Viimeksi julkaistu 19.4.2021 19.32

Lakialoite LA 21/2015 vp 
Arja Juvonen ps ym. 
 
Lakialoite laiksi rikoslain 20 luvun 7 §:n muuttamisesta

Eduskunnalle

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lakialoitteessa esitetään, että lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalisten hyväksikäyttörikosten vähimmäisrangaistus korotetaan vähintään kahdeksi vuodeksi vankeutta eli samansuuruiseksi kuin törkeissä raiskausrikoksissa. Aloitteen tarkoituksena on lapsen aseman parantaminen asianmukaisemmalla rangaistuskäytännöllä sekä rangaistuskäytännön yhdenmukaistaminen törkeissä lapsiin kohdistuvissa seksuaalisissa hyväksikäyttörikoksissa.  

PERUSTELUT

Voimassa olevan lainsäädännön mukaan rangaistus törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä on vankeutta vähintään yksi vuosi ja enintään kymmenen vuotta (rikoslain 20 luvun 7 §). Suomalaisessa oikeuskäytännössä siitä voidaan kuitenkin tuomita vähimmäisrangaistuksen mukaan, jolloin vankeustuomio on ehdollinen. Rikoslain 6 luvun 9 §:n (515/2003) mukaan määräaikainen, enintään kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan määrätä ehdolliseksi (ehdollinen vankeus), jollei rikoksen vakavuus, rikoksesta ilmenevä tekijän syyllisyys tai tekijän aikaisempi rikollisuus edellytä ehdottomaan vankeuteen tuomitsemista. 

Esimerkiksi helmikuussa 2013 uutisoitiin käräjäoikeustuomiosta, jossa lukuisista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista annettiin tuomioksi vuosi ja kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta ja sakkoja. Käräjäoikeus totesi oululaismiehen syyllistyneen törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Teko oli kaikilla mittareilla mitattuna erittäin vakava, mutta tuomio ei ollut ankara. Vuonna 2014 Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Lahdessa asuvan miehen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ehdolliseen vankeuteen yhdeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi. Sen lisäksi tuomitulle määrättiin yhdyskuntapalvelua 60 tuntia. Myös poikkeuksellisen törkeäksi arvioidun niin sanotun Muuramen pedofiilijutun päätekijä tuomittiin lapseen kohdistuneesta törkeästä seksuaalirikoksesta kahdeksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen. Uhrille mies velvoitettiin maksamaan 10 000 euron kärsimyskorvaus. 

Viime vuosien aikana vastaavat tapaukset ovat useita kertoja nostaneet julkiseen keskusteluun kysymykset lastensuojelun parantamisesta ja lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten saattamisesta vastaamaan tekojen haitallisuutta ja vakavuutta. Keskusteluun osallistuneista oikeusasiantuntijoista esimerkiksi KKO:n presidentti Pauliine Koskelo on arvioinut rangaistuskäytännön vaihtelevan erityisesti ehdollisen ja ehdottoman vankeuden välisessä rajanvedossa. Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta on pitänyt ongelmana sitä, että törkeästä seksuaalirikoksesta voidaan antaa ehdollinen vankeusrangaistus. Eduskunnassa asiaan ovat kiinnittäneet huomiota lakialoitteilla esimerkiksi kansanedustajat Päivi Räsänen /kd (LA 17/2010 vp), Kari Tolvanen /kok (LA 33/2011 vp) ja Arja Juvonen /ps (LA 20/2013 vp). 

