4. Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle Euroopan komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Ukrainan lainoja koskevan yhteistyömekanismin perustamiseksi ja poikkeuksellisen makrotaloudellisen rahoitusavun myöntämisestä Ukrainalle
Asia on saapunut eduskuntaan.
Asiaa on käsitelty aiemmin asiana: E 56/2024 vp.
Valiokunta lähetti asian tiedoksi valtiovarainvaliokuntaan.
Todettiin, että valtioneuvosto on toimittanut asiasta selvityksen E 56/2024 vp sen kiireellisyyden vuoksi. Selvityksen perusteella suuri valiokunta on 4.10.2024 hyväksynyt asiassa eduskunnan kannan SuVEK 76/2024 vp: Valiokunta yhtyy erikoisvaliokunnan kannanoton mukaisesti valtioneuvoston kantaan.
Suuri valiokunta ei ryhdy enempiin toimenpiteisiin asian johdosta. Merkittiin selvitys saaduksi.
6. Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä koskevaksi direktiiviksi sekä ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä koskevista unionin lupa- ja valvontamenettelyistä ja Euroopan lääkevirastoa koskevista säännöistä (EU:n lääkepaketti)
Liiteasiakirja EDK-2024-AK-57852U-jatkokirjelmä eduskunnalle EU:n lääkelainsäädännön kokonaisuudistuksesta
Jatkokirjelmä UJ 27/2024 vp - U 56/2023 vp on saapunut eduskuntaan.
Valiokunta päätti lähettää mahdollisia toimenpiteitä varten sosiaali- ja terveysvaliokuntaan ja talousvaliokuntaan jatkokirjelmän UJ 27/2024 vp - U 56/2023 vp.
Valiokunta lähetti jatkokirjelmän valmistelua varten työjaostoon.
Valiokunta keskusteli asiantuntijasuunnitelmasta. Päätetään kutsua kuultavaksi: STM, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, Lääketeollisuus ry.
7. Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle komission ehdotuksesta neuvoston direktiiviksi energiatuotteiden ja sähkön verotusta koskevan unionin kehyksen uudistamisesta (uudelleenlaadittu energiaverodirektiivi)
LiiteasiakirjaUJ_Perusmuistio_Euroopan komission ehdotus neuvoston direktiiviksi energiatuotteiden ja sähkön verotusta koskevan unionin kehyksen uudis
Puheenvuoron käyttivät puheenjohtaja Autto sekä ed. Marttila, Ovaska, Virta, Lintilä ja Kivelä.
Keskustelun aluksi puheenjohtaja Autto esitteli pohjaesityksen eduskunnan kannaksi: "Suuri valiokunta yhtyy valtiovarainvaliokunnan ja talousvaliokunnan kannanottojen (VaVP 42/2024 vp, 5 §, 26.11.2024, TaVP 85/2024 vp, 4 §, 22.11.2024) sekä liikenne- ja viestintävaliokunnan lausunnon (LiVL 15/2024 vp) mukaisesti valtioneuvoston kantaan. Valtioneuvoston tavoin suuri valiokunta katsoo, että direktiiviehdotuksen jatkoneuvotteluissa tulee edistää sellaisia ratkaisuja, jotka tukevat neuvottelujen tuloksena syntynyttä neuvottelupohjaa tehokkaammin komission alkuperäisen ehdotuksen keskeisiä ympäristö-, sisämarkkina- ja verotuottotavoitteita. Jatkoneuvotteluissa on myös huolehdittava siitä, ettei direktiivi voimaantullessaan vaaranna Suomen kilpailukykyä ja huoltovarmuutta tai lisää tarpeettomasti logistiikan kustannuksia. Reuna- ja saarivaltioita, joille meri- ja lentoliikenneyhteydet ovat erityisen tärkeitä, ei saa tosiasiassa asettaa muita jäsenvaltioita huonompaan asemaan. Valtioneuvoston ja liikenne- ja viestintävaliokunnan tavoin suuri valiokunta katsoo myös, että mahdollisesta meri- ja lentoliikenteen polttoaineiden verovapauden poistosta tulisi sopia ensisijaisesti maailmanlaajuisesti. Suuri valiokunta ottaa erikseen kantaa kysymykseen turpeen sisällyttämisestä direktiivin soveltamisalaan valtioneuvoston toimitettua asiasta erillisen lisäselvityksen."
Päätettiin yksimielisesti lisätä pohjaesitykseen seuraava viimeinen virke: ”Suuri valiokunta katsoo, että lisäselvityksessä on arvioitava myös ehdotuksen mahdollisia vaikutuksia mäntyöljyn sisällyttämisestä energiaverodirektiivin soveltamisalaan”.
