MÄÄRÄRAHAT
Pääluokka 24
ULKOASIAINMINISTERIÖN HALLINNONALA
10. Kriisinhallinta
20. Suomalaisten kriisinhallintajoukkojen ylläpitomenot (arviomääräraha)
Hallitusohjelmassa aktiiviseen kansainväliseen kriisinhallintaan osallistuminen nähdään tärkeänä osana Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Vaikka uudet kriisinhallintaoperaatiot rahoitetaan vakiintuneen käytännön mukaan lisäbudjeteissa, niin esitetyt vähennykset pieniin ja uusiin operaatioihin varautumiseen antavat väärän kuvan Suomen valmiudesta ja halukkuudesta osallistua kansainväliseen vastuunkantoon kriisinhallintaoperaatioissa.
Hallitusohjelman liitteen mukaan Suomesta olisi vuodesta 2017 lähtien 9 operaatiota, joissa olisi yhteensä 90 sotilasta. Kehyksen mukaan on vielä mahdollista lisätä osallistumista 1—2 operaatiolla niin, että yhteensä vahvuus olisi enintään 120 sotilasta. Pitkään nyrkkisääntönä oli, että kriisinhallintaoperaatioissa on mukana reilu tuhat suomalaista. Joinakin vuosina 1 000 sotilaan määrä on myös toteutunut. Tällä hetkellä mukana on noin 500 sotilasta.
Tätä ei voida pitää aktiivisen osallistumisen tasona eikä tulevaisuudessa voida enää sanoa, että osallistuminen kansainväliseen kriisinhallintaan olisi keskeinen osa Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. Suomen vaikutusmahdollisuudet kriisien taltuttamiseksi niiden alkulähteillä kapenevat merkittävästi.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 24.10.20 lisätään 3 780 000 euroa suomalaisten kriisinhallintajoukkojen ylläpitomenoihin.
30. Kansainvälinen kehitysyhteistyö
66. Varsinainen kehitysyhteistyö (siirtomääräraha 3 v)
Suomella ei ole varaa sulkea rajojaan ja vetäytyä kuoreensa. Taloutemme ja työllisyytemme pohjautuvat kansainväliseen kauppaan ja yhteistyöhön. Kansainvälinen kehitysyhteistyö perustuu niin alueellisesti kuin maailmanlaajuisesti yhdessä sovittujen käytäntöjen noudattamiseen. Suomen on pyrittävä toimimaan siten, että kansainväliset verkostomme mahdollistavat myös laajenevan taloudellisen yhteistyön eikä uskottavuutemme luotettavana yhteistyökumppanina kärsi.
Kehitysyhteistyö sekä kansainvälinen ympäristö- ja ilmastopolitiikka ovat tänä syksynä käännekohdassa, kun YK:n alaisuudessa saatiin aikaan uusi kestävän kehityksen agenda vuoteen 2030 mennessä ja Pariisissa neuvotellaan joulukuussa uutta ilmastosopimusta. Meillä täytyy olla valmiutta sitoutua näiltä osin laajenevaan yhteistyöhön ja uusiin kansainvälisiin sopimuksiin, eikä aikaisemmin tehtyjen sitoumusten toimeenpanoa saa vaarantaa.
Hallituksen esittämät äkkinäiset ja rajut leikkaustoimet johtavat monilla sektoreilla jo tehdyn työn valumiseen hukkaan. Esimerkiksi vakiintuneiden toimijoiden kuten kumppanuusjärjestöjen, säätiöiden ja YK-taustaisten järjestöjen kehitysyhteistyötoiminnan tukea leikattiin noin 40 prosentilla vuoden 2015 tasoon nähden, yhteensä 49 miljoonaa euroa. Leikkaukset ovat myös ristiriidassa kansainvälisesti ajamiemme hyvän hallinnon käytänteiden kanssa. Leikkauksia on tehty aiemminkin, mutta niiden haittavaikutukset on pystytty minimoimaan jaksottamalla leikkaukset pidemmälle aikavälille. Näin tulisi toimia myös ensi vuonna. Kehitysyhteistyöhön kohdistuvia leikkauksia tulisi myös lieventää ja määrärahoja tulisi kohdentaa tasaisemmin erityisesti monenkeskiseen kehitysyhteistyöhön ja kansalaisjärjestöille. Finnfundin pääomittamiseen tarkoitetusta rahoituksesta tulisi siirtää 90 miljoonaa euroa varsinaiseen kehitysyhteistyöhön.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 24.30.66 lisätään 190 000 000 euroa varsinaiseen kehitysyhteistyöhön ja hyväksytään seuraava lausuma:
Vastalauseen lausumaehdotus 23
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin varsinaisen kehitysyhteistyön määrärahan korottamiseksi.
89. Kehitysyhteistyön finanssisijoitukset (siirtomääräraha 3 v)
Hallitus esittää kehitysyhteistyöhön rajuja 200 miljoonan euron nettoleikkauksia. Tämän lisäksi varsinaisesta kehitysyhteistyöstä ohjataan varoja kehitysyhteistyön finanssisijoituksiin ja Teollisen yhteistyön rahaston Finnfundin pääomittamiseen, eikä päästöhuutokauppatuloja enää jatkossa ohjata kehitysyhteistyöhön. Kokonaisuudessaan kehitysyhteistyöhön kohdistuvat leikkaukset nousevat täten jopa 400 miljoonaan euroon. Leikkaukset kohdistuvat erityisen kovin kansalaisjärjestöjen toimintaan. Järjestöiltä otetaan 49 miljoonaa euroa, joka on noin 40 prosentin leikkaus vuoden 2015 tukeen verrattuna. Näin suuret leikkaukset ovat tuhoisia kansalaisjärjestöjen toimintaedellytysten, Suomen maineen ja vaikuttavuuden sekä jo aloitettujen projektien loppuunsaattamisen kannalta. Vaikka Finnfundin tekemä työ on tärkeää, moninkertaistetaan sen pääomakorotus nyt varsinaisen kehitysyhteistyön kustannuksella. Finnfundin pääomittamiseen tarkoitetusta rahoituksesta tulisikin siirtää 90 miljoonaa euroa varsinaiseen kehitysyhteistyöhön.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentilta 24.30.89 vähennetään 90 000 000 euroa Finnfundin pääomittamiseen ehdotetusta määrärahasta.
90. Ulkoasiainministeriön hallinnonalan muut menot
50. Eräät valtionavut (kiinteä määräraha)
Valtioneuvoston talousarvioesitykseen on tehty ulkoasiainministeriön momenttiin 24.90.50 sisältyvän kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedotuksen määrärahan yksityiskohtaisiin perusteluihin aiempiin vuosiin nähden muutos, joka näyttää tekniseltä, mutta jonka vaikutus uhkaa lopettaa kaikkien suomalaisten Eurooppa-järjestöjen — sekä EU-myönteisten että EU-kriittisten — muun kuin puhtaan vapaaehtoistoiminnan kokonaan. Perustelutekstistä on poistettu jo yli kymmenen vuoden ajan vakiintunut korvamerkintä, jonka mukaan kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedotukseen varatusta määrärahasta osa osoitetaan suoraan sekä Eurooppalainen Suomi ry:lle että Vaihtoehto EU:lle tiedotuskeskus ry:lle.
Varsinaisten Eurooppa-järjestöjen korvamerkintöjen poistaminen johtaisi täysin kohtuuttomaan lopputulokseen. Poisto nimittäin lopettaisi suomalaisten Eurooppa-järjestöjen julkisen rahoituksen käytännössä kokonaan, sillä nykyisten (vuoden 2015) ehtojen mukaan kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedotuksen korvamerkitsemätöntä tukea saa käyttää vain pienimuotoisiin hankkeisiin, joiden kuluihin ei hyväksytä lainkaan esim. palkkaus- tai hallintomenoja. Nykyisistä korvamerkityistä tuista ovat niiden saajajärjestöjen lisäksi riippuvaisia niiden kanssa tiiviissä yhteistoiminnassa toimivat viisi muuta kansallisen tason Eurooppa-järjestöä sekä näiden piirissä toimivat yhteensä 27 alueellista järjestöä, jotka ylläpitävät monipuolista ja kriittistä Eurooppa-keskustelua vapaaehtoisvoimin 17 eri paikkakunnalla Suomessa. Etenkin tälle toiminnalle julkinen taloudellinen tuki on ensiarvoisen tärkeää, koska Eurooppa-tiedotuksen maakunnissa aiemmin ollut tiedottajaverkosto on lakkautettu.
Kansainvälistä toimintaa harjoittavia kansalaisjärjestöjä on ilman hyväksyttävää perustetta kohdeltava valtionapupäätöksissä tasa-arvoisin ehdoin. Hallituksen esityksen perustelut kuitenkin asettaisivat nimenomaan Eurooppa-järjestöt kaikkia muita kv-järjestöjä selvästi huonompaan asemaan, sillä yksityiskohtaisiin perusteluihin sisältyvän käyttösuunnitelman mukaan valtio teknisesti poistaisi tuen ja perusvoimavarat varsinaisilta Eurooppa-järjestöiltä kokonaan samalla, kun se kuitenkin takaisi kaikkien muiden vastaavien järjestöjen perusvoimavarat ja toiminnan jatkumisen leikaten niiden valtionapujen tasosta vain alle viidenneksen vuoden 2015 tasoon verrattuna. Eurooppalainen Suomi ry:lle tulisi siksi osoittaa Eurooppa-tiedotuksen määrärahasta 168 000 euroa ja Vaihtoehto EU:lle Tiedotuskeskus ry:lle 34 000 euroa.
Edellä olevan ja aloitteen TAA 193/2015 vp perusteella ehdotamme,
että momentilta 24.90.50 osoitetaan 202 000 euroa Eurooppalainen Suomi ry:lle ja Vaihtoehto EU:lle Tiedotuskeskus ry:lle.
Pääluokka 25
OIKEUSMINISTERIÖN HALLINNONALA
10. Tuomioistuimet ja oikeusapu
Hallituksen esityksessä ehdotetaan merkittäviä korotuksia tuomioistuinmaksuihin. Sosialidemokraatit pitävät kansalaisten oikeusturvan kannalta tärkeänä, että tuomioistuinmaksuja ei korotettaisi. Esityksen vaikutusten arviointi keskittyy taloudellisten vaikutusten arviointiin ja viranomaisten toimintaan kohdistuviin vaikutuksiin kansalaisten oikeusturvan tason sijaan. Yhteiskunnallisten vaikutusten arviointia ei siis ole tehty riittävästi, jotta näin mittavia korotuksia voitaisiin toteuttaa.
Tuomioistuinmaksuja korotettaessa on tärkeintä arvioida, miten maksujen korotus ja maksullisuuden laajentaminen vaikuttavat ihmisten, ja etenkin rikoksen uhrien oikeusturvaan. Hallituksen esityksen mukaan maksutulojen lisäykset olisivat kaikille tuomioistuimille yhteensä 9 003 000 euroa.
Oikeudenkäyntimaksujen osalta esimerkiksi käräjäoikeuden ylin oikeudenkäyntimaksu nousee hallituksen esityksessä 196 eurosta 500 euroon. Esityksessä itsessään todetaan, että esitys saattaa heikentää oikeusturvaa. Tuomioistuinten tulokertymien kasvattaminen ei kuitenkaan voi mennä perusteluissa ihmisten oikeusturvan varmistamisen edelle.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 24
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin tuomioistuinmaksujen kohtuullistamiseksi.
03. Muiden tuomioistuinten toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Viime vaalikaudella talousrikollisuuden ja harmaan talouden torjunta oli yksi hallituksen kärkihankkeista ja siihen osoitettiin vuosittain lisämäärärahaa. Nyt tämä lisämääräraha on peruutettu, mitä sosialidemokraatit pitävät lyhytnäköisenä päätöksenä. Talousrikollisuuden ja harmaan talouden torjunnalla on merkitystä myös oikeudenkäyntien keston kannalta, koska valtaosa pitkistä oikeudenkäynneistä koskee laajoja talousrikosasioita. Pitkät ja hankalat oikeusprosessit ovat ruuhkauttaneet tuomioistuimet.
Muiden tuomioistuinten toimintamenoihin sosialidemokraatit esittävät lisättäväksi määrärahoja siten, että 2 700 000 euroa kohdistetaan harmaan talouden torjuntaan ja ruuhkaisten tuomioistuinten toimintamenoihin 6 000 000 euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 25.10.03 lisätään 8 700 000 euroa harmaan talouden torjuntaan ja ruuhkaisten tuomioistuinten toimintamenoihin.
20. Maksuhäiriöt, ulosotto ja konkurssivalvonta
01. Ulosottolaitoksen ja konkurssivalvonnan toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Talousrikollisuuden ja harmaan talouden tehokkaalla torjunnalla voidaan saada merkittäviä valtiontaloudellisia hyötyjä. Esitämme valiokunnan lisäyksen jälkeen momentille 2 500 000 lisäystä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 25.20.01 lisätään 3 800 0000 euroa ulosottovalvonnan ja konkurssivalvonnan toimintamenoihin, harmaan talouden torjuntaan.
30. Syyttäjät
01. Syyttäjälaitoksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Harmaan talouden torjuntatyö on syyttäjälaitoksessa ollut tuloksellista. Käytännössä kyse on törkeistä vero-, velallisen- ja kirjanpitorikoksista, joissa talousrikostutkinnan tehokkuus riippuu olennaisesti siitä, missä määrin syyttäjälaitos kykenee hoitamaan käsiteltäväksi valmistuvia juttuja.
Talousrikossyyttäjien ajamissa harmaan talouden rikosjutuissa valtiolle konfiskoitu rikoshyöty on ollut viime aikoina vuosittain noin sata miljoonaa euroa. Panos-tuotossuhde on valtiontalouden kannalta erittäin merkittävä. Katsomme, että päättyväksi esitetyn lisärahoituksen jatkaminen vahvistaisi rikosvastuun toteutumista talousrikosasioissa ja toisi merkittäviä lisätuloja valtiolle konfiskoitavan rikoshyödyn muodossa, toisin sanoen todennäköisesti se maksaisi itsensä sijoituksena valtiolle takaisin.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 25.30.01 lisätään 1 000 000 euroa syyttäjälaitoksen harmaan talouden torjuntaan.
40. Rangaistusten täytäntöönpano
01. Rikosseuraamuslaitoksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Vankilaturvallisuuden lisäksi vankeuslain mukainen oikeus osallistua sellin ulkopuoliseen toimintaan on otettava huomioon. Tähän mennessä näistä molemmat ovat Rikosseuraamuslaitoksen henkilöstövähennysten vuoksi heikentyneet. Nykyresurssein Rikosseuraamuslaitos ei kykene toteuttamaan vankeuslaissa säädettyjä tehtäviään.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 25.40.01 lisätään 2 000 000 euroa Rikosseuraamuslaitoksen toimintamenoihin.
Pääluokka 26
SISÄMINISTERIÖN HALLINNONALA
10. Poliisitoimi
01. Poliisitoimen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Viime hallituskaudella harmaan talouden torjunta oli yksi hallituksen kärkihankkeista. Viranomaisille suunnatut vuosittaiset 20 miljoonan euron lisäresurssit maksoivat monin verroin itsensä takaisin. Tämän 20 miljoonan euron panostuksen tuottoarvio on ollut 200 miljoonaa euroa per vuosi. Kyseinen rahoitus jakaantui eri ministeriöiden ja hallinnonalojen kesken sen mukaan, mitä harmaan talouden ja veronkierron torjuntaan liittyviä tehtäviä kyseisillä toimijoilla on. Näillä panostuksilla on ennaltaehkäisty harmaata taloutta vähentämällä rikoksentekomahdollisuuksia, korottamalla kiinnijäämisriskiä ja lisäämällä viranomaisten reagointivalmiutta harmaan talouden paljastamisessa. Esitämme poliisille harmaan talouden torjuntaan lisäyksenä 4 200 000 euroa.
Poliiseja jää eläkkeelle arviolta noin 280 vuodessa. Ensi vuodelle poliisikoulutukseen esitetty 160 aloituspaikan määrä ja siihen suhteutettu rahoitus ei tule riittämään edes eläkepoistuman kattamiseen. Poliisien määrä uhkaa näin laskea nykyiseltä eurooppalaisessa vertailussa jo varsin matalalta tasolta jopa miltei tuhannella poliisilla. Tällä poliisien määrällä sisäisen turvallisuuden tasoa ei ole mahdollista pitää edes nykytasolla. Poikkeustilanteet, kuten tämänhetkinen turvapaikanhakijoiden suuri määrä, lisäävät haastetta entisestään. Esitämme poliisikoulutuksen aloituspaikkojen lisäämiseksi 5 600 000 euron lisämäärärahaa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 26.10.01 lisätään 9 800 000 euroa poliisille harmaan talouden torjuntaan ja poliisikoulutuksen aloituspaikkojen lisäämiseksi.
40. Maahanmuutto
Pakolaiskriisi haastaa Suomen koko yhteiskunnan ennennäkemättömällä tavalla. Jotta Suomeen tulijat pääsevät kiinni mielekkääseen arkeen ja antamaan panoksensa työelämään, kotoutuminen ja työllistäminen on järjestettävä huomattavasti nykyistä tehokkaammin.
Kielikoulutukseen on päästävä mahdollisimman nopeasti, viimeistään kuusi kuukautta maahantulon jälkeen. Tähän hallitus ei nykyisellään yllä. Parasta olisi, että velvoittava kielenopetus alkaisi jo ennen turvapaikka- tai oleskelulupapäätöstä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 25
Eduskunta edellyttää, että pakolaiskriisin hoidosta aiheutuvista toimista ja kustannuksista on annettava heti alkuvuodesta 2016 selvitys eduskunnalle. Hallituksen on varauduttava kotouttamisen lisäresursseihin lisätalousarvioissa.
Pääluokka 27
PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA
10. Sotilaallinen maanpuolustus
01. Puolustusvoimien toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Yleinen asevelvollisuus ja koulutettu reservi ovat puolustusvoimien tehtävien hoidon kannalta kriittisiä tekijöitä. Puolustuskyvyn kannalta olennaista on paitsi varusmiesten ja reservin määrä myös heidän saamansa koulutuksen kesto ja taso. Puolustusvoimien uudistuksen yhteydessä reservin kertausmäärärahoja leikattiin. Vuonna 2014 parlamentaarisen työryhmän yhteinen tahto oli, että määrärahojen tasoa nostetaan. Tänä vuonna tilanteeseen tuli parannusta, ja on tärkeää, että kuluvan vuoden tasolla pysytään myös seuraavina vuosina.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 26
Eduskunta edellyttää, että hallitus varaa riittävät resurssit reservin kertausharjoitusten tason ja määrän pitämiseksi vuoden 2015 tasolla.
50. Maanpuolustusjärjestöjen toiminnan tukeminen (kiinteä määräraha)
Vapaaehtoisen maanpuolustustyön tukemiseen osoitettua määrärahaa esitetään pienennettäväksi 399 000 euroa. Isoin vaikutus leikkauksella on Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen toimintaan. Maanpuolustuskoulutusyhdistys on kouluttanut puolustusvoimien tilaaman koulutuksen kautta vuosittain 11 000 reserviläistä ja sotilaallisia valmiuksia palvelevan koulutuksen kautta 18 000 reserviläistä vuodessa. Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen tarjoama koulutus on erittäin tärkeää reserviläisten osaamisen täydentämiseksi kertausharjoituksia tukevana toimintana.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 27
Eduskunta edellyttää, että hallitus varaa riittävät resurssit maanpuolustusjärjestöjen toiminnan tukemiseksi.
30. Sotilaallinen kriisinhallinta
20. Sotilaallisen kriisinhallinnan kalusto- ja hallintomenot (siirtomääräraha 2 v)
Kansainvälinen kriisinhallinta on yksi puolustusvoimien perustehtävistä. Sotilaallisen kriisinhallinnan määräraha laskee koko kehyskauden 2016—2019. Tämä on kestämätön ja lyhytjänteinen linjaus. Suomella on vuosikymmenten pituinen historia osallistumisesta rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioihin. Suomi on ollut sitoutunut kantamaan vastuuta kansainvälisen rauhan ja vakauden ylläpitämisestä ja edistämisestä. Kuten edellisessä turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa todetaan, kokonaisvaltainen osallistuminen kansainväliseen kriisinhallintaan on keskeinen osa Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa.
