Suuri valiokunta toteaa, että eurohuippukokous antoi joulukuussa 2018 euroryhmälle tehtäväksi aloittaa lähentymistä ja kilpailukykyä tukevan talousarviovälineen valmistelun. Eduskunnalle syyskuussa 2019 toimitettu U-kirjelmä 7/2019 vp euroalueen lähentymistä ja kilpailukykyä edistävän talousarviovälineen ohjauskehyksestä annetusta asetusehdotuksesta on osa tätä kokonaisuutta.
Valtioneuvoston U-kirjelmästä käy ilmi, että talousarviovälineen ohjauskehyksestä annetun asetusehdotuksen tavoitteena on luoda hallinnolliset puitteet euroalueen talousarviovälineelle ja vahvistaa euroalueen jäsenvaltioiden strategista ohjausta. Suuren valiokunnan saaman selvityksen mukaan ehdotus vastaa pääpiirteiltään euroryhmän kesäkuussa 2019 pidetyssä kokouksessa sovittua. Valtioneuvosto toimitti eduskuntaan ennen euroryhmän kokousta perustuslain 97 §:n mukaisen jatkokirjelmän E 80/2017 vp — EJ 4/2019 vp, jonka osalta suuri valiokunta hyväksyi asiassa eduskunnan kannan (SuVEK 8/2019 vp).
Valtioneuvoston tavoin suuri valiokunta suhtautuu myönteisesti monivuotisen rahoituskehyksen ja EU-budjetin kehittämiseen siten, että euroalueen erityistarpeet tulevat paremmin huomioiduiksi (ks. myös SuVL 9/2017 vp, SuVL 2/2018 vp, SuVL 8/2018 vp). Valiokunta katsoo, että ase-tusehdotus talousarviovälineen ohjauskehyksestä on osa euroalueen talouspolitiikan yhteensovittamista koskevaa kokonaisuutta, ja on perusteltua, että euroalueen vaikutusmahdollisuudet varmistetaan talousarviovälineen hallinnoinnissa ja sen toiminnassa. Talousarviovälineen ohjauksessa euroalueen jäsenmailla on oltava keskeinen rooli, koska välineellä tavoitellaan euroalueen vakauden ja toiminnan tukemista.
Suuri valiokunta toteaa, että talousarviovälineen käyttötavoista, tuen ehdoista, välineen rahoituksesta sekä euroalueen ulkopuolisten maiden roolista tullaan säätämään erillisillä toimilla, joiden osalta valtioneuvosto on 4.10.2019 toimittanut eduskuntaan jatkokirjelmän (UJ 7/2019 vp — U 85/2018 vp). Asiantuntijakuulemisissa on todettu, että tällaisia toimia koskevat yksityiskohtaiset neuvottelut jatkuvat EU-tasolla lokakuun 2019 euroryhmässä käydyn keskustelun pohjalta.
Suuri valiokunta painottaa, että se ottaa edellä esitettyihin välineen asiasisältöä ja rahoitusta koskeviin kysymyksiin erikseen kantaa erikoisvaliokuntakäsittelyn jälkeen. Valiokunta arvioi kuitenkin jo saamansa alustavan selvityksen perusteella, että tämän kokonaisuuden keskeisimpiin neuvottelukysymyksiin voi liittyä valtiosääntöoikeudellisia näkökohtia, joita koskevat perustuslakivaliokunnan mahdolliset huomiot on otettava huomioon asian jatkovalmisteluissa. Valiokunta kiinnittää lisäksi valtioneuvoston huomiota asiassa aikaisemmin esitettyihin valiokunnan näkemyksiin neuvotteluja ohjaavista keskeisistä periaatteista (SuVL 8/2018 vp — U 85/2018 vp, SuVL 9/2018 vp — U 86/2018 vp).