentilan tai muun näihin verrattavan syyn perusteella myös ilman lupaa oleskeltu aika tai osa siitä hyväksytään asumisaikaan, jos sitä on hakijan kannalta pidettävä kohtuullisena. Lain esitöiden (HE 80/2010 vp, s. 31) mukaan säännöksen tarkoituksena on kohtuullistaa asumisaikaa silloin, kun hakijan toimintakyvyn katsotaan rajoittuneen säännöksessä luetelluista syistä.
Nämä 15 §:n 2 momentin säännökset muodostavat poikkeuksen kansalaisuuslain yleiseen lähtökohtaan, jonka mukaisesti ilman lupaa oleskeltua aikaa ei lasketa mukaan asumisaikaan. Poikkeusta on käytännössä sovellettu erittäin harvoin esimerkiksi kehitysvammaisiin aikuisiin ja muistisairaisiin vanhuksiin. Sen sijaan sitä ei ole sovellettu esimerkiksi tilanteessa, jossa lupakatko johtuu yksinomaan hakijan unohduksesta ilman, että käsillä on laissa mainittuja kohtuusperusteita. Nykyisessäkin laissa olevaa lähtökohtaa voitaisiin kuitenkin vahvistaa siten, että ilman lupaa oleskeltua aikaa ei missään tilanteissa laskettaisi mukaan asumisaikaan, mikä voisi olla perusteltua myös lain rakenteen selkeyden ja lain soveltamisen yhdenmukaisuuden näkökulmasta.
2.4
Asumisaikaan hyväksyttävät ulkomaanpäivät
Kansalaisuuslain 16 §:ssä säädetään yhtäjaksoisen asumisajan katkeamisesta. Se sisältää säännökset siitä, miten eripituiset matkat Suomen ulkopuolelle vaikuttavat asumisajan laskemiseen ja milloin sovelletaan yhtäjaksoisen asumisajan sijaan kerättyä asumisaikaa. Kansalaisuuslain esitöiden (HE 235/2002 vp, s. 42–43) mukaan säännöksen tarkoituksena on selventää Suomen ulkopuolella oleskelun merkitystä yhtäjaksoisen asumisajan kannalta. Edelleen, esitöiden mukaan asumisajan katkeaminen ei palauta hakijaa nollatilanteeseen asumisajan kertymisessä, vaan siitä seuraa ainoastaan siirtyminen yhtäjaksoisesta kerättyyn asumisaikaan.
Kansalaisuuslain 16 §:n 1 momentin mukaan muut kuin lyhyet poissaolot katkaisevat yhtäjaksoisen asumisajan. Yhtäjaksoinen asumisaika katkeaa lisäksi, jos poissaoloja on niin säännöllisesti ja niin paljon, että hakijan voidaan katsoa oleskelleen tai oleskelevan enimmäkseen Suomen ulkopuolella. Jos poissaolo on johtunut painavasta henkilökohtaisesta syystä, ei yhtäjaksoinen asumisaika kuitenkaan katkea. Lain esitöiden (HE 235/2002 vp, s. 43) mukaan Suomesta muutto ja pitkät poissaolot katkaisevat yhtäjaksoisen asumisajan. Yhtäjaksoinen asumisaika katkeaa myös silloin, kun hakija oleskelee suurimman osan ajasta ulkomailla. Tällöin myös lyhyiden, sinänsä yhtäjaksoiseen asumisaikaan hyväksyttävien poissaolojen yhteisvaikutus voi esitöiden mukaan olla sellainen, että yhtäjaksoinen asumisaika katkeaa.
Kansalaisuuslain 16 §:n 2 momentin mukaan lyhyet poissaolot otetaan mukaan yhtäjaksoista asumisaikaa laskettaessa. Tällaisia ovat 1) enintään yhden kuukauden poissaolot, 2) enintään kuusi yli kuukauden, mutta enintään kahden kuukauden poissaoloa ja 3) enintään kaksi yli kahden, mutta enintään kuuden kuukauden poissaoloa. Hallituksen esityksen (HE 235/2002 vp, s. 43) mukaan tällaisia poissaoloja voitaisiin pitää luonteeltaan tilapäisinä, ja niitä ei vähennettäisi kertyneestä asumisajasta. Lyhyistä poissaoloista huolimatta henkilön varsinaisen asunnon ja kodin katsotaan koko ajan olevan Suomessa, vaikka hän silloin tällöin oleskelee lyhyen aikaa kerrallaan ulkomailla, esimerkiksi lomamatkoillaan.
Lyhyet poissaolot on laissa jaoteltu eri ryhmiin poissaolojen pituuden ja lukumäärän perusteella. Oleskeluvaltiolla tai ulkomailla oleskelun tarkoituksella ei ole vaikutusta lyhyiden poissaolojen kannalta. Lain esitöiden (HE 235/2022 vp, s. 43) mukaan hakija saa käyttää hyväkseen enimmäismäärän eri ryhmien mukaisista, sallituista poissaoloista. Pykälän 1 kohdan mukaiset alle yhden kuukauden poissaolot ovat yleensä loma- ja työmatkoja tai muussa tarkoituksessa tehtyjä täysin tilapäisluontoisiksi aiottuja ja sellaisina toteutettuja matkoja. Enintään kaksi kuukautta kestäviä poissaoloja sallitaan enintään kuusi.
Esitöiden mukaan tällaisten poissaolojen hyväksymisen tarkoituksena on antaa hakijalle mahdollisuus esimerkiksi viettää vuosittain vuosilomansa kokonaisuudessaan entisessä kotimaassaan ilman, että tällaiset suhteellisen pitkät ja myös säännölliset poissaolot vaikuttaisivat yhtäjaksoisen asumisajan kertymiseen. Esitöiden mukaan kuuden kuukauden poissaoloa ei sinänsä voida pitää lyhyenä poissaolona, mutta myös näin pitkän poissaolon hyväksyminen on perusteltua tapauksissa, joissa esimerkiksi työ tai opiskelu taikka yksityisasioiden hoitaminen entisessä kotimaassa edellyttää melko pitkää, mutta kuitenkin selvästi tilapäistä ulkomailla oleskelua.
Jos yhtäjaksoisen asumisajan katsotaan katkenneen, Suomessa oleskelu otetaan 16 §:n 3 momentin mukaan huomioon kerättyä asumisaikaa laskettaessa. Lain esitöiden (HE 80/2010 vp, s. 31) mukaan säännöksen tarkoituksena on selventää yhtäjaksoisen ja kerätyn asumisajan suhdetta, ja tuoda esiin mahdollisuutta soveltaa kerättyä asumisaikaa tilanteissa, joissa hakijan pitkästä Suomessa oleskelusta huolimatta yhtäjaksoinen asumisaika ei täyty. Jos hakijan kohdalla sallitut poissaolot ylittyvät esimerkiksi opiskeluiden tai työtehtävien vuoksi, tulisi asumisaikaa laskettaessa soveltaa kerättyä asumisaikaa, sillä 1 momentin mukaisen painavan henkilökohtaisen syyn soveltaminen edellyttää lähtökohtaisesti yllättävyyttä.
Kansalaisuuslain 16 §:n 4 momentin mukaan yli kuusi kuukautta, mutta enintään vuoden kestäneitä tilapäisiä poissaoloja ei oteta mukaan yhtäjaksoista asumisaikaa laskettaessa. Ne eivät kuitenkaan katkaise asumisaikaa. Asumisaikaa laskettaessa yli vuoden kestäviin poissaoloihin sovelletaan kerättyä asumisaikaa. Hallituksen esityksen (HE 235/2002 vp, s. 43–44) mukaan yli puoli vuotta, mutta alle vuoden kestäneiden poissaolojen katsotaan olevan niin pitkiä, että hakija ei ole oikeutettu laskemaan niitä mukaan yhtäjaksoiseen asumisaikaan.
Edellä mainitun perusteella voidaan todeta, että voimassa oleva kansalaisuuslain ulkomaanpäiviä koskeva sääntely sisältää kolmenlaisia säännöksiä. Hakijalla saa ensinnäkin olla tietyn pituisia ulkomaanmatkoja yhtäjaksoisena asumisaikana yhteensä yli kaksi vuotta. Kansalaisuuslaki mahdollistaa yhtäjaksoisena asumisaikana kuusi kahden kuukauden ja kaksi kuuden kuukauden poissaoloa Suomesta. Sen lisäksi kansalaisuutta hakevalla henkilöllä voi olla enintään kuukauden pituisia ulkomaanmatkoja, kunhan hän oleskelee kuitenkin enimmäkseen Suomessa.
Toiseksi säädellään siitä, että tietyn pituisia ulkomaanmatkoja ei lasketa mukaan yhtäjaksoista asumisaikaa laskettaessa. Tällaisia matkoja ovat yli kuuden kuukauden mutta enintään vuoden pituiset ulkomaanmatkat.
Lisäksi ulkomaanpäivistä voi seurata se, että yhtäjaksoisen asumisajan sijaan sovelletaan kerättyä asumisaikaa koskevia säännöksiä. Jos poissaolo on yli vuoden pituinen, sovelletaan kerättyä asumisaikaa, joka on kaksi vuotta pidempi kuin yhtäjaksoinen asumisaika. Lisäksi kerättyä asumisaikaa sovelletaan, jos sallitut poissaolot ovat ylittyneet tai henkilö on ollut ulkomailla niin säännöllisesti ja niin paljon, että hänen voidaan katsoa oleskelleen enimmäkseen ulkomailla. Laissa määriteltyjen sallittujen poissaolojen ylitys ei siten tee tyhjäksi jo kerättyä asumisaikaa tai aloita sen laskemista alusta, mutta kansalaistamiseen vaadittava asumisaika pitenee, kun siirrytään soveltamaan kerättyä asumisaikaa.
Myös ulkomaalaislaissa on säännöksiä siitä, miten matkat Suomen ulkopuolelle vaikuttavat sen arviointiin, täyttyykö vaadittava Suomessa oleskelun aika. Tällaisia säännöksiä on esimerkiksi pysyvää oleskelulupaa koskevassa 56 §:ssä. Pysyvä oleskelulupa myönnetään tietyin edellytyksin ulkomaalaiselle, joka on jatkuvan oleskeluluvan saatuaan oleskellut maassa yhtäjaksoisesti neljän vuoden ajan. Oleskelua pidetään yhtäjaksoisena, jos ulkomaalainen on oleskellut Suomessa vähintään puolet oleskeluluvan voimassaoloajasta. Huomiota kiinnitetään myös poissaolojen syihin. Yhtäjaksoista oleskelua eivät katkaise poissaolot, jotka johtuvat tavanomaisista loma- tai muista matkoista tai työskentelystä ulkomailla olevassa työkohteessa suomalaisen työnantajan lähettämänä.
Nykyiset kansalaisuuslain säännökset sallivat hakijan oleskelevan Suomen ulkopuolella jopa puolet vaaditusta asumisajasta, mitä ei voida pitää tarkoituksenmukaisena. Suomessa asumista voidaan pitää merkittävänä osoituksena siitä, että henkilö haluaa tulla yhteiskunnan täysivaltaiseksi jäseneksi. Tähän nähden ei ole perusteltua, että henkilö voi oleskella niin suuren osan tästä ajasta tosiasiallisesti ulkomailla ennen kansalaisuuden saamista. Kansalaisuuslain sääntely mahdollistaa saman verran poissaoloja, mitä pysyvän luvan osalta sallitaan. Ulkomaalaissääntelyn kokonaisuuden näkökulmasta voidaan pitää perusteltuna, että kansalaisuuden saamiseksi vaaditaan suhteessa enemmän Suomessa oleskelua kuin pysyvän luvan saamiseksi.
Kansalaisuuslaissa ei ole säännöksiä siitä, miten sallitut ulkomaanpäivät voivat ajanjaksollisesti jakautua suhteessa vaadittuun asumisaikaan. Laissa ei rajoiteta esimerkiksi sitä, kuinka kauan kansalaistamista edeltävänä vuonna voi oleskella ulkomailla. Tämä tarkoittaa, että henkilö voi viettää ulkomailla suuren osan kansalaistamista edeltävästä vuodesta eikä siten välttämättä tosiallisesti asu pääsääntöisesti Suomessa. Kansalaistamisen tullessa henkilön kohdalla ajankohtaiseksi voitaisiin kuitenkin edellyttää sitä, että hän on todellisuudessa myös kiinnostunut elämään ja oleskelemaan Suomessa. Myös voimassa olevan lain 13 §:n 1 momentissa lähtökohtana on se, että kansalaistamisen edellytykset täyttyvät hakemusta ratkaistaessa. Vaatimusta Suomessa asumisesta voitaisiin siten korostaa säätämällä esimerkiksi siitä, miten paljon ulkomailla oleskelua asumisaikaan hyväksyttäisiin kansalaistamista edeltävän vuoden aikana.
Sääntelyssä ei ole myöskään mitenkään rajoitettu sitä, kuinka pitkään hakija voi yhtäjaksoisesti oleskella ulkomailla, vaan edellä esitetyn mukaisesti liiallisista ulkomaanpäivistä seuraa ainoastaan asumisajan laskentatavan muutos. Tämä tarkoittaa, että hakija voi oleskella yhtäjaksoisesti useitakin vuosia, jopa vuosikymmeniä, ulkomailla, ja palata sitten Suomeen kerryttämään kerättyä asumisaikaa. Tätä ei välttämättä voida pitää perusteltuna, koska monien vuosien poissaolon voidaan katsoa osoittavan, että henkilön tosiasiallinen oleskelu Suomessa on katkennut. Voisi olla perusteltua, että hyvin pitkän poissaolon jälkeen asumisajan laskeminen aloitettaisiin uudelleen.
Kansalaisuuslain sallitut poissaolot poikkeavat myös suhteellisen merkittävästi muiden Pohjoismaiden sääntelystä. Muissa Pohjoismaissa sallitaan kansalaisuuteen vaadittavana asumisaikana ulkomailla oloa yhdestä kolmeen kuukautta yksittäisen vuoden aikana. Esimerkiksi Tanskassa, jossa yleinen asumisaika on yhdeksän vuotta, oleskelun katsotaan yleensä keskeytyvän, jos hakija on ulkomailla yhtäjaksoisesti yli neljän viikon ajan. Ruotsissa taas, jossa kansalaistamista varten vaaditaan nykyisin yleensä viiden vuoden asumisaikaa, ulkomaanmatkoja saa olla yhden vuoden aikana yhteensä enintään kuusi viikkoa. Tätä pidempi aika ulkomailla yleensä vähennetään asumisajasta. Toisaalta muissa Pohjoismaissa asumisajasta voidaan poiketa esimerkiksi joko hakijan oman tai hänen puolisonsa ulkomailla olevan työn perusteella.
Kansalaisuuslain säännöksiä, jotka koskevat sallittuja poissaoloja, on pidetty Maahanmuuttovirastossa vaikeaselkoisina. Haasteet liittyvät ennen kaikkea ulkomaanpäivien laskentatapaan ja siihen, milloin siirrytään soveltamaan yhtäjaksoisen asumisajan sijasta kerättyä asumisaikaa. Ulkomaanpäiviä koskeva sääntely ja jaottelu asumisajan eri laskentatapoihin ovat kiinteässä yhdessä toisiinsa, jolloin sääntelyn selkiyttäminen kokonaisvaltaisesti olisi perusteltua. Ulkomaanpäivät ovat toisaalta hyvin keskeisessä asemassa, kun yleisesti arvioidaan sitä, täyttyykö asumisaika. Soveltajan näkökulman ohella sallittujen ulkomaanpäivien merkitys on olennainen hakijoiden näkökulmasta. Monimutkaisia säännöksiä voidaan pitää ongelmallisena myös hakijoiden kannalta, koska asumisajan täyttymisen ennakointi ja arviointi on haasteellista.