Hallitusohjelmassa linjataan, että Suomi jatkaa aktiivista osallistumistaan kansainväliseen kriisinhallintaan. Määrärahavähennysten toteutuessa Suomella ei ole mahdollisuuksia osallistua uusiin operaatioihin ja EU-taisteluosastojen valmiusvuoroihin. Suomi on parhaimmillaan lähettänyt 2 000 henkilöä vuodessa kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin, mutta tulevaisuudessa kriisinhallintatehtäviin osallistuisi alle 100 henkilöä vuodessa. Tätä ei voida pitää aktiivisen osallistumisen tasona, eikä tulevaisuudessa voida enää sanoa, että osallistuminen kansainväliseen kriisinhallintaan olisi keskeinen osa Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. Suomen vaikutusmahdollisuudet kriisien taltuttamiseksi niiden alkulähteillä kapenevat merkittävästi.
Kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin osallistuminen on olennaista myös harjoitustoiminnan ja Suomen puolustuskyvyn vahvistamisen kannalta. Se on lisäksi keino kohottaa kansainvälistä painoarvoa ja vahvistaa mahdollisuuksia saada itse apua kriisitilanteissa. Suomen pitää toimia aktiivisesti kansainvälisen yhteisön jäsenenä. Tämä edellyttää riittävää resursointia kansainväliseen kriisinhallintaan.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 27.30.20 lisätään 2 001 000 euroa sotilaallisen kriisinhallinnan kalusto- ja hallintomenoihin.
Pääluokka 28
VALTIOVARAINMINISTERIÖN HALLINNONALA
10. Verotus ja tulli
01. Verohallinnon toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Verohallinnon riittävien resurssien turvaaminen on harmaan talouden ja veronkierron torjunnan kannalta ehdottoman tarpeellista. Verohallinnon määrärahoja on lisättävä 1,1 miljoonalla eurolla.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 28.10.01 lisätään 1 100 000 euroa verohallinnon toimintamenoihin.
02. Tullin toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Tullilaitoksen määrärahojen turvaaminen on ehdotonta kansainvälisen rikollisuuden, salakuljetuksen ja harmaan talouden torjunnassa. Tullin määrärahoja on lisättävä 3,2 miljoonalla eurolla.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 28.10.02 lisätään 3 200 000 euroa Tullin toimintamenoihin.
70. Valtionhallinnon kehittäminen
Hallituksen on tehtävä kokonaisarvio ja käytävä huolellisesti läpi eri hallinnonalojen menot sekä ICT-hankkeet. Tavoitteena pitää olla hallinnon ja hankintatoiminnan kehittäminen ja tehostaminen. Valtiontalouden vaikean tilanteen vuoksi valtionhallinnon määrärahoja tulee tarkastella kriittisesti. Valtionhallinnon ICT-hankkeita on valmistelussa ja toteutuksessa satojen miljoonien eurojen edestä. Tilanteen kokonaisarvioinnin perusteella valtionhallinnon kehittämismenoista on kohtuullista vähentää 51 miljoonaa euroa.
90. Kuntien tukeminen
30. Valionosuus kunnille peruspalveluiden järjestämiseen (arviomääräraha)
Sosialidemokraatit tavoittelevat parlamentaarisesti toteutettua varhaiskasvatuksen kokonaisuudistusta: pitkän aikavälin suunnitelmalla uudistetaan päivähoidon henkilöstörakenne ja hoitajamitoitus sekä turvataan työvoiman saanti tulevaisuudessa. Varhaiskasvatuslain ensimmäinen vaihe saatiin toteutettua viime hallituskaudella, toinen vaihe on kuitenkin jäänyt nykyisen hallituksen rattaisiin pyörimään tyhjää.
Yhteiskunnan mahdollisuudet parhaan mahdollisen alun antamiseksi elämään ovat juuri kasvatuksessa ja koulutuksessa. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen ja päivähoidon suhdeluvun kasvattaminen aiheuttavat vakavia ongelmia suomalaiseen varhaiskasvatusjärjestelmään. Se heikentää varhaiskasvatuksen laatua, asettaa lapset räikeällä tavalla eriarvoiseen asemaan ja lisää byrokratiaa sekä tarpeetonta viranomaisharkintaa. Tämä on huomattu jo monissa kunnissa, missä on tehty päätös olla rajoittamatta subjektiivista päivähoito-oikeutta. Kunnat ovat tehneet myös päätöksiä olla nostamatta ryhmän kokoa seitsemästä lapsesta kahdeksaan yhtä hoitajaa kohti, minkä valtioneuvoston vastikään tekemä asetusmuutos mahdollisti.
Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisella asetetaan lapset eriarvoiseen asemaan riippuen vanhempien sosiaalisesta statuksesta, kuten siitä, ovatko vanhemmat töissä, työttömänä tai opiskelijoina. Lisäksi subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen tarkoittaa sitä, että näitä osapäivälapsia saa olla 13 yhtä työntekijää kohden, mikä tarkoittaisi pahimmillaan 39 lapsen ryhmää. Esitämme subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen peruuttamista ja 6,6 miljoonan euron lisäystä määrärahoihin.
Kokonaisuudistuksen sijaan hallitus aikoo heikentää varhaiskasvatuksessa olevien lasten asemaa rajaamalla yli 3-vuotiaiden lasten päivähoidon suhdelukua siten, että yhdellä työntekijällä saisi olla jatkossa 8 lasta nykyisen 7 lapsen sijaan. Tällä heikennetään oleellisesti lasten mahdollisuuksia saada yksilöllistä varhaiskasvatusta ja päivähoitoa. Esitämme päivähoidossa olevien yli 3-vuotiaiden lasten ja kasvattajien suhdeluvun pitämistä 1/7:ssä sekä 15 miljoonan euron määrärahalisäystä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 28
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen peruuttamiseksi sekä yli 3-vuotiaiden lasten ja kasvattajien suhdeluvun pitämiseksi ennallaan 1/7:ssä.
91. Työllisyyden ja elinkeinoelämän tukeminen
41. Energiaverotuki (arviomääräraha)
Sosialidemokraatit esittävät vaihtoehtobudjetissaan vientipakettia, jolla parannetaan vientiyritysten kilpailukykyä nopeasti. Teollisuuden energiakustannusten alentamiseksi ja vientiteollisuuden kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi on tehostettava energiaveron palautusjärjestelmää. Energiaintensiivisten yritysten veronpalautuksen määrä tulee nostaa 90 prosenttiin valmisteverojen määrästä jalostusarvon 0,5 prosenttia ylittävältä osalta. Kustannusarvio on 20 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 29
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen energiaintensiivisen teollisuuden energiaveron palautusjärjestelmän uudistamisesta, jolla vahvistetaan vientisektorin kilpailukykyä.
Pääluokka 29
OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN HALLINNONALA
Hallituksen esittämät säästötoimet OKM:n hallinnonalalla vaarantavat koko suomalaisen koulutuksen pohjan ja vähentävät merkittävällä tavalla Suomen mahdollisuuksia kehittää ja uudistaa tutkimusta ja innovaatioita. Suomi on vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, ja julkista taloutta on tarpeen tasapainottaa. Sosialidemokraattien ajamien koulutuspoliittisesti kestävien rakenteellisten uudistusten sijasta maan hallitus on kuitenkin valinnut linjakseen koulutusleikkaukset.
Hallitus on ohjaamassa Suomen tielle, joka vaarantaa maan uudistumisen. Hallituksen politiikka johtaa koulutustason nousun pysähtymiseen ja heikentää maamme tulevaisuuden mahdollisuuksia. Leikkaukset kautta koulutuskaaren aina varhaiskasvatuksesta yliopistojen opetus- ja tutkimustyöhön syövät edellytykset kestävältä talouskasvulta, viennin kehittämiseltä, uusien korkean tuottavuuden työpaikkojen synnyltä ja elinkeinorakenteen muutokselta.
Hallitus on päätöksillään tehnyt arvovalinnan. Sekä absoluuttisina lukuina että opetuksen ja koulutuksen hallinnonalaan suhteutettuna tehdyt leikkauspäätökset ovat aivan liian suuria. Nyt leikataan uudelta talouskasvulta, uusien työpaikkojen synnyltä ja uusilta innovaatioilta siivet. Suomen taloustilanne on vakava, ja tarvitaan toimenpiteitä työllisyyden vahvistamiseksi julkisen talouden tasapainottamiseksi. Sipilän hallituksen tekemät leikkauspäätökset koulutuksesta tulevat pitkällä aikavälillä Suomelle ja suomalaisille erittäin kalliiksi. Koulutuksen ja tutkimuksen luoma edelläkävijäosaaminen luo sen perustan, jolta Suomi ponnistaa eteenpäin ja uuteen nousuun.
Taiteen ja kulttuurin hyvinvointia edistävä vaikutus on huomattu: ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ei riitä vain terveys ja toimeentulo, vaan ihminen tarvitsee jokapäiväiseen elämäänsä myös taidetta ja yhteyttä omaan luovuuteensa. Tutkimukset osoittavat, että sosiaalinen osallistuminen ja kulttuurin harrastaminen edistävät terveyttä ja pidentävät ikää vähintään yhtä tehokkaasti kuin aktiivinen liikunta, laihduttaminen, tupakoinnin lopettaminen tai matalat kolesteroliarvot.
Kulttuurin saavutettavuudessa teattereilla, orkestereilla ja museoilla on merkittävä rooli. Hallitus esittää niiden valtionosuuksien pienentämistä niin, että se vaarantaa kulttuurin alueellisen saatavuuden ja taidelaitosten toimintaedellytykset. Kulttuurin kentällä tarvitaan yhteistyötä, uusia toimintamalleja ja mahdollisuuksia työllistää luovan alan työntekijöitä.
Kunnostetaan homekoulut, -päiväkodit ja niiden pihat sekä kirjastot
Kunnat investoivat liian vähän, vaikka hyviä kohteita ja kiireellistä korjattavaa olisi paljon. Ennen kaikkea homekoulut, -päiväkodit ja kirjastot on heti kunnostettava turvallisiksi työympäristöiksi. Meillä ei ole varaa sairastuttaa lapsia eikä työntekijöitä.
Valtio tarjoaa kunnille porkkanaksi tukea korjausinvestoinnin kuluihin. Kunnille korvamerkitty 100 miljoonaa euroa olisi siemenraha kunnan omalle panostukselle ja auttaisi käynnistämään miljardin euron korjausrakentamisen.
Vaikka korjausvelka on suuri, vanhan korjaaminen vanhaan konseptiin ei tarvitse olla itsestään selvä ratkaisu. Siemenrahaa voi käyttää myös kuntien palvelurakentamisen uusiin toimintamalleihin. Rakennusten käyttötarkoituksia on voitava muuttaa joustavasti. Päiväkodit ja palvelutalot voidaan sijoittaa toistensa yhteyteen sekä lasten että vanhusten iloksi. Myös kirjastojen peruskorjausta sekä sijoittumista näihin palvelukokonaisuuksiin voidaan tukea.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 30
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy toimiin homekoulujen, -päiväkotien ja kirjastojen korjausinvestointien nopeuttamiseksi.
Luovien alojen kasvuohjelma
Luovilla aloilla toimivat yritykset ovat tyypillisesti hyvin pieniä. Luovien alojen liiketoiminta voidaan moninkertaistaa, kunhan löydetään oikeat liiketoiminta-aihiot, saatetaan yhteen tekijät ja tuotteistajat sekä opitaan luomaan arvoa tekijänoikeuksille.
Kirja-alalle on syntynyt viime vuosina agentuureja, välitysorganisaatioita, jotka kokoavat, tuotteistavat ja markkinoivat teossalkkuja maailmalla. Monilla muilla aloilla tekijät joutuvat yksin myymään tuotteitaan. Tekesin luovien alojen ohjelmaa täydentävässä hankkeessa synnytetään tuotteistusyrityksiä, joilla on rahkeita tuotekehittelyyn ja vientiin. Ne kykenevät hyödyntämään tehokkaasti kulttuurivientipanostuksia, jotka palautetaan opetusministeriön määrärahoihin. Myös tekijänoikeustulon verotusta muuttamalla voidaan edistää luovien alojen liiketoimintaa ja kansainvälistymistä. Olemme ehdottaneet luovien alojen kasvuohjelmaan kuusi miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 31
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy toimiin luovien alojen kasvuohjelman perustamiseksi.
AV-alan tuotantokannustinjärjestelmä
Elokuva-alan kannustinjärjestelmä houkuttelee kansainvälisiä tuotantoja korvaamalla osan täällä syntyneistä kuluista takaisin tuotannolle. Lukuisissa maissa järjestelmä on käytössä, ja kokemukset esim. Isosta-Britanniasta osoittavat, että yksi tuotantokannustinpunta tuottaa 12 puntaa veroja. Suomesta tällaiset tuotantokannustimet puuttuvat, ja saamme maahamme nyt vain murto-osan niistä elinkeino-, vienti-, matkailu- ja verotuloista, joita kilpailijamaat ovat onnistuneet saavuttamaan.
Audiovisuaalinen ala kasvaa maailmanlaajuisesti. Suomessa audiovisuaalisen alan kilpailukykyyn ja korkeaan laatuun vaikuttavat osaaminen, ammattitaidon ylläpito ja toimiva infrastruktuuri, jotka ovat hyvällä tasolla. Ylläpitääksemme hyvää laatua ja panostaaksemme paitsi audiovisuaalisen — ja myös palvelualojen — työllistämiseen tarvitsemme kannustinjärjestelmän Suomeen. Olemme ehdottaneet 5 miljoonaa euroa tuotantokannustinjärjestelmän perustamiseksi.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 32
Eduskunta edellyttää, että hallitus ottaa käyttöön syksyllä 2016 av-alan tuotantokannustinjärjestelmän ja varaa siihen riittävät resurssit.
10. Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus
Sosialidemokraatit tavoittelevat parlamentaarisesti toteutettua varhaiskasvatuksen kokonaisuudistusta: pitkän aikavälin suunnitelmalla uudistetaan päivähoidon henkilöstörakenne ja hoitajamitoitus sekä turvataan työvoiman saanti tulevaisuudessa. Varhaiskasvatuslain ensimmäinen vaihe saatiin toteutettua viime hallituskaudella, toinen vaihe on kuitenkin jäänyt nykyisen hallituksen rattaisiin pyörimään tyhjää.
Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisella asetetaan lapset eriarvoiseen asemaan riippuen vanhempien sosiaalisesta statuksesta, kuten siitä, ovatko vanhemmat töissä, työttömänä tai opiskelijoina. Lisäksi subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen tarkoittaa sitä, että näitä osapäivälapsia saa olla 13 yhtä työntekijää kohden, mikä tarkoittaisi pahimmillaan 39 lapsen ryhmää. Esitämme subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen peruuttamista ja 6,6 euron lisäystä määrärahoihin.
Kokonaisuudistuksen sijaan hallitus aikoo heikentää varhaiskasvatuksessa olevien lasten asemaa rajaamalla yli 3-vuotiaiden lasten päivähoidon suhdelukua siten, että yhdellä työntekijällä saisi olla jatkossa 8 lasta nykyisen 7 lapsen sijaan. Tällä heikennetään oleellisesti lasten mahdollisuuksia saada yksilöllistä varhaiskasvatusta ja päivähoitoa. Esitämme päivähoidossa olevien yli 3-vuotiaiden lasten ja kasvattajien suhdeluvun pitämistä 1/7:ssä sekä 15 miljoonan euron määrärahalisäystä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 33
Eduskunta edellyttää, että hallitus tuo lainsäädännöllä eduskunnan päätettäväksi varhaiskasvatusta koskevat ryhmäkoot.
30. Valtionosuus ja -avustus yleissivistävän koulutuksen käyttökustannuksiin (arviomääräraha)
Suomalainen koulujärjestelmä on tunnettu korkeatasoisen osaamisen, tasa-arvon ja tehokkuuden onnistuneesta yhdistämisestä. Nuorten oppimistuloksissa, kouluviihtyvyydessä, oppimismotivaatiossa ja asenteissa on kuitenkin tapahtunut selvä lasku viime vuosien aikana. Epätoivotun kehityksen pysäyttämiseksi ja peruskoulun uudistamiseksi toteutettiin kaikkien eduskuntaryhmien ja satojen asiantuntija- ja intressitahojen kanssa parlamentaarinen peruskoulun kokonaisuudistus, Tulevaisuuden peruskoulu -kehittämishanke. Tässä kaikkien eduskuntaryhmien hyväksymässä tiekartassa linjataan vahvaan tutkimusnäyttöön ja yhteiseen poliittiseen tahtoon perustuen tarve mm. ryhmäkoko- ja tasa-arvorahoituksen jatkuvuudelle sekä peruskoulun kehittämisen erillisrahoitukselle. Tästä huolimatta hallitus on vähentämässä huomattavasti yleissivistävän koulutuksen rahoitusta.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.10.30 lisätään 38 000 000 euroa, josta osoitetaan 30 000 000 perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen ja 8 000 000 perusopetuksen laadun kehittämiseen.
51. Valtionavustus järjestöille
Kansalaisyhteiskunnan tilaan on alettu maailmanlaajuisesti kiinnittää huomiota osana demokratiaa, ihmisoikeuksia, osallisuutta ja hyvinvointia. Euroopan yhteisössäkin tunnustetaan voittoa tavoittelemattomien kansalaistoimijoiden, palveluntarjoajien ja vapaaehtoistyöntekijöiden merkitys kansalaisaktiivisuuden ilmentäjinä. Kodin ja koulun yhteistyö ja koulujen vapaa harrastustoiminta on tärkeätä toimintaa henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kannalta.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.10.51 lisätään 75 000 euroa valtionavustukseen järjestöille.
20. Ammatillinen koulutus
30. Valtionosuus ja -avustus ammatillisen koulutuksen käyttökustannuksiin (arviomääräraha)
Sosialidemokraatit kannattavat rakenteellista uudistamista, mutta toisin kuin hallitus, lähdemme siitä, että toisen asteen uudistus on toteutettava hallinnosta, toimitiloista ja tehottomista toimintatavoista, ei opetuksesta, säästämällä. Säästöt jotka edellisen hallituksen toimesta olisivat kohdistuneet koko toisen asteen koulutukseen, kohdistuvat nyt pelkästään ammatilliseen koulutukseen. Säästöt vaarantavat ammattiosaamisen laadun, yleisen jatko-opintokelpoisuuden ja nuorisotakuun toteutumisen.
Ammatillisessa koulutuksessa on jo nyt vähennetty lähiopetuksen määrää valtavasti, mikä heikentää opetuksen laatua. Vielä 1990-luvulla oppilaat saivat lähiopetusta täyden työviikon, 38 tunnin verran. Tänä päivänä ollaan jo monin paikoin 28 tunnin alapuolella. Ammattiin valmistuvat eivät siis saa enempää opetusta kuin peruskoululaisetkaan. Laajat leikkaukset tulevat väistämättä näkymään ammatillisen koulutuksen laadussa ja näin myös nuorten ammattitaidossa.
Ammattikorkeakoulu-uudistuksen yhteydessä takuukorotus säilytettiin osaksi rahoituksen perusteita. On epätasa-arvoista kohdella koulutuksen järjestäjiä niin eri tavalla, että takuukorotuksesta puolestaan luovuttaisiin ammatillisen koulutuksen puolella. Siksi emme kannata takuukorotuksesta luopumista, vaan esitämme 24 miljoonaa euroa ammatillisen koulutuksen käyttökustannuksiin.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.20.30 lisätään 46 000 000 euroa ammatillisen koulutuksen käyttökustannuksiin.