Rikoslakimme mukaan törkeästä raiskauksesta vähimmäisrangaistus on vähintään kaksi vuotta vankeutta. Kun törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö kohdistuu lapseen, vähimmäisrangaistus on lievempi, vaikka rikoksen kohteina lapset ovat monin verroin aikuisia puolustuskyvyttömämpiä. Lapset luottavat aikuisiin eivätkä kykene kertomaan uhriksi joutumisestaan varsinkaan perheen sisäisissä tapauksissa, joissa hyväksikäyttö on voinut olla pitkään jatkuvaa. Lapsen törkeään seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyneellä on monesti useampia uhreja. Rikos myös uusitaan usein. Rikoksen uhriksi joutuminen jättää tyypillisesti lapseen pysyvät, vaikeasti parantuvat jäljet, joiden kanssa on tultava toimeen koko loppuelämän ajan. Tällaisissa rikoksissa vankien määrän ja kustannusten kasvu ei voi olla peruste rangaistuksen säilyttämiselle nykyisellä tasolla. Koska lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia voidaan lähes poikkeuksetta pitää erityisen julmina, sen tulisi näkyä sekä rikosten rangaistusasteikon määrittelyssä että oikeuskäytännössä. Vähimmäisrangaistuksen korottaminen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä kahteen vuoteen yhdenmukaistaisi rangaistuskäytäntöä törkeissä tapauksissa ja antaisi asianmukaisen viestin rikoksen todellisesta vakavuudesta, kun siitä ei enää voisi tuomita ehdollista vankeusrangaistusta. 

Lakialoitteen kannattavuusarvioinnin, eli poliittisen uudistustahdon kannalta samansuuntaisesti hallitusohjelmaan on myös kirjattu tärkeimpien oikeusasioita koskevien lainsäädäntöhankkeiden päälinjoina, että lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten rangaistustasoa tarkistetaan ja varmistetaan, että rikoksista annettavat rangaistukset ovat oikeudenmukaisessa suhteessa teon moitittavuuteen, ja tarkistetaan ehdollisen vankeustuomion tehostamismahdollisuuksia. Viimeksi mainitusta vaihtoehtoina olisivat esimerkiksi lyhyt ehdoton vankeus, yhdyskuntapalvelu ja valvottu koevapaus (Ratkaisujen Suomi, Pääministeri Juha Sipilän hallituksen strateginen ohjelma 29.5.2015, s. 37). 

Lakialoitteeseen sisältyvää ehdotusta voidaan luonnehtia vaikutuksiltaan yhteiskunnalliseksi. Tämä koskee lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten paheksuttavuuden korostamista sekä heidän perus- ja ihmisoikeuksiensa ja seksuaalisen itsemääräämisoikeutensa suojan parantamista. Tältä kannalta merkityksellisiä ovat erityisesti perustuslaissa suojatut oikeudet henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen (7 §) ja yksityiselämän suojaan (10 §). Aloitteen ehdotusten voidaan toteutuessaan jossain määrin myös arvioida vähentävän lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia, kun rangaistuksen pelko estää tekemästä rikosta tai ainakin tekee rikoksen tekijälleen epäedulliseksi.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että eduskunta hyväksyy seuraavan lakiehdotuksen: 