Edellä esitetyn perusteella kansalaisuuslain ulkomaanpäiviä koskevaa sääntelyä olisi tarpeen muuttaa tavalla, joka tukee hallitusohjelman tavoitteiden toteutumista. Samalla sääntelyä tulisi yksinkertaistaa siten, että se olisi nykyistä selkeämpää sekä soveltavan viranomaisen että hakijan kannalta. Aiemmin esitetyn mukaisesti tätä tavoitetta ja sääntelyn selkeyttä tukisi luopuminen kerätystä asumisajasta. Olisi kuitenkin tarkoituksenmukaista, että jatkossakin hakijoilla olisi mahdollisuus oleskella tietty, kuitenkin nykyistä lyhyempi, aika ulkomailla sikäli kuin kunkin yksilöllinen tilanne tätä vaatisi.
2.5
Poikkeukset asumisaikaedellytyksestä
Edellä on käsitelty asumisaikaa, joka on hakemuksesta myönnettävän kansalaisuuden edellytyksenä. Siitä poikkeamisesta säädetään useissa kansalaisuuslain pykälissä. Asumisajasta voidaan poiketa tiettyjen henkilöryhmien kohdalla sekä eräissä muissa tilanteissa. Kansalaisuuslain mukaisesta asumisaikaedellytyksestä voidaan eräissä tilanteissa poiketa siten, että kansalaisuus myönnetään neljän vuoden yhtäjaksoisen tai kuuden vuoden kerätyn asumisajan perusteella (18 a §, 20 §, 22 §, 23 § 2 mom. ja 24 § 3 mom.). Joissakin tilanteissa asumisaikaedellytyksestä voidaan poiketa siten, että kansalaisuuden saamista varten riittää kahden vuoden yhtäjaksoinen asumisaika (18 § ja 21 §).
Usean poikkeuksen taustalla on kansainväliset sopimukset, joihin Suomi on sitoutunut ja joissa edellytetään helpotettavan tiettyjen ryhmien kansalaisuuden saamista.
Pakolaisten oikeusasemaa koskevan yleissopimuksen (SopS 77/1968) 34 artiklan mukaan sopimusvaltioiden on mahdollisuuksien mukaan helpotettava pakolaisten sopeutumista yhteiskuntaan ja heidän kansalaistamistaan. Erityisesti on sopimusvaltioiden pyrittävä nopeuttamaan kansalaistamismenettelyä ja mahdollisuuksien mukaan alentamaan tällaisesta menettelystä aiheutuvia maksuja ja kustannuksia.
Valtiottomien henkilöiden oikeusasemaa koskeva yleissopimus (SopS 80/1968) sisältää määräyksen, jonka mukaan sopimusvaltioiden on helpotettava valtiottomien eli kansalaisuudettomien henkilöiden kansalaistamista. Sopimuksen 32 artiklan mukaan sopimusvaltioiden on mahdollisuuksien mukaan helpotettava valtiottomien henkilöiden sopeutumista yhteiskuntaan ja heidän kansalaiseksi pääsyään. Erityisesti sopimusvaltion on pyrittävä nopeuttamaan kansalaistamismenettelyä ja mahdollisuuksien mukaan alentamaan tällaisesta menettelystä aiheutuvia maksuja ja kustannuksia.
Myös eurooppalaisen kansalaisuusyleissopimuksen 6 artiklan 4 kappaleen mukaan kukin sopimusvaltio helpottaa valtionsisäisessä lainsäädännössään eräiden henkilöiden kansalaisuuden saamista. Näitä ovat a) sopimusvaltion kansalaisten puolisot, b) sopimusvaltion kansalaisten lapset 6 artiklan 1 kappaleen a kohdan poikkeus huomioon ottaen, c) lapset, joiden vanhemmista toinen saa tai on saanut sopimusvaltion kansalaisuuden, d) sopimusvaltion kansalaisten adoptoimat lapset, e) henkilöt, jotka ovat syntyneet sopimusvaltion alueella ja asuvat siellä laillisesti, f) henkilöt, jotka ovat asuneet laillisesti sopimusvaltion alueella tietyn ajan, joka on alkanut ennen kuin henkilö on täyttänyt 18 vuotta ja jonka pituus määritetään asianomaisen sopimusvaltion sisäisessä lainsäädännössä sekä g) kansalaisuudettomat henkilöt ja pakolaisaseman saaneet henkilöt, jotka asuvat laillisesti sopimusvaltion alueella.
Kansalaisuusyleissopimusta selittävän asiakirjan (Explanatory Report to the European Convention on Nationality, s. 9) mukaan 6 artiklan 4 kappaleessa mainittujen ryhmien kansalaisuuden saamista voidaan helpottaa eri tavoin, esimerkiksi lyhyemmällä asumisajalla, matalammalla kielitaitovaatimuksella, helpommalla menettelyllä ja alemmilla käsittelymaksuilla. Lisäksi valtiot voivat syrjinnän kiellon estämättä kohdella joidenkin valtioiden kansalaisia suotuisammin ja esimerkiksi myöntää näille kansalaisuuden lyhyemmän asumisajan perusteella.
Tanskan, Suomen, Islannin, Norjan ja Ruotsin välisen vuonna 2010 tehdyn pohjoismaisen kansalaisuussopimuksen (SopS 68 ja 69/2012,
pohjoismainen kansalaisuussopimus
) tavoitteena on 1 artiklan mukaan helpottaa Pohjoismaan kansalaisen mahdollisuutta saada tai saada takaisin toisen Pohjoismaan kansalaisuus. Sopimus ylläpitää jo vuosikymmenien ajan noudatettuja periaatteita, joiden mukaan Pohjoismaiden läheisten suhteiden vuoksi myös kansalaisuusasioissa tehdään yhteistyötä ja helpotetaan kansalaisuuden saamista. Sopimus tehtiin ensimmäisen kerran vuonna 1950 ja Suomi liittyi siihen vuonna 1969. Sopimus on uudistettu useita kertoja (HE 81/2002 vp, s. 2 ja HE 70/2011 vp, s. 3).
Kansalaisuuslain 18 a §:ssä säädetään asumisaikaedellytyksestä poikkeamisesta, kun hakija täyttää kielitaitoedellytyksen ennen yleisen asumisaikaedellytyksen täyttymistä. Jos henkilö täyttää kielitaitoedellytyksen, vaadittava asumisaika on pykälän mukaan viimeksi kuluneet neljä vuotta keskeytyksettä tai yhteensä kuusi vuotta 15 vuoden täyttämisen jälkeen, joista viimeksi kuluneet kaksi vuotta keskeytyksettä. Lisäksi hänellä on oltava lailliseen ja pitkäaikaiseen Suomessa oleskeluun taikka muuhun tähän verrattavaan syyhyn perustuen kiinteät siteet Suomeen. Hallituksen esityksen (HE 80/2010 vp, s. 34) mukaan asumisajasta voidaan poiketa, jos henkilö on saavuttanut laissa edellytetyn kielitaidon ennen asumisajan täyttymistä ja muut kansalaisuuden myöntämisen edellytykset täyttyvät. Säännöksen tarkoituksena on kannustaa aktiiviseen suomen tai ruotsin kielen opiskeluun ja antaa mahdollisuus saada kansalaisuus pääsääntöistä asumisaikaa nopeammin kannustimena onnistuneesta opiskelusta.
Kansalaisuuslain 20 §:n mukaan kansalaisuus voidaan myöntää vuoden tavallista lyhyemmän asumisajan perusteella kansainvälistä suojelua saavalle tai kansalaisuudettomalle henkilölle. Tämän lisäksi pykälässä säädetään, että tällaisen henkilön kansalaisuushakemus käsitellään kiireellisenä. Hallituksen esityksen (HE 235/2002 vp, s. 47) mukaan säännöksen tarkoituksena on mahdollistaa positiivinen erityiskohtelu muiden hakijoiden kansalaisuusasemaan verrattuna heikommassa asemassa oleville.
Kansalaisuuslain 22 § koskee Suomen kansalaisten puolisoita, joille kansalaisuus voidaan myöntää vuoden tavallista lyhyemmän asumisajan perusteella. Vaadittavan asumisajan lisäksi edellytetään, että puolisot asuvat ja ovat asuneet yhdessä vähintään kolme vuotta tai kuolleen Suomen kansalaisen puoliso on asunut yhdessä puolisonsa kanssa vähintään kolme vuotta ennen tämän kuolemaa. Lain esitöiden (HE 235/2002 vp, s. 49) mukaan yhteiselämän suomalaisen puolison kanssa voidaan katsoa nopeuttavan hakijan valmiutta itsenäiseen toimintaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Vaatimus puolisoiden yhdessä asumisesta liittyy toisaalta suhteen tosiasiallisen voimassa olon selvittämiseen ja toisaalta poikkeussäännöksen perusteena olevaan käsitykseen yhteiselämästä suomalaisen kanssa yhteiskuntaan syvemmän sisälle pääsyn edistäjänä.
Lapset saavat kansalaisuuden hakemuksen perusteella useimmiten kanssahakijoina. Kansalaisuus myönnetään kanssahakijalle 43 §:n mukaisesti ainoastaan yhdessä hakijan kanssa. Käytännössä kanssahakijana oleva lapsi ei siten saa kansalaisuutta, jos hänen huoltajansa ei täytä kansalaistamisen edellytyksiä ja kansalaisuushakemukseen tehdään siksi kielteinen päätös. Säännöksen perustelujen (HE 235/2002 vp, s. 62) mukaan kanssahakijan asema hakemuksessa ja ilmoituksessa perustuu vajaavaltaisuuteen ja huollettavan riippuvuussuhteeseen huoltajasta. Jos hakijalle ei myönnettäisi hakemuksen perusteella Suomen kansalaisuutta, ei perustelujen mukaan olisi tarkoituksenmukaista kansalaistaa kanssahakijaa.
Lapsi voidaan 24 §:n mukaisesti kansalaistaa myös yksin hänen puolestaan tehdyn hakemuksen perusteella. Edellytyksenä on se, että hakemuksen tekijä on Suomen kansalainen ja lapsi asuu hakemuksen tekijän luona tai että kansalaistamiselle muutoin on lapsen etuun liittyvä painava syy. Pykälän perustelujen (HE 80/2010 vp, s. 38) mukaan käytännössä voi esiintyä tilanteita, joissa kansalaisuuden saaminen on lapsen edun mukaista, vaikka lapsi ei asu hakemuksen tekijän luona. Jos lapsi on siirretty lastensuojelullisista syistä viranomaisaloitteisesti asumaan erilleen huoltajista, ei huoltajan tekemää hakemusta ja huoltajan kanssa asumista voida edellyttää kansalaisuuden myöntämiseksi.
Alle 15-vuotiaalta kanssahakijalta edellytetään 23 §:n 1 momentin mukaan ainoastaan sitä, että hänen varsinainen asuntonsa ja kotinsa on hakemusta ratkaistaessa Suomessa. Jos kanssahakija on täyttänyt 15 vuotta, vaadittava asumisaika on pykälän 2 momentin mukaan neljä vuotta keskeytyksettä tai yhteensä kuusi vuotta seitsemän ikävuoden täyttämisen jälkeen, joista viimeksi kuluneet kaksi vuotta keskeytyksettä. Asumisaikavaatimukset ovat 24 §:n 2 ja 3 momentin mukaan samanlaiset kuin kanssahakijoilla, jos huoltaja tai edunvalvoja on tehnyt hakemuksen lapsen kansalaistamiseksi.
Hallituksen esityksen (HE 235/2002 vp, s. 50–51) mukaan päätöksentekohetkellä 15 vuotta täyttäneeseen kanssahakijaan sovelletaan kansalaistamisen yleisten edellytysten mukaiseen verrattuna alempaa asumisaikaa. Yhtäjaksoista asumisaikaa vaaditaan neljä vuotta ja kerättyä asumisaikaa yhteensä kuusi vuotta. Asumisaikaa voi kerätä seitsemän ikävuoden täyttämisen jälkeen. Myös 15 vuotta täyttäneen lapsen kansalaistamisen yhtenä edellytyksenä on neljän vuoden yhtäjaksoinen asumisaika tai vaihtoehtoisesti yhteensä kuuden vuoden asumisaika.
Edellä kerrotun lisäksi asumisaikaedellytyksestä voidaan joissakin tilanteissa poiketa siten, että kansalaisuuden saamista varten riittää kahden vuoden yhtäjaksoinen asumisaika. Tällä tavoin voidaan kansalaisuuslain 21 §:n mukaan poiketa ensinnäkin Pohjoismaan kansalaisen osalta. Poikkeuksen taustalla on pohjoismaisen kansalaisuussopimuksen 1 artikla, jonka mukaan sopimuksen tavoitteena on helpottaa Pohjoismaan kansalaisen mahdollisuutta saada tai saada takaisin toisen Pohjoismaan kansalaisuus.
Kansalaisuuslain 18 §:n mukaan asumisaikaedellytyksestä voidaan poiketa kahden vuoden asumisajan jälkeen myös siinä tapauksessa, että ulkomaalaisella on lailliseen ja pitkäaikaiseen Suomessa oleskeluun taikka muuhun tähän verrattavaan syyhyn perustuen kiinteät siteet Suomeen. Tällöin poikkeamisen edellytyksenä on lisäksi se, että 1) hakijan Suomessa olevan, vakinaisen ja päätoimisen työn hoitaminen on kohtuuttoman vaikeaa ilman Suomen kansalaisuutta, 2) hakijaa on ilman omaa syytään virheellisesti pidetty Suomen kansalaisena vähintään 10 vuotta suomalaisen viranomaisen sellaisen erehdyksen takia, josta on johtunut Suomen kansalaisen oikeuksiin tai velvollisuuksiin liittyvä merkittävä seuraus taikka 3) muutoin on olemassa erittäin painava syy asumisaikaedellytyksestä poikkeamiselle.
Lain esitöiden (HE 235/2002 vp, s. 45–46) mukaan 18 §:n 2 momentin 1 kohdan säännöksessä tarkoitetaan lähinnä tapauksia, joissa hakijan nykyinen toimeentulo vaarantuu, ellei hän saa Suomen kansalaisuutta. Momentin 2 kohdan osalta taas todetaan, että esimerkkinä merkittävästä seurauksesta voi tulla kyseeseen asevelvollisuuden suorittaminen. Hallituksen esityksen (HE 80/2010 vp, s. 33) mukaan viranomainen voi 18 §:n 2 momentin 3 kohdan nojalla käyttää harkintavaltaa yksittäisissä tapauksissa, jotka hakijan tilanteesta ja taustasta riippuen voivat vaihdella paljonkin. Erittäin painavana syynä voi olla esimerkiksi se, että kansalaistamisella on hakijalle erittäin suuri merkitys työnteon tai muun vastaavan syyn perusteella, ja edellytettävästä asumisajasta puuttuu vain vähän. Erittäin painavaa syytä voidaan soveltaa myös henkilöihin, joiden puolisot ovat määrättäessä velvollisia siirtymään toiseen tehtävään ja toiseen virkapaikkaan ulkoasiainhallinnon organisaatiossa. Kyseistä säännöstä sovelletaan Maahanmuuttovirastolta saadun tiedon mukaan hyvin harvoissa tapauksissa.