30. Aikuiskoulutus
30. Valtionosuus vapaan sivistystyön oppilaitosten käyttökustannuksiin (arviomääräraha)
Kansanopistojen vuosiopiskelijoista yli 15 % eli lähes 2 000 on tällä hetkellä maahanmuuttajia. Heistä valtaosa on kotouttamislain mukaisissa koulutuksissa, jotka rahoitetaan vapaan sivistystyön valtionosuuksilla. Kansanopistot eivät kuitenkaan voi periä näiltä kurssilaisilta opiskelijamaksuja, kuten muilta vapaan sivistystyön koulutusten opiskelijoilta. Valtionosuuden ja todellisten kustannusten eroa on voitu kattaa opintoseteliavustuksilla, mutta vain vähäisessä määrin ja vain osassa opistoja.
Turvapaikanhakijoiden määrän noustessa ennennäkemättömän suureksi tulee maahanmuuttajien kotouttamisen edistämiseksi suunnata lisärahoitusta voimakkaasti. Tämän vuoksi olemme esittäneet miljoona euroa kansanopistojen opintoseteliavustukseen.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 34
Eduskunta edellyttää, että hallitus parantaa kansanopistojen valmiuksia maahanmuuttajien kotouttamisen edistämiseksi.
33. Nuorten aikuisten osaamisohjelma (arviomääräraha)
Nuorisotyöttömyyden kasvu ja nuorten syrjäytyminen ovat erittäin huolestuttavia ilmiöitä. Edellisellä hallituskaudella Suomeen luotiin nuorisotakuu, jonka toteuttamiseen varattiin 60 miljoonaa euroa joka vuosi. Nykyisen hallituksen yhden kärkihankkeen tavoitteena on kehittää nuorisotakuuta yhteisötakuun suuntaan. Tähän kärkihankkeeseen on varattu koko vaalikaudelle 10 miljoonaa euroa, josta ensi vuodelle n. 3,5 miljoonaa.
Hallitus ei näytä panostavan nuorisotakuun toteuttamiseen ja työllisyysasteen nostamiseen, vaan päinvastoin luopuu peruskoulun varaan jääneiden osaamistason nostamisesta. Suomessa on yhä 300 000 aikuista, joiden osaaminen on peruskoulun varassa. Vieläkin 100 000:lta alle 30-vuotiaalta nuorelta aikuiselta puuttuu toisen asteen tutkinto. Työllisyysasteen nosto on mahdollista toteuttaa takaamalla kaikille vähintään toisen asteen tutkinto, jolloin jokaisella on mahdollisuudet ylläpitää ja kehittää osaamistaan ja yleissivistystään iästä, sukupuolesta ja varallisuudesta riippumatta.
Nuorten aikuisten osaamisohjelmassa 20—29-vuotiaiden, pelkän peruskoulun varassa olevien nuorten on mahdollisuus suorittaa ammatti- tai erikoisammattitutkinto tai ammatillinen perustutkinto. Hallitus on ajamassa alas todella rajulla kädellä ohjelmaa, eli suurimmassa syrjäytymisvaarassa olevien asemaa halutaan vaikeuttaa entisestään. Rahoitusta esitetään pienennettäväksi peräti 35 % eli 20 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.30.33 lisätään 20 000 000 euroa nuorten aikuisten osaamisohjelmaan.
40. Korkeakouluopetus ja tutkimus
50. Valtionrahoitus yliopistojen toimintaan (siirtomääräraha 2 v)
Sosialidemokraatit haluavat rakentaa edellytykset suomalaisen kilpailukyvyn lisääntymiselle osaamis- ja koulutustasoa entisestään nostamalla, emme sitä tietoisesti laskemalla. Vain tällä tavalla syntyy aitoa säästöä.
Hallituksen yliopistoille suunnittelemilla leikkauksilla vaarannetaan yliopistojen mahdollisuudet tarjota laadukasta koulutusta, lasketaan osaamistasoa ja ennen kaikkea kavennetaan resursseja elintärkeältä perustutkimukselta, jonka pohjalta kehitetään tulevaisuuden innovaatioita. Koulutustason nousun pysähtymisellä on merkittävät seuraukset elinkeinorakenteen sekä korkean osaamisen työpaikkojen syntymisen kannalta.
Hallitus kuitenkin peräänkuuluttaa Suomen nousua innovaatioilla ja samaan aikaan leikkaa perustutkimuksesta ja tieteestä. Opetuksesta ja tutkimuksesta leikattu euro supistaa taloutta ja työpaikkojen määrää kuuden euron verran yhteiskunnassa. Koulutustason nousu on Suomen väestön keskuudessa hiljalleen pysähtynyt. Korkeasti koulutettujen määrässä olemme tippuneet Euroopan kärjestä keskikastiin.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.40.50 lisätään 50 000 000 euroa yliopistojen toiminnan rahoittamiseen.
51. Suomen Akatemian tutkimusmäärärahat (arviomääräraha)
Koulutus ja tutkimus ovat investointeja tulevaisuuteen. Suomen menestys on tulevaisuudessa entistä riippuvaisempi korkeatasoisesta osaamisesta ja uudesta tiedosta. Myös kaupallisesti hyödynnettävien innovaatioiden pohjalla on perustutkimus. Koulutukseen ja tutkimukseen kohdistuvilla leikkauksilla on laajoja ja kauaskantoisia vaikutuksia suomalaiseen osaamiseen ja innovaatioperustaan sekä siten suoraan tulevaisuuden kasvun ja hyvinvoinnin edellytyksiin.
Talousarvioesitykseen sisältyy mittavia leikkauksia Suomen Akatemian määrärahoihin. Akatemian leikkaukset vahingoittavat välttämätöntä perustutkimusta. Suomen Akatemian myöntövaltuudessa tutkimushankkeiden rahoittamiseen on kärkihankepanostuksiin innovaatioiden kaupallistamisen edistämiseksi 30 miljoonaa euroa kertaluonteisena lisäyksenä, mutta 10 miljoonaa euroa pysyvänä menosäästönä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.40.51 lisätään 10 000 000 euroa Suomen Akatemian toimintamenoihin.
55. Valtionrahoitus ammattikorkeakoulujen toimintaan (siirtomääräraha 2 v)
Innovaatiovetoinen, osaamisperustainen talous ei voi toimia ilman menestyviä ammattikorkeakouluja. Hallitus on tekemässä ammattikorkeakouluille suoria leikkauksia yhteensä 25 miljoonaa euroa. Leikkauksilla vaarannetaan ammattikorkeakoulujen mahdollisuudet tarjota laadukasta koulutusta, lasketaan osaamistasoa. Koulutustason nousun pysähtymisellä on merkittävät seuraukset elinkeinorakenteen sekä korkean osaamisen työpaikkojen syntymisen kannalta. Ammattikorkeakouluissa jo toteutetut henkilöstövähennykset ovat henkilötyövuosina olleet yli 10 %, ja henkilökunnan jaksaminen on veitsen terällä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.40.55 lisätään 25 000 000 euroa ammattikorkeakoulujen toiminnan rahoittamiseen.
80. (29.80 ja 29.01, osa) Taide ja kulttuuri
31. Valtionosuus ja -avustus teattereiden ja orkestereiden käyttökustannuksiin (arviomääräraha)
Teattereiden ja orkestereiden valtionosuuksia ollaan leikkaamassa 2,632 miljoonalla eurolla. Näiden taidelaitosten merkitys koko maan kattavan kulttuuritarjonnan ja kulttuurin saatavuuden kannalta on merkittävä. Toteutuessaan leikkaukset vähentävät alan työllisyyttä ja lisäävät kuntien painetta kasvattaa rahoitusosuuttaan. Yksittäiselle toimijalle leikkaus saattaa tarkoittaa jopa 20 % heikennystä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.80.31 lisätään 2 632 000 euroa teattereiden ja orkestereiden toimintaan.
32. Valtionosuudet ja -avustukset museoille (arviomääräraha)
Museoiden valtionosuutta ollaan leikkaamassa 1,339 miljoonalla eurolla. Museoiden merkitys koko maan kattavan kulttuuritarjonnan, saatavuuden ja kansankunnan yhteisen muistin kannalta on merkittävä. Toteutuessaan leikkaukset vähentävät alan työllisyyttä ja lisäävät kuntien painetta kasvattaa rahoitusosuuttaan.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.80.32 lisätään 1 339 000 euroa museoiden toiminnan rahoittamiseksi.
41. (29.80.41 ja 01.22, osa) Eräät käyttöoikeuskorvaukset (siirtomääräraha 3 v)
Lainauskorvaus on EU:n vuokraus- ja lainausdirektiiviin perustuva tekijänoikeuskorvaus, jota maksetaan tekijöille heidän teostensa ilmaisesta kirjastolainaamisesta. Suomessa lainauskorvaustaso on huomattavasti pienempi kuin muissa Pohjoismaissa. Eduskunta on useasti edellyttänyt lainauskorvausten korottamista pohjoismaiselle tasolle. Parlamentaariset ryhmät allekirjoittivat maaliskuussa 2015 yhteisen julkilausuman, jossa vaadittiin tason nostamista vuoteen 2018 mennessä 14,2 miljoonaan euroon. Lisäksi edellytettiin, että teosten lainaaminen tutkimusta ja opetustoimintaa palvelevista kirjastoista pitäisi sisällyttää mahdollisimman pian lainauskorvauksen piiriin.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.80.41 lisätään 2 000 000 euroa lainauskorvausten tason nostamiseksi.
50. Eräät avustukset
Kansalaisyhteiskunnan tilaan on alettu maailmanlaajuisesti kiinnittää huomiota osana demokratiaa, ihmisoikeuksia, osallisuutta ja hyvinvointia. Euroopan yhteisössäkin tunnustetaan voittoa tavoittelemattomien kansalaistoimijoiden, palveluntarjoajien ja vapaaehtoistyöntekijöiden merkitys kansalaisaktiivisuuden ilmentäjinä.
Kansalaisaktiivisuudella voidaan edistää osallisuutta, paikallisyhteisöjen sosiaalista koheesiota ja sukupolvien välistä vuorovaikutusta. Toiminta edistää EU:n kestävää kehitystä, työllisyyttä, sosiaalista oikeudenmukaisuutta, talouskasvua, ympäristön laatua ja rauhantyötä. Myös Suomessa on kannettu huolta demokratian ja kansalaisyhteiskunnan tilasta kaikkien muutosten keskellä. Mitä monimuotoisempi kansalaisyhteiskunta on, sen paremmat valmiudet sillä on selviytyä kriiseistä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.80.50 lisätään 180 000 euroa Ihmisoikeusliiton ja muiden kansalaisjärjestöjen toiminnan tukemiseen sekä järjestöjen rauhantyöhön.
91. Nuorisotyö
51. Nuorten työpajatoiminta ja etsivä nuorisotyö (siirtomääräraha 2 v)
Nuorten työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön resursseja leikataan roimasti. Momentille on varattu myös 2 miljoonaa euroa kärkihankkeen "Nuorisotakuusta yhteisötakuun suuntaan" toteuttamiseen. Tämä määräraha on korvamerkitty nuorten ns. luottohenkilötoiminnan ja ns. yhden luukun palveluiden eli Ohjaamo-hankkeen kehittämiseen, eikä ole varmaa, korvaako se miltään osin etsivään nuorisotyöhön kohdistettuja leikkauksia. Ohjaamohankkeen vahvistaminen on kannatettavaa ja budjetissa on varattava palvelut paitsi ohjaamoihin myös tarvittaviin palvelupolkuihin.
Valitettavasti hallitus ei näytä panostavan nuorisotakuun toteuttamiseen ja työllisyysasteen nostamiseen, vaan päinvastoin luopuu peruskoulun varaan jääneiden osaamistason nostamisesta. Vieläkin 100 000:lta alle 30-vuotiaalta nuorelta aikuiselta puuttuu toisen asteen tutkinto. Työllisyysasteen nosto on mahdollista toteuttaa takaamalla kaikille vähintään toisen asteen tutkinto, jolloin jokaisella on mahdollisuudet ylläpitää ja kehittää osaamistaan ja yleissivistystään iästä, sukupuolesta ja varallisuudesta riippumatta.
Etsivä nuorisotyö auttaa kaikkein suurimmassa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Etsivän nuorisotyön tavoittamien nuorten määrä on kasvanut selkeästi 2010-luvulla, joten sen rooli ennaltaehkäisevässä työssä on lisääntynyt.
Nykyisellä resurssitasolla etsivä nuorisotyö on saatu koko maan kattavaksi. Viime vuonna etsivä nuorisotyö tavoitti 24 579 nuorta, joista 16 740 sai pitkäaikaisempaa tukea, keskustelua ja ohjausta toimenpiteiden piiriin.
Sosialidemokraatit ei hyväksy etsivän nuorisotyön alasajoa. Se on tuottanut hyvää tulosta ja on yksi hallitusohjelmassa esiin nostetuista painopisteistä ja juuri saatu toimimaan koko maassa. Valitettavasti näyttää siltä, että etsivältä nuorisotyöltä puuttuu viime vuoteen verrattuna edelleen rahoitusta.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 29.91.51 lisätään 3 500 000 euroa nuorten työpajatoimintaan ja etsivään nuorisotyöhön.
Pääluokka 30
MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA
01. Hallinto ja tutkimus
01. Maa- ja metsätalousministeriön toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Suomen ensimmäinen eläinsuojeluasiamiehen virka perustettiin viime hallituskaudella koordinoimaan valtakunnallista eläinsuojelupolitiikkaa. Eläinsuojeluasiamiehen tehtävä perustettiin parantamaan eläinten hyvinvointia, varmistamaan yhteiskunnallista keskustelua ja tuomaan esiin eläinten asioita. Hallitus ei aio jatkaa määräaikaisena alun perin perustetun eläinsuojeluasiamiehen virkaa. On lyhytnäköistä olla jatkamatta virkaa nyt, kun työ on saatu hyvin käyntiin ja eläinsuojeluasiamies on saavuttanut tunnettavuutta.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 30.01.01 lisätään 100 000 euroa eläinsuojeluasiamiehen viran jatkamiseen vuonna 2016 ja hyväksytään seuraava lausuma:
Vastalauseen lausumaehdotus 35
Eduskunta edellyttää, että hallituksen on viipymättä valmisteltava loppuun ja annettava eduskunnalle viime kaudella aloitettu esitys eläinsuojelulain kokonaisuudistuksesta.
20. Maa- ja elintarviketalous
61. Siirto Maatilatalouden kehittämisrahastoon (siirtomääräraha 3 v)
Jokaisen hallinnonalan tulee kantaa vastuu säästöistä. Hallituksen esityksessä maa- ja metsätalousministeriöön kohdistuu hieman pienempi säästö kuin muille hallinnonaloille. Maatilatalouden kehittämisrahaston toimintaa tulee uudistaa viime hallituskaudella tehdyn selvityksen pohjalta erilaisia vaihtoehtoja punniten. Eduskunnan budjettivallan ja avoimuuden kannalta olisi selkeämpää, että rahaston varat suunnattaisiin päätettyihin kohteisiin valtion talousarvion kautta. Avustusten pääkohteena on oltava hankkeet, jotka edistävät energiatehokkuutta sekä uusiutuvan energian pientuotantoa tiloilla.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentilta 30.20.61 vähennetään 11 000 000 euroa maatilatalouden kehittämisrahastosta ja hyväksytään seuraava lausuma:
Vastalauseen lausumaehdotus 36
Eduskunta edellyttää, että maatilatalouden kehittämisrahaston toimintaa uudistetaan eduskunnan budjettivaltaa ja avoimuutta vahvistavaan suuntaan.
40. Luonnonvaratalous
31. Vesi- ja kalataloushankkeiden tukeminen (siirtomääräraha 3 v)
Hallituksen määrärahalisäys momentille vesi- ja kalataloushankkeiden tukeminen kalatiestrategian mukaisten vaelluskalaesteiden poistamiseen on tarpeellinen. Kalatiestrategian tärkeimpänä tavoitteena on uhanalaisten ja vaarantuneiden vaelluskalakantojemme elinvoimaisuuden vahvistaminen. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää vesistöstä ja kalakannasta riippuen useiden toimenpiteiden keinovalikoimaa, jossa kalatiet ovat yhtenä keskeisenä osana. Kalatiestrategian toiminta-ajatuksena on painopisteen siirtäminen istutuksista kalojen luontaisen lisääntymiskierron ylläpitämiseen ja palauttamiseen. Kaikkien kalatiestrategiassa listattujen kohteiden rakentaminen maksaisi noin 100 000 000 euroa. Valtiontalouden tila huomioon ottaen voi olla, ettei tarvittavaa panostusta valtion budjetista löydy lähivuosina. On tarpeen miettiä myös muita vaihtoehtoja kalateiden rakentamisen rahoittamiseksi. Voimayhtiöiden vastuuta rakentamiensa jokien vaellusesteiden purkamisesta ja kalatieinvestointien toteuttamisesta tulee johdonmukaisesti lisätä mm. vesilain mukaisia lupia tarkistamalla. Tämä on kustannustehokas tapa turvata vaelluskalakantojen elpyminen.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 37
Eduskunta edellyttää, että hallitus aloittaa lainsäädäntöuudistuksen, jonka tavoitteena on, että voimayhtiöiden vastuuta rakentamiensa jokien vaellusesteiden purkamisesta ja kalatieinvestointien toteuttamisesta lisätään mm. vesilain mukaisia lupia tarkistamalla.
45. Metsäluonnon hoidon edistäminen (siirtomääräraha 3 v)
Metsäluonnon hoidon edistämisen toimenpideohjelma METSO yhdistää metsien hoidon ja suojelun. Sen tavoitteena on pysäyttää metsäisten luontotyyppien ja metsälajien taantuminen ja vakiinnuttaa luonnon monimuotoisuuden suotuisa kehitys. Ohjelmaa toteutetaan ekologisesti tehokkailla, vapaaehtoisilla ja kustannusvaikuttavilla keinoilla ja siitä on saatu hyviä tuloksia. Vapaaehtoisuuteen perustuva ohjelma on parantanut luonnonsuojelun hyväksyttävyyttä ja lisännyt metsä- ja ympäristöalan toimijoiden välistä yhteistyötä. Hallitus puolittaa momentin määrärahan.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 30.40.45 lisätään 1 000 000 euroa metsäluonnon hoidon edistämiseen.
Pääluokka 31
LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN HALLINNONALA
Tärkeän väylien korjausvelan lyhentämisen lisäksi hallituksen liikennepolitiikan kulmakivenä ovat kärkihankkeet, joissa on vahvasti mukana usko normien purkamisen kautta syntyvään markkinaehtoiseen kilpailuun. Kilpailun vuorostaan toivotaan tuovan kaivattuja uudistuksia ja innovaatioita. Hallitus onkin luvannut purkaa kilpailun esteitä ja keventää lupamenettelyjä monilla liikenteen ja viestinnän aloilla. Hallituksen uudistuspolitiikkaa onkin nähty jo juna- ja postiliikenteen osalta. Ensi vuonna näemme näiden linjausten vaikutuksia sekä tieliikenteen henkilö- ja tavarakuljetuksen uudistuksen. Huolestuttavana voi pitää uudistusten mukanaan tuomia riskejä markkinoiden keskittymisestä sekä vääristymisestä julkisen ohjauksen ja koordinoinnin kaventuessa.
