1
Tulojen verottaminen sopimuksettomassa tilanteessa
Sopimuksettomassa tilanteessa verokohtelu Suomessa perustuisi EU-lainsäädäntöön ja Suomen kansalliseen verolainsäädäntöön mukaan lukien määräykset, joilla on implementoitu Suomea velvoittavat EU:n direktiivit kuten emotytäryhtiödirektiivi, korko-rojaltidirektiivi, virka-apudirektiivi ja perintädirektiivi. Lisäksi EU:n arbitraatioyleissopimus soveltuisi.
Sopimuksen ensimmäisessä luvussa on määräyksiä sopimuksen soveltamisalasta, toisessa luvussa määritelmistä, kolmannessa luvussa tulon verottamisesta, neljännessä luvussa omaisuuden verottamisesta, viidennessä luvussa kaksinkertaisen verotuksen poistamismenetelmistä, kuudennessa luvussa erityisistä määräyksistä ja seitsemännessä luvussa muita määräyksiä. Yleisesti verovelvollisen Portugalista saamia tuloja verotettaisiin sopimuksettomassa tilanteessa Suomen kansallisen lainsäädännön mukaisesti ja kaksinkertainen verotus poistettaisiin menetelmälain mukaisesti. Seuraavassa selvitetään keskeisiltä osin, miten Suomesta saatuja tuloja verotetaan Suomessa sopimuksettomassa tilanteessa.
6 artikla. Artiklan ensimmäisen kappaleen mukaan kiinteästä omaisuudesta saatua tuloa voidaan verottaa siinä sopimusvaltiossa, jossa omaisuus on. Koska kiinteästä omaisuudesta saatua tuloa saadaan sopimuksenkin mukaan verottaa Suomessa, sopimuksen irtisanominen ei muuta tilannetta. Sen sijaan artiklasta puuttuu Suomen tekemissä verosopimuksissa tyypillisesti käytetty määräys, jonka mukaan kiinteästä omaisuudesta saatuun tuloon rinnastetaan kiinteistöosakeyhtiön osakkeen tai muu muun yhtiöosuuden perusteella hallitun huoneiston käytöstä tai vuokralleannosta saatu tulo. Tämän vuoksi tuloa, jonka suomalaisen asunto-osakeyhtiön Portugalissa asuva osakkeenomistaja saa osakehuoneiston vuokralleannosta, ei ole voitu verottaa Suomessa. Sopimuksen irtisanomisen myötä tällaista tuloa voidaan verottaa Suomessa.
7 artikla.Tämän artiklan mukaan sopimusvaltiossa olevan yrityksen saamasta liiketulosta voidaan verottaa toisessa sopimusvaltiossa vain, jos yritys harjoittaa toimintaansa viimeksi mainitussa valtiossa olevasta kiinteästä toimipaikasta.Sopimuksen irtisanomisen myötä liiketuloa voidaan verottaa, ilman verosopimuksessa tarkoitetun kiinteän toimipaikan muodostumista, jos kansallinen lainsäädäntö mahdollistaa verottamisen. Tuloverolain 10 §:n 2 kohdan mukaan Suomesta saatua tuloa on muun muassa täällä harjoitetusta liikkeestä ja ammatista saatu tulo.
8 artikla. Tämän artiklan mukaan kansainvälisen laiva- ja ilmaliikenteen harjoittamisesta saadusta tulosta verotetaan vain siinä sopimusvaltiossa, jossa yrityksen tosiasiallinen johtopaikka on. Sopimuksen irtisanomisen jälkeen verotusoikeus määräytyy sekä Suomen että Portugalin kansallisen lainsäädännön mukaan.
9 artikla. Tämän artiklan mukaan etuyhteydessä keskenään olevien yritysten saamaa tuloa voidaan oikaista niin sanotulla siirtohinnoitteluoikaisulla, jos yritysten välillä on niiden kaupallisissa tai taloudellisissa suhteissa sovittu ehdoista tai sovellettu ehtoja, jotka poikkeavat siitä, mitä riippumattomien yritysten välillä olisi sovittu. Sopimuksen irtisanomisen myötä sovelletaan verotusmenettelystä annetun lain (1558/1995) siirtohinnoitteluoikaisua koskevaa 31 §:ää.
