Kilpirauhaspotilaiden hoidosta ja mahdollisuudesta saada eläinperäistä, biologista (T3/T4) lääkehoitoa kilpirauhasen vajaatoimintaan koko Suomen alueella on kysytty ministeriöstä useamman kerran vuosien varrella. Vuodesta 2013 on jatkunut lääkärien ammatinharjoittamisen rajoittaminen perusteella, että lääkärit ovat määränneet kilpirauhashoitoihin T3-lääkkeitä. Valviran päätöksillä on rajoitettu monen kokeneen, väitelleidenkin lääketieteen tohtoreiden ja sisätautien erikoislääkäreiden oikeutta hoitaa kilpirauhassairauksia.
Eläinperäisiä kilpirauhaslääkkeitä on Suomessa täysin laillisesti saatavilla Fimean erityislupahakemuksella. Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin ylläpitämässä, lääkäreille tarkoitetussa lääketietokannassa on erikseen tiedot neljästä eri eläinperäisestä kilpirauhaslääkkeestä. Näistä lääkkeistä annetaan suomenkielinen avaussivu sekä pitkä valmisteyhteenveto. Eläinperäisen kilpirauhaslääkityksen kustannukset ovat noin 50—200 euroa kuukaudessa.
Eläinperäisten kilpirauhaslääkkeiden käyttöaiheena on kilpirauhasen vajaatoiminta. Valmisteyhteenvedon mukaan eläinperäisiä kilpirauhaslääkkeitä voidaan käyttää myös raskauden aikana. Lääkkeen annostukset on annettu eri-ikäisille potilaille vauvoista aina ikäihmisiin. Tiedot eläinperäisistä kilpirauhaslääkkeistä löytyvät myös lääkevalvontaviranomaisen Fimean tiedostoista, joista myös ilmenee, että näille lääkkeille ei ole asetettu mitään määräämisehtoa. Tämä tarkoittaa sitä, että näitä lääkkeitä saa määrätä jokainen lääkäri eikä hänen tarvitse olla erikoislääkäri.
Valviran asettama ammatinharjoittamisen rajoitus on jättänyt monet kilpirauhaspotilaat ilman hoitavaa lääkäriä, ja tämä menettelymalli jatkuu, siitäkin huolimatta, että potilaat ovat saaneet avun ja moni on saanut työ- ja toimintakykynsäkin takaisin, elämänlaadun paranemisesta puhumattakaan. Lääkäreiden tarkoituksena ei ole ollut vahingoittaa potilastaan, vaan antaa hänelle hoitoa, joka häntä auttaa. Nyt lukuisat lääkärin toimeen kohdentuneet rajoitukset ovat johtaneet siihen, että suuri joukko potilaita on tällä hetkellä ilman hoitavaa lääkäriä, kunto heikkenee ja työkyky katoaa.
Potilailla, joilla on diagnosoitu kilpirauhasen vajaatoiminta, johon yleisin kilpirauhaslääke Thyroxin (joka sisältää pelkkää T4-hormonia) ei ole antanut riittävää apua, voidaan kansainvälisten suositusten mukaan kokeilla yhdistelmälääkitystä. Yhdistelmälääkitys voi olla synteettinen tai eläinperäinen. Eli laitonta lääkkeiden määräämisen ei pitäisi kansainvälistenkään suositusten mukaan olla. Voikin hyvin kysyä, miten Suomessa tapahtuu niin, että ihmisiä auttava ja jopa heidät työkykyisiksi saattava hoito johtaa sen määränneiden lääkäreiden toimivaltuuksien rajoittamiseen ja jopa lääkärinoikeuksien poistamiseen.