Kansalaisuuslain 18 §:n mukaista poikkeusta voitaisiin rajata tarkemmin koskemaan ulkoasiainhallinnon työntekijöiden puolisoita, joihin lainkohdan mahdollistamaa lyhyempää asumisaikaa on tyypillisesti sovellettu. Tällä tavoin huomioitaisiin myös jatkossa se, että ulkoasiainhallinnon työntekijöiden tehtäviin kuuluu Suomen edustaminen ulkomailla ja heidän puolisoidensa voi siten olla vaikea täyttää kansalaistamisen yleisenä edellytyksenä olevaa asumisaikaa. Kyseessä oleva kansalaisuutta hakevien ryhmä on kooltaan erittäin pieni, ja siihen kuuluvat henkilöt ovat yleensä täyttäneet kaikki muut kansalaistamisen edellytykset, mukaan lukien kielitaitovaatimuksen. Tällaisten henkilöiden tarkasta määrästä ei ole saatavilla tilastotietoja, mutta Maahanmuuttovirastolta saadun arvion mukaan kyse on vuositasolla vain joistakin yksittäisistä hakijoista.
Ulkoasiainhallinnon työntekijöiden kiertoon kuuluu noin kahdesta kahdeksaan vuotta kestävä työskentely ulkomailla ja sen jälkeen noin kahden vuoden Suomessa työskentelyn jakso. Erityisesti korkean uhkatason kriisimaissa korostuu diplomaattipassin merkitys koko perheen turvallisuuden takaajana. Diplomaattipassi myönnetään vain Suomen kansalaisille. Tästä näkökulmasta valtion etu ja asioiden hoitaminen puoltaisivat tämän erittäin rajatun ryhmän asumisajasta poikkeamista siten, että kahden vuoden Suomessa asuminen riittäisi myös jatkossa. Poikkeuksen soveltamisala voitaisiin rajata Suomen ulkomaan edustuksessa palvelevien henkilöiden puolisoihin esimerkiksi samaan tapaan kuin uuden kotikuntalain luonnoksen 3 §:n 3 momentissa (VN/23399/2021). Myös pohjoismainen ja muu kansainvälinen vertailu tukisivat osaltaan tällaista poikkeusta.
Koska asumisaikaedellytys on vain yksi kansalaistamisen edellytyksistä, hakija voi saada kansalaisuuden välittömästi vähimmäisasumisajan täytyttyä ainoastaan siinä tapauksessa, että hän täyttää myös muut kansalaistamisen edellytykset tai niistä voidaan poiketa jollakin kansalaisuuslaissa mainitulla perusteella. Esimerkiksi vuonna 2022 noin 10 % kansalaisuushakemuksiin tehdyistä päätöksistä oli kielteisiä.
Kansalaisuuslain 6 §:ssä olevien, selvitettyä henkilöllisyyttä koskevien säännösten soveltaminen voi johtaa siihen, että kansalaisuuden saaminen on joissakin tilanteissa mahdollista vasta kymmenen vuoden Suomessa asumisen jälkeen. Näin on ennen kaikkea siinä tapauksessa, että hakija on aiemmin esiintynyt useammilla kuin yksillä henkilötiedoilla, jolloin kansalaisuuden myöntäminen edellyttää käytössä olevan henkilöllisyyden vakiintumista kymmenen vuoden ajan. Jos turvapaikanhakijana tullut henkilö on esimerkiksi hakenut turvapaikkaa myös jostakin muusta maasta käyttäen tuolloin kokonaan eri nimeä kuin Suomessa, ei kansalaisuuden saaminen todennäköisesti ole mahdollista ilman kymmenen vuoden määräajan kulumista. Kansalaisuuden saaminen edellyttää myös tyydyttävää suomen tai ruotsin kielen taitoa, jota ilman päätös kansalaisuushakemukseen voi olla kielteinen.
Selvittämättä jäänyt henkilöllisyys ja puutteellinen kielitaito kuuluvat yleisimpiin syihin, joiden vuoksi kansalaisuutta ei ole myönnetty sitä hakeneelle henkilölle. Jos kansalaisuutta hakeva henkilö ei siis täytä jotakin muuta kansalaistamisen edellytystä eikä mitään poikkeamisperusteita ole käsillä, hän ei käytännössä voi hyödyntää esimerkiksi Suomen kansalaisen puolisolle, kansainvälistä suojelua saavalle tai kansalaisuudettomalle henkilölle säädettyä, yleistä lyhyempää asumisaikaa.
Myös kansalaisuushakemuksen käsittelyaika saattaa vaikuttaa siten, että hakija kansalaistetaan vasta selvästi vähimmäisasumisajan täyttymistä myöhemmin. Maahanmuuttovirastolta saatujen tietojen mukaan kaikkien kansalaisuushakemusten keskimääräinen käsittelyaika on marraskuussa 2023 ollut 487 vuorokautta. Pakolaisaseman saaneiden henkilöiden kansalaisuushakemusten keskimääräinen käsittelyaika on ollut 788 vuorokautta. Toissijaista suojelua saaneiden henkilöiden kansalaisuushakemukset on puolestaan käsitelty keskimäärin 784 vuorokaudessa. Kansalaisuudettomien henkilöiden kansalaisuushakemuksilla keskimääräinen käsittelyaika on ollut 747 vuorokautta.
Kansainvälistä suojelua saavien ja kansalaisuudettomien henkilöiden kansalaisuushakemuksille säädetty kiireellinen käsittely ei siten ole näiden tietojen valossa toteutunut käytännössä. Vaikka kansainvälistä suojelua saava tai kansalaisuudeton henkilö voitaisiin siis kansalaistaa yleistä lyhyemmän asumisajan jälkeen, käytännössä myös pitkät käsittelyajat vaikuttavat kansalaisuuden saamisen ajankohtaan. Suomen kansalaisten puolisoiden kansalaisuushakemukset on sen sijaan käsitelty keskimäärin 142 vuorokaudessa. Heidän kansalaisuushakemustensa käsittelyaika on siten ollut verraten lyhyt.
2.6
Muuta
Kansalaisuuslain 2 §:ssä on määritelty erikseen tahtomattaan ja tahdostaan kansalaisuudeton henkilö. Tahtomattaan kansalaisuudettomalla tarkoitetaan 3 kohdan mukaan henkilöä, jolla ei ole minkään valtion kansalaisuutta ja joka on kansalaisuudeton ilman omaa tai huoltajansa tahtoa. Tahdostaan kansalaisuudettomalla tarkoitetaan puolestaan 4 kohdan mukaan henkilöä, jolla ei ole minkään valtion kansalaisuutta ja joka on jäänyt kansalaisuudettomaksi omasta tai huoltajansa tahdosta.
Suomi on sitoutunut valtiottomien henkilöiden oikeusasemaa koskevaan yleissopimukseen ja kansalaisuudettomuuden vähentämistä koskevaan yleissopimukseen (SopS 96 ja 97/2008). Valtiottomien henkilöiden oikeusasemaa koskevan yleissopimuksen 1 artiklan mukaan valtioton henkilö tarkoittaa henkilöä, jota mikään valtio ei lainsäädäntönsä perusteella pidä kansalaisenaan. Englanninkielisessä sopimustekstissä oleva sana ”stateless” on käännetty valtiottomaksi, mutta suomeksi vakiintunut ilmaisu on nykyisin kansalaisuudeton, jota on käytetty myös voimassa olevassa kansalaisuuslaissa ja kansalaisuudettomuuden vähentämistä koskevassa yleissopimuksessa.
Valtiottomien henkilöiden oikeusasemaa koskevan yleissopimuksen määritelmä ei sisällä jakoa tahtomattaan ja tahdostaan kansalaisuudettomiin henkilöihin. Jaottelulla ei niin ikään ole ollut merkitystä Maahanmuuttoviraston soveltamiskäytännössä. Ero ei näy esimerkiksi ulkomaalaisasioiden asiankäsittelyjärjestelmässä, eikä henkilön kansalaisuusasemaa määritettäessä eritellä sitä, onko kyseessä tahtomattaan vai tahdostaan kansalaisuudeton henkilö.
Edellä mainituista syistä olisi perusteltua ja tarkoituksenmukaista, että kansalaisuuslaissa olisi ainoastaan yksi kansalaisuudettoman henkilön määritelmä.
7
Säännöskohtaiset perustelut
2 §. Määritelmät
. Pykälässä säädetään tietyistä kansalaisuuslaissa käytetyistä määritelmistä. Pykälän 3 kohdassa on tahtomattaan kansalaisuudettoman määritelmä ja sen 4 kohdassa on tahdostaan kansalaisuudettoman määritelmä. Kansalaisuudettoman määritelmää ehdotetaan muutettavaksi siten, että laissa olisi vain yksi kansalaisuudettoman määritelmä. Valtiottomien henkilöiden oikeusasemaa koskevan yleissopimuksen mukaan valtiottomalla eli kansalaisuudettomalla tarkoitetaan henkilöä, jota mikään valtio ei lainsäädäntönsä perusteella pidä kansalaisenaan.
Pykälän 3 kohtaa ehdotetaan muutettavaksi siten, että kansalaisuudettomalla tarkoitetaan henkilöä, jota mikään valtio ei lainsäädäntönsä perusteella pidä kansalaisenaan. Pykälän 4 kohta ehdotetaan kumottavaksi. Tässä esityksessä ehdotetaan muutettavaksi myös lain 20 §:ää, jossa käytetään käsitettä tahtomattaan kansalaisuudeton. Kansalaisuudettomaan viitataan lisäksi ehdotettavassa uudessa 20 a §:ssä.
13 §. Kansalaistamisen yleiset edellytykset.
Pykälän 1 momentin 2 kohdassa säädetään asumisaikaedellytyksestä. Hakijan kansalaistamisen yhtenä edellytyksenä on nykyisin se, että hakemusta ratkaistaessa hänen varsinainen asuntonsa ja kotinsa on ja on ollut Suomessa viimeksi kuluneet viisi vuotta keskeytyksettä (yhtäjaksoinen asumisaika) tai seitsemän vuotta 15 ikävuoden täyttämisen jälkeen, joista viimeksi kuluneet kaksi vuotta keskeytyksettä (kerätty asumisaika). Hakijan on siis hakemusta ratkaistaessa täytettävä joko yhtäjaksoinen tai kerätty asumisaika. Säännökset siitä, kumpaa asumisaikaa sovelletaan, sisältyvät voimassa olevaan 16 §:ään, jota ehdotetaan myös muutettavaksi.
Pykälän 1 momentin 2 kohtaa ehdotetaan muutettavaksi siten, että hakijan varsinainen asunto ja koti on ja on ollut Suomessa viimeksi kuluneet kahdeksan vuotta. Nykyisessä laissa olevasta jaottelusta yhtäjaksoiseen ja kerättyyn asumisaikaan ehdotetaan samalla luovuttavan. Kansalaistamisen yleisiin edellytyksiin kuuluisi siten jatkossa vain yksi kahdeksan vuoden asumisaikaedellytys. Tällä tavoin toteutettaisiin hallitusohjelman kirjaus asumisajan pidentämisestä kahdeksaan vuoteen. Tarkoituksena olisi myös edistää asumisaikaedellytyksen mahdollisimman yhdenmukaista soveltamista. Voimassa olevan lain kerättyä asumisaikaa koskevia säännöksiä on pidetty soveltamiskäytännössä vaikeaselkoisina. Myös hakijan näkökulmasta asumisaikaedellytyksen täyttymistä olisi nykyistä helpompi arvioida ja ennakoida, kun jatkossa ei olisi enää kahta vaihtoehtoista asumisajan pituutta ja laskentatapaa.
14 §. Asumisajan alkaminen.
Pykälässä säädetään siitä, milloin kansalaisuuden saamiseen hyväksyttävän asumisajan katsotaan alkavan. Pykälän 1 momentin 3 kohdan mukaan asumisaika alkaa turvapaikka- tai oleskelulupahakemuksen tekemispäivästä, jos ulkomaalaiselle on tehdyn hakemuksen perusteella annettu turvapaikka Suomessa tai myönnetty oleskelulupa toissijaisen suojelun tai humanitaarisen suojelun perusteella.
Pykälän 1 momentin 3 kohta ehdotetaan kumottavaksi. Siten asumisajan katsottaisiin alkavan ensimmäisen jatkuvan oleskeluluvan myöntämispäivästä myös niiden hakijoiden osalta, jotka ovat saaneet Suomessa turvapaikan tai oleskeluluvan toissijaisen suojelun tai humanitaarisen suojelun perusteella. Ehdotettava muutos liittyy hallitusohjelman kirjaukseen, jonka mukaan asumisajaksi hyväksytään vain oleskeluluvalla tapahtunut oleskelu.
15 §. Asumisaikaan hyväksyttävä oleskelu.
Pykälän 1 momentissa säädetään perusteista, joilla tilapäisellä oleskeluluvalla oleskeltua aikaa otetaan mukaan asumisaikaa laskettaessa. Pykälän 2 momentin mukaan hakijan iän, terveydentilan tai muun näihin verrattavan syyn perusteella myös ilman lupaa oleskeltu aika tai osa siitä hyväksytään asumisaikaan, jos sitä on hakijan kannalta pidettävä kohtuullisena.
Tässä esityksessä ehdotetaan 13 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaisen yleisen asumisaikaedellytyksen pidentämistä kahdeksaan vuoteen siten, että samalla luovuttaisiin voimassa olevan lain sisältämästä jaottelusta yhtäjaksoiseen ja kerättyyn asumisaikaan. Sen vuoksi myös 15 §:n 1 momenttia ehdotetaan muutettavaksi teknisluonteisesti siten, että siinä oleva viittaus yhtäjaksoiseen asumisaikaan poistettaisiin. Kansalaistamiseen vaadittavaa asumisaikaa laskettaessa voitaisiin edelleenkin ottaa huomioon puolet tilapäisellä luvalla oleskellusta ajasta, jos hakija on oleskellut Suomessa jatkuvalla oleskeluluvalla vähintään vuoden välittömästi ennen hakemuksen ratkaisemista.
Pykälää ehdotetaan muutettavaksi myös siten, että sen 2 momentti poistettaisiin. Ilman lupaa oleskeltua aikaa ei enää voitaisi hyväksyä asumisaikaan voimassa olevassa laissa mainituilla kohtuusperusteilla. Ehdotettava muutos liittyy hallitusohjelman kirjaukseen, jonka mukaan asumisajaksi hyväksytään vain oleskeluluvalla tapahtunut oleskelu. Jos hakija ei olisi hakenut ajoissa jatkoa oleskeluluvalleen, oleskelulupien väliin jäävänä aikana ei kertyisi asumisaikaa kansalaisuutta varten. Käytännössä esimerkiksi yhden kuukauden lupakatkosta seuraisi siten se, että kansalaisuutta varten vaadittava asumisaika täyttyisi kuukauden myöhemmin. Mitä pidempi katkos oleskelulupien väliin jäisi, sitä myöhemmin kansalaistamiseen edellytettävä asumisaika täyttyisi.
16 §. Asumisaikaan hyväksyttävät ulkomaanpäivät.
Pykälässä säädetään siitä, miten ulkomaanmatkat vaikuttavat asumisaikaedellytyksen täyttymiseen ja milloin sovelletaan kerättyä asumisaikaa. Pykälän 1 ja 2 momentti sisältävät säännöksiä lyhyiden poissaolojen vaikutuksesta asumisaikaan. Lähtökohtana on se, että muut kuin lyhyet poissaolot katkaisevat yhtäjaksoisen asumisajan. Yhtäjaksoinen asumisaika katkeaa lisäksi, jos poissaoloja on niin säännöllisesti ja niin paljon, että hakijan voidaan katsoa oleskelleen tai oleskelevan enimmäkseen Suomen ulkopuolella. Pykälän 3 ja 4 momentti sisältävät säännöksiä kerätyn asumisajan soveltamisesta. Suomessa oleskelu otetaan huomioon kerättyä asumisaikaa laskettaessa, jos yhtäjaksoisen asumisajan katsotaan katkenneen.