10 artikla.Artiklan toisen kappaleen mukaan osingosta voidaan verottaa osingon maksavan yhtiön asuinvaltiossa (osingon lähdevaltiossa), mutta vero ei saa olla suurempi kuin 10 prosenttia, jos osingonsaajana on yhtiö, joka omistaa vähintään 25 prosenttia maksavan yhtiön pääomasta. Muissa tapauksissa vero ei saa olla 15 prosenttia suurempi. Sopimuksen irtisanomisen myötä nämä määräykset eivät rajoittaisi Suomen verotusoikeutta. Emo-tytäryhtiödirektiivin vuoksi osingosta ei peritä lähdeveroa, jos se maksetaan direktiivissä tarkoitetulle yhtiölle, joka omistaa vähintään 10 prosenttia maksajan pääomasta.
Muiden osinkojen osalta sovellettavaksi tulevat lähdeverolain 3 §:n 5 momentti, 7 §:n 2—4 kohdat sekä 13 §:n 1 momentin 3 kohta. Lähdeverolain 3 §:n 5 momentin mukaan lähdeveroa ei ole suoritettava osingosta, joka maksetaan Suomessa rajoitetusti verovelvolliselle tuloverolain 33 d §:n 4 momentissa tai elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 6 a §:ssä tarkoitettua yhteisöä vastaavalle yhteisölle ja joka olisi verovapaa kyseisten säännösten mukaan, jos osinko maksettaisiin kotimaiselle yhteisölle. Verovapauden edellytyksenä on, että yhteisön kotipaikka on Euroopan talousalueella ja virka-apudirektiivi tai jokin sopimus virka-avusta ja tietojenvaihdosta veroasioissa Euroopan talousalueella koskee osingonsaajan kotivaltiota. Lisäksi edellytyksenä on, että lähdeveroa ei osingonsaajan selvityksen mukaan tosiasiassa voida kokonaisuudessaan hyvittää osingonsaajan asuinvaltiossa Suomen ja osingonsaajan asuinvaltion välillä kaksinkertaisen verotuksen poistamisesta tehdyn sopimuksen perusteella. Jos lähdevero peritään, se on lähdeverolain 7 §:n mukaan saajasta riippuen 15, 20 tai 30 prosenttia, kun se nykyisin verosopimuksen mukaan on 15 prosenttia. Lisäksi Portugalissa asuvan luonnollisen henkilön saamaa osinkoa voidaan verottaa verotusmenettelystä annetun lain mukaisessa järjestyksessä, jos lähdeverolain 13 §:n 1 momentin 3 kohdassa säädetyt edellytykset täyttyvät.
11 artikla. Nykyisen sopimuksen mukaan korkoa voidaan verottaa sekä koron saajan asuinvaltiossa että koron lähdevaltiossa. Lähdevaltiossa perittävän veron määrä ei saa olla suurempi kuin 15 prosenttia koron määrästä. Koron osalta sopimuksen irtisanominen ei muuttaisi merkittävästi nykytilannetta, sillä Suomesta maksetut korot ovat laajasti verovapaita. Tuloverolain 9 §:n 2 momentin mukaan rajoitetusti verovelvollinen ei ole verovelvollinen täältä saamastaan korkotulosta, joka on maksettu ulkomaankaupassa syntyneelle tilisaamiselle, pankkiin tai muuhun rahalaitokseen talletetuille varoille, obligaatiolle, debentuurille, muulle joukkovelkakirjalainalle taikka sellaiselle Suomeen otetulle lainalle, jota ei ole katsottava lainansaajan omaan pääomaan rinnastettavaksi pääomansijoitukseksi. Lisäksi yhtiöiden välinen korko on lähdeverovapaa korkorojaltidirektiivin nojalla, kun direktiivin edellyttämä 25 prosentin vähimmäispääoma- tai äänivaltaosuus täyttyy.