Pystyykö sirpaloituva toimijaverkosto tuottamaan yhteiskunnalle ja Suomen kilpailukyvyllekin tärkeitä liikenteen koordinoituja kehittämishankkeita, mm. parantavan eri liikennemuotojen yhteensovittamista luomalla yhtenäisiä matkaketjuja ja lippujärjestelmiä sekä ennakkoluulottomasti panostavan uuteen teknologiaan ja kalustoon? Liikennejärjestelmämme tulisi avata uusia mahdollisuuksia työlle, yrittämiselle ja asumiselle, lyhentää fyysisiä välimatkoja ja tarjota ihmisille ja tavaroille ekologisesti kestävä liikkumismalli teknologian kehitystä hyödyntäen. Tavoitteissa onnistuminen vaatii ministeriöltä päämäärätietoista koordinaatiota kehittämiseen sekä riittäviä resursseja.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 38
Eduskunta edellyttää, että hallitus huomioi uudistustyössään laaja-alaisesti esitystensä vaikutukset alueellisesti työllisyyteen, talouskasvuun, vetovoimaan sekä kansalaisten yhdenvertaisuuteen. Uudistustyössä on huomioitava eri toimijoiden näkemyksiä sekä varmistettava tarpeellinen ohjauskyky julkisille toimijoille, jotta voidaan vaikuttaa palvelun tasoon ja järjestämiseen myös ympäristön sekä julkisen talouden näkökulmasta.
10. Liikenneverkko
77. Väyläverkon kehittäminen (siirtomääräraha 3 v)
Budjettiesityksen liikennepoliittinen kärki on korjausvelan lyhentäminen parlamentaarisen korjausvelkatyöryhmän päätöksen mukaisesti. Panostus on hyvä ja kannatettava. Kuitenkin tulevaisuudessa hallitus tulee leikkaamaan panostukseen tarvittavat varat kehittämisvarojen puolelta nimeämättömistä hankkeista. Vaalikauden lopussa leikkaukset väyläverkon kehittämisestä ylittävät jo perusväylänpidon panostukset. Tämä tarkoittaa liikenneväylien kehityksen pysähtymistä vaalikaudella, kustannukset kehittämisestä siirretään tulevaisuuteen. Pelkkä painotuksen siirtäminen ei tee liikenteen budjettiesityksestä pitkällä tähtäimellä kestävää.
Hallituksen esityksellä menetetään mahdollisuus luoda investoimalla kasvua, vaikka juuri tässä työllisyys- ja taloustilanteessa tulisi investoida talouskasvua ja yksityisiä investointeja liikkeelle saaviin väylähankkeisiin. Kuntien kanssa tehtävä MAL-yhteistyö rapautuu, eikä asuntokaavoituksella saada riittävissä määrin asuntoja kansalaisille. Karkaava vuokrataso syö kansalaisten ostovoimaa ja kiristää taloutta. Oikeilla investoinneilla parannetaan työllisyyttä ja luodaan talouskasvua.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 31.10.77 lisätään 100 000 000 euroa kasvua edistäviin kehityshankkeisiin.
30. Liikenteen tukeminen ja ostopalvelut
63. Joukkoliikenteen palvelujen osto ja kehittäminen (siirtomääräraha 3 v)
Talousarvioesityksessä tehty hallitusohjelman mukainen 15 miljoonan euron vuosittainen leikkaus julkisen liikenteen ostopalveluista on malliesimerkki säästöstä, jonka haittavaikutukset ylittävät moninkertaisesti saavutetun säästön. Kohdennettuna raideliikenteen ostopalveluihin säästö lakkauttaa henkilöliikenteen kokonaan monella rataosuudella. Osin liikennettä pyritään korvamaan bussiliikenteellä, mutta nopeuden ja palvelutason osalta jäädään junayhteydestä. Monelle maakunnalle toimivat runkoliikenneyhteydet rataliikenteen ja lentoliikenteen kautta ovat maakunnan kehityksen ja talouskasvun kannalta jo tärkeä uskottavuustekijäkin. Heikkenevät julkiset yhteydet lisäävät ympäristön kannalta haitallista yksityisautoilua sekä kiihdyttävät muuttoliikettä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 31.30.63 lisätään 18 865 000 euroa joukkoliikenteen ostoihin valtakunnallisen palvelutason säilyttämiseksi.
Pääluokka 32
TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN HALLINNONALA
Suomalainen innovaatiotoiminta ja korkea osaaminen uhkaavat murentua
Hallituksen elinkeinopolitiikan merkittävimmät panostukset ovat strategiset kärkihankkeet. Hallituksen kärkihankkeissa on kannatettavia aihepiirejä, mutta hankkeiden rahoitus ja niiden toteutumisen todelliset vaikutukset nostavat esiin huolenaiheita. Kärkihankkeiden rahoitus jaetaan usealle erityyppiselle hankkeelle ja usealle eri vuodelle. On vakava huoli, että kärkihankkeille varattu kokonaisrahoitus jää vuositasolla vaatimattomaksi, hankkeet sirpaloituvat ja vaikutus jää heikoksi. Tilanteen ollessa näin on vaikea nähdä, että kärkihankkeilla todellisuudessa laitettaisiin talous kasvu-uralle.
Hallitus aikoo julkisen talouden suunnitelmansa mukaan vähentää TEM:n elinkeino- ja innovaatiopolitiikan määrärahoja noin 200 miljoonaa euroa kehyskauden aikana. Lisäksi leikkauksia aiotaan toteuttaa noin 100 miljoonan euron edestä OKM:n hallinnonalalla korkeakoulujen määrärahoista. Vaikka hallitus siis panostaa kärkihankkeisiinsa, se samalla toteuttaa leikkauksia, jotka olennaisesti vaikuttavat heikentävästi kärkihankkeidenkin edistämiseen. Näillä leikkaustoimilla hallitus heikentää talouskasvun todellisia mahdollisuuksia.
Hallitus on ilmaissut leikkaavansa innovaatiorahoituskeskus Tekesin toiminnan rahoitusta yli 100 miljoonalla eurolla. Tämän toimenpiteen vuoksi on suuri riski, että suomalainen innovaatiotoiminta ja korkea osaaminen murentuvat. Uusien tuotteiden vieminen markkinoille tulee hidastumaan tai jopa estymään. Samoin pienille ja keskisuurille yrityksille tärkeät pilottihankkeet saattavat vaarantua. Tekesiltä leikkaaminen johtaa todennäköisesti myös yritysten tki-panosten vähenemiseen, koska yhteishankkeita ei ole totuttuun tapaan eivätkä into ja voimavarat riitä toteuttamaan hankkeita yksin. Tämä leikkaustoimi vaikeuttaa uusien työpaikkojen syntymistä.
Kasvuun ja työllisyyteen ei panosteta riittävästi
Tarvitaan uusi vientistrategia, joka kiinnittyy mm. ilmastonmuutoksen hillintään ja torjuntaan, puhtaaseen veteen, energiatehokkaaseen rakentamiseen, uusiutuvaan energiaan, kiertotalouteen ja digitaalisiin teknologioihin. Suomen arktista osaamista pitää hyödyntää. Kotimarkkinoilla luodaan julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteistyöllä referenssimarkkinoita uusien innovaatioiden ja tuotteiden käyttöönottamiseksi.
Yksipuolisen sanelu- ja pakkolakipolitiikan sijaan hallituksen tulee tukea yhdessä sopimisen politiikkaa ja edistää aktiivisesti tasapuolista laajaa kokonaisratkaisua, jonka avulla maahan saadaan pitkäkestoinen ja sukupuolten tasa-arvoa edistävä maltillinen tulopoliittinen kokonaisratkaisu.
Katsomme, että hallituksen tulee peruuttaa yksipuolisesti valmistelemansa sairausajan palkan, loman keston ja työttömyysturvan leikkaukset ja etsiä yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa ratkaisua, joka edistää vakautta ja ennustettavuutta, vahvistaa tuottavuutta, pidentää työuria, lisää työhyvinvointia ja hillitsee kustannusten nousua. Lomarahan tulee säilyä nykymallin mukaisena.
Lakisääteisiin yleissitoviin työehtosopimuksiin perustuvaa paikallista sopimista tulee kehittää. Oleellista on, että jo nykyisin mahdolliset paikallisen sopimisen mahdollisuudet tunnetaan paremmin. Näin voidaan edistää työn tuottavuutta, työhyvinvointia ja yhdessä sopimisen kulttuuria.
On myönteistä, että hallitus jatkaa peruskoulunsa päättäneiden koulutustakuuta, mutta olemme huolissamme sen toteutumisesta hallituksen koulutuksen kokonaisrahoitukseen tekemien suurten leikkausten takia. Hallitus on ajamassa nuorisotakuun alas ja korvaamassa sen yhteisötakuulla, joka on yksi kärkihankkeista. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että nuorisotakuulta viedään jopa 96 % rahoituksesta. Tässä, kuten niin monessa muussakin asiassa, hallituksen kärkihanke toimii sumuverhona, millä yritetään kätkeä se tosiasia, että pelkästään ideologisista syistä toimiva järjestelmä ajetaan alas ja tilalle tarjotaan murusia. Tähän kärkihankkeeseen on varattu koko vaalikaudelle 10 miljoonaa euroa, josta ensi vuodelle n. 3,5 miljoonaa.
Rinteen työllistämismalli
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain yli 6 miljardia euroa. Tästä rahasta suurin osa kuluu passiivisten työttömyysetuuksien maksamiseen. Vain noin 10 prosenttia rahoista käytetään työtä vailla olevien ihmisten työllistämiseen ja kouluttautumiseen. Tätä suhdetta on muutettava merkittävästi. Työttömyysturvan tärkeimmäksi tavoitteeksi on kirkastettava ihmisten nopea työllistyminen, ja se on otettava etuuksien lähtökohdaksi.
Suomen työmarkkinoiden vakavin ongelma on työttömyysjaksojen pitkittyminen. Mitä pidempään työttömyys kestää, sitä vaikeampi on palata työmarkkinoille. Tämä nostaa rakenteellista työttömyyttä, jonka nopea lisääntyminen uhkaa talouden kasvua tulevaisuudessa. Siksi nyt on tehtävä kaikki mahdollinen työttömien saamiseksi töihin.
Työttömyysturvan leikkaukset eivät tässä tilanteessa toimi, koska niiden avulla ei synny uusia työpaikkoja. Leikkausten sijaan tarvitaan rakenteellinen uudistus, joka mahdollistaa nopeamman työllistymisen ja sitä kautta merkittävät säästöt.
Sosialidemokraattien puheenjohtajan Antti Rinteen esittämässä mallissa jokaisella työttömällä on kuuden kuukauden työttömyyden jälkeen oikeus käyttää työttömyysturvaansa työllistymissetelinä. Työllistymisseteli olisi peruspäivärahan suuruinen eli n. 700 euroa kuukaudessa, ja se kestäisi enintään 300 päivää. Työtä hakiessaan työtön voisi kertoa, että työnantaja saa setelin, jos työnantaja ei ole irtisanonut tai lomauttanut työntekijöitä eikä hänellä ole voimassa olevaa työsopimuslain mukaista takaisinottovelvollisuutta. Työllistymisseteli rahoitettaisiin suoraan työttömyysturvajärjestelmän kautta, mikä poistaisi viiveitä palkkatuen maksussa.
Eduskunnan tietopalvelun laskelman mukaan 15 000 henkilön työllistyminen työllistymissetelin avulla tasapainottaisi julkista taloutta 140—250 miljoonalla eurolla. Mitä suurempi osa työllistyvistä on pitkäaikaistyöttömiä ja työmarkkinatuella, sitä suuremmat ovat hyödyt julkiselle taloudelle.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 39
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa Rinteen työllistämismallin mukaisen esityksen.
Kuntatyöllistämismalli
Vastuu pitkäaikaistyöttömien työllistämispalveluista ja siihen liittyvät resurssit siirretään kaikilta osin kunnille Tanskassa jo pitkään sovelletun mallin mukaisesti.
Kuntien vastuuta pitkäaikaistyöttömien etuuksien rahoituksessa on viime vuosina lisätty. Kuntien osuus työmarkkinatuen kustannuksista on kasvanut räjähdysmäisesti ja noussee tänä vuonna yli 400 miljoonaan euroon. Kuntien vastuut kasvavat, mutta toimivalta ja voimavarat pitkäaikaistyöttömyyden hoitamiseksi puuttuvat. Uudistus on välttämätön.
Pitkäaikaistyöttömien palvelut järjestyvät tehokkaasti vain, jos vastuu siirretään kokonaisuudessaan kunnille. Näin varmistetaan yhteys muihin kunnan tarjoamiin palveluihin ja elinkeinopolitiikkaan. Lisäksi kunnissa on usein paras asiantuntemus paikallisista työmarkkinoista.
Kuntien vastuun laajentamista on aiemmin kokeiltu työllisyyden kuntakokeilussa (2012—2015). Kokeilusta tehdyn seurantatutkimuksen loppuraportissa (TEM julkaisuja 47/2015) todetaan, että kokeilukunnista saadut tulokset työllisyyden hoidosta ovat parempia kuin vastaavissa verrokkikunnissa. Nyt on aika ottaa nämä hyvät kokemukset käyttöön kaikkialla. Jo nyt kymmenen suurinta kaupunkia on ilmoittanut valmiutensa uuden mallin käyttöönottoon.
Sosialidemokraattien esittämässä rakenneuudistuksessa on kyse nykyisten resurssien ja toimivallan siirtämisestä. Kuntavastuun kautta saadaan uudenlaista otetta välityömarkkinoihin, työn välittämiseen, yritysyhteistyöhön ja aktiiviseen sosiaaliturvaan.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 40
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa kuntatyöllistämismallin mukaisen esityksen.
Harmaan talouden torjuntaa tehostettava
Talousrikollisuus ja harmaa talous aiheuttavat Suomelle arviolta kuuden miljardin euron menetyksen veroissa ja maksuissa joka vuosi. Tämä heikentää hyvinvointivaltion rahoituspohjaa ja haittaa tervettä yritystoimintaa. Talousrikosten tekomahdollisuudet ja uhkakuvat muuttuvat jatkuvasti kansallisen ja kansainvälisen toimintaympäristön muuttuessa.
Sosialidemokraattien aloitteesta ja johdolla harmaan talouden torjunnassa on edistytty viime vuosina. On tärkeää ehkäistä verovilppiä ennalta, nostaa kiinnijäämisriskiä ja nopeuttaa viranomaisten valmiuksia puuttua rikosepäilyyn. Entistä vakavammat seuraukset ja rikoshyödyn tehokas takavarikointi lisäävät ohjelman tehoa.
Tavoitteena tulee olla, että Suomi on kärkimaa harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnassa. Esimerkiksi veronumerokäytännön laajentamisella sekä tilaajavastuulain vaikuttavuuden parantamisella voitaisiin toteuttaa konkreettisesti harmaan talouden ja veronkierron torjuntaa. Lisäksi lainsäädäntömuutoksilla voidaan edelleen lisätä yrityksien vastuuta harmaan talouden torjunnassa.
Sosialidemokraattien vaihtoehtobudjetissa lisätään resursseja 20 miljoonalla eurolla harmaan talouden torjuntaan. Arvioidut verotulohyödyt ovat 200 miljoonaa euroa. Lisäksi esitämme 23 ohjelmaa harmaan talouden torjumiseksi.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 41
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen harmaan talouden torjunnan tehostamisesta.
01. Hallinto
01. Työ- ja elinkeinoministeriön toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Talousrikollisuus ja harmaa talous aiheuttavat Suomelle miljardien menetyksiä veroissa ja maksuissa. Tämä heikentää hyvinvointivaltion rahoituspohjaa ja haittaa tervettä yritystoimintaa. Tavoitteena tulee olla, että Suomi on kärkimaa harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnassa. Harmaan talouden torjunta on pitkäjänteistä toimintaa, minkä vuoksi viime vaalikaudella kärkihankkeena toteutettua torjuntatyötä tulisi jatkaa ja osoittaa siihen tarvittavat määrärahat.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 32.01.01 lisätään 1 500 000 euroa harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntaan.
02. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Sosialidemokraatit esittää vaihtoehtobudjetissa yrittäjäpakettia, jolla parannetaan erikokoisten yritysten toiminta-, kasvu- ja työllistämisedellytyksiä. Mikroyritykset ansaitsevat tukea ja neuvontaa työllistämiseen. Yksin byrokratia lannistaa monet yksinyrittäjät. Digiaikana on päästävä sellaisiin rutiineihin, että työnantaja täyttää ainoastaan yhteen ilmoitukseen työntekijän bruttopalkan ja maksusovellus huolehtii lakisääteiset menot ajallaan verkkopankista.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 32.01.02 lisätään 2 000 000 euroa yksinyrittäjien henkilökohtaisen työllistämisneuvonnan tukemiseen.
Tuotannon kaupasta yhä suurempi osa on palveluita. Sosialidemokraattien yrittäjäpakettiin liittyen palveluliiketoiminnan kehittämisellä tähdätään kansainväliseen kilpailukykyyn, kasvavaan jalostusarvoon ja tuottavuuteen. On tarpeen auttaa palveluyrityksiä kasvamaan suuremmiksi ja skaalaamaan liiketoimintaansa digitaalisilla alustoilla. Viranomaiset tulisi velvoittaa paitsi tuottamaan avointa dataa myös auttamaan sen hyödyntämistä liiketoiminnassa. Kaikki yritystoimintaan tarvittavat ohjelmat — keskenään yhteensopivat reskontra, kassa, laskutus, varastonhallinta, seurannan ja tilastoinnin työkalut — tulisi julkaista pilvipalvelussa. Yhteiskunnan tehtävänä on kannustaa aktiivisesti käyttämään yhteistä ohjelmistoalustaa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 32.01.02 lisätään 10 000 000 euroa uusien palveluliiketoimintamallien kehittämiseen.
20. (32.20 ja 32.60, osa) Elinkeino- ja innovaatiopolitiikka
40. Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan tukeminen (arviomääräraha)
Tekesin toiminnan rahoitusta on ehdotettu leikattavan rajusti. Toteutuessaan leikkaukset aiheuttaisivat suuren riskin, jonka seurauksena suomalainen innovaatiotoiminta ja korkea osaaminen murentuvat. Uusien tuotteiden vieminen markkinoille saattaa hidastua tai jopa estyä.
Tekes on ollut rahoittamassa kahta kolmasosaa suomalaisista yleisesti tunnetuista innovaatioista. Viime vuosien onnistumisten valossa tässä palautetuilla rahoitusvaltuuksilla saadaan vuonna 2016 kymmeniä patentteja ja patenttihakemuksia, synnytetään satojen miljoonien eurojen liikevaihtoa ja vientiä. Erityisen korvaamaton Tekes on ollut start-up-yrityksille, mutta myös suurempien yhtiöiden tuotekehittely on hyötynyt Tekesin rahoitus- ja kumppanuusmalleista.
Leikkausten sijaan olisi innovaatiotoiminnan tukemiseen saatava rahoitus, joka turvaa huippuosaamisen kehittymisen ja uusien innovaatioiden syntymisen.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 32.20.40 lisätään 70 000 000 euroa Tekesin toiminnan tukemiseksi ja hyväksytään seuraava lausuma:
Vastalauseen lausumaehdotus 42
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin innovaatiojärjestelmän ylläpitämiseksi sekä turvaamiseksi pitkällä aikavälillä ja toimiin, jotka turvaavat huippuosaamisen ja korkean teknologian yritysten avunsaannin menestyksensä luomiseksi.
41. Valtionavustus Finpron toimintaan (siirtomääräraha 3 v)
Vientiin verrattava matkailutulo on nyt 4,4 miljardia euroa. Se on kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Tehokkain toimin se voisi edelleen kaksinkertaistua vuosikymmenessä. Sosialidemokraattien yrittäjäpaketissa edistetään matkailua, koska ala on merkittävä työllistäjä, ja matkailun kasvu tarkoittaa kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja. Työ- ja elinkeinoministeriössä viime vuonna valmistunut Matkailun tiekartta olisi hyvä, valmis toimintaohjelma. Uuden Visit Finland -ohjelman rahoitus on vaatimaton — se toimii ulkomailla lähetystöverkon varassa. Nopeita toimia tarvitaan erityisesti, koska kolmasosa matkailutulosta tulee venäläisiltä vierailijoilta, joiden määrä vähenee voimakkaasti. Suomen on näyttävä erityisesti Aasiassa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 32.20.41 lisätään 5 000 000 euroa Suomeen suuntautuvan matkailun edistämiseen.