Pykälää ehdotetaan muutettavaksi siten, että siitä ilmenisi, kuinka paljon ulkomailla oleskelua kansalaistamiseen edellytettävään asumisaikaan hyväksyttäisiin. Muutoksilla toteutettaisiin hallitusohjelman kirjaus asumisaikaan hyväksyttävien ulkomaanpäivien vähentämisestä. Nykyisin voimassa olevat säännökset mahdollistavat sen, että hakija on ulkomailla puolet viiden vuoden yhtäjaksoisesta asumisajasta. Jatkossa ulkomailla oleskelua hyväksyttäisiin asumisaikaan vähemmän.
Tässä esityksessä ehdotetaan kansalaisuuslain 13 §:n 1 momentin 2 kohdan muuttamista siten, että kansalaistamisen yleisenä edellytyksenä olisi hallitusohjelman mukaisesti kahdeksan vuoden asumisaika eikä vaihtoehtoina olisi enää jatkossa joko yhtäjaksoisen tai kerätyn asumisajan täyttäminen. Kun jaottelusta yhtäjaksoiseen ja kerättyyn asumisaikaan luovuttaisiin, ei jatkossa tarvittaisi säännöksiä siitä, milloin ulkomaanmatkoista seuraisi kerätyn asumisajan soveltaminen. Voimassa olevan lain säännöksiä erilaisten ulkomaanmatkojen vaikutuksesta on pidetty soveltamiskäytännössä monimutkaisina. Muutoksilla pyritään edistämään ulkomaanpäiviä koskevien säännösten yhdenmukaista soveltamista.
Pykälän 1 momentissa olisi säännökset asumisaikaan hyväksyttävän ulkomailla oleskelun enimmäismääristä. Koko asumisaikaan hyväksyttäisiin oleskelua Suomen ulkopuolella yhteensä enintään yhden vuoden verran eli 365 vuorokautta. Kansalaistamista edeltävän vuoden aikana asumisaikaan hyväksyttäisiin näistä kuitenkin enintään 90 vuorokautta. Tällä tavoin pyrittäisiin varmistamaan se, että vaatimus tosiasiallisesta Suomessa asumisesta täyttyisi kansalaistamisen hetkellä.
Nämä enimmäismäärät ylittävältä osalta ulkomailla oleskelua ei laskettaisi mukaan asumisaikaan. Kansalaistamista varten ei siten katsottaisi kertyneen asumisaikaa siltä osin kuin hakijan ulkomailla oleskelu olisi ylittänyt 1 momentin mukaisen hyväksyttävän määrän. Jos hakija olisi esimerkiksi ollut ulkomailla yhteensä yhden vuoden ja kaksi kuukautta, lykkäisivät hänen ulkomaanmatkansa hänen asumisaikansa täyttymistä ja siten mahdollisuutta kansalaisuuden saamiseen kahdella kuukaudella.
Ulkomailla oleskelua hyväksyttäisiin asumisaikaan siten huomattavasti vähemmän kuin nykyisin. Asumisaikaan hyväksyttävien ulkomaanpäivien määrä olisi sama myös silloin, kun sovellettaisiin jollakin kansalaisuuslain mukaisella poikkeusperusteella lyhyempää asumisaikaa. Ulkomailla olon syyllä ei olisi merkitystä ulkomaanpäivien laskennan kannalta. Myös esimerkiksi työskentelyyn tai opintoihin liittyvää ulkomailla oleskelua hyväksyttäisiin asumisaikaan jatkossa enintään yhden vuoden verran, ja sen ylittävältä osalta ulkomailla oleskelu viivästyttäisi mahdollisuutta kansalaisuuden saamiseen.
Pykälän 2 momentissa olisi säännökset siitä, että kansalaistamiseen edellytettävä asumisaika alkaisi uudestaan alusta, jos hakija oleskelisi Suomen ulkopuolella yhtäjaksoisesti enemmän kuin viiden vuoden ajan. Hakija ei siten voisi jatkaa kansalaistamiseen vaadittavan asumisajan kerryttämistä, jos hän olisi ollut ulkomailla yhtäjaksoisesti yli viisi vuotta, vaan näin pitkä yhtäjaksoinen ulkomailla oleskelu katkaisisi kansalaistamisen edellytyksenä olevan asumisajan siten, että sen laskeminen aloitettaisiin uudestaan 14 §:n 1 momentin mukaisesti alusta hänen muutettuaan takaisin Suomeen.
Pykälän otsikkoa ehdotetaan samalla muutettavaksi vastaamaan sen uutta sisältöä.
18 §. Asumisaikaedellytyksestä poikkeaminen.
Pykälässä säädetään perusteista, joilla asumisaikaedellytyksestä voidaan poiketa siten, että kansalaisuus myönnetään yleistä lyhyemmän Suomessa asumisen jälkeen ja kansalaisuuden saamista varten riittää kahden vuoden asumisaika. Asumisaikaedellytyksestä voidaan 1 momentin mukaan poiketa kahden vuoden asumisajan perusteella, jos ulkomaalaisella on lailliseen ja pitkäaikaiseen Suomessa oleskeluun taikka muuhun tähän verrattavaan syyhyn perustuen kiinteät siteet Suomeen. Pykälän 2 momentin mukaan poikkeamisen edellytyksenä on lisäksi se, että 1) hakijan Suomessa olevan, vakinaisen ja päätoimisen työn hoitaminen on kohtuuttoman vaikeaa ilman Suomen kansalaisuutta, 2) hakijaa on ilman omaa syytään virheellisesti pidetty Suomen kansalaisena vähintään 10 vuotta suomalaisen viranomaisen sellaisen erehdyksen takia, josta on johtunut Suomen kansalaisen oikeuksiin tai velvollisuuksiin liittyvä merkittävä seuraus taikka 3) muutoin on olemassa erittäin painava syy asumisaikaedellytyksestä poikkeamiselle.
Voimassa olevien säännösten mahdollistamaa poikkeusta on käytännössä sovellettu ennen kaikkea Suomen ulkoasiainhallinnon työntekijöiden puolisoihin. Poikkeusta on sovellettu myös joihinkin huippu-urheilijoihin siten, että heille on myönnetty kansalaisuus yleistä lyhyemmän Suomessa asumisen jälkeen, jotta he ovat voineet edustaa Suomea kansainvälisissä urheilukilpailuissa. Lisäksi kansalaisuus on joissakin tapauksissa myönnetty yleistä lyhyemmän asumisajan jälkeen sellaisille Suomen kansalaisten jälkeläisille, jotka ovat olleet väestötietojärjestelmässä virheellisesti Suomen kansalaisiksi merkittyinä.
Pykälää ehdotetaan muutettavaksi siten, että kansalaisuus voitaisiin myöntää siinä mainituilla perusteilla kolmen vuoden asumisajan jälkeen. Kuten nykyisinkin, lähtökohtana olisi se, että hakija täyttäisi muut kansalaistamisen edellytykset. Vaadittavan kolmen vuoden asumisajan täyttymistä tarkasteltaisiin kansalaisuuslain 13 §:n 1 momentin mukaisesti hakemuksen ratkaisemisen ajankohdasta käsin. Ulkomaanpäivät vaikuttaisivat asumisajan laskentaan tässä esityksessä ehdotettavan 16 §:n mukaisesti.
Tässä esityksessä ehdotetaan 13 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaisen yleisen asumisaikaedellytyksen pidentämistä kahdeksaan vuoteen siten, että samalla luovuttaisiin voimassa olevan lain sisältämästä jaottelusta yhtäjaksoiseen ja kerättyyn asumisaikaan. Sen vuoksi 18 §:ää ehdotetaan lisäksi muutettavaksi teknisluonteisesti siten, että siitä poistettaisiin yhtäjaksoiseen asumisaikaan viittaava sana ”keskeytyksettä”.
Ulkoasiainhallinnon työntekijöiden puolisoiden asumisajasta poikkeamisesta ehdotetaan jatkossa säädettäväksi uudessa 22 a §:ssä.
18 a §. Asumisaikaedellytyksestä poikkeaminen kielitaitoedellytyksen täyttyessä.
Pykälässä säädetään siitä, että asumisaikaedellytyksestä voidaan poiketa, jos hakija täyttää 13 §:n 1 momentin 6 kohdan mukaisen kielitaitoedellytyksen. Suomen kansalaisuus voidaan tällöin myöntää vuoden ennen yleisen asumisaikaedellytyksen täyttymistä. Vaadittava yhtäjaksoinen asumisaika on siten tällaisessa tilanteessa neljä vuotta ja kerätty asumisaika puolestaan kuusi vuotta.
Pykälää ehdotetaan muutettavaksi siten, että kansalaisuus voitaisiin myöntää siinä mainituilla perusteilla viiden vuoden asumisajan jälkeen. Vaadittavan viiden vuoden asumisajan täyttymistä tarkasteltaisiin kansalaisuuslain 13 §:n 1 momentin mukaisesti hakemuksen ratkaisemisen ajankohdasta käsin. Koska 13 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaista yleistä asumisaikaedellytystä ehdotetaan muutettavaksi siten, että jaottelusta yhtäjaksoiseen ja kerättyyn asumisaikaan luovuttaisiin, myös 18 a §:ää ehdotetaan muutettavaksi siten, että viittaukset yhtäjaksoiseen ja kerättyyn asumisaikaan poistettaisiin. Ulkomaanpäivät vaikuttaisivat asumisajan laskentaan tässä esityksessä ehdotettavan 16 §:n mukaisesti.
20 §. Kansalaisuudettoman osalta tehtävät poikkeukset.
Pykälässä säädetään yleisestä asumisaikaedellytyksestä tehtävistä poikkeuksista tiettyjen henkilöryhmien osalta. Pykälän 1 momentin 1 kohdan mukaan ulkomaalaiselle voidaan myöntää Suomen kansalaisuus 13 §:n 1 momentin 2 kohdan estämättä, jos hänellä on Suomessa pakolaisen asema, oleskelulupa toissijaisen suojelun tai humanitaarisen suojelun perusteella tai hän on tahtomattaan kansalaisuudeton, ja hän täyttää pykälän 1 momentin 2 kohdassa säädetyn asumisaikaedellytyksen. Vaadittava yhtäjaksoinen asumisaika on tällöin neljä vuotta ja kerätty asumisaika kuusi vuotta. Pykälän 2 momentin mukaan kansainvälistä suojelua saavan tai tahtomattaan kansalaisuudettoman henkilön kansalaisuushakemus käsitellään kiireellisenä.
Hallitusohjelman mukaan kansalaisuuslaista poistetaan kansainvälistä suojelua saavien asumisaikaa koskeva poikkeus. Pykälää ehdotetaan hallitusohjelman mukaisesti muutettavaksi siten, että siinä ei enää mainittaisi kansainvälistä suojelua saavia sellaisena ryhmänä, jonka osalta kansalaistamiseen edellytettävästä asumisajasta voitaisiin poiketa juuri tähän ryhmään kuulumisen perusteella. Pykälää ehdotetaan muutettavaksi myös siten, että kansalaisuudettomille henkilöille voitaisiin myöntää kansalaisuus viiden vuoden asumisajan jälkeen. Koska kansalaisuudettoman määritelmää lain 2 §:ssä esitetään muutettavaksi siten, että laissa olisi jatkossa vain yksi kansalaisuudettoman määritelmä, ehdotetaan 20 §:ää muutettavaksi lisäksi siten, että siitä poistettaisiin sana ”tahtomattaan”. Pykälän otsikkoa muutettaisiin samalla vastaamaan sen muuttunutta sisältöä.
Vaadittavan viiden vuoden asumisajan täyttymistä tarkasteltaisiin kansalaisuuslain 13 §:n 1 momentin mukaisesti hakemuksen ratkaisemisen ajankohdasta käsin. Koska 13 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaista yleistä asumisaikaedellytystä ehdotetaan muutettavaksi siten, että jaottelusta yhtäjaksoiseen ja kerättyyn asumisaikaan luovuttaisiin, 20 §:ää ehdotetaan muutettavaksi myös siten, että viittaukset yhtäjaksoiseen ja kerättyyn asumisaikaan poistettaisiin. Ulkomaanpäivät vaikuttaisivat asumisajan laskentaan tässä esityksessä ehdotettavan 16 §:n mukaisesti.
Pykälää ehdotetaan lisäksi muutettavaksi siten, että sen 2 momentti poistettaisiin. Kansainvälistä suojelua saavien henkilöiden ja kansalaisuudettomien kansalaisuuden saamista helpotettaisiin jatkossakin hakemusten kiireellisellä käsittelyllä. Kiireellisestä käsittelystä ehdotetaan kuitenkin säädettäväksi pykälän 2 momentin sijaan uudessa 20 a §:ssä, jossa säädettäisiin myös hakemuksen käsittelyn enimmäiskestosta.
20 a §. Kiireellinen käsittely.
Kansalaisuuslakiin lisättäisiin uusi 20 a § koskien tiettyjen kansalaisuushakemusten kiireellistä käsittelyä. Pakolaisten oikeusasemaa koskeva yleissopimus, kansalaisuusyleissopimus ja valtiottomien henkilöiden oikeusasemaa koskeva yleissopimus edellyttävät pakolaisten ja kansalaisuudettomien henkilöiden kansalaisuuden saamisen helpottamista jollakin tavalla. Näiden hakijaryhmien kansalaisuuden saamista helpotetaan nykyisin lyhyemmän asumisajan lisäksi kiireellisellä käsittelyllä, josta säädetään voimassa olevan 20 §:n 2 momentissa. Tästä ehdotetaan lisättävän uusi 20 a §, jossa säädettäisiin yleisen kiireellistä käsittelyä koskevan velvoitteen lisäksi myös enimmäiskestosta, jolloin hakemus olisi viimeistään ratkaistava.
Pykälän 1 momentti vastaisi pääosin voimassa olevaa 20 §:n 2 momenttia. Kiireellisen käsittelyn vaatimus koskisi jatkossakin kaikkien kansainvälistä suojelua saavien henkilöiden kansalaisuushakemuksia eli sellaisten henkilöiden hakemuksia, joilla on Suomessa pakolaisen asema tai oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella tai joilla on ennen pysyvän oleskeluluvan saamista ollut oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella. Lisäksi vaatimus koskisi kaikkien kansalaisuudettomien henkilöiden kansalaisuushakemuksia. Kansalaisuudettoman määritelmästä säädettäisiin 2 §:n 3 kohdassa.
