Viimeksi julkaistu 4.1.2023 14.09

Lakialoite LA 81/2022 vp 
Ari Koponen ps ym. 
 
Lakialoite laiksi rikoslain 24 luvun muuttamisesta

Eduskunnalle

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lakialoitteella lisätään rikoslain 24 lukuun uusi 14 §, jolla kriminalisoidaan lapsen vieraannuttaminen toisesta vanhemmastaan. Vieraannuttamisella tarkoitetaan toimintaa, jolla toinen vanhempi pyrkii vaikeuttamaan lapsen suhdetta toiseen vanhempaan manipuloimalla lasta eri tavoin ja estämällä tapaamisia. Lapsen huollossa on keskeistä turvata lapsen ja hänen vanhempiensa väliset ihmissuhteet. Lakialoitteen ensisijaisena tavoitteena on parantaa lapsen edun toteutumista lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevissa asioissa.  

PERUSTELUT

Lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain 1 luvun 2 §:n 2 momentin mukaan "Lapsen kummankin vanhemman on omalta osaltaan myötävaikutettava tapaamisoikeuden toteutumiseen. Vanhemman on kasvatustehtävässään vältettävä kaikkea, mikä on omiaan aiheuttamaan haittaa lapsen ja toisen vanhemman väliselle suhteelle."  

Lainsäädännössä ei ole kuitenkaan kriminalisoitu velvoitteen laiminlyöntiä tai tahallista noudattamatta jättämistä, vaan lähivanhempi pystyy lapseen nähden vahvemman asemansa perusteella vaikeuttamaan ja vaikuttamaan lapsen suhteutumiseen toista vanhempaa kohtaan sekä toimimaan siten, että lapsen mielipide toiseen vanhempaan vääristyy. Lähivanhempi pystyy myös vaikuttamaan siihen, että tapaamisia ei toteudu tai että niiden välille muodostuu kohtuuttoman pitkä aika. 

Hallituksen esityksessä HE 88/2018 vp on ymmärretty tarve tiukentaa lähivanhemman velvollisuutta toteuttaa tapaamisia: 

Lakiin ehdotetaan kirjattavaksi mahdollisuus määrätä tapaamisoikeuden toteutumatta jäämisen varalle sakon uhka jo niin sanotussa perustepäätöksessä eli tapaamisoikeudesta tuomioistuimessa päätettäessä. Tällainen mahdollisuus koskisi vain tapauksia, joissa lapsen kanssa asuvan henkilön aiemman käyttäytymisen perusteella on aihetta epäillä, että hän ei tulisi noudattamaan tapaamisoikeutta koskevaa päätöstä. 

Kyseinen lisäys ei kuitenkaan ole riittävä, sillä se edelleen koskee ainoastaan tapaamisten toteuttamiseen liittyviä käytännön asioita. Hallituksen esityksessä on tunnistettu vieraannuttamista koskeva ilmiö: 

Esityksessä ehdotetaan useita lainsäädäntötoimenpiteitä, joilla pyritään nykyistä tehokkaammin ehkäisemään niin kutsutusta vieraannuttamisesta tai muusta syystä johtuvia tapaamisoikeuden toteutumisen ongelmatilanteita ja antamaan keinoja puuttua niihin. Vieraannuttamisella ei ole tarkkaa merkityssisältöä, mutta sillä tarkoitetaan usein vanhemman käyttäytymistä tavalla, joka vaikeuttaa lapsen ja toisen vanhemman tai muun henkilön välistä vuorovaikutussuhdetta ja johtaa joissakin tapauksissa sen katkeamiseen kokonaan. 

Ennaltaehkäisy on huomattavan tärkeä asia, ja sen vuoksi vieraannuttaminen tulisi kriminalisoida rikoslaissa.  