43. Kansainvälistymisavustus yritysten yhteishankkeisiin (arviomääräraha)
Kansainvälinen menestys vaatii uutta viennin toimintamallia, veturiverkostoa. Sosialidemokraattien yrityspaketissa veturina on suuri, päävastuullinen yhtiö ja konsortion kokoamisesta huolehtii avustava asiantuntijajoukko Team Finlandin vastuulla ja TEM:n ohjauksessa. Työssä tulisi hyödyntää myös Strategisen huippuosaamisen keskusten (SHOK) kokemusta erikokoisten yritysten ja korkeakoulujen yhteishankkeissa, jotka keskittyvät valittuihin painopisteisiin (esimerkiksi cleantech, biotalous, arktinen osaaminen, terveysteknologia, koulutus).
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 32.20.43 lisätään 17 000 000 euroa uuden viennin toimintamallin toteuttamiseksi.
82. Lainat Finnvera Oyj:n varainhankintaan (arviomääräraha)
Suuret suomalaiset yritykset ovat korvanneet merkittävästi pankkivelkaa sijoitustodistuksilla ja joukkovelkakirjoilla. Pk-yrityksille tämä on ollut mahdotonta. Valtiovarainministeriön on vauhditettava pitkään valmistelemaansa lainsäädäntöä, joka Norjassa on ollut voimassa jo pitkään. Siellä yritysten joukkovelkaa lasketaan liikkeelle jopa 15 kertaa enemmän kuin Suomessa. Euroopassa kerättiin joukkorahoitusta (crowdfunding) pienille yrityksille ja startupeille viime vuonna jo kolme miljardia euroa. Suomessa internetissä toimivaan helppoon ja nopeaan joukkorahoitukseen on suhtauduttu nihkeästi. Yrittäjäpaketissa esitämme, että julkisen vallan pitäisi suosia voimakkaasti innovaatioiden ja sosiaalisten yritysten vapaaehtoista, suoraa rahoitusta.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 32.20.82 lisätään 10 000 000 euroa Finnveran uuden juniorilainan käyttöönottamiseksi.
30. (32.30, osa) Työllisyys- ja yrittäjyyspolitiikka
01. Työ- ja elinkeinotoimistojen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Nuorisotyöttömyys on Suomessa moniin muihin Euroopan maihin verrattuna lyhytkestoista. Tämä on ehkäissyt nuorten syrjäytymistä.
Kun arvioidaan nuorisotakuun onnistumista ja sen jatkon tarpeellisuutta, ei voida pitäytyä vain nuorten työttömyysasteessa. Nuorisotyöttömyyden taso on yleistä työttömyysastetta voimakkaammin riippuvainen talouden suhdanteesta ja harjoitetusta talouspolitiikasta. Siksi ei ole mahdollista arvioida, mikä nuorisotyöttömyyden taso olisi ilman nuorisotakuuta.
Nuorisotakuu ei ole työtakuu, vaan sen tarkoitus on vahvistaa työllistymistä ja ehkäistä syrjäytymistä kolmen pilarin avulla: etsivän nuorisotyön avulla, koulutuksen avulla ja työttömille nuorille suunnattujen tehostettujen palveluiden avulla.
Nuorten työllisyyden tukeen ja syrjäytymisen ehkäisyyn panostettu euro tuottaa itsensä monin verroin takaisin. Syrjäytymisestä aiheutuu nykyisin jo pelkästään kasvaneiden sosiaaliturvamenojen ja vähentyneiden verotulojen vuoksi joka vuosi vähintään 600 miljoonan euron kustannukset. Lisäksi kroonisesti syrjäytyneellä terveydenhuollon menot voivat olla jopa kahdeksankertaiset verrattuna nuoreen, joka ei ole syrjäytymisvaarassa.
Nuorisotakuun toimenpiteet ovat onnistuneet ennaltaehkäisemään nuorten syrjäytymistä. Esimerkiksi peruskoulun jälkeen jatkokoulutukseen sijoittuvien osuus on suurempi kuin koskaan.
Sosialidemokraatit pitävät myönteisenä, että hallitus jatkaa peruskoulunsa päättäneiden koulutustakuuta, mutta on huolissaan sen toteutumisesta hallituksen koulutuksen kokonaisrahoitukseen tekemien suurten leikkausten takia.
Osana nuorisotakuuta ollut etsivä nuorisotyö on tavoittanut vuosittain yli 20 000 "kadonnutta" nuorta, joista yli viisitoistatuhatta on tarvinnut pidempää ohjausta.
Nuorisotakuun alasajo uhkaa synnyttää syrjäytyneiden sukupolven. Hallitus on kyllä perustellusti huomioinut mielenterveyspalveluja tarvitsevat nuoret. Mutta tavallisille työttömille nuorille hallitus tarjoaa vain tyhjää kättä.
Työttömien nuorten 28 miljoonan euron uraohjauksen, uravalmennuksen, maahanmuuttajanuorten työvoimapoliittisten toimien, työnhakukoulutuksen, sanssikortin, työhönvalmennuksen, ammatillisen työvoimakoulutuksen, yrittäjyyskoulutuksen ja muiden toimenpiteiden erillisrahoituksen hallitus lopettaa kokonaan, vaikka toimet ovat toimineet ammatillisen koulutuksen suorittaneiden kohdalla hyvin ja nykyisistä nuorista työttömistä työnhakijoista yli puolella on ammatillinen tutkinto tai sitä korkeampi koulutus.
Erillisrahoituksen piirissä olevien työttömien nuorten tukitoimia voidaan rahoittaa yleisen työvoimapolitiikan varoista, mutta koska niitäkin leikataan rajusti, koulutus- ja palkkatukirahat eivät yksinkertaisesti riitä. Tilannetta kuvaa se, että viime vuonna sanssikortteja myönnettiin lähes 40 000.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 32.30.01 lisätään 28 000 000 euroa nuorisotakuun alasajon peruuttamiseksi.
51. Julkiset työvoima- ja yrityspalvelut (siirtomääräraha 2 v)
Työurien pidentäminen tuntuu nykyisen työttömyyden valossa nurinkuriselta, mutta sillä varaudutaan ikärakenteen tuomiin muutoksiin ja siksi se on perusteltua. Työmarkkinajärjestöjen kanssa yhdessä rakennettu eläkepaketti pidentää työuria ja vähentää kestävyysvajetta, mutta todellinen eläköitymisikä nousee kuitenkin vain, kun ihmisillä on työtä ja työkykyä. On syytä muistaa, että työttömänä olevat ihmiset ovat suurin työvoimareservi.
Aktiivisen työvoimapolitiikan tuloksia arvioidaan usein liian kapeasti vain avoimille työmarkkinoille työllistymisen avulla. Aktiivisen työvoimapolitiikan ja aktiivisen sosiaalipolitiikan palvelut limittyvät ja tulokset jakautuvat työllistymisen vahvistumiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn. Työttömyyttä arvioitaessa työttömyyden rakenne ja työttömyysjaksojen kesto ovat työttömyysprosenttia oleellisemmat mittarit.
Nuorisotyöttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys tulevat todennäköisesti kasvamaan. Hallitus ennustaa, että rakennetyöttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys kasvavat merkittävästi. Hallitus panostaa kärkihankkeissaan työllisyyteen ja kilpailukykyyn 170 miljoonaa euroa, mutta kohdistaa yksin työvoimapolitiikkaan mittavat yli 200 miljoonan euron leikkaukset, jotka lisäävät pitkäaikaistyöttömyyden kasvua. Tähän tilanteeseen sopii huonosti myös se, että oppisopimuskoulutukseen aikaisemmin ohjattua panostusta ei jatketa, jolloin oppisopimuskoulutukseen pääsy vaikeutuu entisestään määrärahojen vähentyessä.
Nyt hallituksen leikkaukset osuvat esimerkiksi sotaveteraanien kotipalveluihin, ikäihmisten talonmiestehtäviä hoitaneisiin välityömarkkinoiden kautta työllistyviin henkilöihin. Ratkaisussa tipahtavat tyhjän päälle työttömät ja palvelujen tarvitsijat. Hallituksen linja leikata työllistämistä työhön, joka muuten jäisi tekemättä, on lyhytnäköinen. Välityömarkkinoita pitää kehittää eteenpäin, ei ajaa alas.
Aktiivisella työvoimapolitiikalla voidaan vain rajallisesti vaikuttaa työttömyyteen. Sillä voidaan kuitenkin pitää yllä ihmisten työkykyä, katkaista syrjäytymiskierteitä ja näin ehkäistä työttömyyden venymistä ja muuttumista rakenteelliseksi työttömyydeksi. Esitys ei huomioi suurta 58 miljoonan euron leikkausta varsinaisiin toimiin, mikä aiheutuu alv-erän siirtämisestä momentille.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 32.30.51 lisätään 69 840 000 euroa julkisiin työvoima- ja yrityspalveluihin aktiiviseen työvoimapolitiikkaan, välityömarkkinoiden turvaamiseksi, oppisopimuskoulutukseen ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi.
40. (32.40 ja 32.30, osa) Yritysten toimintaympäristö, markkinoiden sääntely ja työelämä
01. Kilpailu- ja kuluttajaviraston toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Kilpailu- ja kuluttajapolitiikan yhteisenä tavoitteena on terveet ja toimivat markkinat, joilla yritykset ja muut toiminnanharjoittajat toimivat vastuullisesti ja ottavat huomioon myös kuluttajien edut. Viime vuosina on ollut tavoitteena lisätä kilpailu- ja kuluttaja-asioiden yhteiskunnallista painoarvoa ja vaikuttavuutta. Kilpailu- ja kuluttajavirasto tukee omalta osaltaan harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan hyväksi tehtävää työtä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 32.40.01 lisätään 1 500 000 euroa harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntaan.
60. (32.60, osa) Energiapolitiikka
43. Kioton mekanismit (arviomääräraha)
Sosialidemokraatit esittävät vientipaketissa, että vientiteollisuuden kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi ja hiilivuotoriskin vähentämiseksi tulee ottaa käyttöön päästökaupan epäsuorien kustannusten kompensaatiojärjestelmä. Järjestelmällä kompensoitaisiin sähköintensiivisille toimialoille sähkön hinnan noususta syntyviä kustannuksia. Sen piirissä olisivat päästökauppadirektiivin määrittelemät, hiilivuotoriskille alttiit toimialat.
Suomessa kompensaatioon oikeuttavien toimialojen osuus kokonaistuotannosta on merkittävämpi kuin EU-maissa keskimäärin, ja nämä toimialat ovat erityisen merkittäviä Suomen viennille. Siksi kompensaatio on syytä ottaa käyttöön komission määrittelemän sallitun enimmäismäärän mukaisena.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 32.60.43 lisätään 80 000 000 euroa päästökaupan epäsuorien kustannusten kompensaatiojärjestelmän käyttöönottamiseksi.
70. Kotouttaminen
03. Maahanmuuttajien kotouttamisen ja työllistymisen edistäminen (siirtomääräraha 2 v)
Pakolaiskriisi haastaa Suomen koko yhteiskunnan ennennäkemättömällä tavalla. Jotta Suomeen tulijat pääsevät kiinni mielekkääseen arkeen ja antamaan panoksensa työelämään, kotouttaminen ja työllistäminen on järjestettävä huomattavasti nykyistä tehokkaammin.
Kielikoulutukseen on päästävä mahdollisimman nopeasti, viimeistään kuusi kuukautta maahantulon jälkeen. Tähän hallitus ei nykyisellään yllä. Parasta olisi, että velvoittava kielikoulutus alkaisi jo ennen turvapaikka- tai oleskelulupapäätöstä. Työ- ja elinkeinoministeriön kotouttavaan kielikoulutukseen lisätään 3 miljoonaa euroa.
Pakolaiskriisin hoidosta aiheutuvista toimista ja kustannuksista on annettava heti alkuvuodesta 2016 selvitys eduskunnalle. Hallituksen on varauduttava kotouttamisen lisäresursseihin lisätalousarviossa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 32.70.03 lisätään 3 000 000 euroa maahanmuuttajien kotouttamiseen ja työllistymisen edistämiseen.
Pääluokka 33
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN HALLINNONALA
Leikkausten vaikutukset arvioitava
Hallituksen leikkauspolitiikka kohdistuu erityisen kovasti eläkeläisiin, työttömiin, pitkäaikaissairaisiin, pienituloisiin ihmisiin sekä lapsiperheisiin. Esitykset lisäävät toimeentulotukiriippuvuutta ja eriarvoisuutta.
Leikkaukset kohdistuvat erityisen pahasti niihin, jotka ovat nykyisin juuri ja juuri köyhyysrajan yläpuolella ja viimesijaisen sosiaaliturvan ulkopuolella. Leikkausten myötä ihmiset ajautuvat köyhyyteen. Asiantuntija-arvioiden mukaan myös yksityisten talouksien ylivelkaantuminen ja asunnottomuuden lisääntyminen tulevat entisestään heikentämään etenkin työelämän ulkopuolella olevien ihmisten asemaa.
Hallitus säästää monesta kohteesta arvioimatta kokonaisvaikutuksia. Kun vaikutuksia ei arvioida ja järjestelmän keskinäisiä riippuvuuksia ei ymmärretä, tai ei huomioida, luodaan säästöillä lisäkuluja jollekin toiselle sektorille tai tulevaisuuteen. Talousarviotekstissä tunnistetaan esimerkiksi vaara köyhyyden lisääntymiseen, mutta sen vaikutussuhteita ei analysoida tarkemmin, vaikka asetetut hyvinvointitavoitteet vaarantuvat selkeästi.
Sosiaalisen hyvinvoinnin kohdalla olennaisen tärkeää on analysoida vaihtoehtoiskustannuksia siitä, mitä maksaa se, jos ihmiset eivät saa tarvitsemaansa oikea-aikaista ja oikein kohdentuvaa kohtuullista tukea. Tulisi analysoida myös sitä, mitä eriarvoisuus tai köyhyys maksaa ihmisille ja yhteiskunnalle. Samalla analyyseihin tulisi saada mukaan ratkaisujen pitkän tähtäimen vaikutukset vuosikohtaisten talousarvioratkaisujen sijasta.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 43
Eduskunta edellyttää, että hallitus tekee viivyttelemättä kokonaisarvioinnin leikkausten, kiristysten ja maksukorotusten kustannuksista yhteiskunnallemme ja vaikutuksista yksittäisten ihmisten ja ihmisryhmien asemaan ja sosiaaliseen hyvinvointiin sekä ryhtyy arvioinnin mukaisiin toimiin eriarvoisuuden kasvun pysäyttämiseksi.
Lasten asema turvattava
Lapsiperheisiin kohdistuu nyt monia säästötoimia. Hallitus esittää lapsilisän indeksisidonnaisuuden lakkauttamista eikä esitä korvaavia toimia verotuksen lapsivähennyksen poistumiselle. Hallitus leikkaa yleistä asumistukea ja lääkekorvauksia ja esittää mittavia korotuksia terveydenhuollon maksuihin. Hallitus aikoo rajata lasten oikeutta varhaiskasvatukseen ja korottaa varhaiskasvatuksen maksuja. Lisäksi koulutukseen kohdistuu rajuja leikkauksia kaikilla koulutusasteilla. Samalla nuorisotakuun rahoitusta ajetaan alas, työllisyystoimista leikataan ja työelämän pelisääntöjä heikennetään jne. Näillä kaikilla toimilla on kasautuvia vaikutuksia lapsiperheissä, jolloin ne myös uhkaavat lisätä ylisukupolvista syrjäytymistä ja köyhyyttä. Toisaalta leikkaukset kohdistuvat yhä useampaan perheeseen.
Hallituksen ei pitäisi tehdä leikkauspolitiikkaa, jolla heikennetään ensisijaisia etuuksia ja siirretään lapsiperheitä toimeentulotuen piiriin. Tätä ratkaisua ei voida millään tavalla pitää lapsen edun mukaisena, eikä se ole myöskään yhteiskuntapoliittisesti kestävä ratkaisu. Mielestämme on välttämätöntä, että hallitus ottaa aikalisän lapsiin kohdistuvissa säästösuunnitelmissaan ja arvioi kokonaisvaikutukset perusteellisesti em. lausuman mukaisesti.
Hallituksen linjaukset myös työn ja perheen yhteensovittamiseksi jäävät huolestuttavan vähäisiksi ja näköalattomiksi. Hallitus alentaa vanhempainpäivärahan korotettua päivärahaa ja rajaa vanhempainlomakausilta karttuvaa lomaoikeutta. Hallitus on esittänyt tasa-arvovaikutuksiltaan hyvin kyseenalaista 2500 euron äitiyspakettia, jolla ei lainkaan kannusteta hoitovastuun tasaamiseen perheissä. Samalla varhaiskasvatukseen tehtävät säästöt vaikeuttavat perheiden tilannetta monella tavalla. Hallituksen suunnittelemat erilaiset työelämän heikennykset, kuten ensimmäisen sairauspäivän sairaussakko, kohdistuvat etenkin naisvaltaisille aloille. Pahimmillaan leikkaukset ajavat äitejä pois työelämästä ja säästöt muuttuvat lopulta kustannuksiksi.
Eläkeläiset ovat eläkepäivänsä ansainneet
Eläkkeensaajat ovat toinen iso ryhmä, joka kärsii monin tavoin hallituksen leikkauksista ja on koko syksyn joutunut myös kantamaan huolta hallituksen poukkoilevasta politiikasta ja sen vaikutuksista omaan arkeensa.
Eläkkeensaajien asumistuen heikentäminen, eläketulovähennyksen korottamatta jättäminen, kansaneläkkeiden ja sosiaalietuuksien indeksijäädytys, sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen korottaminen, lääkekorvausten pienentäminen, matkakorvausten omavastuun nostaminen, ruokavaliokorvauksen poistaminen, erilaiset asumiseen liittyvien verojen korotukset ja suunnitteilla oleva hoitajamitoitusten heikentäminen kohdistuvat kaikki eläkeläisten arkeen.
Hallituksen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen sekä eriarvoisuuden vähentämisen kärkihankkeessa pyritään mm. "edistämään ihmisten vastuunottoa omasta elämästä". Vastuunotto ei saa tarkoittaa yhä suuremman taloudellisen vastuun ja taakan kantamista omaa hyvinvointia ja terveyttä vaarantaen, kuten nyt näyttää käyvän. Etenkin ihmisten, joilla ei ole esim. iän tai kunnon puolesta edellytyksiä hankkia toimeentuloa työllään tai lisäansioita etuuksien rinnalle, tulee saada hyvinvointivaltiossa riittävä perusturva tai ansioihin perustuva eläke elämiseensä. Pidämme perusetuuksista ja -palveluista leikkaamista vääränä arvovalintana, jolla heikennetään ihmisten elämänlaatua ja siirretään kustannuksia toisille sektoreille ja pidemmälle tulevaisuuteen.
Miinusmerkkinen indeksitarkistus peruttava
Ensisijaisista etuuksista säästäminen lisää toimeentulotukiasiakkuutta, heikentää ostovoimaa ja vaikuttaa suoraan kotimaiseen kulutuskysyntään.
Hallitus antaa kaikkein pienimpien, kansaneläkeindeksiin ja kuluttajahintaindeksiin sidottujen etuuksien laskea ensi vuonna, kun indeksi on heikon taloustilanteen vuoksi miinusmerkkinen (-0,4 %). Tämä on erittäin poikkeuksellista. Koska kyse on ihmisten ensisijaisesta sosiaaliturvasta, olisi oikeudenmukaista ja kohtuullista jättää tämä säästö tekemättä jäädyttämällä indeksit ensi vuodelle.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 44
Eduskunta edellyttää, että hallitus valmistelee väliaikaisen lainsäädännön, jolla kansaneläke- ja kuluttajahintaindeksiin sidotut etuudet eivät laske indeksin mukaisesti vuonna 2016.