Pykälän 2 momentti sisältäisi säännökset määräajasta, jonka kuluessa ehdotetussa 1 momentissa mainittujen ryhmien kansalaisuushakemukseen olisi viimeistään tehtävä päätös. Kansalaisuushakemus olisi ratkaistava viimeistään yhden vuoden kuluessa sen vastaanottamisesta, jos hakemus olisi täytetty asianmukaisesti ja siihen olisi liitetty kansalaistamista varten yleisesti tarvittava asiakirjaselvitys. Hakemusta ei esimerkiksi voitaisi pitää asianmukaisesti täytettynä, jos hakemuslomakkeen kohtia olisi jätetty kokonaan tyhjiksi. Hakemuksen käsittelyn kannalta pakollisena liitteenä olisi oltava muun muassa todistus joko kielitaitoedellytyksen täyttämisestä tai vaihtoehtoisesti todistus perusteesta poiketa kielitaitoedellytyksestä. Jos hakemus jätettäisiin puutteellisena ilman vaadittavia liitteitä, ei määräajan kuluminen vielä alkaisi. Hakemuksen käsittelyajan alkamiseen ei kuitenkaan vaikuttaisi, pidettäisiinkö esimerkiksi hakemukseen liitettyä todistusta lopulta riittävänä kielitaidon osoittamiseen tai kielitaitoedellytyksestä poikkeamiseen, vaan tällainen arviointi kuuluisi normaaliin kansalaisuushakemuksen käsittelyyn. Jos asiassa tarvittaisiin lisäselvitystä, käsittelyaika keskeytyisi Maahanmuuttoviraston pyytäessä lisäselvitystä ja jatkuisi jälleen selvitysten saavuttua.
Pykälän 3 momentti sisältäisi säännökset poikkeuksista kansalaisuushakemusten käsittelyn määräaikaan. Päätös kansalaisuushakemukseen voitaisiin tehdä yhtä vuotta pidemmän ajan kuluessa, jos asian käsittely edellyttäisi poikkeuksellisen monimutkaisten kysymysten ratkaisemista. Nämä kysymykset voisivat koskea tosiseikkoja, kuten hakemuksen ratkaisemisen kannalta välttämätöntä maatietoa, jota Maahanmuuttovirastossa ei olisi saatavilla aiempien hakemusasioiden käsittelyn perusteella. Kyse voisi olla myös sellaisista oikeudellisista seikoista, jotka edellyttäisivät aiempaan päätöskäytäntöön verrattuna uutta ja laajaa selvittämistä. Lähtökohtaisesti pelkästään esimerkiksi sitä, että Maahanmuuttovirasto joutuu harkitsemaan jonkin laissa säädetyn kansalaistamisen yleisen edellytyksen poikkeusperustetta, ei voitaisi yksinään pitää riittävänä perusteena poiketa laissa säädetystä määräajasta. Myöskään esimerkiksi selvitettyyn henkilöllisyyteen tavanomaisesti liittyvät kysymykset eivät muodostaisi perustetta yhden vuoden käsittelyajasta poikkeamiseen.
Ehdotettavan säännöksen mukaan yhden vuoden käsittelyajasta voitaisiin lisäksi poiketa, jos päätöksenteko lykkääntyisi Maahanmuuttovirastosta riippumattomista syistä. Tästä olisi kyse esimerkiksi silloin, kun kansalaisuushakemusta ei voitaisi ratkaista sen vuoksi, että jossakin toisessa viranomaisessa olisi kesken sellainen asia, jonka ratkaisua koskeva tieto vaikuttaisi olennaisesti siihen, voidaanko hakijalle myöntää kansalaisuus. Toiselta viranomaiselta saatavan tiedon pitäisi olla välttämätön arvioitaessa sitä, täyttääkö henkilö kansalaistamisen edellytykset. Joissakin tilanteissa kansalaisuushakemuksen käsittelyssä voidaan joutua odottamaan tietoa esimerkiksi poliisissa tai tuomioistuimessa vireillä olevan rikosasian päättymisestä. Kyseeseen voisi tulla myös muun ohella tilanne, jossa toisen viranomaisen antamalla lausunnolla on keskeinen merkitys hakemuksen ratkaisemisen kannalta. Kansalaisuushakemus tulisi ratkaista hallintolain edellyttämällä tavalla ilman aiheetonta viivytystä sen jälkeen, kun Maahanmuuttovirasto on saanut päätöksenteon tueksi toiselta viranomaiselta tarvittavan tiedon.
21 §. Pohjoismaan kansalaisen osalta tehtävät poikkeukset.
Pykälässä säädetään siitä, millä perusteilla asumisaikaedellytyksestä voidaan poiketa, jos hakija on Islannin, Norjan, Ruotsin tai Tanskan kansalainen. Islannin, Norjan, Ruotsin ja Tanskan kansalaiselle voidaan myöntää Suomen kansalaisuus 13 §:n 1 momentin 2 kohdan estämättä, jos hänen varsinainen asuntonsa ja kotinsa on ja on ollut Suomessa viimeksi kuluneet kaksi vuotta keskeytyksettä. Poikkeuksen taustalla on pohjoismainen kansalaisuussopimus, jolla pyritään sopimuksen 1 artiklan mukaisesti helpottamaan Pohjoismaan kansalaisen mahdollisuutta saada tai saada takaisin toisen Pohjoismaan kansalaisuus.
Tässä esityksessä ehdotetaan 13 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaisen yleisen asumisaikaedellytyksen pidentämistä kahdeksaan vuoteen siten, että samalla luovuttaisiin voimassa olevan lain sisältämästä jaottelusta yhtäjaksoiseen ja kerättyyn asumisaikaan. Sen vuoksi myös 21 §:ää ehdotetaan muutettavaksi teknisluonteisesti siten, että siitä poistettaisiin yhtäjaksoiseen asumisaikaan viittaava sana ”keskeytyksettä”. Vaadittavan asumisajan pituuteen ei ehdoteta muutoksia tässä esityksessä. Vaadittavan kahden vuoden asumisajan täyttymistä tarkasteltaisiin kansalaisuuslain 13 §:n 1 momentin mukaisesti hakemuksen ratkaisemisen ajankohdasta käsin. Kuten nykyisin, lähtökohtana olisi se, että hakija täyttäisi myös muut kansalaistamisen edellytykset. Ulkomaanpäivät vaikuttaisivat asumisajan laskentaan tässä esityksessä ehdotettavan 16 §:n mukaisesti.
22 §. Suomen kansalaisen puolison osalta tehtävät poikkeukset.
Pykälässä säädetään siitä, millä perusteilla asumisaikaedellytyksestä voidaan poiketa, jos hakija on Suomen kansalaisen puoliso. Suomen kansalaisen puolisolle voidaan myöntää Suomen kansalaisuus 13 §:n 1 momentin 2 kohdan estämättä, jos 1) puolisot asuvat ja ovat asuneet yhdessä vähintään kolme vuotta tai kuolleen Suomen kansalaisen puoliso on asunut yhdessä puolisonsa kanssa vähintään kolme vuotta ennen tämän kuolemaa ja 2) hakijan varsinainen asunto ja koti on ja on ollut Suomessa a) viimeksi kuluneet neljä vuotta keskeytyksettä tai b) yhteensä kuusi vuotta 15 ikävuoden täyttämisen jälkeen, joista viimeksi kuluneet kaksi vuotta keskeytyksettä. Pykälän taustalla on kansalaisuusyleissopimus, jonka 6 artiklan 4 kappaleen a kohdan mukaisesti kansalaisuuden saamista on helpotettava sopimusvaltion kansalaisten puolisoille.
Pykälää ehdotetaan muutettavaksi siten, että kansalaisuus voitaisiin myöntää siinä mainituilla perusteilla viiden vuoden asumisajan jälkeen. Vaadittavan viiden vuoden asumisajan täyttymistä tarkasteltaisiin kansalaisuuslain 13 §:n 1 momentin mukaisesti hakemuksen ratkaisemisen ajankohdasta käsin. Koska 13 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaista yleistä asumisaikaedellytystä ehdotetaan muutettavaksi siten, että jaottelusta yhtäjaksoiseen ja kerättyyn asumisaikaan luovuttaisiin, myös 22 §:n 2 kohtaa muutettaisiin siten, että viittaukset yhtäjaksoiseen ja kerättyyn asumisaikaan poistettaisiin. Ulkomaanpäivät vaikuttaisivat asumisajan laskentaan tässä esityksessä ehdotettavan 16 §:n mukaisesti.
22 a §. Suomen edustuston työntekijän puolison asumisajasta poikkeaminen.
Kansalaisuuslakiin ehdotetaan lisättäväksi uusi 22 a §, joka koskisi ulkoasiainhallinnon työntekijöiden puolisoiden asumisajasta poikkeamista.
Voimassa olevan 18 §:n mahdollistamaa poikkeusta on käytännössä sovellettu ennen kaikkea Suomen ulkoasiainhallinnon työntekijöiden puolisoihin siten, että kansalaisuus on voitu myöntää heille kahden vuoden Suomessa asumisen jälkeen. Tällaisesta poikkeusperusteesta olisi tarkoitus säätää aiempaa tarkemmin.
Uudessa pykälässä säädettäisiin ulkoasiainhallinnon työntekijöiden puolisoita koskevasta poikkeuksesta. Kansalaistamisen edellytyksenä olevasta asumisajasta voitaisiin tällaisten hakijoiden osalta poiketa siten, että kansalaisuus voitaisiin myöntää heille kahden vuoden asumisajan jälkeen. Kuten nykyisinkin, lähtökohtana olisi se, että he täyttäisivät muut kansalaistamisen edellytykset. Mahdollisuus poikkeamiseen olisi tarpeen siksi, että ulkoasiainhallinnon virkahenkilöiden työtehtäviin kuuluu Suomen edustaminen ulkomailla ja heidän puolisoidensa on sen vuoksi vaikea täyttää yleistä asumisaikaedellytystä. Diplomaattipassi voidaan myöntää vain Suomen kansalaisille, ja sen merkitys koko perheen turvallisuuden takaajana korostuu erityisesti korkean uhkatason kriisimaissa. Valtion etu ja asioiden hoitaminen puoltaisivat tällaista poikkeusta.
Ulkoasiainhallinnon virkahenkilöiden työhön kuuluu ulkomaanjaksoja, jotka kestävät noin kahdesta kahdeksaan vuotta, ja niiden välissä on noin kahden vuoden jaksoja Suomessa. Huomioimalla Suomen ulkoasiainhallinnon palveluksessa työskentelevien henkilöiden puolisot ja mahdollistamalla asumisajasta poikkeaminen tällaisten henkilöiden osalta myötävaikutettaisiin osaltaan siihen, että Suomen asioita voidaan ulkomaille valita hoitamaan siihen parhaiten soveltuvat henkilöt, kun osa tällaisista työntekijöistä ei jatkossa valitsisi Suomessa pysymistä sitä varten, että heidän puolisonsa voisivat täyttää kansalaistamisen yleisenä edellytyksenä olevan asumisajan. Ehdotettavan erillisen poikkeusperusteen tarkoituksena on mahdollistaa asumisajan kerryttäminen kansalaisuutta varten ilman merkittäviä kielteisiä vaikutuksia Suomen ulkomaanedustukseen.
Poikkeamismahdollisuus koskisi ehdotuksen mukaan sellaista henkilöä, jonka puoliso on Suomen kansalainen ja työskentelee Suomen valtion diplomaattisen edustuston, siihen rinnastettavan muun edustuston tai lähetetyn konsulin viraston palveluksessa. Ulkomailla oleskellut jaksot kuuluvat kaikkien ulkoasiainhallinnon yleisuran virkamiesten työn luonteeseen riippumatta siitä, onko ulkomaille siirtymisen taustalla laissa säädettyä velvollisuutta. Asumisaikaedellytyksestä voitaisiin ehdotuksen mukaisesti poiketa riippumatta siitä, onko ulkomaille siirtymisen taustalla ollut laissa säädetty velvollisuus.
Vaadittavan kahden vuoden asumisajan täyttymistä tarkasteltaisiin kansalaisuuslain 13 §:n 1 momentin mukaisesti hakemuksen ratkaisemisen ajankohdasta käsin. Ulkomaanpäivät vaikuttaisivat asumisajan laskentaan tässä esityksessä ehdotettavan 16 §:n mukaisesti.
23 §. Kanssahakijan osalta tehtävät poikkeukset.
Pykälässä säädetään siitä, millä perusteilla kansalaistamisen edellytyksistä voidaan poiketa kanssahakijan osalta. Alle 15-vuotiaalle kanssahakijalle voidaan myöntää Suomen kansalaisuus 13 §:n 1 momentin 2 ja 6 kohdan estämättä, jos hakemusta ratkaistaessa hänen varsinainen asuntonsa ja kotinsa on Suomessa. Kanssahakijalle, joka on täyttänyt 15 vuotta, voidaan myöntää Suomen kansalaisuus 13 §:n 1 momentin 2 kohdan estämättä, jos hakemusta ratkaistaessa hänen varsinainen asuntonsa ja kotinsa on ja on ollut Suomessa viimeksi kuluneet neljä vuotta keskeytyksettä tai yhteensä kuusi vuotta seitsemän ikävuoden täyttämisen jälkeen, joista viimeksi kuluneet kaksi vuotta keskeytyksettä. Pykälän taustalla on kansalaisuusyleissopimus, jonka 6 artiklan 4 kappaleen c kohdan mukaisesti kansalaisuuden saamista on helpotettava sellaisille lapsille, joiden vanhemmista toinen saa sopimusvaltion kansalaisuuden.
Pykälän 2 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että 15 vuotta täyttäneeltä kanssahakijalta edellytettäisiin viiden vuoden asumisaikaa. Kansalaisuuden saamista helpotettaisiin tällä tavoin yleistä lyhyemmällä asumisajalla. Kanssahakijan kansalaisuuden saamiseen vaikuttaisi myös se, että kanssahakijalle voidaan voimassa olevan kansalaisuuslain 43 §:n mukaisesti myöntää Suomen kansalaisuus hakemuksesta vain yhdessä hakijan kanssa. Käytännössä vanhempansa hakemuksessa kanssahakijana oleva lapsi ei siten voi saada kansalaisuutta, ellei myös hänen vanhempansa saa sitä. Jotta kanssahakija voisi saada kansalaisuuden yhdessä vanhempansa kanssa, myös vanhemman olisi siten lähtökohtaisesti täytettävä asumisaikaedellytys ja muut kansalaistamisen edellytykset.
Vaadittavan viiden vuoden asumisajan täyttymistä tarkasteltaisiin kansalaisuuslain 13 §:n 1 momentin mukaisesti hakemuksen ratkaisemisen ajankohdasta käsin. Koska 13 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaista yleistä asumisaikaedellytystä ehdotetaan muutettavaksi siten, että jaottelusta yhtäjaksoiseen ja kerättyyn asumisaikaan luovuttaisiin, myös 23 §:n 2 momenttia muutettaisiin siten, että viittaukset yhtäjaksoiseen ja kerättyyn asumisaikaan poistettaisiin. Ulkomaanpäivät vaikuttaisivat asumisajan laskentaan tässä esityksessä ehdotettavan 16 §:n mukaisesti.
24 §. Lapsen kansalaistaminen.
Pykälässä säädetään lapsen kansalaistamisesta hakemusmenettelyssä. Lapselle voidaan eräin edellytyksin myöntää Suomen kansalaisuus huoltajan tai edunvalvojan tekemästä hakemuksesta. Kansalaisuus voidaan myöntää, jos: 1) hakemuksen tekijä on Suomen kansalainen ja lapsi asuu hakemuksen tekijän luona; tai 2) kansalaistamiselle muutoin on lapsen etuun liittyvä painava syy. Pykälän 1 momentissa tarkoitetulle lapselle voidaan myöntää Suomen kansalaisuus 13 §:n 1 momentin 2 ja 6 kohdan estämättä, jos hakemusta ratkaistaessa lapsi on alle 15-vuotias ja lapsen varsinainen asunto ja koti on Suomessa. Jos hakemusta ratkaistaessa lapsi on täyttänyt 15 vuotta, hänelle voidaan myöntää Suomen kansalaisuus 13 §:n 1 momentin 2 kohdan estämättä edellyttäen, että lapsen varsinainen asunto ja koti on ja on ollut Suomessa viimeksi kuluneet neljä vuotta keskeytyksettä tai yhteensä kuusi vuotta seitsemän ikävuoden täyttämisen jälkeen, joista viimeksi kuluneet kaksi vuotta keskeytyksettä. Jos 3 momentissa tarkoitettu lapsi on entinen Suomen kansalainen tai pohjoismaan kansalainen, edellytyksenä hakemuksen hyväksymiselle on kuitenkin kahden vuoden asumisaika.
