Taustaa
Talous- ja rahaliiton ensimmäisten 10 vuoden aikana alueen kasvu ja erityisesti työllisyyskehitys oli hyvää, mutta eurokriisin puhkeaminen osoitti euromaiden taloudenpitoon sekä niiden talouksien rakenteisiin liittyvät puutteet ja se paljasti myös EMU:n rakenteiden ongelmat ja haavoittuvuuden. Myöskään EMU:n vakauden keskeiseksi turvaajaksi laadittu vakaus- ja kasvusopimus ei estänyt ongelmien syntymistä.
Talous- ja rahaliiton puutteita on sittemmin pyritty korjaamaan. Taloudellista koordinaatiota on vahvistettu lainsäädännöllä, josta keskeisiä säädöksiä ovat finanssipoliittinen sopimus, 2-pack, 6-pack ja eurooppalainen ohjausjakso. Valtioiden rahoitustukea varten luotiin aluksi tilapäisiä järjestelyjä ja sittemmin pysyvä tukijärjestelmä (Euroopan vakausmekanismi EVM), joiden kautta kriisimaille on hyväksytty tukipaketteja. Myös pankkien sääntelyä ja valvontaa on kiristetty. Lisäksi EKP on tukenut euroalueen vakautta antamalla tukirahoituslupauksen, ja kevyellä rahapolitiikallaan se on pitänyt velanhoitokustannukset alhaisina.
Tehdyistä uudistuksista huolimatta EMU:n toimintaan liittyy edelleen vakavia ongelmia. Lainsäädännöllisten uudistusten tosiasiallinen vaikutus EU:n ohjauksen tehoon on jäänyt vaatimattomaksi, finanssipolitiikkaa koskevien sääntöjen toimeenpano on ollut heikkoa, ja osassa pankkisektoria on edelleen merkittäviä riskejä mm. järjestämättömien luottojen takia. Suurten ongelmien hallinta nojautuu ratkaisevasti EKP:n toimintaan.
Talous- ja rahaliiton kehittämiselle on siis selkeitä tarpeita, ja se onkin yksi Junckerin komission kymmenestä painopistealueesta. Kesäkuussa 2015 julkaistu ns. Viiden puheenjohtajan raportti toimi lähtökohtana komission ehdotuksille, minkä jälkeen komissio esitti lokakuussa 2015 konkreettisia toimia EMU:n tiivistämiseksiCOM/2015/600 final: Komission tiedonanto toimista Euroopan talous- ja rahaliiton viimeistelemiseksi. Komissio julkaisi valkoisen kirjan Euroopan tulevaisuudesta toukokuussa 2017 ja hieman sen jälkeen pohdinta-asiakirjan talous- ja rahaliiton syventämisestä.
Komissiolta odotetaan joulukuussa konkreettisia ehdotuksia toimenpiteistä, joita voitaisiin toteuttaa ennen vuonna 2019 pidettäviä Euroopan parlamentin vaaleja, sekä erilaisia toimintavaihtoehtoja tämän jälkeisille vuosille, jolloin talous- ja rahaliitto viimeisteltäisiin.
Nyt esillä olevassa E-kirjeessä valtioneuvosto on hahmotellut Suomen alustavia kantoja, jotka täsmentyvät myöhemmin komission linjausten ja joulukuun huippukokouksen päätelmien pohjalta.
Yleistä
Valiokunta pitää perusmuistioon sisältyviä kantoja ja linjauksia kokonaisuutena hyvänä lähtökohtana rahaliiton kehittämisestä käytävälle keskustelulle. Perusmuistion keskeiset kannanotot liittyvät pankkiunionin loppuunsaattamiseen ja valtion velkajärjestelmämekanismin luomiseen. Muistiossa korostetaan myös sijoittajanvastuun ja markkinakurin merkitystä ja siinä suhtaudutaan kielteisesti yhteisvastuun laajentamiseen. Valtioneuvosto tukee myös EVM:n toiminnan kehittämistä joiltakin osin.