02. (33.02 ja 70, osa) Valvonta
07. (33.70.01) Työsuojelun aluehallintoviranomaisten toimintamenot (siirtomääräraha 2 v)
Työsuojeluviranomaisilla on tärkeä rooli harmaan talouden torjunnassa mm. työnteko-oikeuksien, työsopimuslain ja tilaajavastuulain valvonnassa. Hallitus on poistanut määräaikaisen lisäresurssin momentilta, vaikka päinvastoin resursseja tähän tärkeään valvontatyöhön tulee lisätä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 33.02.07 lisätään 2 300 000 euroa harmaan talouden torjuntaan.
03. Tutkimus- ja kehittämistoiminta
Sektoritutkimuslaitosten budjettirahoitusta on vähennetty tutkimuslaitosuudistuksen yhteydessä ja säästöjä jatketaan edelleen. Kuluvan vuoden talousarvion hyväksymisen yhteydessä eduskunta edellytti, että seuraavalla hallituskaudella arvioidaan laajasti rahoitusuudistuksen vaikutukset tutkimuksen laatuun. Tällä arvioinnilla on nyt kiire. Etenkin sote-uudistuksen ja tulevien itsehallintoalueiden myötä tutkimuslaitosten työ tulee korostumaan.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 45
Eduskunta edellyttää, että hallitus toteuttaa viivyttelemättä eduskunnan aiemman päätöksen mukaisesti arvioinnin tutkimusrahoitusuudistuksen vaikutuksista tutkimuksen laatuun ja tekee arvion toimenpiteistä korkeatasoisen tutkimuksen turvaamiseksi ja kestävän rahoitustason saavuttamiseksi.
63. Eräät erityishankkeet (siirtomääräraha 3 v)
Päihdeäidit
On hyvä, että valiokunta on esittänyt lisärahoitusta Pidä kiinni -hoitojärjestelmään, joka on valtakunnallinen erityistason hoitojärjestelmä päihdeongelmaisille odottaville äideille ja vauvaperheille. Pidämme välttämättömänä että päihdeäitien hoidon rahoitus saadaan vakaalle pohjalle.
Hotus
Pidämme tärkeänä myös valiokunnan esittämää 200 000 euron lisäystä näyttöön perustuvan hoitotyön edistämiseen Hoitotyön tutkimussäätiölle.
Nuorisotakuu
Sosiaali- ja terveydenhuollon nuorten palvelujen toimintaprosessien uudistamiseen nuorisotakuun mukaisesti osoitetaan 1,5 milj. euroa v. 2016. Tarkoituksena on koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle syrjäytyneiden nuorten tukeminen rakentamalla toimintamalli nuorten sosiaali-, mielenterveys- ja päihdetyön kytkemiseksi saumattomasti neuvonta- ja ohjauspalveluihin (ns. Ohjaamo-hanke). Pidämme tätä myönteisenä, mutta kaiken kaikkiaan olemme erittäin huolissamme nuorisotakuun rahoituksen leikkauksista. Ohjaamohankkeen vahvistaminen on kannatettavaa, ja budjettiin on varattava rahoitus paitsi ohjaamoihin myös tarvittaviin palvelupolkuihin.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 33.03.63 lisätään 2 500 000 euroa nuorisotakuun vahvistamiseksi.
10. Perhe- ja asumiskustannusten tasaus ja eräät palvelut
51. Lapsilisät (arviomääräraha)
Hallituksen esitys lapsilisän indeksisidonnaisuuden poistamisesta on yksi monista säästötoimista, joilla pyritään paikkaamaan julkisen talouden heikkoa tilaa arvioimatta tarkemmin pitkäaikaista vaikutusta. Asiantuntija-arvioiden mukaan esitys heikentää lapsiperheiden toimeentuloa ja siten vaarantaa lasten oikeuksien toteutumisen, erityisesti pienituloisten, monilapsisten ja pienten lasten perheiden sekä yksihuoltajaperheiden kohdalla. Yhdessä hallituksen tekemien muiden, pienituloisiin ja haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisiin ja perheisiin kohdistuvien leikkausten kanssa se syventää vanhempien taloudelliseen asemaan perustuvaa lasten eriarvoisuutta. Hallituksen on tehtävä kokonaisarviointi lapsiperheisiin kohdistuvien säästöpäätösten vaikutuksista, eikä tätä ennen tule tehdä pysyviä muutoksia lapsiperheiden etuuksiin.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 46
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin, jotta lapsilisää korotetaan indeksin mukaisesti sekä, estääkseen negatiivisen indeksitarkistuksen vuonna 2016, jäädyttää indeksin aiemmalle tasolleen ensi vuodeksi.
54. Asumistuki (arviomääräraha)
Hallitus säästää yleisen asumistuen menoista vuonna 2016 yhteensä 22 miljoonaa euroa korottamalla asumismenojen perusomavastuuosuutta ja jäädyttämällä hyväksyttävien asumismenojen enimmäismäärän vuoden 2015 tasolle, vaikka asumistuki on tälläkin hetkellä tasoltaan riittämätön. Monet asumistuen saajat joutuvat paikkaamaan matalaa asumistukeaan turvautumalla pitkäaikaiseen, passivoivaan toimeentulotukeen. Ensisijaisten etuuksien riittävä taso tulisi turvata. Hallituksen leikkauspolitiikkaa ei voi hyväksyä yksilön eikä yhteiskuntapolitiikan näkökulmasta.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 47
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin, jotta yleisen asumistuen enimmäisasumismenot tarkistetaan vuokraindeksin mukaisesti eikä tuki muutenkaan heikkene vuonna 2016.
55. Elatustuki (arviomääräraha)
Hallitus aikoo tarkistaa kansaneläke- ja kuluttajahintaindekseihin sidottujen etuuksien tasoa miinusmerkkiseksi painuneen indeksin mukaisesti vuonna 2016. Se tarkoittaa myös 900 000 euron leikkausta elatustukeen. Leikkaus heikentää ostovoimaa ja vaikuttaa suoraan kotimaiseen kulutuskysyntään. Mielestämme negatiivisia tarkistuksia ei pidä toteuttaa.
60. Kansaneläkelaitoksen sosiaaliturvarahastojen toimintakulut (siirtomääräraha 2 v)
Täydentävän talousarvion mukaisesti Kelan toimintakuluihin kohdistuu 5 miljoonan euron leikkaus aiempien, toimintamenojen pysyvään 14,5 miljoonan euron vähenemiseen johtaneiden päätösten lisäksi. Kela toteuttaa tärkeää tehtävää kansalaisten perusetuuksien maksajana ja on merkittävästi tehostanut toimintaansa. Esim. toimitilaverkkoa on karsittu ja hakemusten sähköisestä käsittelystä on tullut pääsääntö. Samalla on turvattava niiden ihmisten asema, jotka eivät pysty käyttämään sähköisiä palveluita. Uutena tehtävänä laitokselle on siirtymässä myös toimeentulotuen perusosan toimeenpano. Kelaan kohdistuvat säästöt eivät saa vaarantaa etuuksien saajien asemaa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 48
Eduskunta edellyttää, että hallitus varmistaa Kelan lakisääteisen toiminnan ja asiakkaiden oikeusturvan toteutumisen ja osoittaa tarvittaessa lisärahoitusta toimintaan.
20. Työttömyysturva
Kansaneläke- ja kuluttajahintaindekseihin sidottujen etuuksien indeksitarkistukset tarkoittavat 4,4 miljoonan euron leikkausta ansiopäivärahoihin, 1,6 miljoonan euron leikkausta peruspäivärahaan, 5,3 miljoonan euron leikkausta työmarkkinatukeen, 320 000 euron leikkausta aikuiskoulutustukeen sekä 120 000 euron leikkausta vuorottelukorvaukseen. Leikkaukset heikentävät tukea saavien ihmisten arkea ja vaikuttavat suoraan kotimaiseen kulutuskysyntään. Mielestämme negatiivisia tarkistuksia ei pidä toteuttaa.
31. Valtion korvaus kunnille kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä (arviomääräraha)
Hallitus leikkaa aktiivisen työvoimapolitiikan rahoitusta, vaikka työttömyys on jo kuluvana vuonna noussut ennakoitua nopeammin. On lyhytnäköistä talouspolitiikkaa lisätä syrjäytyneiden määrää, koska syrjäytyneiden aiheuttamat kustannukset ovat yhteiskunnalle moninkertaiset verrattuna ennakoiviin, aktiivisiin työvoimapolitiikan keinoihin. Myös kuntouttavan työtoiminnan tarpeen arviota on muutettava ja palautettava leikattu rahoitus budjettiin.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 33.20.31 lisätään 2 270 000 euroa kuntouttavan työtoiminnan järjestämiseksi.
52. Valtionosuus työmarkkinatuesta (arviomääräraha)
Hallitus leikkaa työmarkkinatuen määrärahoja, vaikka työttömyys on jo kuluvana vuonna noussut ennakoitua nopeammin. Esitämme vaihtoehtobudjetissa riittävää varautumista työmarkkinatuen kustannuksiin lisäämällä momentille 18 700 000 euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 49
Eduskunta edellyttää, että hallitus varautuu työttömyyden kustannuksiin riittävästi.
56. Valtionosuus vuorottelukorvauksesta (arviomääräraha)
Vuorotteluvapaajärjestelmän tarkoituksena on toisaalta edistää työntekijän työssä jaksamista ja toisaalta tarjota työttömälle henkilölle työllistymismahdollisuus. Hallitus kiristää merkittävästi vuorotteluvapaan ehtoja ja aikoo tehdä vuonna 2016 järjestelmään 10 miljoonan euron säästön, josta 4 miljoonaa kohdistuu valtion osuuteen. Erittäin korkean ja vaikean työttömyyden aikana on vaikea hyväksyä politiikkaa, jossa pelkästään säästötavoitteet edellä kiristetään ja heikennetään toimivien järjestelmien olemassaoloa. Vuorotteluvapaajärjestelmän ehdot on säilytettävä nykyisellä tasollaan.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 50
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin, jotta vuorotteluvapaajärjestelmän ehdot säilyvät vuoden 2015 tasolla.
30. Sairausvakuutus
60. Valtion osuus sairausvakuutuslaista johtuvista menoista (arviomääräraha)
Lääke-, matka- ja kuntoutuskorvaus
Lääkekorvauksiin kohdistuu ensi vuonna 25 miljoonan euron säästö, josta puolet maksatetaan asiakkailla. Lääkekustannusten omavastuuosuudet ovat Suomessa kansainvälisessä tarkastelussa poikkeuksellisen korkeat. Omavastuuosuuksien korottamisella voi olla terveyserojen kasvamisen kannalta kielteisiä vaikutuksia, eikä niitä voi hyväksyä. Siksi hallituksen on palautettava lääkekorvauksiin 12,5 miljoonaa euroa. Kustannusten hillitsemiseksi on kehitettävä etenkin lääkehoidon kokonaisuutta.
Sairausvakuutuksesta maksettavien matkakustannusten korvausmeno on kasvanut noin 10 prosentin vuosivauhtia. Kasvua on pyritty hillitsemään ja toisaalta asiakkaiden omavastuita on jo nostettu. Hallituksen nyt esittämä omavastuun nostaminen 16 eurosta 25 euroon lisää potilaiden kustannuksia, ja säästö kohdistuu etenkin harvaan asutuille alueille, pienituloisiin ja iäkkäisiin henkilöihin. Matkakorvausten leikkauksia ei voi hyväksyä. Siksi hallituksen on palautettava matkakorvauksiin 11,2 miljoonaa euroa. Kustannusten hillitsemiseksi on kehitettävä edelleen toimia.
Hallitus ei ota käyttöön uutta AURA-kuntoutusta vaan leikkaa tähän varatut 9 miljoonaa euroa. Tämä jättää aukon työelämässä olevien kuntoutukseen, ja palvelujärjestelmän painopiste siirtyy varhaisen vaiheen kuntoutuksesta kalliimpien, jo olemassa olevien vikojen, vammojen ja sairauksien kuntouttamiseen. Tästä syystä esitämme, että rahat palautetaan harkinnanvaraisen kuntoutuksen vahvistamiseen, jotta työssä olevien riittävän varhainen kuntoutus on mahdollista jatkossakin.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavat lausumat:
Vastalauseen lausumaehdotus 51
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin, jotta asiakkaiden kustannukset lääkkeistä eivät nouse enempää kuin on päätetty 20.3.2015 vahvistetulla lailla ja jotta matkakorvausten omavastuut säilyvät vuoden 2015 tasolla.
Vastalauseen lausumaehdotus 52
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin, jotta harkinnanvaraista kuntoutusjärjestelmää vahvistetaan siten kuin ns. AURA-kuntoutuksen valmistelun yhteydessä on linjattu.
Lääkäri- ja hammaslääkäripalkkiot
Lääkäri- ja hammaslääkäripalkkioiden korvauksiin kohdistuu myös merkittävät leikkaukset. Korvaustason lasku saattaa lisätä kuntien kustannuksia ja terveydenhuollon jonoja. Pidämme tärkeänä julkisen palvelun vahvistamista, jotta ihmiset saavat jatkossakin tarvittavan hoidon ja palvelun. Etenkin suun terveydenhuollon palvelut on resursoitava riittävästi, jotta voidaan vastata ikääntyvän väestön palvelutarpeisiin. On tärkeää, ettei korvauksiin kohdisteta enää lisää leikkauksia ennen kuin sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusuudistuksesta tehdään päätökset osana sote-ratkaisua.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 53
Eduskunta edellyttää, että hallitus turvaa julkisen palvelun resurssit, jotta hoidon saatavuus säilyy, eikä kohdista lisää leikkauksia lääkäri- ja hammaslääkärikorvauksiin ennen kuin sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusuudistuksesta on päätetty.
40. Eläkkeet
Emu-puskurit
Vakava taloustilanne vaatii poikkeuksellisten keinojen käyttöä. Hyvinä vuosina työeläkerahastoihin on kerätty Emu-puskuria talouden vakavia häiriöitä varten. Nykyisessä taloustilanteessa puskureita on perusteltua käyttää alentamiseen, kuten järjestelmästä sovittaessa vuonna 1997 kaavailtiin.
Sosialidemokraatit esittävät, että työnantajan ja palkansaajan työeläkemaksun maksuja alennetaan yhteensä 0,8 prosenttia (maksualennus jakautuu puoliksi työnantajan ja palkansaajan välillä) väliaikaisesti vuosina 2016—2018. Tämän jälkeen puskurit kartutetaan takaisin tarvittavalle tasolle. Aikataulusta ja toimista sovitaan kolmikantaisesti.
Maksujen alennus kasvattaa nettopalkkoja ja lisää palkansaajien ostovoimaa. Samalla se alentaa työvoimakustannuksia. Näin se rakentaa siltaa yli heikoimman taloustilanteen. Alennus vähentää työeläkerahastojen tuloa väliaikaisesti. Kun työllisyys vauhdittuu, myös eläkerahastointi lisääntyy nopeammin kuin staattiset laskelmat osoittavat.
Koska työeläkemaksu on vähennyskelpoinen verotuksessa, maksualennus lisää valtion ja kuntien verotuloja yhteensä noin 180 miljoonalla eurolla.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 54
Eduskunta edellyttää, että hallitus ottaa käyttöön työeläkerahastojen Emu-puskurin ja valmistelee kolmikantaisesti väliaikaisen työeläkemaksualennuksen vuosille 2016—2018 sekä suunnitelman puskurin palauttamiseksi tarvittavalle tasolle.
60. Valtion osuus kansaneläkelaista ja eräistä muista laeista johtuvista menoista (arviomääräraha)
Takuueläke ja kansaneläkeindeksi
Hallituksen esitys takuueläkkeen korottamiseksi on tarpeellinen. Kuitenkin samalla annetaan takuueläkkeen tason laskea miinusmerkkiseksi painuneen kansaneläkeindeksin (-0,4 %) mukaisesti vuonna 2016. Se tarkoittaa leikkausta eläkeläisten arkiseen toimeentuloon.
Tämän lisäksi hallitus aikoo jäädyttää kansaneläke- ja kuluttajahintaindeksitarkistukset vuosille 2017—2019 ja jättää etuudet tälle matalammalle tasolle. Ennusteen mukaan esim. takuueläkkeen taso laskee tänä aikana 4,7 % verrattuna siihen, että indeksimuutokset toteutettaisiin. Näin takuueläke on 11,90 euroa pienempi kuin se olisi indeksiin sidottuna vuonna 2019.
Jotta hallituksen takuueläkkeen korotus hyödyttäisi eläkeläisiä täysimääräisesti, kansaneläkeindeksiä olisi vuonna 2016 sovellettava poikkeuksellisesti niin, ettei takuueläkkeen tasoa lasketa negatiivisen indeksin mukaisesti. Samoin on toimittava myös muiden etuuksien kohdalla. Kansaneläkelain perusteella maksettavissa etuuksissa hallituksen esittämä negatiivinen indeksitarkistus tarkoittaa 13,2 miljoonan euron leikkauksia.
Eläkkeensaajan asumistuki
Hallitus jäädyttää eläkkeensaajan asumistuen enimmäisasumismenot vuoden 2015 tasolle. Kymmenien tuhansien ihmisten tuki uhkaa leikkautua ja arjen toimeentulo heikentyä. Tämä on erityisen iso pettymys, kun hallitus ensin kertoi peruvansa huonon esityksensä eläkkeensaajien asumistuen lakkauttamisesta, mutta samanaikaisesti jo valmisteli tätä leikkausta, joka vie ensi vuonna 4,6 miljoonaa euroa eläkkeensaajien asumistuesta. Jatkossa leikkaus on lähes 10 miljoonaa. Asumistuki on pienituloisten ihmisten arkisen elämän välttämätön tukimuoto, jota tulee tarkastella etuudensaajan tilanne huomioiden. Esim. vuokrien nousun hillitsemiseksi tuen leikkaaminen on väärä toimenpide. Säästö edellä tehdyt ratkaisut johtavat toimeentulotukiasiakkuuden lisääntymiseen ja arjen elämän hankaloitumiseen. Pahimmillaan ihmisen taloudellisen tilanteen vaikeutuminen ja asumistilanteen epävarmuus voi heikentää ihmisen hyvinvointia ja arkista toimintakykyä ja lisätä kustannuksia sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Sosialidemokraatit haluavat kehittää asuntopolitiikkaa ja asumisen tukijärjestelmiä suunnitelmallisesti osana sosiaalisesti kestävää yhteiskuntaa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 55
Eduskunta edellyttää, että hallitus toteuttaa eläkkeensaajan asumistuen enimmäisasumismenojen indeksitarkistukset ja turvaa näin eläkkeensaajien asumistuen tason.
Keliakiakorvaus
Hallitus lakkauttaa keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvauksen ja siirtää sairauden hoidon kustannukset potilaiden vastuulle. Korvauksen poistolle ei ole muita perusteita kuin valtiontalouden säästö. Tavoiteltu 10 miljoonan euron säästökään ei ole selvä, sillä korvauksen poisto heikentää keliaakikkojen hoitomotivaatiota ja mahdollisuuksia noudattaa gluteenitonta ruokavaliota. Hallituksen esitys ruokavaliokorvauksen poistamisesta on täysin ristiriidassa terveyttä ja hyvinvointia edistävien tavoitteiden kanssa. Siksi ruokavaliokorvaus on säilytettävä ennallaan.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 56
Eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy tarvittaviin toimiin, jotta keliakiaa sairastaville henkilöille maksetaan jatkossakin ruokavaliokorvaus, kuten vuonna 2015.
50. Veteraanien tukeminen
50. Rintamalisät (arviomääräraha)
Hallitus tarkistaa kansaneläke- ja kuluttajahintaindekseihin sidottujen etuuksien tasoa miinusmerkkiseksi painuneen indeksin mukaisesti vuonna 2016. Se tarkoittaa 100 000 euron leikkausta rintamalisää saavien arkiseen toimeentuloon. Leikkaus heikentää ostovoimaa ja vaikuttaa suoraan kotimaiseen kulutuskysyntään. Mielestämme negatiivisia tarkistuksia ei pidä toteuttaa.