Pykälän taustalla on kansalaisuusyleissopimus, jonka 6 artiklan 4 kappaleen c kohdan mukaan kukin sopimusvaltio helpottaa kansalaisuuden saamista lapsille, joiden vanhemmista toinen on saanut sopimusvaltion kansalaisuuden. Pykälää on käytännössä sovellettu huomattavasti harvemmin kuin kanssahakijoita koskevaa 23 §:ää, koska lapset saavat kansalaisuuden hakemuksen perusteella useimmiten kanssahakijoina yhdessä vanhempansa kanssa.
Pykälän 3 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että 15 vuotta täyttäneeltä lapselta edellytettäisiin viiden vuoden asumisaikaa. Muutos vastaisi 15 vuotta täyttäneen kanssahakijan osalta 23 §:n 2 momenttiin ehdotettavaa muutosta.
Vaadittavan viiden vuoden asumisajan täyttymistä tarkasteltaisiin kansalaisuuslain 13 §:n 1 momentin mukaisesti hakemuksen ratkaisemisen ajankohdasta käsin. Koska 13 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaista yleistä asumisaikaedellytystä ehdotetaan muutettavaksi siten, että jaottelusta yhtäjaksoiseen ja kerättyyn asumisaikaan luovuttaisiin, myös 24 §:n 3 momenttia muutettaisiin siten, että viittaukset yhtäjaksoiseen ja kerättyyn asumisaikaan poistettaisiin. Ulkomaanpäivät vaikuttaisivat asumisajan laskentaan tässä esityksessä ehdotettavan 16 §:n mukaisesti.
Pykälän 4 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että siinä ei mainittaisi enää entistä Suomen kansalaista, koska entinen Suomen kansalainen saa Suomen kansalaisuuden ilmoituksesta voimassa olevan kansalaisuuslain 29 §:n perusteella ilman, että edellytyksenä on Suomessa asuminen. Kyseinen momentti koskisi jatkossa vain Pohjoismaan kansalaisia.
12
Suhde perustuslakiin ja säätämisjärjestys
12.1
Kansalaisuutta koskevat perustuslain säännökset
Perustuslain 5 §:n mukaan Suomen kansalaisuus saadaan syntymän ja vanhempien kansalaisuuden perusteella sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään. Kansalaisuus voidaan myöntää laissa säädetyin edellytyksin myös ilmoituksen tai hakemuksen perusteella. Suomen kansalaisuudesta voidaan vapauttaa vain laissa säädetyillä perusteilla ja sillä edellytyksellä, että henkilöllä on tai hän saa toisen valtion kansalaisuuden.
Perustuslakiuudistuksen esitöiden mukaan Suomen kansalaisuuden valtiosääntöoikeudellinen merkitys on supistunut sen vuoksi, että vuonna 1995 voimaan tulleessa perusoikeusuudistuksessa perustuslain perusoikeussäännökset ulotettiin koskemaan pääsääntöisesti kaikkia Suomen oikeudenkäyttöpiirissä olevia (HE 1/1998 vp, s. 77/I). Kansalaisuus muodostaa kuitenkin edelleen merkittävän siteen yksilön ja valtion välille ja on siten jokaisen yksilön kannalta sekä oikeudellisesti että tosiasiallisesti tärkeä instituutio (PeVM 8/2010 vp, s. 2/I).
Perustuslain esitöissä (HE 1/1998 vp, s 77/I) on todettu, että suoraan Suomen kansalaisuuteen on kytketty äänioikeus valtiollisissa vaaleissa ja kansanäänestyksissä (14 § 1 mom.), vaalikelpoisuus eduskuntavaaleissa (27 § 1 mom.) ja tasavallan presidentin vaalissa (54 § 1 mom.) sekä valtioneuvoston jäsenyys (60 § 1 mom.). Lailla voidaan säätää, että määrättyihin julkisiin virkoihin tai tehtäviin voidaan nimittää vain Suomen kansalainen (125 § 1 mom.). Maanpuolustusvelvollisuus koskee 127 §:n mukaan Suomen kansalaisia. Perustuslain 9 §:n 3 momentin mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan, karkottaa maasta eikä vastoin tahtoaan luovuttaa tai siirtää toiseen maahan.
Perustuslain 14 §:n 1 momentin mukaan jokaisella Suomen kansalaisella, joka on täyttänyt kahdeksantoista vuotta, on oikeus äänestää valtiollisissa vaaleissa ja kansanäänestyksessä. Perustuslain 27 §:n 1 momentin mukaan eduskuntavaaleissa on vaalikelpoinen jokainen äänioikeutettu, joka ei ole vajaavaltainen. Perustuslain 54 §:n 1 momentin mukaan tasavallan presidentti valitaan välittömällä vaalilla syntyperäisistä Suomen kansalaisista kuuden vuoden toimikaudeksi. Perustuslain 60 §:n 1 momentin mukaan valtioneuvostoon kuuluvien ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia.
Suomen kansalaisuuden saaminen hakemuksen perusteella tuo siten useita äänioikeuksia ja kelpoisuuksia. Ainoastaan presidentin vaaleissa vaalikelpoisia ovat yksinomaan syntyperäiset Suomen kansalaiset. Perustuslain 127 §:n mukainen maanpuolustusvelvollisuus ja perustuslain 9 §:n 3 momentin mukainen suoja maasta karkottamiselta koskevat kaikkia Suomen kansalaisia.
Kansalaisuuslakia koskevassa mietinnössään (PeVM 8/2002 vp, s. 4/II) perustuslakivaliokunta kiinnitti huomiota siihen, että kansalaisuuden saamisen sääntelyä koskee perustuslain 5 §:n johdosta lailla säätämisen vaatimus. Valiokunta katsoi, että sääntelyn liiallinen harkinnanvaraisuus ei ole tämän kanssa sopusoinnussa. Päätöksenteko kansalaisuuden saamisesta ei valiokunnan mukaan siksi voi perustua viime kädessä tarkoituksenmukaisuusharkintaan vaan on kaikin osin lain säännöksiin sidottua. Tässä esityksessä ei ehdoteta kansalaisuuslakiin sellaisia muutoksia, joilla lisättäisiin kansalaistamiseen liittyvää harkintaa nykyiseen verrattuna.
12.2
Yhdenvertaisuutta koskevat perustuslain säännökset
Perustuslakiuudistuksen esitöiden (HE 1/1998 vp, s. 77/II) mukaan kansalaisuuden myöntämisen edellytykset jäävät lainsäätäjän ratkaistaviksi. Perustelujen mukaan selvää kuitenkin on, ettei kansalaisuuden myöntämiselle saa asettaa sellaisia ehtoja, jotka ovat ristiriidassa perus- ja ihmisoikeuksien kanssa tai jotka ovat muutoin mielivaltaisia. Siten kansalaisuuden myöntämiselle ei saisi asettaa esimerkiksi sellaisia edellytyksiä, joita olisi pidettävä 6 §:n 2 momentin kieltämänä syrjintänä.
Perustuslain 6 §:n 1 momentin mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Pykälän 2 momentin mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Lapsia on 3 momentin mukaan kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti.
Perustuslain 6 §:n 1 momentissa olevaan yleiseen yhdenvertaisuuslausekkeeseen sisältyy mielivallan kielto ja vaatimus samanlaisesta kohtelusta samanlaisissa tapauksissa (HE 309/1993 vp, s. 42). Lausekkeella ei edellytetä kaikkien ihmisten kaikissa suhteissa samanlaista kohtelua, elleivät asiaan vaikuttavat olosuhteet ole samanlaisia. Erottelut eivät saa olla mielivaltaisia eivätkä ne saa muodostua kohtuuttomiksi (mm. PeVL 68/2022 vp, s. 3, PeVL 11/2012 vp, s. 2, PeVL 37/2010 vp, s. 3, PeVM 11/2009 vp, s. 2). Ne on myös pystyttävä perustelemaan perusoikeusjärjestelmän kannalta hyväksyttävällä tavalla (HE 309/1993 vp, s. 44, PeVL 54/2022 vp, s. 3, PeVL 23/2012 vp, s. 2, PeVL 1/2006 vp, s. 2, PeVL 15/2001 vp, s. 3). Perustuslain yhdenvertaisuussäännöksillä ei estetä tarpeellista positiivista erityiskohtelua eli tietyn ryhmän asemaa ja olosuhteita parantavia toimia (HE 309/1993 vp, s. 44, PeVL 4/2016 vp, s. 3, PeVL 56/2010 vp, s. 4, PeVL 38/2006 vp, s. 2, s. 2, PeVL 10/2003 vp, s. 3).
Kansalaisuuslaissa olevat poikkeukset kansalaistamiseen vaadittavasta asumisajasta perustuvat osittain kansainvälisten sopimusten vaatimuksiin. Niitä on pidetty myös muilta osin hyväksyttävinä (PeVM 8/2002 vp, PeVM 8/2010 vp). Tässä esityksessä ei ehdoteta yleiseen asumisaikaedellytykseen kokonaan uusia poikkeuksia.
Suomen edustuston työntekijän puoliso on aikaisemmin mainittu 18 §:n perusteluissa esimerkkinä sellaisesta hakijasta, jolle kansalaisuus voitaisiin myöntää kahden vuoden Suomessa asumisen jälkeen (HE 80/2010 vp, s. 33). Pykälää on myös vakiintuneesti sovellettu tällaisessa tilanteessa. Tästä poikkeusperusteesta ehdotetaan jatkossa säädettäväksi uudessa 22 a §:ssä. Kyse olisi Suomea työkseen ulkomailla edustavien virkahenkilöiden puolisoiden positiivisesta erityiskohtelusta, joka on tarpeen siksi, että näiden on Suomen edustukseen liittyvien ulkomaanjaksojen vuoksi vaikea täyttää yleistä asumisaikaedellytystä. Uuden pykälän sisältämät säännökset eivät merkitsisi muutosta nykyiseen oikeustilaan, mutta vakiintunut soveltamistilanne ilmaistaisiin lain sanamuodossa nykyistä tarkemmin ja täsmällisemmin.
Tässä esityksessä ehdotetaan hallitusohjelman mukaisesti sitä, että kansainvälistä suojelua saavien asumisaikaa koskeva poikkeus poistettaisiin. Lisäksi useisiin muihin poikkeusperusteisiin liittyvää asumisaikaa pidennettäisiin vuodella. Valtiot voivat valita erilaisten keinojen joukosta, miten joidenkin ryhmien kansalaisuuden saamista helpotetaan. Yleistä lyhyempi asumisaika on yksi näistä vaihtoehdoista. Kansainvälistä suojelua saavien henkilöiden kansalaisuuden saamista helpotettaisiin jatkossakin siten, että heidän kansalaisuushakemuksensa käsiteltäisiin kiireellisinä. Kiireellistä käsittelyä tehostamaan ehdotetaan myös uutta lakisääteistä enimmäiskäsittelyaikaa.
Vaikka kansainvälisen suojelun saaminen ei enää olisi sellaisenaan peruste asumisajasta poikkeamiselle, myös kansainvälistä suojelua saavan hakijan asumisajasta voitaisiin jatkossakin poiketa erilaisilla muilla kansalaisuuslain mukaisilla perusteilla. Jos hakija täyttäisi kielitaitoedellytyksen ennen yleisen asumisaikaedellytyksen täyttämistä, hänellä olisi mahdollisuus kansalaisuuden saamiseen viiden vuoden asumisajan perusteella. Samalla tavoin esimerkiksi Suomen kansalaisen puolisolle ehdotettava viiden vuoden asumisaika voisi koskea myös kansainvälistä suojelua saavaa hakijaa.
Edellä jaksossa 2.5 on todettu, että pakolaisaseman saaneiden henkilöiden kansalaisuushakemusten keskimääräinen käsittelyaika on ollut 788 vuorokautta. Tällaisten henkilöiden kansalaisuushakemuksilla olisi jatkossa vuoden enimmäiskäsittelyaika. Tällä tavoin lyhennettäisiin osaltaan ennen kansalaisuuden saamista kuluvaa aikaa, mikä lieventäisi käytännössä jonkin verran kansainvälistä suojelua saaviin hakijoihin kohdistuvien muiden muutosten vaikutusta. Enimmäiskäsittelyaika koskisi myös sellaisia kansainvälistä suojelua saavia hakijoita, joiden asumisajasta voitaisiin poiketa jollakin muulla kansalaisuuslain mukaisella perusteella, kuten kielitaitoedellytyksen täyttymisen vuoksi.
Ehdotettavia muutoksia voitaisiin siten pitää yhdenvertaisuuden ja syrjintäkiellon näkökulmasta mahdollisina, vaikka kansalaistamisen edellytyksenä olevaa asumisaikaa koskevat poikkeukset supistuisivat nykyiseen verrattuna. Lakiin jäisi edelleenkin useita perusteita asumisajasta poikkeamiselle, ja asumisaika olisi tällaisissa tilanteissa useamman vuoden yleisenä edellytyksenä olevaa lyhyempi. Tällä tavoin voitaisiin katsoa, että ehdotetut muutokset eivät muodostuisi kohtuuttomiksi.
Lasten kuulemiseen ei tässä esityksessä ehdoteta muutoksia, joten heidän mahdollisuutensa vaikuttaa omaan kansalaistamiseensa säilyisi ennallaan. Ehdotettujen muutosten merkitystä lapsen oikeuksien toteutumisen kannalta tarkastellaan lisää alla jaksossa 12.4.
12.3
Oikeusturvaa ja perusoikeuksien turvaamista koskevat perustuslain säännökset
Tässä esityksessä ehdotetaan kansalaistamiseen vaadittavan asumisajan pidentämistä ja sitä, että asumisaikaedellytyksestä ei jatkossa voitaisi enää poiketa nimenomaisesti sillä perusteella, että hakija on kansainvälistä suojelua saava henkilö. Kuten edellä on todettu, asumisajan pidentämistä pyrittäisiin kuitenkin tasapainottamaan osittain tehostamalla kiireellistä käsittelyä, joka on säädetty kansalaisuudettomien ja kansainvälistä suojelua saavien henkilöiden kansalaisuushakemuksille.
Perustuslain 21 § sisältää perussäännöksen jokaisen oikeudesta saada asiansa käsitellyksi ja ratkaistuksi tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa. Hyvän hallinnon käsite saa sisältönsä 21 §:n kokonaisuudesta (HE 309/1993 vp, s. 74). Pykälän 1 momentissa säädetään, että jokaisella on oikeus saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti ja ilman aiheetonta viivytystä lain mukaan toimivaltaisessa tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa. Pykälän 2 momentti sisältää perustuslaillisen toimeksiannon säätää lailla oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin ja hyvän hallinnon takeista, joihin asian viivytyksetön käsittely kuuluu. Perustuslaissa asetettu käsittelyn joutuisuusvaatimus on toistettu hallintolain (434/2003) 23 §:ssä, jonka mukaan asia on käsiteltävä ilman aiheetonta viivytystä.