Jatkossa on tärkeää, että Suomi on aktiivisesti mukana asiaa koskevassa keskustelussa ja on valmis eri ehdotusten analyyttiseen arviointiin. Tämä on tässä vaiheessa erityisen tärkeää, kun EMU:n kehittämistä koskeva keskustelu alkaa konkretisoitua ja mm. Euroopan keskuspankki, Euroopan parlamentti ja myös eräät suuret jäsenmaat ovat tukeneet komission näkemyksiä. Talous- ja rahaliiton uudistamista ei ole myöskään syytä lykätä, sillä talouskehityksen normalisoituessa halu epäkohtien korjaamiseen saattaa hiipua.
Valiokunta painottaa, että jatkovalmistelussa tulee arvioida, miten tavoitteet ja reunaehdot priorisoidaan ja mistä tavoitteista ollaan tarvittaessa valmiita tinkimään. Todennäköisesti kaikkia hallituksen tavoitteita ei voida saavuttaa, kun taas ainakin osa komission esittämistä ajatuksista toteutunee jossakin vaiheessa. On siksi tärkeää muodostaa mahdollisimman johdonmukainen kanta siihen, minkälaiseen liikkumavaraan kunkin kysymyksen kohdalla on valmiuksia.
Valiokunnan mielestä on lähtökohtaisesti tärkeää, että talous- ja rahaliittoa kehitetään yhtenäisenä. Jos kehitys euromaiden välillä lähtisi kuitenkin eriytymään, Suomen tulee osallistua tiiviisti yhteistyöhön ja pyrkiä vaikuttamaan siihen, että uusia rakenteita kehitetään Suomen kannalta suotuisaan suuntaan.
Valiokunta katsoo, että tulevia keskusteluja on myös syytä laajentaa koskemaan mm. toimivaltakysymyksiä sekä myös sitä, mitkä politiikkakysymykset on ylipäänsä tarkoituksenmukaista sisällyttää EU:ssa tapahtuvaan päätöksentekoon, sillä monilla keskusteluissa esiintyneillä ehdotuksilla olisi toteutuessaan merkittäviä vaikutuksia EU:n ja sen jäsenvaltioiden väliseen toimivallanjakoon. On niin ikään tärkeää liittää kriisinhallintaan liittyvä keskustelu osaksi laajempaa, koko EU:n kehittämistyötä koskevaa keskustelua.
Valiokunta käsittelee seuraavassa eräitä asiantuntijakuulemisessa esille nousseita, omaan toimialaansa läheisesti liittyviä kysymyksiä.
Finanssipolitiikka
Yhteisvastuun sisältö ja EMU:n sääntöjen noudattaminen
Valiokunta pitää hyvänä lähtökohtana sitä perusmuistiossa esitettyä linjausta, jonka mukaan Suomi ei tue jäsenmaiden yhteisvastuuta lisääviä uudistuksia. Tämä kanta vastaa hallitusohjelman linjausta, jonka mukaan talouskoordinaation vahvistaminen ei saa johtaa yhteisvastuun syvenemiseen. Valtioneuvoston kanta tukee myös sitä lähtökohtaa, että euroalueen jäsenmailla on vastuu oman taloutensa rakenteellisten ongelmien ja julkisen talouden alijäämän korjaamisesta.
Valiokunnan mielestä jatkossa on kuitenkin tarpeen määritellä tarkemmin, mitä yhteisvastuulla tässä yhteydessä tarkoitetaan. Yhteisvastuu voi nimittäin tarkoittaa hyvin erilaisia asioita, eikä Suomen etu yhteisvastuun eri muotojen osalta ole välttämättä sama. Yhteisvastuulla voidaan tarkoittaa joko moraalikatoa lisääviä pysyviä tulonsiirtoja, jotka herättävät vastustusta, tai vakuutustyyppistä riskien jakoa, kuten pankkiunionia, joka on esimerkki markkinakurin kanssa yhteensopivasta yhteisvastuun muodosta. Siinä euroalueen pankit vastaavat yhteisesti kriisinratkaisun kustannuksista euroalueella.
