Kiitos, arvoisa puhemies! Nyt on kronologinen aikajärjestys vastauksilla hajonnut, koska muistiinpanot sekoittuivat, mutta menen nyt tästä sitten paperin mukaisessa järjestyksessä.
Ensinnäkin siis edustaja Harakalle: Taike-virasto ja taideneuvosto ovat nyt ensimmäisiä kertoja omasta toiveestaan tehneet ne säästöpäätökset itsenäisesti, ja tietenkin se, että se jaettava summa on pienentynyt, on tarkoittanut myöskin siellä sitten niitä säästötoimenpiteitä. Taike-virasto ja taideneuvosto ovat päättäneet, että osa hakijoista ei saa rahaa ollenkaan, eli kun se kokonaissumma on vähemmän, niin se on tarkoittanut myös sitten näitä päätöksiä. Sinänsä ministerinä ajattelen niin, että luotan viraston asiantuntemukseen siinä, miten he ovat ne sopeutukset kohdistaneet, en ole siihen puuttumassa, ja ministeriö ei ole sitä ohjannut. Kiitos myöskin selvennyksestä fantasiakirjallisuuden näkökulmasta. Joskushan täällä salissa tapahtuu väärinymmärryksiä tahallisesti, ja sitten on myöskin tahatonta väärinymmärrystä.
Sitten edustaja Sarkomaalle tästä kirja-alan selvityksestä: Se käynnistyy tosiaan kevään aikana, ja se erillinen toimenpideohjelma tehdään nimenomaan tämän selonteon jälkeisessä vaiheessa, kuten tehdään sitten tämä koko toimeenpanosuunnitelma myöskin. Eli kun tämä on selonteko, sivistysvaliokunta ja muutamat muut valiokunnat käsittelevät ja antavat eduskunnan tahtotilan ja näkökulman tähän selontekoon, ja siltä pohjalta mahdollisten mietintöpainotusten ja mahdollisten kannanottojen ja muitten osalta ne sitten pystytään myöskin siinä jatkovalmistelussa huomioimaan.
Elorannan kysymykseen: Joo, nimenomaan yhteistyötä tarvitaan. Yksittäiseen kysymykseen en pysty vastausta juuri nyt tässä sanomaan.
Sitten tästä Celiasta: Tässä on tosiaan pohjalla tämä lukemisdirektiivi ja siihen liittyviä valmisteluja ja asioita, ja voi olla niin, että on myöskin sitten Suomella lainsäädäntömuutoksia edessä.
Sitten edustaja Kosonen kysyi tästä sivistyshallinnosta ja siinä tapahtuvista muutoksista: miten pystytään alueellisuus turvaamaan. Näen sen kyllä tosi tärkeänä arvona muutenkin. Jos ajatellaan sitä, miten valtio tukee taidetta ja kulttuuria, niin valtion tehtävä on sitä alueellista saavutettavuutta ja saatavuutta vahvistaa, ja tunnistan, että meillä on maakuntia, joissa esimerkiksi säästöt teatteripuolen htv:issä ovat tarkoittaneet suurempia osuuksia säästöissä, ja toisissa maakunnissa on taas pienempiä osuuksia, ja tämä on myöskin tärkeätä kokonaisuutena katsoa, että alan alueellisten toimijoiden tietämys ja osaaminen näkyvät myöskin siellä hallinnossa, ja sitä on tärkeää paimentaa.
Sitten tässä tuli muitakin kysymyksiä ainakin Viitalalta ja parilta muultakin siitä, keskittyykö kulttuuri. Kuten sanoin Kososellekin, kyllä valtion tehtävä on nimenomaan kulttuurin saavutettavuutta ja saatavuutta pitää yllä, ja valtion on myöskin tuettava niitä toimijoita ja niitä aloja, jotka eivät ole sitten niin suurien yleisöjen ja kansalaisten keskuudessa. Tämä on tärkeä näkökulma.