12 artikla.Nykyisen sopimuksen mukaan rojaltia voidaan verottaa sekä rojaltin saajan asuinvaltiossa että rojaltin lähdevaltiossa. Lähdeveron enimmäismäärä on 10 prosenttia. Sopimuksen irtisanomisen myötä tämä määräys ei rajoittaisi enää Suomen verotusoikeutta. Yhtiöiden välinen rojalti on kuitenkin lähdeverovapaa korkorojaltidirektiivin nojalla, kun direktiivin edellyttämä 25 prosentin vähimmäispääoma- tai äänivaltaosuus täyttyy. Korkorojaltidirektiivin ulkopuolelle jäävissä tilanteissa lähdevero olisi nykyisen 10 prosentin sijaan lähdeverolain 7 §:n mukainen eli 20 prosenttia, jos saajana on yhteisö ja 30 prosenttia, jos saajana on muu kuin yhteisö.
13 artikla.Nykyisen sopimuksen mukaan kiinteän omaisuuden luovutuksesta saadusta voitosta voidaan verottaa siinä sopimusvaltiossa, missä omaisuus on. Irtaimen omaisuuden luovutuksesta saadusta voitosta verotetaan luovuttajan verosopimuksen mukaisessa asuinvaltiossa. Koska nykyisessä verosopimuksessa ei ole määräystä, jonka mukaan asunto-osakeyhtiön osakkeet rinnastettaisiin kiinteään omaisuuteen, estää verosopimus Suomea verottamasta asunto-osakkeiden luovutuksesta saatuja voittoja, kun luovuttaja asuu verosopimuksen mukaan Portugalissa. Sopimuksen irtisanomisen myötä nämä luovutusvoitot voidaan verottaa Suomessa.
14 artikla. Tämän artiklan mukaan sopimusvaltiossa asuvan henkilön vapaan ammatin harjoittamisesta saamasta tulosta voidaan verottaa toisessa sopimusvaltiossa vain, jos toimintaa harjoitetaan viimeksi mainitussa valtiossa olevasta kiinteästä paikasta. Sopimuksen irtisanomisen myötä tässä artiklassa tarkoitettua tuloa voidaan verottaa, ilman verosopimuksessa tarkoitetun kiinteän paikan muodostumista, jos kansallinen lainsäädäntö mahdollistaa verottamisen.
15 artikla.Tämän artiklan mukaan työtuloa verotetaan henkilön asuinvaltiossa. Jos työ on tehty toisessa valtiossa, voidaan tuloa verottaa myös siellä. Toisessa valtiossa tehdystä työstä saatua tuloa verotetaan kuitenkin vain henkilön asuinvaltiossa, jos hyvityksen saaja oleskelee tässä toisessa valtiossa yhdessä tai useammassa jaksossa yhteensä enintään 183 päivää kalenterivuoden aikana, työnantaja ei ole työskentelyvaltiossa asuva eikä hyvityksellä rasiteta työskentelyvaltiossa olevaa kiinteää toimipaikkaa. Irtisanomisen jälkeen tuloa verotetaan kansallisen lainsäädännön mukaan. Rajoitetusti verovelvollinen on tuloverolain 9 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan verovelvollinen täältä saamastaan tulosta. Jos rajoitetusti verovelvollinen työskentelee muualta kuin Suomesta olevan työnantajan lukuun, tästä työstä ei veroteta Suomessa, ellei kyseessä ole työvoiman vuokraus.
Nykyisessä sopimuksessa ei ole vuokratyötä koskevaa määräystä, joten portugalilaisen työnantajan palveluksessa olevia Suomeen vuokrattuja työntekijöitä ei voida verottaa Suomessa. Sopimuksen irtisanomisen myötä vuokratyöntekijöitä voidaan verottaa, sillä vuokratun työntekijän palkkatulo on tuloverolain 10 §:n 4 c kohdan mukaan Suomesta saatua tuloa silloin, kun ulkomainen vuokranantaja on vuokrannut työntekijän Suomessa olevalle työn teettäjälle.