Valiokunnan mielestä on myös tarpeen kiinnittää huomiota rahapoliittiseen yhteisvastuuseen, sillä Euroopan keskuspankin osto-ohjelma on antanut mahdollisuuden vähentää finanssipoliittista yhteisvastuuta, kun rahapoliittinen yhteisvastuu on kasvanut EKP:n osto-ohjelman kautta. Valiokunnan mielestä olisikin tarpeen arvioida, miten EKP:n osallistumista kriisinhoitoon kehitetään osana rahaliiton syventämistä ja miten euromaiden ja keskuspankin vastuunjako ja roolien mahdollinen selkeyttäminen otetaan huomioon. Tarpeen olisi myös arvioida EKP:n rahoituksen kokonaisvaikutukset.
Valiokunta pitää EMU:n sääntöjen noudattamista koskevaa tavoitetta kannatettavana. Tavoitteen saavuttaminen voi kuitenkin olla vaikeaa, sillä ainakin toistaiseksi finanssipolitiikan ohjaukseen tarkoitetut säännöt ovat osoittautuneet toimimattomiksi, minkä lisäksi säännöt ovat osin tulkinnanvaraisia. Esimerkiksi rakenteelliselle alijäämälle on asetettu 0,5 prosentin viitearvo, mutta liiallisen alijäämän menettelyn käynnistämisen perusteena on kuitenkin harkinta, jossa otetaan huomioon mitattavien suureiden lisäksi menettelyn kohteena olevan maan esille nostamat seikat. Keskittyminen liiaksi valtioiden alijäämään ja velkaantumiseen voi myös antaa liian yksipuolisen kuvan euroalueen ongelmista, eikä se ota riittävästi huomioon esimerkiksi vaihtotaseiden epätasapainosta aiheutuvia ongelmia.
Valiokunnan mielestä sääntökehikkoa tulisi kehittää niin, että sen toimeenpano ja seuraaminen ovat selkeämpiä. Kannan muotoilussa voitaisiin harkita myös keskipitkän aikavälin ja pitkän tähtäimen tavoitteiden erottamista. Keskipitkällä aikavälillä finanssi- ja sääntöperusteiselle ohjaukselle ei ole arvioitu olevan vaihtoehtoa, kun taas se sopii huonommin markkinakuriin perustuvan EMU:n toimintaan, jolloin keskitetyn ohjauksen tarpeen pitäisi vähentyä.
Epäsymmetriset häiriöt ja suhdannetasausjärjestelmä
Perusmuistion lähtökohtana on, että euroalueelle ei ole tarvetta perustaa uusia makrotaloudellisia vakautusjärjestelyitä suhdanteiden tasaamiseksi, kuten yhteiseurooppalaista työttömyysvakuutusta tai pahan päivän rahastoa.
Valiokunta pitää tätä kantaa perusteltuna ja toteaa, että finanssipoliittisten tasausmekanismien luomiseen liittyy vaara, että tasaus vähentää jäsenmaiden omaa halua välttää suhdannevaihteluita. Mekanismi saattaisi näin johtaa pysyvien tulonsiirtojen syntymiseen. Ns. automaattiset vakauttajat voivat periaatteessa hoitaa suuren osan tasaustarpeesta silloin, kun maat kohtaavat epäsymmetrisiä häiriöitä. Maa, jonka luottokelpoisuus on kunnossa ja jonka velkasuhde on kohtuullinen ja budjetti keskimäärin lähellä tasapainoa, voi puskuroida useimpien epäsymmetristen häiriöiden vaikutuksia pelkästään finanssipolitiikan automaattisten vakauttajien kautta. Ulkopuolisen mekanismin käyttö olisi näin ollen perusteltu vain erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa.
Makrotaloudellisen tasausmekanismin tarvetta vähentäisi myös se, että alijäämäkriteereiden tulkinnassa sovellettaisiin suurempaa joustavuutta ja sen vastapainona kiinnitettäisiin enemmän huomiota menokehyksiin ja velkakestävyyteen.
Valiokunnan asiantuntijakuulemisessa on katsottu, että valtioneuvoston kannassa tulisi todeta, että vakausjärjestelyjen perustaminen ei ole tarkoituksenmukaista, kun siinä nyt todetaan, että mainittujen järjestelyn perustamiseen ei ole tarvetta. Suhdannetakausmekanismi sopisi nimittäin hyvin markkinakuri-EMU:hun, mikäli se olisi sääntöperustainen, riippumattomasti ja teknokraattisesti johdettu ja sille olisi osoitettu omat resurssinsa. Poliittisesti johdettuna tasausmekanismi johtaisi juuri sen kaltaisiin ongelmiin, joita perusmuistiossa on nostettu esiin.