51. Sotilasvammakorvaukset (arviomääräraha)
Painotamme mietinnön lausumaa, jossa edellytetään lievävammaisten sotainvalidien haitta-asterajan alentamista viimeistään itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlavuonna 2017. Sosialidemokraatit ovat esittäneet vaihtoehtobudjetissaan kotiin vietävien kunnallisten avopalveluiden turvaamiseen 5 miljoonaa euroa ensi vuodelle.
57. Valtionapu rintamaveteraanien kuntoutustoimintaan (siirtomääräraha 2 v)
Kannatamme eduskuntaryhmien yhdessä laatimaa aloitetta veteraanien kotiin vietävien palveluiden ja veteraanikuntoutuksen lisäämiseksi.
60. Kuntien järjestämä sosiaali- ja terveydenhuolto
Hallituksen vaatimattomat satsaukset työllisyyteen ja talouden kasvuun sekä ihmisten ostovoimaa heikentävät leikkaukset ja työntekijöiden tilannetta heikentävät pakkolait heijastuvat myös kuntatalouteen ja ihmisille tärkeiden arkisten peruspalveluiden saatavuuteen ja laatuun. Kuntien tehtäviä ja kustannuksia on tarkoitus karsia miljardiluokassa. Käytännössä se tarkoittaa kuntalaisten palveluiden heikentymistä. Yhtälöä vaikeuttaa erityisesti se, että samalla kunnan peruspalveluiden tarve kasvaa jatkuvasti mm. ikärakenteen muutoksen vuoksi.
Hallitus satsaa kyllä lapsiperheiden kotiavun lisäämiseen, mutta tekee samalla rajuja leikkauksia lasten varhaiskasvatukseen. Hallitus suunnittelee satsausta omaishoitajien tilanteen parantamiseen, mutta samalla hallitusohjelman mukaan hyvän ikääntymisen turvaamisen ja palvelujen parantamisen laatusuositusta aiotaan heikentää pienentämällä henkilöstömitoitusta ja laskemalla hoitotyöntekijöiksi myös opiskelijoita ja ilman alan koulutusta olevia ihmisiä.
Hallitus on korottanut 19.11. antamallaan asetuksella sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja peräti 27,5 prosentilla vuoden 2016 alusta. Yhdessä indeksikorotuksen (1,74 %) kanssa korotus on liki 30 prosenttia. Näin on tarkoitus saavuttaa julkiseen talouteen 150 miljoonan euron säästö. Säästö perustuu arvioihin, sillä asiakasmaksujen periminen ja niiden suuruus kuuluvat kunnan harkintavaltaan. Asiakasmaksuista kertyvät rahat jäävät kunnille, mitä pidämme tässä tilanteessa järkevänä ratkaisuna. Emme kuitenkaan voi hyväksyä korotuksia, jotka nostavat merkittävästi välttämättömien palveluiden hintoja ja jotka on valmisteltu ilman lausuntokierrosta. Kyseessä on niin mittava korotus, että voidaan puhua jopa järjestelmämuutoksesta.
OECD-maiden vertailussa Suomi on keskitasoa, ja pohjoismaisessa vertailussa osuus on korkea, kun katsotaan asiakkaiden maksuosuutta terveydenhuollon menoista. Asiakasmaksujen suurella korottamisella voi olla vaikutuksia palvelujen käyttöön. Korotuksesta aiheutuvat kielteiset vaikutukset korostuvat heikompituloisilla ja paljon palveluita käyttävillä henkilöillä, joilla maksukatto ei kuitenkaan vielä täyty. Vähävaraisempien palvelujen käyttäjien kohdalla korotus lisää tarvetta turvautua toimeentulotukeen. Nimenomaan sosioekonomiset terveys- ja hyvinvointierot ovat Suomessa ihmisten välillä suuret, joten myös tällä pienituloisten tilannetta heikentävällä säästöpäätöksellä on suoraan terveys- ja hyvinvointieroja syventäviä vaikutuksia.
Kaiken kaikkiaan kuntapalveluihin kohdistuvat leikkaukset yhdessä etuuksiin kohdistuvien leikkausten kanssa heikentävät merkittävästi etenkin haavoittuvassa asemassa olevien, pienituloisten ja paljon palveluita tarvitsevien ihmisten asemaa. Tämä näkyy myöhemmin syrjäytymisen lisääntymisenä, heikentyvänä terveytenä ja hyvinvointina sekä raskaamman ja kalliimman hoidon ja muun palvelun tarpeena.
Edellinen hallitus tasapainotti kuntataloutta määräaikaisella kuntien korotetulla yhteisövero-osuudella. Sosialidemokraatit esittävät menettelyn jatkamista.
31. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen tuki ja eräät muut menot (siirtomääräraha 3 v)
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus on tämän hallituskauden suurin hanke, jolla on merkittävät vaikutukset pitkälle tulevaisuuteen. Uudistuksen tavoitteet, kuten terveys- ja hyvinvointierojen pienentäminen ja sote-järjestelmän vaikuttavuuden lisääminen, ovat ratkaisevia hyvinvointivaltion tulevaisuuden kannalta. Mielestämme soten toteuttaminen edellyttää vaikutusten huolellista arviointia, henkilöstön roolin vahvistamista valmistelussa ja valmistelun avoimuutta. Myös parlamentaarinen seuranta ja mahdollisimman avoin ja ajantasainen tieto ovat välttämättömiä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 57
Eduskunta edellyttää, että hallitus valmistelee sote-uudistusta avoimesti ja vuoropuhelussa opposition ja kansalaisyhteiskunnan kanssa ja varaa tähän tarvittaessa kehysten ulkopuolisen rahoituksen.
32. Valtion rahoitus terveydenhuollon yksiköille yliopistotasoiseen tutkimukseen (kiinteä määräraha)
Pidämme tärkeänä valiokunnan lisäysesitystä momentille. Tutkimusrahoituksen taso on pudonnut voimakkaasti viime vuosina, vaikka tutkimus on ollut vaikuttavuudeltaan maailman kärkitasoa. Laadukas tutkimus tuo säästöjä, koska sillä on suora vaikutus hoitokäytäntöjen kehittämiseen ja hoidon kustannusten vähentämiseen.
52. Valtion rahoitus turvakotitoiminnan menoihin (siirtomääräraha 2 v)
Turvakotitoiminnan rahoitus ei ole riittävällä tasolla tarpeeseen nähden. Istanbulin sopimuksen mukaisesti perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhrien on voitava saada apua ympärivuorokautisesti. Tarvitsemme ympärivuorokautisen maksuttoman auttavan puhelimen, jonka kustannukseksi on arvioitu 800 000 euroa. Tämä summa on mahdollista rahoittaa kiirehtimällä rikosuhrimaksun voimaantuloa. Lisäksi turvakotipaikkojen määrää on lisättävä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 33.60.52 lisätään 2 800 000 euroa turvakotipaikkojen lisäämiseen ja auttavan puhelimen kustannuksiin.
Pääluokka 35
YMPÄRISTÖMINISTERIÖN HALLINNONALA
01. Ympäristöhallinnon toimintamenot
65. Avustukset järjestöille ja ympäristönhoitoon (siirtomääräraha 3 v)
Valtakunnallisten ympäristöjärjestöjen tekemä työ on tärkeää ympäristönsuojelun, kansalaisyhteiskunnan tukemisen ja ympäristökasvatuksen näkökulmasta. Ympäristöjärjestöt tekevät erittäin tärkeää luonnonsuojelu- ja ympäristötyötä. Samalla ne ovat merkittäviä asiantuntijaorganisaatioita, joiden osaamista hyödynnetään laajasti. Ympäristöjärjestöjen toimintaedellytysten turvaaminen ja kehittäminen on tärkeä yhteiskunnallinen tavoite.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 35.01.65 lisätään 200 000 euroa avustuksiin ympäristöjärjestöille.
10. Ympäristön- ja luonnonsuojelu
52. Metsähallituksen julkiset hallintotehtävät (siirtomääräraha 3 v)
Metsähallitus on tehnyt merkittävää työtä nuorten työllistämisessä erillismäärärahoilla ja palkkatuella. Vuosina 2010—2015 Metsähallitus työllisti noin 550 nuorta maaseutupaikkakunnilla, joilla muita työllistymismahdollisuuksia on ollut niukasti. Tämän vuoden 2016 talousarvioehdotuksesta poistetun määrärahan säilyttäminen talousarviossa on tärkeää toiminnan yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi erityisesti matalasuhdanteen jatkuessa ja työttömyysasteen noustessa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 35.10.52 lisätään 500 000 euroa nuorten työllistämisen tukemiseen.
61. Vesien- ja ympäristönhoidon edistäminen (siirtomääräraha 3 v)
On erittäin lyhytnäköistä ja tehotonta politiikkaa, että hyvin toimivat vesiensuojeluhankkeet ajetaan alas ja vaatimattomat määrärahat kohdennetaan uudelleen kärkihankkeiden kautta. Momentille kohdistetut leikkaukset käytännössä lopettavat siirtoviemärihankkeet. Siirtoviemärit ovat tehokas tapa yhdyskuntien jätevesikuormituksen vähentämiseen jätevesien käsittelyä keskittämällä. Kysymys on kuntien kannalta suurista investoinneista, ja valtion avustukset ovat olleet tarpeen hankkeiden käynnistämiseksi. On hyvä, että valtiovarainvaliokunta esittää momentille 3 130 000 euron lisäystä, jotta keskeneräiset siirtoviemärihankkeet saadaan saatettua loppuun. Hajajätevesien aiheuttama kuormitus on merkittävä vesistöjä pilaava tekijä. Hajajätevesineuvonta on kustannustehokas tapa hallita päästöjä. Jätevesiasetukseen lyhyellä aikajänteellä tehdyt jatkuvat muutokset ovat ajaneet ihmiset epävarmuuteen jatkosta, ja neuvonnalle on entistä suurempi tarve.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 35.10.61 lisätään 2 000 000 euroa hajajätevesineuvontaan ja uusiin siirtoviemärihankkeisiin.
63. Luonnonsuojelualueiden hankinta- ja korvausmenot (siirtomääräraha 3 v)
Suomen metsäluonto yksipuolistuu. Suomi on sitoutunut pysäyttämään vuoteen 2020 mennessä Suomen luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen, vähentämään luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvia paineita ja luonnonvarojen kestävään käyttöön. Hallituksen eräs kärkihanke on biotalouden edistäminen. Se tarkoittaa mm. hakkuumäärien lisäämistä 15 miljoonalla kuutiometrillä vuodessa. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää huolehtia suojelun tavoitteista ja erityisesti METSO-ohjelman resursseista. Monimuotoinen luonto on itseisarvo, josta on huolehdittava kulloisestakin taloustilanteesta riippumatta. Se on perintömme tuleville polville.
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että momentille 35.10.63 lisätään 12 000 000 euroa luonnonsuojelualueiden hankintaan.
20. Yhdyskunnat, rakentaminen ja asuminen
60. Siirto valtion asuntorahastoon
Kasvuun ja työllisyyteen tarvitaan merkittäviä panostuksia heti. Investoinnit asuntorakentamiseen ja liikenneväyliin parantavat talouskasvun edellytyksiä ja tuovat työpaikkoja. Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puute on kasvukeskuksissa hälyttävä, mikä haittaa jo työvoiman liikkuvuutta. Merkittävästi lisää painetta asuntomarkkinoille tulee myös turvapaikan saaneiden asumistarpeista. Asumisen hintaa ei saada kestävästi alas muuten kuin lisäämällä asuntotuotantoa merkittävästi.
Hallitus ei tarjoa näihin ongelmiin mitään ratkaisuja, ja varsinkin kaupunkipolitiikka on täysin tuuliajolla. Asumisen ja liikenteen pullonkaulojen purkaminen kaupunkiseuduilla edistää koko maan kasvua. Valtion asuntorahaston arvioidaan olevan vuonna 2016 velaton. Valtion asuntorahaston (VAR) varoja on käytettävä vuokra-asumisen ja asukkaiden hyödyksi lisäämällä monimuotoista ja kohtuuhintaista vuokra-asuntorakentamista, korjausrakentamista, parantamalla asuinmukavuutta ja viihtyvyyttä ja vähentämällä asumisen sosiaalisia ongelmia.
Asunto- ja liikennepolitiikan toimenpideohjelmassa:
Sidotaan asunto- ja liikennepolitiikka tiiviimmin toisiinsa. Keskeisenä työkaluna ovat MAL-sopimukset. Kunnat sitoutuvat merkittävään kaavoituksen lisäämiseen. Pääkaupunkiseudulla tavoitellaan 40 %:in lisäystä nykyiseen MAL-sopimukseen verrattuna.
Valtio sitoutuu suurten infrahankkeiden, erityisesti raideliikenteen, rahoitukseen. Painopisteiksi valitaan hankkeita, jotka saavat parhaiten rakentamisen liikkeelle. Rahoitus järjestetään niin, että hankkeet saadaan liikkeelle ilman viiveitä. Politiikan tulee olla johdonmukaista, jotta kunnat voivat luottaa valtioon sopimuskumppanina.
Valtion asuntorahaston mahdollisuudet vauhdittaa asuntorakentamista ovat hyvät. Sen välineitä vahvistetaan kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon lisäämiseksi. Kohtuuhintaista asuntorakentamista vauhditetaan pitämällä omavastuukorko 1 prosentissa, korottamalla korjausavustusten valtuutta 50 miljoonaan euroon ja jatkamalla käynnistysavustuksia myös pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa kasvukeskuksissa. Lisäksi selvitetään mallia, jolla korkotukilainoituksen ehdot saadaan pysyvästi houkutteleviksi koron osalta. Korjausavustuksissa myöntämisen painopiste siirretään uusien hankkeiden tukemisen avustamiseen ja kiinnitetään huomiota energiatehokkuuteen. Myös pientalojen energiatehokkuuskorjauksia on tarpeen tukea.
Kuntakohtaiset rakentamismääräykset esimerkiksi pysäköintipaikkojen rakentamiseen tulee ottaa tarkasteluun ja tehdä suunnitelma ns. hankalien tonttien rakentamisesta niin, että määräyksissä pystytään joustamaan ja löytämään uusia ratkaisuja. Myös esimerkiksi toimistorakennuksia on voitava muuttaa joustavasti asuinkäyttöön.
Täydennysrakentamista jo kaavoitetulle maalle on tehostettava mm. lisäkerroksia rakentamalla.
Puurakentamisen mahdollisuudet on hyödynnettävä täysimääräisesti osana täydennysrakentamista sekä esteitä puurakentamisen vauhdittamisen tieltä on purettava.
A-Kruunu oy:n mahdollisuudet asuntotuotannon lisäämisessä turvataan.
Asunto- ja muuhun rakentamiseen kaavoitettavien maiden (kuten vanhojen ratapihojen) infrarakentamista varten perustetaan uudenlaisia, rakentamista nopeuttavia ja tehostavia malleja. Valtio ja kunnat voivat esimerkiksi luovuttaa omistamansa maat yhtiölle, joka rakennuttaa ja hoitaa kohteiden infrastruktuurin. Kunta vastaa kaavoituksesta.
Lähiöiden kehittämisohjelmaa jatketaan ja asumisneuvontaan panostetaan.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuma:
Vastalauseen lausumaehdotus 58
Eduskunta edellyttää, että hallitus käynnistää asuntopolitiikan toimenpideohjelman kohtuuhintaisten asuntotuotannon lisäämiseksi, täydennysrakentamisen ja korjausrakentamisen kiihdyttämiseksi sekä asuinmukavuuden ja viihtyvyyden parantamiseksi käyttäen Valtion asuntorahaston varallisuutta.
TULOARVIOT
Suomi tarvitsee kasvua ja työllisyyttä. Sosialidemokraattien veropolitiikan lähtökohtana on pieni- ja keskituloisten palkansaajien ja eläkeläisten ostovoiman tukeminen, vientiteollisuuden kilpailukyvyn vahvistaminen, julkisen talouden oikeudenmukainen tasapainottaminen, veropohjien laajentaminen ja harmaan talouden torjunta. Kotimaista ostovoimaa parantamalla luodaan uusia työpaikkoja tässä ja nyt.
Julkisen talouden tasapainotuksen on kohdennuttava oikeudenmukaisesti. Kaikkien on osallistuttava maksukykynsä mukaisesti. Tämä edellyttää suurten ansio- ja pääomatulojen sekä perintöjen maltillisesti nykyistä korkeampaa verotusta lisätulojen saamiseksi.
Suomen verotus tarvitsee myös rakenteellista uudistamista. Eurostatin tietojen mukaan työtä ja kulutusta verotetaan Suomessa kireämmin kuin EU:ssa keskimäärin, mutta omistamista huomattavasti keveämmin. Suomen on syytä ottaa askelia kohti eurooppalaista verorakennetta.
Rahoituslaitokset eivät maksa arvonlisäveroa. Myös finanssisektorin on kannettava kortensa kekoon yhteiskunnan rahoituspohjan turvaamiseksi, varsinkin kun eurooppalaisen talouskriisin takana on vuoden 2008 finanssikriisi. Suomeen on luotava rahoitusvero yhteistyössä muiden pohjoismaiden kanssa.
Vaikka Suomen ulkomaisen velan määrä on euroalueen vertailussa vielä kohtuullinen, velkaantumisen tahti on ollut viime vuosina hyvin huolestuttava. Hallitus on asettanut tavoitteekseen taittaa velkatahti vuoteen 2019 mennessä. Epäoikeudenmukaisista ja vahingollisista leikkauksista huolimatta hallitus edelleen lisää velanottoa vuoteen 2015 verrattuna. Kun hallitus antaa työttömyyden kasvaa sekä investointien ja innovaatioiden näivettyä, velkaantumispaineet jäävät kuitenkin pysyviksi olemattoman kasvun oloissa. Työllisyyteen ja kasvuun satsaaminen sekä vastuullinen verotus ja veropohjan laajentaminen mahdollistavat velan kasvuvauhdin taittamisen jo vuonna 2016.
Osasto 11
VEROT JA VERONLUONTEISET TULOT
01. Tulon ja varallisuuden perusteella kannettavat verot
01. Ansio- ja pääomatuloverot
Tuloveroasteikoista — verot maksukyvyn mukaan
Sosialidemokraatit katsoo, että julkisen talouden tasapainottamisen on kohdennuttava oikeudenmukaisesti maksukyvyn mukaan. Myös suurituloisten on osallistuttava. Hallituksen esityksen mukainen työtulovähennyksen muutos keventää verotusta myös huomattavan korkeilla, yli 100 000 euron, työtuloilla. Vuoden 2015 veroluokat on syytä säilyttää siten, että ylimpään veroluokkaan kuuluvia, yli 90 000 euroa vuodessa ansaitsevia verotetaan 33,75 prosentin verokannalla. Vaikean taloustilanteen takia on kohtuullista odottaa kaikkein suurituloisimpien osallistuvan talouden tasapainottamiseen veronmaksukykynsä mukaisesti. Verotuotto on 60 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 59
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen tuloveroasteikon muuttamisesta siten, että 90 000 euroa ylittävien tulojen osalta ansiotuloveroprosentti nousee kahdella prosenttiyksiköllä.
Työtulo-, eläketulo- ja perusvähennys
Työn verotus on Suomessa verraten kireää, joten sen keventäminen pieni- ja keskituloisilta työtulovähennystä korottamalla on perusteltua ostovoiman ja työllisyyden vahvistamiseksi. Hallitus perustelee, että sen esittämät työtulovähennyksen muutokset painottuvat ennen kaikkea pieni- ja keskituloisille, mutta tosiasiassa hallituksen esityksessä työtulovähennys ulottuu jopa 119 000 euroa vuodessa ansaitseviin. Heidän kuukausipalkkansa on noin 9 500 euroa.
Sosialidemokraattien mallissa työtulovähennyksen muutokset kohdennetaan huomattavasti hallituksen esitystä oikeudenmukaisemmin.