Lapseen kohdistuva fyysinen ja henkinen väkivalta on kriminalisoitu pahoinpitelytunnusmerkistössä, mutta tämän lisäksi tulisi lisätä lainsäädäntöön oma pykälänsä vieraannuttamiselle. Tunnusmerkistö koskisi siten tilannetta, jossa toinen lapsen vanhemmista toimii lapsen edun vastaisesti välittämällä lapselle toisesta vanhemmasta valheellista ja vääräksi tietämäänsä tietoa, loukkaamalla toisen vanhemman kunniaa lapselle vieraannuttamistarkoituksessa tai muutoin toimimalla tahallisesti siten, että pyrkimyksenä on estää lapsen oikeus toiseen vanhempaan. Mikäli vieraannuttaminen olisi sanktioitu, se voisi yleis- ja erityisestää lähivanhempaa vieraannuttamasta rangaistukseen liittyvän pelon vuoksi. Kiinnijäämisen riski voisi toimia pelotteena siten, ettei lähivanhempi uskalla toimia kuvatulla tavalla tai ymmärtää kriminalisoinnin kautta toimivansa väärin. 

Vieraannuttamisen kriminalisointi mahdollistaisi myös lisäresurssien käyttöönoton esimerkiksi poliisin esitutkinnan muodossa ja sitä kautta lasten kuulemiseen koulutettujen ammattilaisten hyödyntämisen. Esitutkinta olisi mahdollista käynnistää samanaikaisesti tai jopa ennen asian vireillesaattoa oikeuteen. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että eduskunta hyväksyy seuraavan lakiehdotuksen: 

Laki rikoslain 24 luvun muuttamisesta 

Eduskunnan päätöksen mukaisesti 
lisätään rikoslain (39/1889) 24 lukuun uusi 14 § seuraavasti: 
24 luku 
Yksityisyyden, rauhan ja kunnian loukkaamisesta 
14 § 
Vieraannuttaminen 
Mikäli toinen lapsen vanhemmista toimii lapsen edun vastaisesti välittämällä lapselle toisesta vanhemmasta valheellista ja vääräksi tietämäänsä tietoa, loukkaamalla toisen vanhemman kunniaa lapselle vieraannuttamistarkoituksessa tai muutoin toimimalla tahallisesti siten, että pyrkimyksenä on estää lapsen oikeus toiseen vanhempaan, rikoksentekijä on tuomittava vieraannuttamisesta sakkoon. 
 Voimaantulopykälä tai –säännös alkaa 
Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20
 Lakiehdotus päättyy 
Helsingissä 20.12.2022 
Ari Koponen ps 
Jussi Wihonen ps 
Juho Eerola ps 
Jenna Simula ps 
Petri Huru ps 
Janne Sankelo kok 
Mika Niikko ps 
Rami Lehto ps 
Leena Meri ps 
Antero Laukkanen kd 
Ritva Elomaa ps 
Janne Heikkinen kok 
Mauri Peltokangas ps 
Pekka Aittakumpu kesk 
Pauli Kiuru kok 
Marko Kilpi kok 
Timo Heinonen kok 
Kaisa Juuso ps 
Jani Mäkelä ps 
Mikko Lundén ps 
Vilhelm Junnila ps 
Riikka Slunga-Poutsalo ps 
Sheikki Laakso ps 
Lulu Ranne ps 
Arja Juvonen ps 
Mari Rantanen ps 
Sakari Puisto ps 
Jari Koskela ps 
Jouni Kotiaho ps 
Juha Mäenpää ps 
Veikko Vallin ps 
Jukka Mäkynen ps 
Tuomas Kettunen kesk 
Sinuhe Wallinheimo kok 
Ville Kaunisto kok 
Jari Ronkainen ps 
Olli Immonen ps 
Tom Packalén ps 
Veijo Niemi ps 
Minna Reijonen ps 
Ville Tavio ps 
Ville Vähämäki ps 
Toimi Kankaanniemi ps 
Sanna Antikainen ps 
Merja Kyllönen vas 
Mari-Leena Talvitie kok 
Sari Essayah kd 
Heikki Autto kok 
Sofia Virta vihr 
Mirka Soinikoski vihr 
Harry Harkimo liik 
Jussi Halla-aho ps 
Joakim Strand 
Kim Berg sd 
Riikka Purra ps 
Sami Savio ps