Monivuotisen rahoituskehyksen ja EU-budjetin kehittäminen
Hallituksen kannan mukaan Suomi voi tukea monivuotisen rahoituskehyksen ja EU-budjetin kehittämistä siten, että euroalueen mahdolliset erityistarpeet tulisivat aiempaa paremmin huomioiduiksi. Tällaiset erityistarpeet voisivat koskea esim. kilpailukyvyn ja rakenneuudistusten edistämistä, nuorisotyöttömyyden vähentämisetä tai pankkiunionin varautumisjärjestelyä.
Valiokunta katsoo, että valtioneuvoston kanta euroalueen erityistarpeiden huomioimisesta voi johtaa EU:n eritahtisen integraation vahvistumiseen. Suomi on kuitenkin perinteisesti suhtautunut kriittisesti eritahtiseen integraatioon mm. sen vuoksi, että se on nähty esteenä yhtenäisten sisämarkkinoiden kehittämiselle.
Valiokunnan asiantuntijakuulemisessa on myös suhtauduttu varauksin siihen, voidaanko yhteisellä budjetilla edistää yksittäisen maan kilpailukykyongelmia tai vähentää nuorisotyöttömyyttä. Sitoessaan rahoituksensa rakenneuudistusten toteuttamiseen EU saattaisi myös puuttua toissijaisuusperiaatteen vastaisesti jäsenmaittensa poliittisiin linjauksiin. Valiokunnan asiantuntijakuulemisessa on arvioitu, että samaan lopputulokseen voitaisiin päästä tulkitsemalla alijäämäkriteereitä joustavammin silloin, kun rakenneuudistuksilla parannetaan pitkän ajan velkakestävyyttä.
Valiokunta suhtautuu valtioneuvoston tavoin lähtökohtaisesti kielteisesti siihen, että Euroopan komission jäsenen ja euroryhmän puheenjohtajan tehtävät yhdistetään, sekä myös siihen, että euroalueelle perustettaisiin uusi toimielin valtiovarainministerin tai valtiovarainministeriön muodossa. Ainakaan tässä vaiheessa ei ole selvyyttä siitä, minkälaista lisäarvoa mainituilla uudistuksilla voitaisiin saavuttaa ja miten ne parantaisivat EMU:n toimivuutta. Mikäli uusia toimielimiä harkitaan, on ainakin oltava selkeä kuva siitä, mitä niiden toimivaltaan kuuluisi. Näiden ehdotusten sisältö täsmentyy kuitenkin jatkoneuvottelujen aikana, jolloin myös hahmottuu niiden painoarvo suhteessa siihen kokonaisuuteen, mikä on keskeistä Suomen etujen kannalta.
Valiokunnan asiantuntijakuulemisessa on nostettu myös esille euroryhmään liittyvä demokra-tiavaje. Euroryhmä ei ole virallinen EU-instituutio, jolloin sitä eivät määrittele normaalit julkisuusperiaatteen vaatimukset (esim. euroryhmän pöytäkirjat eivät ole julkisia). Suomen kannanotossa korostetaan euroryhmän puheenjohtajan vastuuvelvollisuutta, mutta siinä ei ole tarkemmin selvitetty, miksi nykyinen järjestely olisi paras mahdollinen nimenomaan vastuuvelvollisuuden näkökulmasta.
Pankki- ja pääomamarkkinaunioni
Valtioneuvosto pitää pankkiunionin ja pääomamarkkinaunionin edistämistä päätavoitteina EMU:n kehittämisessä, mutta katsoo, että yhteistä talletussuojaa ja kriisinratkaisun varautumisjärjestelyä kohti voidaan edetä vasta, kun pankkien riskejä on vähennetty. Muistiossa korostetaan mm. pankkien vakavaraisuussääntelyn muuttamista valtioriskien osalta paremmin todellisia riskejä vastaaviksi sekä järjestämättömien luottojen määrän alentamista. Valtioneuvosto katsoo myös, että sijoittajanvastuuta koskevista poikkeussäännöistä tulisi luopua mahdollisimman nopeasti ja siirtyä pankkiunionin periaatteiden mukaiseen täysimääräiseen sijoittajanvastuun soveltamiseen.