Perustuslain 22 §:ssä säädetään julkisen vallan yleisestä velvollisuudesta perus- ja ihmisoikeuksien turvaamiseen. Perusoikeuksien käytännön toteutumisen kannalta ei ole riittävää, että julkinen valta pidättäytyy itse puuttumasta perusoikeuksiin. Perusoikeuksien tosiasiallinen toteutuminen edellyttää usein julkisen vallan aktiivisia toimenpiteitä esimerkiksi perusoikeuksien suojaamiseksi ulkopuolisilta loukkauksilta tai tosiasiallisten edellytysten luomiseksi perusoikeuksien käyttämiselle. Turvaamisvelvollisuuden toteutumisen keinoihin kuuluu myös perusoikeuden käyttöä turvaavan ja täsmentävän lainsäädännön aikaansaaminen (HE 309/1993 vp, s. 75). Perustuslakivaliokunta on korostanut hallituksen esitysten valmistelun kehittämistä niin, että säätämisjärjestysperusteluissa tarkasteltaisiin ehdotuksia myös perustuslain 22 §:n mukaisen perus- ja ihmisoikeuksien turvaamisvelvoitteen eikä ainoastaan mahdollisten perus- ja ihmisoikeusristiriitojen kannalta (PeVL 52/2014 vp, s. 3).
Perustuslain 21 §:stä tai hallintolaista ei seuraa asian käsittelylle kiinteää määräaikaa. Ylimmät laillisuusvalvojat ovat ottaneet kantaa päätöksissään Maahanmuuttoviraston käsittelyaikoihin sekä kansalaisuusasioissa että oleskelulupa- ja turvapaikka-asioissa (esim. OKV/530/70/2020, EOAK/4068/2016, EOAK/1141/2021). Näissä ratkaisuissa käsittelyaikoja on arvioitu myös perustuslain ja hallintolain viivytyksettömän käsittelyn vaatimuksen näkökulmasta. Myös perustuslakivaliokunta on ottanut voimassa olevaa ulkomaalaislakia säädettäessä kantaa käsittelyaikoihin, ja todennut, että perustuslain 21 §:n näkökulmasta on tärkeä löytää asioiden käsittelyaikoja lyhentäviä ratkaisuja (PeVL 4/2004 vp, s. 15).
Kansalaisuushakemuksille ei ole säädetty laissa enimmäiskäsittelyaikaa, mutta kuten esityksessä on aiemmin tuotu esiin, kaikkien hakemusten keskimääräinen käsittelyaika on verrattain pitkä. Tämän lisäksi kiireellinen käsittely ei ole aina käytännössä toteutunut niiden henkilöryhmien kohdalla, joiden hakemukset on laissa säädetty käsiteltävän kiireellisesti. Siten nykyisten käsittelyaikojen ei välttämättä voida kaikissa tapauksissa katsoa täysin täyttävän perustuslain 21 §:n 1 momentin mukaista vaatimusta viivytyksettömästä käsittelystä.
Tämän esityksen ehdotuksilla voidaan lainsäädännön keinoin osaltaan vahvistaa asian käsittelyn joutuisuutta sekä tukea viivytyksetöntä hallintoasian käsittelyä. Kansainvälistä suojelua saavien ja kansalaisuudettomien henkilöiden kansalaisuushakemusten käsittelylle ehdotettavan yhden vuoden enimmäiskäsittelyajan voidaan katsoa toteuttavan perustuslain 21 §:n 1 momentin mukaista vaatimusta viivytyksettömästä käsittelystä voimassa olevaa kansalaisuuslain sääntelyä tehokkaammin. Siten esityksellä edistetään perusoikeuksien toteutumista perustuslain 22 §:ssä tarkoitetulla tavalla perustuslain 21 §:n näkökulmasta. Esitykseen ei sisälly sellaisia ehdotuksia, joita olisi syytä tarkastella muutoin perustuslain 21 §:n kannalta. Enimmäisajan rajaamista kansainvälistä suojelua saavien ja kansalaisuudettomien hakijoiden asioihin voidaan pitää tarpeellisena positiivisena erityiskohteluna näille ryhmille, joiden kansalaisuuden saamista on kansainvälisten sopimusten mukaan helpotettava.
12.4
Kansainväliset sopimukset ja unionin oikeus
Oikeus kansalaisuuteen on tunnustettu yleismaailmallisen ihmisoikeuksien julistuksen (1948) 15 artiklassa. Se sisältyy kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevaan kansainväliseen yleissopimukseen (SopS 7 ja 8/1976), kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskevaan kansainväliseen yleissopimukseen (SopS 37/1970) ja vammaisten henkilöiden oikeuksista tehtyyn yleissopimukseen (SopS 26 ja 27/2016). Oikeus kansalaisuuteen kuuluu myös eurooppalaisen kansalaisuusyleissopimuksen 4 artiklassa mainittuihin periaatteisiin. Kansalaisuusyleissopimusta selittävän asiakirjan (Explanatory Report to the European Convention on Nationality, s. 7) mukaan jokaisen oikeus kansalaisuuteen merkitsee valtioiden kannalta keskeisesti sitä, että näillä on velvollisuus välttää kansalaisuudettomuutta eli estää kansalaisuudettomaksi jäämistä.
Kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen 24 artiklan 3 kappaleen mukaan jokaisella lapsella on oikeus saada kansalaisuus. Lapsen oikeus kansalaisuuteen on mainittu erikseen myös lapsen oikeuksista tehdyssä yleissopimuksessa (SopS 59 ja 60/1991). Kyseisessä sopimuksessa tarkoitetaan lapsella 1 artiklan mukaan jokaista alle 18-vuotiasta henkilöä, ellei lapseen soveltuvien lakien mukaan täysi-ikäisyyttä saavuteta aikaisemmin. Alla tarkastellaan tarkemmin sopimuksen eri määräyksiä, jotka liittyvät lapsen kansalaisuuden saamiseen.
Lapsen oikeuksista tehdyn sopimuksen 2 artiklan 1 kappaleen mukaan sopimusvaltiot kunnioittavat ja takaavat sopimuksessa tunnustetut oikeudet kaikille niiden lainkäyttövallan alaisille lapsille ilman minkäänlaista lapsen, hänen vanhempiensa tai muun laillisen huoltajansa rotuun, ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittisiin tai muihin mielipiteisiin, kansalliseen, etniseen tai sosiaaliseen alkuperään, varallisuuteen, vammaisuuteen, syntyperään tai muuhun seikkaan perustuvaa erottelua. Sopimusvaltiot ryhtyvät 2 kappaleen mukaan kaikkiin tarpeellisiin toimiin varmistaakseen, että lasta suojellaan kaikenlaiselta syrjinnältä ja rangaistukselta, jotka perustuvat hänen vanhempiensa, laillisten huoltajiensa tai muiden perheenjäsentensä asemaan, toimintaan, mielipiteisiin tai vakaumuksiin.
Lapsen oikeuksista tehdyn sopimuksen 3 artiklan 1 kappaleen mukaan kaikissa julkisen tai yksityisen sosiaalihuollon, tuomioistuinten, hallintoviranomaisten tai lainsäädäntöelimien toimissa, jotka koskevat lapsia, on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu. Lapsen oikeuksien komitea on käsitellyt lapsen edun ensisijaisuutta yleiskommentissaan nro 14 vuodelta 2013 (CRC/C/GC/14). Komitea on yleiskommenttinsa 30 kohdassa korostanut, että hallintoviranomaiset tekevät kaikilla hallinnon tasoilla hyvin laaja-alaisia päätöksiä, joihin kuuluvat muun muassa kansalaisuuden myöntämistä koskevat päätökset. Hallintoviranomaisten on tekemissään yksittäisissä päätöksissä arvioitava lapsen etua, jonka on ohjattava päätöksiä.
Lapsen oikeuksista tehdyn sopimuksen 7 artiklan 1 kappaleen mukaan lapsi on rekisteröitävä heti syntymänsä jälkeen, ja hänellä on syntymästään lähtien oikeus nimeen ja kansalaisuuteen sekä mikäli mahdollista, oikeus tuntea vanhempansa ja olla heidän hoidettavanaan. Sopimusvaltiot takaavat näiden oikeuksien toteutumisen kansallisen lainsäädäntönsä ja asiaankuuluvissa kansainvälisissä asiakirjoissa määriteltyjen velvoitteidensa mukaisesti etenkin silloin, kun lapsi muuten olisi kansalaisuudeton. Sopimusvaltiot sitoutuvat 8 artiklan 1 kappaleen mukaan kunnioittamaan lapsen oikeutta säilyttää henkilöllisyytensä, myös kansalaisuutensa, nimensä ja sukulaissuhteensa niin kuin lainsäädännössä niistä määrätään ilman, että niihin puututaan laittomasti.
Lapsen oikeuksista tehdyn sopimuksen 12 artiklan mukaan sopimusvaltiot takaavat lapselle, joka kykenee muodostamaan omat näkemyksensä, oikeuden vapaasti ilmaista nämä näkemyksensä kaikissa lasta koskevissa asioissa. Lapsen näkemykset on otettava huomioon lapsen iän ja kehitystason mukaisesti. Tämän toteuttamiseksi lapselle on annettava erityisesti mahdollisuus tulla kuulluksi häntä koskevissa oikeudellisissa ja hallinnollisissa toimissa joko suoraan tai edustajan tai asianomaisen toimielimen välityksellä kansallisen lainsäädännön menettelytapojen mukaisesti.
Lapsen oikeuksien komitea on käsitellyt lapsen oikeutta tulla kuulluksi yleiskommentissaan nro 12 vuodelta 2009 (CRC/C/GC/12). Sopimusvaltioiden pitäisi yleiskommentin 20 kohdan mukaan olettaa, että lapsi kykenee ilmaisemaan näkemyksiään, sekä tunnustaa, että hänellä on oikeus ilmaista niitä. Se, että lapsen oikeus ilmaista näkemyksiään toteutuu, edellyttää 25 kohdan mukaan sitä, että lapsen kuulemisesta vastaavat henkilöt sekä lapsen vanhemmat tai huoltaja kertovat lapselle keskeisistä asioista, eri vaihtoehdoista, mahdollisesti tehtävistä päätöksistä ja niiden seurauksista. Tämä tiedonsaantioikeus on hyvin merkittävä, sillä se on perusedellytys sille, että lapsi tekee selkeitä päätöksiä.
Tässä esityksessä ehdotetaan muutoksia kansalaistamisen edellytyksenä olevaan asumisaikaan. Muutokset koskevat ainoastaan kansalaisuuden saamista kansalaisuuslain 3 luvun mukaisessa hakemusmenettelyssä. Niillä ei sen sijaan ole vaikutusta kansalaisuuden saamiseen kansalaisuusilmoituksen perusteella (kansalaisuuslaki 4 luku). Esityksessä ei niin ikään ehdoteta muutoksia siihen, millä perusteilla lapsi saa Suomen kansalaisuuden esimerkiksi syntyessään suoraan lain nojalla (kansalaisuuslaki 2 luku).
Ehdotettavilla muutoksilla on lasten kannalta merkitystä erityisesti siltä osin, että 15 vuotta täyttäneeltä lapselta vaadittavaa asumisaikaa nostettaisiin neljästä viiteen vuoteen. Alle 15 vuotta täyttäneen lapsen osalta edellytyksenä olisi jatkossakin se, että hänen varsinainen asuntonsa ja kotinsa on Suomessa silloin, kun kansalaisuushakemus ratkaistaan. Koska lapsi saa kansalaisuuden hakemuksen perusteella useimmiten yhdessä huoltajansa kanssa, myös huoltajan asumisajan täyttymisellä on merkitystä lapsen kansalaisuuden saamiselle.
Kansalaistamisen yhteydessä lapsen etuna voidaan pitää sitä, että hän saisi asuinmaansa kansalaisuuden, koska hän ei silloin ole maassa ulkomaalainen eikä esimerkiksi tarvitse oleskelulupaa. Myös perheen yhteistä kansalaisuutta voidaan pitää lapsen etuna. Lapsella on oikeus myös kansalaisuuden säilyttämiseen, ja alkuperäinen kansalaisuus on osa lapsen identiteettiä. Lapsen oikeuksien toteutumisen kannalta on olennaista, että lasta on kansalaisuuslain 5 §:n mukaisesti kuultava häntä koskevasta hakemuksesta. Lasta kuullaan kansalaisuutta koskevasta hakemuksesta sekä silloin, kun hänelle haetaan kansalaisuutta kanssahakijana yhdessä huoltajansa kanssa, että silloin, kun hakemus on tehty yksinomaan lapsen puolesta. Lapsen kuulemista koskeviin säännöksiin ei tässä esityksessä ehdoteta muutoksia.
Lapset voidaan kansalaisuuslain 43 §:n mukaisesti kansalaistaa yhdessä huoltajansa kanssa, mihin ei ehdoteta tässä esityksessä muutoksia. Kansalaisuuslaki mahdollistaa siten jatkossakin sen, että koko perhe voidaan kansalaistaa samanaikaisesti. Perheiden kansalaisuuden saamista on helpotettu myös siten, että kanssahakijoiden hakemuksilla ei ole erillisiä käsittelymaksuja, vaan kanssahakijoina olevien lasten hakemukset käsitellään huoltajansa hakemuksen käsittelymaksulla (sisäministeriön asetus Maahanmuuttoviraston suoritteiden maksullisuudesta vuonna 2024 4 § 1 mom. 8 kohta).
Lapsi voidaan lisäksi jatkossakin kansalaistaa yksin kansalaisuuslain 24 §:n mukaisilla edellytyksillä, joihin ei ehdoteta muita muutoksia kuin 15 vuotta täyttäneeltä lapselta vaadittavan asumisajan pidentämistä neljästä viiteen vuoteen. Hakemuksen voi jatkossakin tehdä lapsen puolesta hänen huoltajansa tai edunvalvojansa.
Myös kansalaisuudeton tai kansainvälistä suojelua saava lapsi voidaan jatkossakin kansalaistaa sekä kanssahakijana että kansalaisuuslain 24 §:n mukaisesti pelkästään hänen puolestaan tehdyn hakemuksen perusteella. Jatkossa 15 vuotta täyttäneen lapsen olisi täytettävä neljän vuoden sijaan viiden vuoden asumisaika, mikä koskisi myös kansalaisuudettomia ja kansainvälistä suojelua saavia 15 vuotta täyttäneitä lapsia. Kansalaisuuden saaminen kanssahakijana edellyttäisi jatkossakin sitä, että myös hakijana olevalle huoltajalle voidaan samalla myöntää kansalaisuus. Kansalaisuudettomalta hakijalta vaadittava asumisaika ehdotetaan nostettavaksi neljästä viiteen vuoteen, samoin esimerkiksi kielitaitoedellytyksen täyttävältä hakijalta vaadittava asumisaika.
Niin kansalaisuudettoman kuin myös kansainvälistä suojelua saavan lapsen olisi näillä edellytyksillä mahdollista saada kansalaisuus viiden vuoden Suomessa asumisen jälkeen, vaikka asumisajasta ei jatkossa voitaisikaan enää poiketa nimenomaan kansainvälisen suojelun perusteella. Alle 15-vuotiaan lapsen Suomessa asumiselta ei edellytettäisi jatkossakaan tiettyä vuosimäärää.