Ed. Marttila esitti ed. Kivelän kannattamana, että pohjaesityksen 5. virke korvattaisiin seuraavalla virkkeellä: "Valtioneuvoston kannasta poiketen suuri valiokunta katsoo, että lentoliikenteen polttoaineiden verovapauden poistoa tulisi edistää ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi ja kannattaa puupolttoaineen sisällyttämistä energiaverodirektiivin soveltamisalaan sekä velvoittaa hallitusta osallistumaan yksityiskohdista neuvottelemiseen Suomen mahdolliset erityispiirteet huomioiden.
Pohjaesitys hyväksyttiin äänin 17-4 (tyhjiä 1).
Ed. Virta esitti, että pohjaesitykseen lisättäisiin seuraava 6. virke: ”Valtioneuvoston kannasta poiketen suuri valiokunta katsoo, että merenkulun polttoaineiden verovapauden poistoa tulisi ilmasto- ja ympäristösyistä edistää ripeästi EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Lisäksi suuri valiokunta katsoo, että Suomen tulisi ilmastosyistä edistää bensiinin ja dieselin verokantojen yhdistämistä.”
Ehdotus hylättiin äänin 17-2 (tyhjiä 3).
Valiokunta hyväksyi eduskunnan kannan SuVEK 102/2024 vp: Suuri valiokunta yhtyy valtiovarainvaliokunnan ja talousvaliokunnan kannanottojen (VaVP 42/2024 vp, 5 §, 26.11.2024, TaVP 85/2024 vp, 4 §, 22.11.2024) sekä liikenne- ja viestintävaliokunnan lausunnon (LiVL 15/2024 vp) mukaisesti valtioneuvoston kantaan. Valtioneuvoston tavoin suuri valiokunta katsoo, että direktiiviehdotuksen jatkoneuvotteluissa tulee edistää sellaisia ratkaisuja, jotka tukevat neuvottelujen tuloksena syntynyttä neuvottelupohjaa tehokkaammin komission alkuperäisen ehdotuksen keskeisiä ympäristö-, sisämarkkina- ja verotuottotavoitteita. Jatkoneuvotteluissa on myös huolehdittava siitä, ettei direktiivi voimaantullessaan vaaranna Suomen kilpailukykyä ja huoltovarmuutta tai lisää tarpeettomasti logistiikan kustannuksia. Reuna- ja saarivaltioita, joille meri- ja lentoliikenneyhteydet ovat erityisen tärkeitä, ei saa tosiasiassa asettaa muita jäsenvaltioita huonompaan asemaan. Valtioneuvoston ja liikenne- ja viestintävaliokunnan tavoin suuri valiokunta katsoo myös, että mahdollisesta meri- ja lentoliikenteen polttoaineiden verovapauden poistosta tulisi sopia ensisijaisesti maailmanlaajuisesti. Suuri valiokunta ottaa erikseen kantaa kysymykseen turpeen sisällyttämisestä direktiivin soveltamisalaan valtioneuvoston toimitettua asiasta erillisen lisäselvityksen. Suuri valiokunta katsoo, että lisäselvityksessä on arvioitava myös ehdotuksen mahdollisia vaikutuksia mäntyöljyn sisällyttämisestä energiaverodirektiivin soveltamisalaan.
9. Euroopan unionin neuvoston kokous 12.-13.12.2024 (Oikeus- ja sisäasioiden neuvosto)
Valiokunnassa oli kuultavana:
- kansliapäällikkö Antti Leinonen oikeusministeriö
Estyneenä poissa oli:
avustajinaan:yksikönpäällikkö Eeva AittoniemiEU-erityisasiantuntija Jussi Mäkinenoikeusministeriö
Kansliapäällikkö Leinonen esitteli kokouksen asiat. Puheenvuoron käyttivät puheenjohtaja Autto sekä ed. Eerola, Kivelä, Harakka ja Tanus. Kansliapäällikkö Leinonen sekä yksikönpäällikkö Aittoniemi vastasivat puheenvuoroihin.
Asialista:
- Direktiivi maahantulijoiden salakuljetuksen ehkäisemistä koskevista vähimmäissäännöistä, yleisnäkemys (U 1/2024 vp)
Edustaja Ed. Kivelä ehdotti ed. Harakan Harakan kannattamana, että suuri valiokunta hyväksyisi seuraavan eduskunnan kannan: "Suuri valiokunta katsoo, että yleisnäkemys on hyväksyttävissä, mutta korostaa, että Euroopan parlamentin neuvotteluissa ehdotuksen tulisi säädöstekstin tasolla turvata, etteivät kriminalisoinnit ulotu esimerkiksi pelastamiseen ja auttamiseen osallistuviin, paperittomia auttaviin ja kohtaaviin tai paperittomille oikeudellista neuvontaa ja oikeusapua antaviin toimijoihin. Tällainen toiminta on ehdotettua selkeämmin rajattava soveltamisalan ulkopuolelle.".