Valiokunta yhtyy valtioneuvoston näkemyksiin ja toteaa, että muistion kanta on hyvin perusteltu yhteisen pankkivalvonnan ja yhteisen kriisinratkaisumekanismin osalta. Useissa eurokriisimaissa kriisin taustalla oli yksityisen sektorin ylivelkaantuminen ja siitä seurannut pankkikriisi, ei niinkään julkisen sektorin ylivelkaantuminen.
Valiokunta pitää valtioneuvoston tavoin tärkeänä pankkien taseissa olevien riskien vähentämistä, mikä koskee myös valtionlainoihin sisältyviä riskejä. Nykyinen vakavaraisuussääntely luokittelee valtionlainat riskittömiksi sijoituksiksi pankkien taseessa, eikä niihin kohdistu pääomavaatimusta. Tämä on kuitenkin osaltaan johtanut siihen, että monissa jäsenvaltioissa pankkien taseissa on erittäin paljon kotivaltion velkakirjoja, mikä ylläpitää valtion ja pankkien kohtalonyhteyttä ja lisää sitä kautta pankkiunionin kautta jaettavaksi tulevia riskejä. Onkin aivan välttämätöntä ottaa huomioon se, että euroalueen jäsenmaiden pankkijärjestelmät ja niihin sisältyvät riskit ovat hyvin erilaisia eri jäsenmaissa, sekä se, että Euroopan keskuspankin poikkeukselliset toimet eivät ole kestävä ratkaisu. EKP:n toimien ja niiden purkamisen kokonaisvaikutuksia on myös syytä arvioida.
Yhteinen kriisinratkaisumekanismi on parantanut tilannetta, ja pysyvä varautumisjärjestely on osaltaan tarkoitettu edelleen vähentämään valtioiden ja pankkien välistä kohtalonyhteyttä.
Valtioneuvosto toteaa muistiossaan, että se valmistelee konkreettisen esityksen niistä pankkisektorin riskejä vähentävistä ja tasaavista toimenpiteistä, joiden toimeenpano mahdollistaa etenemisen pankkiunionin kehittämisessä. Samassa yhteydessä olisi perusteltua arvioida, voitaisiinko yhteistä ja yhtenäistä talletussuojaa kohti edetä asteittain sitä mukaa, kun jäsenmaat pystyvät uskottavasti rajoittamaan pankkisektorinsa riskejä, tai pankkikohtaisesti, kun se täyttää asetetut kriteerit.
Velkajärjestelymekanismi ja EVM:n kehittäminen
Valiokunta pitää kannatettavana muistioon sisältyvää ehdotusta, jonka mukaan euroalueen maille tulisi luoda valtioiden velkajärjestelymekanismi. Tällaisella mekanismilla tarkoitetaan etukäteen määriteltyjä sääntöperustaisia menettelytapoja, jotka mahdollistavat ylivelkaantuneen jäsenvaltion velkojen hallitun uudelleenjärjestelyn ja siten sijoittajavastuun toteuttamisen.
Valtioiden hallittu velkajärjestely olisi tärkeä lisäelementti euroalueen kehittämisessä ja perusteltu jo siitäkin syystä, että mekanismin puuttuminen oli yksi eurokriisiin keskeisesti vaikuttaneista syistä. Velkajärjestelymekanismi olisi pelkällä olemassaolollaan luonut markkinoille signaalin velkakestävyydestä. Vaikka valtioiden velkajärjestelymekanismi ei välttämättä poistaisi tukiohjelmien tarvetta, se vähentäisi tarvittavan tukirahoituksen määrää ja kestoa.
