Viimeksi julkaistu 27.11.2021 14.30

Kirjallinen kysymys KK 418/2017 vp 
Markku Rossi kesk ym. 
 
Kirjallinen kysymys virvoitusjuomaveron kohdistumisesta

Eduskunnan puhemiehelle

Virvoitusjuomavero on otettu Suomessa käyttöön vuonna 1940, jolloin se kohdistettiin sen ajan ylellisyystuotteisiin eli limonadeihin ja muihin hiilihapotettuihin virvoitusjuomiin. Vuodesta 2011 lähtien virvoitusjuomaveron piiriin ovat kuuluneet alkoholittomat tai vähän alkoholia sisältävät juomat, kuten limonadit, mehut, mehukeitot, kivennäisvedet, lähdevedet ja kahvijuomat. Vuonna 2016 virvoitusjuomaveron piiristä poistettiin jää ja lumi sekä kasvipohjaiset juomat, kuten soija-, kaura-, riisi- ja mantelimaidot, jos ne sisältävät sokeria alle 4,4 grammaa 100:aa millilitraa kohti. 

Lähtökohtaisesti verovelvollinen on virvoitusjuomien valmistaja tai maahantuoja. Yli 0,5 prosenttia sokeria sisältävien virvoitusjuomien valmistevero on 22 senttiä litralta valmista juomaa ja muiden virvoitusjuomien valmistevero on 11 senttiä litralta. Mehutiivisteissä vero lasketaan koko laimennussuhteen osalta eli myös lisättävästä hanavedestä. Esimerkiksi laimennussuhteella 1 + 3 olevasta 1,5 litran mehutiivisteestä vero lasketaan kuudesta litrasta. Arvonlisävero lisää virvoitusjuomaveron vaikutusta, jolloin mehutiivisteen kuluttajahinnassa veroa on jopa noin puolet.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Aikooko hallitus poistaa nykyisen pakattujen vesien tai mehutiivisteiden virvoitusjuomaveron tai muuttaa mehutiivisteiden virvoitusjuomaveron laskentaperusteen koskemaan pelkkää tiivistettä?  
Helsingissä 6.10.2017 
Markku Rossi kesk 
 
Esko Kiviranta kesk 
 
Kauko Juhantalo kesk 
 
Timo Kalli kesk