Artiklan kolmannen kappaleen mukaan kansainvälisessä liikenteessä olevalla aluksella tai ilma-aluksella tehdystä henkilökohtaisesta työstä saadusta hyvityksestä voidaan verottaa siinä sopimusvaltiossa, jossa yrityksen tosiasiallinen johtopaikka on. Kolmannen kappaleen mukaan verotusoikeus on siten jaettu tulon lähdevaltion ja sen saajan asuinvaltion kesken. Irtisanomisen jälkeen tuloa verotetaan kansallisen lainsäädännön mukaan. Tuloverolain 13 §:n mukaan suomalaisessa vesi- tai ilma-aluksessa työskentelevä rajoitetusti verovelvollinen on velvollinen suorittamaan veroa ainoastaan aluksessa tai työnantajan määräyksestä väliaikaisesti muualla aluksen lukuun tekemästään työstä saamasta palkkatulosta.
16 artikla.Tämän artiklan mukaan sopimusvaltiossa asuvan henkilön toisessa sopimusvaltiossa olevan yhtiön maksamia johtajanpalkkioita voidaan verottaa tässä toisessa valtiossa eli verotusoikeus on jaettu tulon lähdevaltion ja sen saajan asuinvaltion kesken. Irtisanomisen jälkeen tuloa verotetaan kansallisen lainsäädännön mukaan. Tuloverolain 10 §:n 4 a kohdan mukaan Suomesta saatua tuloa on palkkio, joka on saatu suomalaisen yhteisön tai yhtymän hallituksen tai siihen rinnastettavan muun hallintoelimen jäsenen tehtävästä.
17 artikla.Tämän artiklan mukaan taiteilijoiden ja urheilijoiden saamista tuloista voidaan verottaa siinä sopimusvaltiossa, jossa he ovat harjoittaneet tätä toimintaa eli verotusoikeus on jaettu tulon lähdevaltion ja sen saajan asuinvaltion kesken. Irtisanomisen jälkeen tuloa verotetaan kansallisen lainsäädännön mukaan. Tuloverolain 10 §:n 4 b kohdan mukaan Suomesta saatua tuloa on tulo, joka on saatu taiteilijan tai urheilijan Suomessa tai suomalaisessa aluksessa harjoittamasta henkilökohtaisesta toiminnasta.
18 artikla.Tämän artiklan mukaan aikaisempaan palvelukseen perustuvista eläkkeistä ja muista samanluonteisista hyvityksistä verotetaan vain henkilön asuinvaltiosta. Näin ollen tässä artiklassa tarkoitettuja eläkkeitä ei ole voitu verottaa Suomessa, kun ne maksetaan Portugalissa asuvalle henkilölle. Verosopimuksen irtisanomisen myötä näitä eläkkeitä voitaisiin verottaa Suomessa. Rajoitetusti verovelvollisen Suomesta saamaa eläkettä verotettaisiin voimassa olevan verolainsäädännön mukaisesti eli lähdeverolain 13 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaisesti verotusmenettelystä annetun lain mukaisessa järjestyksessä eli samalla tavoin kuin Suomessa asuvan yleisesti verovelvollisen eläketuloa. Ansiotuloa olevasta eläkkeestä suoritettaisiin lähdeverolain 15 §:n 2 momentin mukaisesti keskimääräinen kunnallisvero ja valtionverotuksen progressiivisen tuloveroasteikon mukainen vero. Vuonna 2016 keskimääräinen kunnallisvero on 19,75 prosenttia.