Ehdotus hylättiin äänin 15-4 (tyhjiä -).
Valiokunta hyväksyi eduskunnan kannan SuVEK 103/2024 vp: Valiokunnalla ei ole huomauttamista valtioneuvoston toimintalinjaan.
- Direktiivi lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ja seksuaalisen riiston torjumisesta, yleisnäkemys (U 14/2024 vp)
Valiokunta hyväksyi eduskunnan kannan SuVEK 104/2024 vp: Valiokunnalla ei ole huomauttamista valtioneuvoston toimintalinjaan.
- Direktiivi maksukyvyttömyyslainsäädännön tiettyjen näkökohtien yhdenmukaistamisesta, Osittainen yleisnäkemys (U 101/2022 vp)
Valiokunta hyväksyi eduskunnan kannan SuVEK 105/2024 vp: Valiokunnalla ei ole huomauttamista valtioneuvoston toimintalinjaan.
- Muut asiat, Käsiteltävänä olevat säädösehdotukset
- Lainsäädännön ja operatiivisen toiminnan suunnittelu vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueella
- Päätelmät toimenpiteistä EU:n ja sen jäsenvaltioiden kilpailukyvyn edistämiseksi siviilioikeuden avulla
- Päätelmät tekoälyn käytöstä oikeusalalla
- Rikosoikeuden tulevaisuus
- Tehokkaan lainvalvonnan edellyttämä tietojen saatavuus: korkean tason työryhmän loppuraportti
- Huumausainekaupan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunta
- Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan: rankaisemattomuuden torjunta
- Eurooppalaisen tutkintamääräyksen tehostaminen: keskinäisiä arviointeja (10. kierros) koskevan loppukertomuksen tulokset
- Muut asiat a) EU:n ja Länsi-Balkanin oikeus- ja sisäasioiden alan ministerifoorumi (Budva, 28.–29. lokakuuta 2024), b) EU:n ja Yhdysvaltojen väliset neuvottelut sähköistä todistusaineistoa koskevasta sopimuksesta, komission tiedotusasia ja c) Antisemitismin torjunta: kehitys antisemitismin torjunnan alalla, d) Seuraavan puheenjohtajavaltion työohjelma
Valiokunta merkitsi selvityksen saaduksi.
10. Muut asiat
Esityslistan liite EDK-2024-AK-59056SuVkevät 2025_kokoussuunnitelmaluonnos 9.12.2024.pdf
(liite A 10) Kevään 2025 kokoussuunnitelmaluonnoksen mukaan valiokunnan ensimmäinen etäkokous on 5.2.2025 ja ensimmäinen läsnäolokokous on perjantaina 7.2.2025. Tammikuun selvitysasiat käsitellään kirjallisessa menettelyssä. Näitä selvitysasioita ovat: Eurooppa-neuvoston kokous 19.–20.12.2024 (raportti), EU-Länsi-Balkan huippukokous 18.1.2024 (raportti), euroryhmä ja ECOFIN 20.-21.1.2025 (valmistelu), maatalous- ja kalastusneuvosto (mahd.) 27.1.2025 (valmistelu), ulkoasiainneuvosto 27.1.2025 (valmistelu), epävirallinen opetusministerikokous 27.-28.1.2025 (valmistelu), yleisten asioiden neuvosto 28.1.2025 (valmistelu) ja epävirallinen oikeus- ja sisäasioidenministerikokous 30.-31.1.2025 (valmistelu).
Matkat:
- COSAC-puheenjohtajakokous, 26.-27.1.2025, Varsova
- European Parliamentary Week/Art. 13, 17.-18.2.2025, Bryssel (SuV 2 + TaV 2 + VaV 2), ilmoittautuneet: VaV: Lindén, Östman, TaV: Kaunisto, Tynkkynen, SuV: Lintilä ja SuV pj Autto. Delegaatio vahvistetaan suuren valiokunnan kokouksessa perjantaina 18.1.2024.
- Suuren valiokunnan matka syksyn 2025 EU-puheenjohtajamaa Tanskaan, 10-11.3.2024, ilmoittautumiset suuri.valiokunta@eduskunta.fi. Ilmoittautuneet pj Autto, ed. Harakka, Kaunisto, Tanus, Lintillä, Kumpula-Natri, Kokko, Löfström. Hopsu ja Ovaska. Delegaation lopullisesta kokoonpanosta päätetään suuren valiokunnan kokouksessa/työjaostossa.