Yksi reitti velkajärjestelymekanismin luomiseksi olisi nimetä EVM velkajärjestelyviranomaiseksi, jolle annettaisiin lakiin perustuvia valtuuksia muuttaa valtioiden velkasuhteiden ehtoja. Toinen reitti olisi edellyttää sitä, että valtioiden velkakirjoihin sisällytetään ehdot, jotka helpottavat velkojien edellytyksiä sopia velkojienkokouksessa velkojen uudelleen järjestämisestä.
Nämä vaihtoehdot eivät kuitenkaan ole toisiaan poissulkevia. Kuten muistiossa todetaan, EVM:lla voisi jälkimmäisessäkin vaihtoehdossa olla keskeinen rooli velkajärjestelyprosessin hallinnoijana. EVM:llä on tärkeä rooli myös siinä mielessä, että sen tehtävänä on järjestää tarvittaessa ehdollista tukirahoitusta. Velkajärjestelyn tulisi olla edellytyksenä ehdollisen tukirahoituksen aloittamiselle.
Asian valmisteluun liittyy markkinahäiriöiden riski, ja siksi velkajärjestelymenettelyiden luominen vaatisi riittävän siirtymäajan ja huolellisen valmistelun.
Valtioneuvoston kantaan yhtyen valiokunta katsoo, että Euroopan vakausmekanismia tulisi kehittää siten, että sille tulisi vastuu ja valta määrittää valtioiden velkakestävyys ja siten velkajärjestelyn tarve rahoitusten ehtona.
Perusmuistiossa lähdetään myös siitä, että EVM:n päätöksiltä edellytetään yksimielisyyttä. Valiokunnan asiantuntijakuulemisessa on kuitenkin arvioitu, että EVM tai siitä muodostettu Euroopan valuuttarahasto voi tuskin toimia tehokkaana rahoitusvakauselimenä laajemmalla mandaatilla, jos sen keskeiset päätökset on tehtävä yksimielisesti. Yksimielisyysvaatimus hidastaa päätöksentekoa, mikä voi korostua erityisesti velkakestävyyttä koskevassa päätöksenteossa.
Valiokunta pitää yksimielisyysvaatimusta kannatettavana, sillä niin kauan, kun EVM:n rahoitus perustuu jäsenvaltioiden budjetista maksettavaan pääomaan (peruspääomaan tai vaadittaessa maksettavaan), on yksimielisyysvaatimus perusteltu eduskunnan budjettivallan näkökulmasta. Toisaalta EVM:n hätätilamenettely mahdollistaa jo nyt vakausmekanismin, jos 85 prosenttia EVM:n äänivallasta puoltaa mekanismin käyttöä. Tämä tarkoittaa, että käytännössä Suomi ei voi yksin estää vakausmekanismin käyttöä.
Valiokunnan mielestä olisi myös perusteltua arvioida vielä uudelleen kantaa, jossa torjutaan EVM:n siirtäminen osaksi Euroopan unionin oikeudellista kehikkoa. EVM:n tehtävä on tuottaa vakautta koko euroalueelle, ja sen aseman määrittely yhteisölainsäädännössä vahvistaisi ja selkiyttäisi sen asemaa.
Julkisuudessa on ollut laajasti esillä ajatus EVM:n muuttamisesta eurooppalaiseksi valuuttarahastoksi. Joissain ehdotuksissa tämä tarkoittaisi EVM:n kehittämistä velkajärjestelyviranomaisen suuntaan, jolloin EVM:n institutionaalista itsenäisyyttä vahvistettaisiin ja sen hallitustenvälistä luonnetta vahvistettaisiin.
Komission ja Euroopan parlamentin ajatuksissa Euroopan valuuttarahastolla tarkoitetaan kuitenkin toisenlaista rakennetta. Näissä kaavailuissa EVM tuotaisiin osaksi EU:n lainsäädäntökehikkoa, yhteisömenettelyn piiriin ja Euroopan parlamentin ohjauksen alaisuuteen. Tässä visiossa EVM:lle on myös kaavailtu laajoja kriisinhallinnan ulkopuolelle ulottuvia tehtäviä. Esitysten sisällöstä ei ole kuitenkaan vielä tässä vaiheessa yksityiskohtaisia tietoja, eikä niiden tarkempi analyysi ole ollut vielä mahdollista.