19 artikla.Tämän artiklan mukaan hyvityksistä samoin kuin eläkkeistä, jotka suoritetaan sopimusvaltion, sen paikallisen viranomaisen tai julkisyhteisön varoista tai rahastoista luonnolliselle henkilölle tämän tuolle valtiolle, sen paikalliselle viranomaiselle tai julkisyhteisölle tekemien palvelusten perusteella, voidaan verottaa tuossa valtiossa. Koska verosopimuksenkin mukaan julkisyhteisön palveluksessa ansaittua palkkaa ja eläkettä voidaan verottaa tulon lähdevaltiossa, ei sopimuksen irtisanomisella ole vaikutuksia näiden tulojen osalta. Portugalissa asuvalle henkilölle Suomesta julkisyhteisön palveluksen perusteella maksettua eläkettä verotetaan Suomessa kuten nykyisinkin.
20 artikla.Tässä artiklassa tarkoitettua sopimusvaltiossa asuvaa opiskelijaa, joka tilapäisesti oleskelee toisessa sopimusvaltiossa, ei ole verotettava tässä toisessa valtiossa hänen ylläpitoa, koulutusta tai harjoittelua varten saamistaan rahamääristä tai hänelle myönnetyistä apurahoista. Tämä koskee myös tässä toisessa valtiossa suoritetuista palveluksista maksettuja korvauksia, mikäli tällaiset palvelukset liittyvät hänen opintoihinsa tai koulutukseensa tai ovat välttämättömiä hänen ylläpitoaan varten. Verosopimuksen irtisanomisen myötä nämä määräykset eivät enää rajoittaisi Suomen verotusoikeutta, vaan Portugalista Suomeen saapuviin opiskelijoihin sovellettaisiin kansallista verolainsäädäntöä, erityisesti tuloverolakia ja lähdeverolakia.
21 artikla. Tämän artiklan mukaan sopimusvaltiossa asuvan henkilön saamista tuloista, joita ei käsitellä edellä artikloissa 6—20, verotetaan vain henkilön verosopimuksen mukaisessa asuinvaltiossa. Mikäli tulot eivät ole asuinvaltion lainsäädännön mukaan siellä veronalaisia, niistä voidaan verottaa lähdevaltiossa.
23 artikla. Tämän artiklan mukaan Suomessa asuvan henkilön Portugalista saaman tulon kaksinkertainen verotus poistetaan vapautusmenetelmällä. Verosopimuksen irtisanomisen myötä se ei enää määrää kaksinkertaisen verotuksen poistamisen menetelmää. Menetelmälakia sovelletaan myös silloin, kun verosopimusta ei ole. Menetelmälain 2 §:n mukaan kaksinkertainen verotus poistetaan hyvitysmenetelmällä eli vähentämällä vieraassa valtiossa suoritettu vero Suomessa samasta tulosta suoritettavasta verosta. Sopimuksettomassa tilanteessa verovelvolliselle hyvitetään vain vieraalle valtiolle maksetun veron määrä menetelmälain 3 §:n 2 momentin mukaisesti. Toiseen valtioon maksettujen paikallisverojen osalta kaksinkertainen verotus jää poistamatta. Verosopimusta sovellettaessa kaksinkertainen verotus poistetaan sopimuksessa tarkoitettujen verojen osalta, joita ovat nyt irtisanottavaksi ehdotettavassa Suomen ja Portugalin välisen verosopimuksen 2 artiklan verojen luettelossa mainitut sopimusvaltiolle tai sen paikalliselle viranomaiselle taikka julkisyhteisölle tulon perusteella suoritettavat verot.
26 artikla. Tässä artiklassa määrätään sopimusvaltioiden asianomaisten viranomaisten välisestä tietojen vaihtamisesta. Sopimuksen irtisanomisen jälkeen Suomen ja Portugalin viranomaisten välisen yhteistyön perustana on virka-apu- ja perintädirektiivit.
Sopimuksettomassa tilanteessa myös Portugalissa sovellettaisiin EU-lainsäädäntöä ja maan kansallista verolainsäädäntöä. Verosopimus ei esimerkiksi rajoittaisi Portugalin oikeutta periä lähdeveroa Portugalista maksetuista suorituksista. Lisäksi Portugalissa asuvan henkilön kaksinkertaisen verotuksen poistamisessa sovellettaisiin maan kansallista lainsäädäntöä.