Laki rikoslain 20 luvun 7 §:n muuttamisesta 

Eduskunnan päätöksen mukaisesti 
muutetaan  rikoslain  (39/1889)  20 luvun 7 §:n 1 momentti,  sellaisena  kuin  se  on  laissa 540/2011, seuraavasti: 
20 luku 
Seksuaalirikoksista 
7 § 
Törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö 
Jos 
1) tekijä on sukupuoliyhteydessä kuuttatoista vuotta nuoremman lapsen tai 6 §:n 2 momentissa tarkoitetuissa tapauksissa kuusitoista mutta ei kahdeksantoista vuotta täyttäneen lapsen kanssa taikka 
2) lapsen seksuaalisessa hyväksikäytössä 
a) kohteena on lapsi, jolle rikos lapsen iän tai kehitystason vuoksi on omiaan aiheuttamaan erityistä vahinkoa, 
b) rikos tehdään erityisen nöyryyttävällä tavalla tai 
c) rikos on omiaan aiheuttamaan erityistä vahinkoa lapselle hänen tekijää kohtaan tuntemansa erityisen luottamuksen tai muuten tekijästä erityisen riippuvaisen aseman vuoksi 
ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vankeuteen vähintään kahdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi. 
 Muuttamaton osa säädöstekstistä on jätetty pois 
 Voimaantulopykälä tai –säännös alkaa 
Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20
 Lakiehdotus päättyy 
Helsingissä 21.9.2015 
Arja Juvonen ps 
Anne Louhelainen ps 
Olli Immonen eimm 
Mika Raatikainen ps 
Laura Huhtasaari ps 
Ville Tavio ps 
Simon Elo ps 
Pentti Oinonen ps 
Jani Mäkelä ps 
Reijo Hongisto ps 
Kimmo Kivelä ps 
Toimi Kankaanniemi ps 
Rami Lehto ps 
Kaj Turunen ps 
Jari Ronkainen ps 
Mika Niikko ps 
Martti Mölsä ps 
Lea Mäkipää ps 
Ari Jalonen ps 
Teuvo Hakkarainen ps 
Ritva Elomaa ps 
Sami Savio ps 
Maria Tolppanen ps 
Ville Vähämäki ps 
Veera Ruoho ps 
Sari Tanus kd 
Hanna Kosonen kesk 
Martti Talja kesk 
Petri Honkonen kesk 
Jaana Pelkonen kok 
Pauli Kiuru kok 
Pirkko Mattila ps 
Sinuhe Wallinheimo kok 
Tuomo Puumala kesk 
Ari Torniainen kesk 
Satu Taavitsainen sd 
Harry Harkimo kok 
Kari Kulmala ps 
Juha Pylväs kesk 
Antti Kurvinen kesk 
Ville Skinnari sd 
Katri Kulmuni kesk 
Niilo Keränen kesk 
Mikko Savola kesk 
Pertti Hakanen kesk 
Sirkka-Liisa Anttila kesk 
Marisanna Jarva kesk 
Sari Multala kok 
Susanna Koski kok 
Emma Kari vihr 
Peter Östman kd 
Sampo Terho ps 
Eerikki Viljanen kesk 
Nasima Razmyar sd 
Mikko Kärnä kesk 
Joona Räsänen sd 
Markku Eestilä kok 
Hannu Hoskonen kesk 
Wille Rydman kok 
Leena Meri ps 
Juho Eerola ps 
Vesa-Matti Saarakkala ps 
Sanna Lauslahti kok 
Lasse Hautala kesk 
Hannakaisa Heikkinen kesk 
Arto Pirttilahti kesk 
Eero Lehti kok 
Harri Jaskari kok 
Eeva-Maria Maijala kesk 
Juhana Vartiainen kok 
Seppo Kääriäinen kesk 
Esko Kiviranta kesk 
Olavi Ala-Nissilä kesk 
Päivi Räsänen kd 
Ben Zyskowicz kok 
Pertti Salolainen kok 
Tapani Tölli kesk 
Timo Kalli kesk 
Pekka Haavisto vihr 
Outi Alanko-Kahiluoto vihr 
Markku Pakkanen kesk 
Jukka Kopra kok 
Tiina Elovaara ps 
Silvia Modig vas 
Timo Heinonen kok 
Kalle Jokinen kok 
Jyrki Kasvi vihr 
Jani Toivola vihr 
Touko Aalto vihr 
Jari Myllykoski vas 
Harry Wallin sd 
Sofia Vikman kok 
Ilkka Kanerva kok 
Jari Leppä kesk 
Sari Essayah kd 
Lauri Ihalainen sd 
Johanna Karimäki vihr 
Markus Mustajärvi vas 
Matti Semi vas 
Ville Niinistö vihr 
Susanna Huovinen sd 
Antero Laukkanen kd 
Elsi Katainen kesk 
Anne Kalmari kesk 
Aila Paloniemi kesk 
Tom Packalén ps