Yleissopimus ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamiseksi (SopS 18 ja 19/1990; sellaisena kuin se on myöhemmin muutettuna SopS 71 ja 72/1994, SopS 85 ja 86/1998, SopS 8 ja 9/2005, SopS 6 ja 7/2005 sekä SopS 50 ja 51/2010;
Euroopan ihmisoikeussopimus
) lisäpöytäkirjoineen ei sisällä sellaista määräystä, joka koskisi oikeutta kansalaisuuteen. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on todennut, että kansalaisuuden mielivaltaista epäämistä voidaan arvioida sopimuksen 8 artiklan mukaisen yksityiselämän suojan kannalta (mm. Karassev v. Suomi, 31414/96, 12.1.1999). EIT on arvioinut kansalaisuuden saamista lisäksi sopimuksen 14 artiklan mukaisen syrjinnän kiellon kannalta (mm. Genovese v. Malta, 53124/09, 11.10.2011). Kansalaisuutta varten edellytettävästä asumisajasta EIT on todennut, että tietyn asumisajan tai avioliiton keston edellyttäminen on yleistä kansalaisuuden myöntämistä koskevassa lainsäädännössä (Savoia and Bounegru v. Italia, 8407/05, 16.2.2006). EIT on arvioinut useissa tapauksissa myös kansalaisuuden menettämistä (mm. Ramadan v. Malta, 76136/12, 21.6.2016; K2 v. Yhdistynyt kuningaskunta, 42387/13, 9.3.2017).
Myös Euroopan unionin tuomioistuin (EUT) on käsitellyt ratkaisuissaan kansalaisuuden menettämistä (mm. Rottmann v. Freistaat Bayern, tuomio 2.3.2010 C-135/08; Tjebbes ja muut v. Alankomaat, tuomio 12.3.2019 C-221/17). Kansalaisuuden saamista ja menettämistä koskevat säännöt kuuluvat jäsenvaltioiden toimivaltaan, mutta unionin kansalaisuuden ja siihen liittyvien oikeuksien menettäminen kuuluu unionin oikeuden soveltamisalaan. Kansalaisuuden menettämistä koskevassa arvioinnissa on kiinnitettävä huomiota niihin seurauksiin, joita unionin kansalaisen oikeuksien menettämisestä aiheutuu henkilölle itselleen ja mahdollisesti hänen perheenjäsenilleen. EUT:n mukaan unionin oikeus ei estä jäsenvaltioita säätämästä tietyin edellytyksin kansalaisuuden menettämisestä. Tapauksissa on kuitenkin arvioitava sitä, onko jäsenvaltion kansalaisuuden ja unionin kansalaisen aseman menettäminen suhteellisuusperiaatteen mukaista.
Tässä esityksessä ei ehdoteta muutoksia kansalaisuuden menettämistä koskeviin säännöksiin. Suomen kansalaisuutta ei voi jatkossakaan menettää siten, että henkilöstä tulisi sen seurauksena kansalaisuudeton. Kansalaisuuslain tavoitteita määrittää keskeisesti lain tarkoitus estää ja vähentää kansalaisuudettomuutta. Tämä periaate ohjaa viranomaisten toimintaa ja harkintavallan käyttöä. Kansalaisuuslaissa on erikseen säädetty, että lain säännöksiä kansalaisuuden menettämisestä ja kansalaisuudesta vapautumisesta ei saa soveltaa, jos henkilöstä niiden soveltamisen seurauksena tulisi kansalaisuudeton. Tässä esityksessä ei ehdoteta muutoksia mainittuun sääntelyyn.
Henkilö ei tässä esityksessä ehdotettavien muutosten perusteella voisi menettää Suomen ja sen myötä unionin kansalaisuutta nykyistä useammissa tilanteissa. Unionin oikeus ei estäisi kansalaistamiseen vaadittavan asumisajan nostamista tässä esityksessä ehdotetun mukaisesti. Ehdotettavat muutokset eivät kohdistuisi Suomen kansalaisiin, jotka ovat samalla unionin kansalaisia.
Tämän esityksen jaksossa 4.2.3 on käsitelty unionin kansalaisuutta ja siihen liittyviä oikeuksia. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 20 artiklan perusteella unionin kansalaisia ovat kaikki he henkilöt, joilla on jonkin unionin jäsenvaltion kansalaisuus. EUT:n mukaan artikla on esteenä kansallisille toimenpiteille, joiden vaikutuksesta unionin kansalaiset eivät tosiasiassa voi käyttää oikeuksia, jotka heillä on unionin kansalaisen asemansa perusteella (Ruiz Zambrano v. Office national de l’emploi, tuomio 8.11.2011 C34/09).
Tässä esityksessä ehdotetaan muutoksia siihen, miten pitkän ajan kuluttua Suomessa asuva henkilö voi saada hakemuksen perusteella Suomen kansalaisuuden ja, jos hän on kolmannen maan kansalainen, sen myötä myös unionin kansalaisuuden. Ehdotetut muutokset eivät sen sijaan vaikuta unionin kansalaisten mahdollisuuksiin käyttää Suomessa unionin kansalaisen oikeuksiaan. Tässä esityksessä ehdotetut muutokset eivät kohdistu esimerkiksi unionin kansalaisten vapaaseen liikkuvuuteen.
Kansalaistamista koskevia määräyksiä sisältyy eurooppalaiseen kansalaisuusyleissopimukseen, pakolaisten oikeusasemaa koskevaan yleissopimukseen, valtiottomien henkilöiden oikeusasemaa koskevaan yleissopimukseen ja pohjoismaiseen kansalaisuussopimukseen. Muutokset kansalaistamista varten vaadittavaan asumisaikaan toteutettaisiin näiden sopimusmääräysten rajoissa, mitä käsitellään tarkemmin alla.
12.5
Kansalaistamisen edellytykset ja helpottaminen
Eurooppalaisen kansalaisuusyleissopimuksen 6 artiklan 3 kappaleen mukaan kukin sopimusvaltio säätää valtionsisäisessä lainsäädännössään mahdollisuudesta kansalaistaa henkilöt, jotka asuvat laillisesti sen alueella. Sopimusvaltio ei säädä kansalaistamisen edellytykseksi yli kymmenen vuoden oleskelua valtion alueella ennen hakemuksen jättämistä. Tässä esityksessä ehdotetaan hallitusohjelman mukaisesti asumisajan pidentämistä kahdeksaan vuoteen. Kansalaistamisen yleisenä edellytyksenä olisi jatkossa kahdeksan vuoden asumisaika. Eurooppalainen kansalaisuusyleissopimus mahdollistaa tällaisen asumisaikaedellytyksen, joka ei ylitä kymmentä vuotta.
Voimassa oleva kansalaisuuslaki sisältää joitakin sellaisia poikkeuksia asumisaikaan, joiden taustalla on kansainvälisten sopimusten määräyksiä. Kansalaistamista on helpotettu tällä tavoin kansainvälistä suojelua saaville, kansalaisuudettomille eli valtiottomille henkilöille, Suomen kansalaisten puolisoille sekä kanssahakijoina oleville lapsille ja eräille muille lapsille.
Pakolaisten oikeusasemaa koskevan yleissopimuksen 34 artiklan mukaan sopimusvaltioiden on mahdollisuuksien mukaan helpotettava pakolaisten sopeutumista yhteiskuntaan ja heidän kansalaistamistaan. Erityisesti on sopimusvaltioiden pyrittävä nopeuttamaan kansalaistamismenettelyä ja mahdollisuuksien mukaan alentamaan tällaisesta menettelystä aiheutuvia maksuja ja kustannuksia.
Valtiottomien henkilöiden oikeusasemaa koskevan yleissopimuksen 32 artiklan mukaan sopimusvaltioiden on mahdollisuuksien mukaan helpotettava valtiottomien henkilöiden sopeutumista yhteiskuntaan ja heidän kansalaiseksi pääsyään. Erityisesti on sopimusvaltion pyrittävä nopeuttamaan kansalaistamismenettelyä ja mahdollisuuksien mukaan alentamaan tällaisesta menettelystä aiheutuvia maksuja ja kustannuksia.
Näissä sopimuksissa edellytetään siten sekä pakolaisten että valtiottomien eli kansalaisuudettomien henkilöiden kansalaistamisen helpottamista. Kummankin sopimuksen sanamuodossa on erikseen korostettu sitä, että sopimusvaltioiden on pyrittävä nopeuttamaan kansalaistamismenettelyä (”They shall in particular make every effort to expedite naturalization proceedings”). Hakemusten kiireellistä käsittelyä voidaan siten pitää keskeisenä keinona helpottaa näihin ryhmiin kuuluvien hakijoiden kansalaisuuden saamista. Jotta tässä esityksessä ehdotettua lakisääteistä käsittelyaikaa voitaisiin pitää kansainvälisten sopimusten mukaisena kansalaistamisen helpottamisena, tulee kiireellisen käsittelyn myös tosiasiallisesti toteutua. Kuten esityksessä on aiemmin jaksossa 10 kuvattu, lakisääteisen käsittelyajan toteutumista tullaan seuraamaan.
Eurooppalaisen kansalaisuusyleissopimuksen 6 artiklan 4 kappaleen mukaan kukin sopimusvaltio helpottaa valtionsisäisessä lainsäädännössään seuraavien henkilöiden kansalaisuuden saamista: a) sopimusvaltion kansalaisten puolisot, b) sopimusvaltion kansalaisten lapset, c) lapset, joiden vanhemmista toinen saa tai on saanut sopimusvaltion kansalaisuuden, d) sopimusvaltion kansalaisten adoptoimat lapset, e) henkilöt, jotka ovat syntyneet sopimusvaltion alueella ja asuvat siellä laillisesti, f) henkilöt, jotka ovat asuneet laillisesti sopimusvaltion alueella tietyn ajan, joka on alkanut ennen kuin henkilö on täyttänyt 18 vuotta ja jonka pituus määritetään asianomaisen sopimusvaltion sisäisessä lainsäädännössä, g) kansalaisuudettomat henkilöt ja pakolaisaseman saaneet henkilöt, jotka asuvat laillisesti sopimusvaltion alueella. Kansalaisuusyleissopimusta selittävän asiakirjan (s. 9) mukaan näiden ryhmien kansalaisuuden saamista voidaan helpottaa eri tavoin, esimerkiksi lyhyemmällä asumisajalla, matalammalla kielitaitovaatimuksella, helpommalla menettelyllä ja alemmilla käsittelymaksuilla.
Tässä esityksessä ehdotetaan hallitusohjelman mukaisesti sitä, että kansainvälistä suojelua saavien henkilöiden asumisaikaa koskeva poikkeus poistettaisiin. Tähän ryhmään kuuluvien henkilöiden kansalaisuuden saamista helpotettaisiin kuitenkin myös jatkossa siten, että heidän kansalaisuushakemuksensa olisi lain mukaan käsiteltävä kiireellisenä ja tietyssä määräajassa. Lapsilta edellytettäisiin kansalaistamista varten jatkossa viiden vuoden asumisaikaa, jos he ovat täyttäneet 15 vuotta ennen hakemuksen ratkaisemista, samoin kansalaisuudettomilta ja Suomen kansalaisten puolisoilta. Näiden ryhmien kansalaisuuden saamista helpotettaisiin tällä tavoin jatkossakin lyhyemmällä asumisajalla. Tässä esityksessä huomioitaisiin siten kansainvälisten sopimusten määräykset pakolaisten, kansalaisuudettomien henkilöiden, sopimusvaltion kansalaisten puolisoiden ja lasten kansalaisuuden saamisen helpottamisesta.
Kansalaisuusyleissopimuksen 5 artikla sisältää syrjinnän kiellon, jonka mukaan sopimusvaltion kansalaisuutta koskeviin määräyksiin ei saa sisältyä eroja tai käytäntöjä, jotka merkitsevät sukupuoleen, uskontoon, alkuperään, ihonväriin tai kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvaa syrjintää. Kutakin sopimusvaltiota ohjaa sen kansalaisten syrjinnän kiellon periaate riippumatta siitä, ovatko nämä valtion kansalaisia syntymän perusteella, vai ovatko he saaneet valtion kansalaisuuden myöhemmin. Kansalaisuusyleissopimusta selittävän asiakirjan (Explanatory Report, s. 8) mukaan valtiot voivat syrjinnän kiellon estämättä kohdella joidenkin valtioiden kansalaisia suotuisammin ja esimerkiksi myöntää näille kansalaisuuden lyhyemmän asumisajan perusteella.
Kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskeva kansainvälinen yleissopimus edellyttää puolestaan sitä, että kansalaistamista koskevalla lainsäädännöllä ei syrjitä mitään erityistä kansalaisuutta. Sopimuksen 1 artiklan 3 kappaleen mukaan sen määräysten ei ole tulkittava vaikuttavan sopimusvaltioiden kansalaisuutta tai kansalaistamista koskevaan lainsäädäntöön edellyttäen, että tällaiset säännökset eivät aiheuta syrjintää mitään erityistä kansalaisuutta kohtaan.
Pohjoismaisella kansalaisuussopimuksella pyritään sopimuksen 1 artiklan mukaisesti helpottamaan Pohjoismaan kansalaisen mahdollisuutta saada tai saada takaisin toisen Pohjoismaan kansalaisuus. Tässä esityksessä ei ehdoteta muutoksia Pohjoismaan kansalaiselta kansalaistamista varten edellytettävään kahden vuoden asumisaikaan. Pohjoismaiden kansalaisilta edellytettävä asumisaika säilyisi siten jatkossakin yleistä lyhyempänä. Eri kansainvälisten sopimusten kansalaisuutta koskevien määräysten valossa tällainen suotuisampi kohtelu muiden Pohjoismaiden kansalaisille ei muodostaisi kiellettyä syrjintää.
Perustuslakivaliokunta on todennut, että pohjoismaisen yhteistyön pitkä perinne, Pohjoismaiden yhteiskunnallinen ja kulttuurinen samankaltaisuus sekä muutoinkin ilmenevä Pohjoismaiden yhteenkuuluvuus puoltavat tämän kaltaista eri asemaan asettamista ja että näistä seikoista muodostuu erilaistavalle sääntelylle sellainen hyväksyttävä peruste kuin perustuslaissa tarkoitetaan (PeVL 30/2002 vp). Lisäksi perustuslakivaliokunta on katsonut, ettei Pohjoismaiden kansalaisten suotuisampi asema näyttäisi olevan ristiriidassa myöskään kansalaisuudesta tehdyn eurooppalaisen yleissopimuksen syrjinnän kieltoa koskevan 5 artiklan kanssa ja että sopimuksen perustelumuistiossa todetun perusteella valtiot voivat tämänkaltaisissa tapauksissa kohdella suotuisammin tiettyjen toisten valtioiden kansalaisia (PeVM 2/2012 vp).
12.6
Muuta huomioitavaa
Tässä esityksessä ehdotetaan kansalaisuuslaissa olevan kansalaisuudettoman henkilön määritelmän muuttamista siten, että jaottelusta tahtomattaan ja tahdostaan kansalaisuudettomiin luovuttaisiin. Ehdotettu muutos olisi yhdenmukainen valtiottomien henkilöiden oikeusasemaa koskevan yleissopimuksen kanssa. Valtiottomien henkilöiden oikeusasemaa koskevan yleissopimuksen 1 artiklan 1 kohdan mukaan valtiottomalla henkilöllä tarkoitetaan sellaista henkilöä, jota mikään valtio ei lainsäädäntönsä perusteella pidä kansalaisenaan. Tällaista henkilöä kutsutaan suomeksi nykyään yleisesti kansalaisuudettomaksi. Sopimuksessa oleva määritelmä ei sisällä jakoa tahdostaan ja tahtomattaan kansalaisuudettomiin henkilöihin.
Edellä mainituilla perusteilla lakiehdotus voidaan käsitellä tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä. Hallitus pitää kuitenkin suotavana, että perustuslakivaliokunta antaisi asiasta lausunnon.