Sitten tässä oli useampi kysymys lasten ja nuorten kulttuurista, ainakin Forsgrénilla ja Diarralla. Suoria säästöjä lasten ja nuorten kulttuuriin ei ole tosiaan näistä hallituksen sopeutustoimista, välillisiä säästöjä varmaankin, ja näen kyllä tosi tärkeänä, että kunnilla on iso rooli siinä, että pystytään myöskin sitten laajasti sitä kulttuuritarjontaa erilaisista alueista ja maakunnista ja kaupungeista riippuen tarjoamaan meidän varhaiskasvatuksen ja koululaisten koettavaksi. Tässä yhteistyö ja myöskin se johdonmukaisuus on olennaista. Ei voi olla niin, että se on kiinni koulusta tai opettajasta, vaan sen täytyy olla sellaista, että kunnassa on sovitut linjaukset ja niistä pidetään kiinni ja se on myöskin sitten huolimatta päiväkodista tai koulusta kaikkien saatavilla, kuten tämä kulttuuripoliittinen selontekokin myöskin lähtee siitä, että kulttuuri kuuluu kaikille.
Furuholm painotti sitä, että vain teoilla on sitten se osoitus. Tämä on nyt se kulttuuripoliittisen selonteon visio sinne 2040-luvulle, ja tätä selontekoa seuraa toimenpidesuunnitelma, mutta se toimenpidesuunnitelma tosiaan odottaa sitten eduskunnan tahtotilaa ja näkökulmaa.
Sitten täällä oli muutamia edustajia, jotka kysyivät vielä, onko uusia keinoja rahoittaa, ja muutenkin laajemmin kulttuuriyrittäjyyden ja elinkeinoelämän roolista, ainakin Kilpi ja Kurvinen. Hallitus tosiaan päätti viime vuonna, että valmistelemme verovähennysoikeuden taiteelle ja kulttuurille tehtävistä lahjoituksista, ja se valmistelu on käynnissä. Kun tarkempi aikataulu selviää, niin siihen palataan.
Sitten Lohikoski kysyi huoltovarmuusnäkökulman ottamisesta huomioon. Näen kyllä todella tärkeänä, että kulttuurilla on merkitys kansakunnan muistille. Näin myös hyvin vahvasti, kun olin kuun alussa Ukrainan kulttuuriministerin kutsumana Ukrainassa, miten julmasti Venäjä tuhoaa Ukrainan kansakunnan muistia ja myöskin kulttuuria. Ei riitä, että tuhotaan seinät museosta, varastetaan esineet, ne viedään rajojen toiselle puolelle, vaan näki myöskin sen, että kulttuurilla on merkitys ja vahva linkitys maanpuolustustahtoon, ja sen takia ajattelen, että on tärkeää, että juuri tässä ajassa — tällä viikolla tai ensi viikon alussa tulee täyteen kolme vuotta julmaa sotaa Ukrainassa — ja tänä keväänä käydään myöskin laajempaa keskustelua kulttuurin merkityksestä. Kulttuurihan kaikkinensa on sitä, mikä kutsuu meitä yhteen ja vahvistaa meidän yhteisöllisyyttämme, on se yhteisö sitten pienempi tai suurempi, ja sen takia näen myöskin tämän keskustelun merkityksen tärkeänä. Ajattelen, että sitä arvoa, minkä ihminen ymmärtää, ihminen yleensä haluaa myöskin vaalia ja kehittää.
Kun täällä tuli useampi puheenvuoro siitä, olenko aloittaneena kulttuuriministerinä perumassa säästöjä, niin en ole perumassa säästöjä. Ne säästöt, jotka eduskunta on päättänyt budjetissa tälle vuodelle, on laitettu eteenpäin. Sen olen luvannut alalle ja sen sanon tässä salissakin, että teen kaikkeni — ja voin sanoa, että teemme kaikkemme ministerit muutkin, jotka olemme opetus- ja kulttuuriministeriössä — että kun opetus- ja kulttuuriministeriön kehyksissä on lisäsäästöjä 75 miljoonaa euroa, niin ne säästöt pystyttäisiin linjaamaan ja niistä pystyttäisiin tekemään päätökset linjausmielessä kevään puoliväliriihessä. Se on kohtuus koko alaa ja koko kenttää kohtaan, jotta päästäisiin niistä asioista eteenpäin tämän kevään aikana eikä tarvitsisi koko opetus- ja kulttuuriministeriön, alan toimijoiden pohtia sinne syys—lokakuulle, mistä tullaan ensi vuonna lisäsäästöt tekemään. — Kiitos.