Sosialidemokraattien vaihtoehdoissa tuloverolain 125 §:ssä säädettyä työtulovähennyksen enimmäismäärää korotettaisiin 1 260 euroon ja kertymäprosentti olisi 11,8 prosenttia. Täyteen työtulovähennykseen oikeuttavan vuositulon yläraja nostettaisiin 33 000 eurosta 37 000 euroon, mikä hallituksen esitykseen verrattuna suosii keskituloisia (vuonna 2014 mediaani 3 308 euroa/kk). Työtulovähennyksen poistumaprosentti nostettaisiin 1,46 prosentista 2,12 prosenttiin puhtaan ansiotulon 37 000 euroa ylittävältä osalta. Työtulovähennystä ei myönnettäisi, kun puhtaat ansiotulot ylittävät 97 000 euroa vuodessa. Sen myötä työtulovähennys ei olisi yhtä avokätinen hyvätuloisille kuin hallituksen esittämä malli.
Sosialidemokraattien malli hyödyttää 97,5 prosenttia palkansaajista. Tuottoarvio on 35 miljoonaa euroa.
Sosialidemokraatit pitää kiinni siitä eläkkeiden verotuksen pitkästä linjasta, jossa eläkkeiden verotukseen tehdään vastaavat muutokset kuin työtulojen verotukseen. Eläketulovähennystä on kasvatettava siten, etteivät palkansaajan ja eläkkeensaajan asemat eriarvoistu. Valtionverotuksessa eläketulovähennystä tulee korottaa siten, että täyden eläketulovähennyksen määrä saadaan, kun luvulla 3,84 kerrotun täyden kansaneläkkeen määrästä vähennetään progressiivisen tuloveroasteikon alimman verotettavan tulon määrä ja jäännös pyöristetään seuraavaan täyteen kymmenen euron määrään. Eläketulovähennystä pienennetään 38 prosentilla määrästä, jonka puhdas ansiotulo ylittää täyden eläketulovähennyksen määrän.
Kunnallisverotuksen eläketulovähennyksessä täyden eläketulovähennyksen määrä tulee korottaa siten, että luvulla 1,44 kerrotun täyden kansaneläkkeen määrästä vähennetään 1 480 euroa ja jäännös pyöristetään seuraavaan täyteen kymmenen euron määrään. Eläketulovähennys ei kuitenkaan voi olla eläketulon määrää suurempi. Jos verovelvollisen puhdas ansiotulo ylittää täyden eläketulovähennyksen määrän, eläketulovähennystä pienennetään 50 prosentilla ylimenevän osan määrästä. Eläketulovähennysmallin vaikutus vähentäisi valtion verotuloja 100 miljoonaa euroa.
Pienituloisimpien aseman turvaamiseksi kunnallisverotuksen perusvähennys tulisi nostaa määrältään 3 260 euroon. Muutoksella ei olisi vaikutusta valtion verotuloihin, sillä perusvähennys tehdään kunnallisverotuksessa. Kunnille aiheutuvat verotulomenetykset tulee kompensoida muilla ratkaisuilla.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 60
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen työtulovähennyksen kohdentamiseksi nykyistä vahvemmin pieni- ja keskituloisille sekä esitykset perus- ja eläketulovähennysten korottamisesta. Eläkkeiden verotukseen on tehtävä vastaavat muutokset kuin vastaavan suuruisten työtulojen verotukseen hyödyntäen eläketulovähennystä valtionverotuksessa ja kunnallisverotuksessa.
Pääomatuloverosta
Pääomatulojen verotus on korkeimmilla tuloilla huomattavasti keveämpää kuin vastaavan suuruisten ansiotulojen verotus. Pääomaverotuksen maltillinen kiristäminen on perusteltua tämän veroeron pienentämiseksi. Lisäksi julkisen talouden tasapainotusta saadaan kohdennettua näin oikeudenmukaisesti. Kohtuulliseksi voidaan katsoa alemman pääomaverokannan nosto 30 prosentista 32 prosenttiin ja ylemmän verokannan nosto 33 prosentista 35 prosenttiin. Tuottoarvio on 120 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 61
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen alemman pääomaverokannan nostosta 32 prosenttiin ja ylemmän pääomaverokannan nostosta 35 prosenttiin.
Osinkojen verotuksesta
Listaamattomien yritysten osinkojen huojennetun verotuksen raja on kahdeksan prosenttia osakkeen matemaattisesta arvosta. Hetemäen työryhmän (2010) mukaan pääoman normaalituottoraja ei saisi poiketa liikaa aidosti riskittömästä tuotosta, kuten valtionlainan pitkän koron tasosta, joka nykyoloissa lähenee nollaa. Vaikka ns. normaalituottoraja on nykyisellään huomattavasti liian korkea, yritystoiminnan rohkaiseminen on yhteiskunnan etu, jolloin suuria ja äkillisiä muutoksia on syytä välttää. Normaalituottorajan laskeminen kahdeksasta kuuteen prosenttiin tarkoittaa, että nykyisellään verottamattomista osingoista maksettaisiin veroa kaksi prosenttia, mitä voi pitää kohtuullisena. Lisäksi muutos pienentää eroa listaamattomien ja listattujen yhtiöiden maksamien osinkojen verotuksessa. Tuottoarvio on 115 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 62
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen listaamattomien yritysten osinkoverohuojennuksen ns. normaalituottorajan maltillisesta laskusta Hetemäen veroryhmän esitysten suuntaisesti.
Luovutustappioiden vähennysoikeudesta
Hallitus esittää, että arvopaperien luovutustappiot voisi vähentää muiden pääomatulolajien voitoista. Esitystä ei ole perusteltu minkäänlaisella yleisellä yhteiskunnallisella hyödyllä tai verojärjestelmän parannuksella. On selvää, että esitys on tarpeeton riskinsiirto sijoittajalta yhteiskunnalle ja kannustaa spekulatiiviseen sijoittamiseen. Kun nykyinen järjestelmä pidetään voimassa, verotuottoina hyödytään 20 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 63
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen arvopaperien luovutustappioiden vähennysoikeuden säilyttämisestä vuoden 2015 tasoisena.
Lahjoitusvähennyksestä
Hallitus esittää, että luonnollinen henkilö tai kuolinpesä voi vähentää ansiotulon verotuksessa vähintään 850 ja enintään 500 000 euroa lahjoituksistaan edellytykset täyttävälle, EU- tai ETA-alueella toimivalle korkeakoululle.
Lahjoituksen enimmäismäärä on täysin perusteettomasti kaksinkertainen aikaisempaan, määräaikaiseen lakiin sekä yhteisöjen lahjoitusoikeuteen verraten. Erityisesti varakkaille henkilöille tarjoutuu tilaisuus osoittaa kaikkien verojensa käyttö haluamaansa kohteeseen, myös ulkomaille, ja siten sivuuttaa yleiset yhteiskunnalliset päämäärät, joiden määrittäminen on demokraattisen päätöksenteon tärkein tehtävä.
Koska vähennyksen hyvä päämäärä on rahoittaa suomalaisia korkeakouluja, laki rajataan vain niiden eduksi. Sosialidemokraatit haluaa laajentaa lahjoitusvähennystä myös pieni- ja keskituloisten käyttöön, jolloin vähennyksen alaraja olisi 100 euroa vuodessa, kun taas yläraja pidettäisiin aikaisempien ja voimassa olevien lakien mukaisessa 250 000 eurossa. Vähennys tehdään verosta. Oman veron ohjaamisen välttämiseksi vähennyskelpoista on enintään 40 % lahjoituksesta ja enintään 50 % veron määrästä. Muutoksella ei ole vaikutusta verotuottoarvioon.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 64
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen eri tuloryhmiä tasapuolisesti kohtelevasta lahjoitusvähennyksestä, joka kohdistuu suomalaisiin korkeakouluihin ja joka ei mahdollista kaiken verotettavan tulon käyttämistä vähennykseen.
Asuntolainan korkovähennyksestä
Asuntolainan korkojen vähennyskelpoisuutta on pienennetty asteittain siten, että 85 prosenttia asuntolainan koroista oli vähennyskelpoista vuonna 2012, 80 prosenttia vuonna 2013, 75 prosenttia vuonna 2014 ja 65 prosenttia vuonna 2015. Vaikka ratkaisu on asuntovelallisten kannalta kielteinen, vuosittainen vähennyksen pieneneminen ei ole pääsääntöisesti ollut tuntuva ja vähentymisen tahti on pääsääntöisesti ollut kohtuullinen ja ennakoitava.
Hallitusohjelman esitys, jonka mukaan vähennyskelpoisen koron osuus alenisi 10 prosenttiyksikköä vuodessa vuodesta 2016 alkaen, on kohtuuttoman jyrkkä. Asuntovelallisilla on oikeus luottaa aikaisemmin sovittuun vähenemistahtiin ja sovittaa omat taloudelliset odotuksensa sen mukaisesti. Siksi aiemmin päätettyä verovähennyskelpoisuuden 5 prosenttiyksikön vuosittaista alenemista ei ole syytä muuttaa. Verovaikutus on 11 miljoonaa euroa verotuloja vähentävä vuonna 2016.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 65
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa selvityksen esitystensä vaikutuksista asuntovelallisten, erityisesti lapsiperheiden, asemaan ja ryhtyy tarvittaessa korjaaviin toimiin. Asuntolainojen korkovähennyksen vuosittainen alenema on pienennettävä 5 prosenttiin vähennyskelpoisesta korosta.
Kiinteistöyhtiöiden korkovähennyksen rajauksesta
Tuloverotuksen piiriin kuuluvien yritysten korkomenojen vähennysoikeutta ei ole nykyisin rajattu, toisin kuin elinkeinoverotuksen piiriin kuuluvien. Tätä rajoituksetonta vähennysoikeutta voivat hyödyntää ennen kaikkea ulkomaiset tai suomalaiset, verohyödyn vuoksi ulkomaille omistajayhteisön perustaneet kiinteistösijoitusyhtiöt. Ulkomailla toimivilla kiinteistösijoitusyhtiöillä on Suomessa miljardiluokan sijoitukset, ennen kaikkea kauppakeskuksissa.
Sosialidemokraatit esittävät, että tämä merkittävä porsaanreikä tukitaan tuloverotuksessa samalla periaatteella kuin elinkeinoverotuksessa. Tavoitteena on heikentää aggressiivista verosuunnittelua ja mahdollistaa noin 60 miljoonan euron veronmenetyksen välttäminen.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 66
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen tuloveron piiriin kuuluvien yhteisöjen korkovähennyksen rajauksesta, joka vastaa nykyisin elinkeinoverotuksessa säädettyä.
Harmaan talouden torjunta
Talousrikollisuus ja harmaa talous aiheuttavat Suomelle arviolta jopa kuuden miljardin menetyksen veroissa ja maksuissa joka vuosi. Tämä heikentää hyvinvointivaltion rahoituspohjaa ja haittaa tervettä yritystoimintaa. Talousrikosten tekomahdollisuudet ja uhkakuvat muuttuvat jatkuvasti kansallisen ja kansainvälisen toimintaympäristön muuttuessa.
Sosialidemokraattien aloitteesta ja johdolla harmaan talouden torjunnassa on edistytty viime vuosina. On tärkeää ehkäistä verovilppiä ennalta, nostaa kiinnijäämisriskiä ja nopeuttaa viranomaisten valmiuksia puuttua rikosepäilyyn. Entistä vakavammat seuraukset ja rikoshyödyn tehokas takavarikointi lisäävät ohjelman tehoa.
Tavoitteena tulee olla, että Suomi on kärkimaa harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnassa. Esimerkiksi veronumerokäytännön laajentamisella sekä tilaajavastuulain vaikuttavuuden parantamisella voitaisiin toteuttaa konkreettisesti harmaan talouden ja veronkierron torjuntaa.
Lisäksi lainsäädäntömuutoksilla voidaan edelleen lisätä yrityksien vastuuta harmaan talouden torjunnassa. Harmaan talouden torjunnan resursseja lisätään 20 miljoonalla eurolla. Arvioidut verotulohyödyt ovat 200 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 67
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen harmaan talouden aiheuttaman arviolta jopa kuuden miljardin euron veromenetyksen pienentämiseksi ja talousrikollisuuden kitkemiseksi muun muassa veronumerokäytännön laajentamisen ja tilaajavastuulain vaikuttavuuden parantamisen avulla.
Sijoitusvakuutusten verotus
Sijoitusvakuutusten ja kapitalisaatiosopimusten eli ns. vakuutuskuorten markkinat ovat kehittyneet nopeammin kuin lainsäädäntö. Yksityishenkilöiden kapitalisaatiosopimusten arvo on noussut muutamassa vuodessa jo yhdeksään miljardiin euroon. Myyntivaltti on se, että näiden kuorien sisällä käytävä kauppa on tällä hetkellä verotonta, mikä on omiaan heikentämään verotuksen neutraaliutta eri sijoitustuotteiden välillä.
Sosialidemokraatit esittävät, että sijoitusvakuutusten osalta otetaan käyttöön soveltuvin osin Ruotsin verotusjärjestelmä, jossa verotetaan vakuutuskuoren arvopapereiden vuosittainen minimituotto. Veroperusteena on valtiovarainministeriön vahvistama peruskorko tai valtiolainan keskikorko (kuitenkin minimissään yksi prosentti).
Koska vakuutuskuorten koko kanta on noin 36 miljardia euroa, tämän erittäin kohtuullisen veron tuotto olisi 115 miljoonaa euroa vuodessa. Verotuksen ansiosta tämä omaisuuserä tulee myös julkiseen tietoon.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 68
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen sijoitusvakuutusten verotuksen käyttöönotosta Ruotsin verotusjärjestelmää soveltuvin osin seuraten, siten että näiden sopimusten sisällä oleva varallisuus saadaan pääomaverotuksen piiriin.
02. Yhteisövero
Ensimmäisen työntekijän palkkaamisen vähennyksestä
Moni yksinyrittäjä on taloudellisesti ahtaalla. Ne, jotka taantumasta huolimatta onnistuvat, raatavat usein jaksamisensa äärirajoilla. Toiminta voisi olla kannattavampaa, jos työtä voisi jakaa toiselle, mutta työllistämisen kynnys on juuri ensimmäisen perheen ulkopuolisen työntekijän kohdalla suuri. Ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkamenoista tulisi voida tehdä enintään 20 000 euron vähennys tilikauden verotettavasta tuloksesta.
Työsuhteen on vastattava TES:n ehtoja. Tuen tulee koskea myös osa-aikaisen työntekijän palkkaamista ja koskea myös voimassa olevaa yhden työntekijän työsuhdetta. Verovaikutus on 20 miljoonaa euroa verotuloja vähentävä.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 69
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen ensimmäisen työntekijän palkkaamisen vähennyksestä siten, että työnantaja voi vähentää tilikauden verotettavasta tuloksesta ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkasumman, kuitenkin enintään 20 000 euroa.
Yhteisöveron kuntaosuudesta
Kunnat vastaavat keskeisten julkisten palvelujen järjestämisestä, joten kuntien riittävästä rahoituspohjasta on pidettävä huolta. Vuosina 2012—2015 kuntien yhteisövero-osuutta oli korotettu määräaikaisesti viidellä prosenttiyksiköllä. Kuntien yhteisövero-osuuden korotuksen päättyminen vaarantaa kuntien taloudellisen aseman ja lakisääteisistä hyvinvointipalveluista huolehtimisen. Kuntien aseman turvaamiseksi kohtuullinen yhteisöveron jako-osuuden määräaikainen korotus olisi kaksi prosenttiyksikköä. Vaikutus olisi 100 miljoonaa euroa, joka siirtyy valtiolta kunnille.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 70
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen kuntien yhteisövero-osuuden nostosta kuntien järjestämien peruspalveluiden rahoituksen turvaamiseksi.
04. Perintö- ja lahjavero
Omaisuuksien verotus on Suomessa eurooppalaisittain keveää. Merkittävin omaisuuksiin kohdistuva valtionvero on perintövero. Varallisuuserojen kasvun hillitsemiseksi ja valtiontalouden oikeudenmukaiseksi tasapainottamiseksi on perusteltua korottaa suurten perintöjen verotusta maltillisesti. Yli miljoonan euron perintöjen verotuksen kiristämisestä 2 prosenttiyksiköllä sekä I että II veroluokassa tuottoarvio olisi noin 10 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 71
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen yli 1 000 000 euron perintöjen verotuksen kiristämisestä 2 prosenttiyksiköllä sekä I että II veroluokassa.
04. Liikevaihdon perusteella kannettavat verot
Rahoitusvero
Finanssiala on tällä hetkellä aliverotettu. Myös finanssialan on syytä osallistua taloustalkoisiin, varsinkin kun se on vapautettu muita yrityksiä rasittavasta arvonlisäverosta. Muissa pohjoismaissa on joko käytössä tai valmisteilla rahoitusvero, Financial Activies Tax (FAT).
Tanskassa on jo 1990-luvulta alkaen ollut käytössä rahoitusalan vero. Veron tuotto on 0,25 % BKT:stä eli peräti 750 miljoonaa euroa. Vero ei ole heikentänyt tanskalaispankkien kilpailukykyä, eikä sen ole havaittu nostaneen korkomarginaaleja tai asiakasmaksuja. Norjan yritysverokomitea esitti viime vuonna raportissaan, että pankkien palvelumaksuihin sovellettaisiin arvonlisäveroa ja korkomarginaalia verotettaisiin erikseen. Luotonanto alv-velvollisille yritysasiakkaille olisi verotonta, kotitalouksille verollista. Ruotsissa valmistellaan rahoitustoimintaveroa, jolla tavoitellaan 450—500 miljoonan euron tuottoa.
Sosialidemokraatit esittävät, että Suomessa valmistellaan ripeästi Ruotsin kanssa yhteisin perustein pankkien liiketoimintavero. Pohjoismaiset rahoitusmarkkinat ovat pitkälle integroituneet, ja markkina-alue on riittävän merkittävä toimimaan esimerkkinä koko EU:ssa. Tuottoarvio on 230 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 72
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen rahoitusverosta, joka valmistellaan muiden pohjoismaiden mallin mukaan ja pyritään ottamaan käyttöön yhteistyössä muiden pohjoismaiden kanssa.
08. Valmisteverot
07. Energiaverot
Energiaintensiivisen teollisuuden kilpailukyvyn ylläpitämiseksi ja vientiteollisuuden kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi energiaveron palautusjärjestelmää tulee tehostaa. Suomesta on kadonnut vuosikymmenessä kymmeniä tuhansia energiaintensiivisten teollisuusalojen työpaikkoja. Tämän vaikutukset sekä työllisyyteen, verokertymään että monen paikkakunnan elinvoimaan ovat huomattavia. Energiaintensiivisten yritysten veronpalautuksen määrä tulee nostaa 90 prosenttiin valmisteverojen määrästä jalostusarvon 0,5 prosenttia ylittävältä osalta. Kustannusvaikutus on arviolta 20 miljoonaa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 73
Eduskunta edellyttää että hallitus antaa esityksen työllisyyden ja viennin tukemiseksi energiaintensiivisten yritysten veronpalautuksen nostamisesta suurimmalle mahdolliselle tasolle EU:n minimirajojen puitteissa.
10. Muut verot
03. Autovero
Hallitus esittää ohjelmansa mukaisesti autoveron laskemista niin, että verotuottovaikutus vuoden 2019 tasolla on noin 200 miljoonaa euroa. Samanaikaisesti hallitus esittää joukkoliikenteen ostoliikenteen leikkaamista, jonka seurauksena maakunnille tärkeitä junayhteyksiä lakkaa. Tässä taloustilanteessa näin suuret autoveron kevennykset eivät ole perusteltuja, ja esitämme, että osa autoveron kevennyksestä ohjataan VR:n ostopalveluliikenteen turvaamiseen sekä joidenkin muiden hallituksen epäoikeudenmukaisten leikkausten purkamiseen. Vuonna 2016 autoveron tuotto voisi olla 31 miljoonaa hallituksen esittämää suurempi.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 74
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen autoveron kevennyksen osittaisesta perumisesta ja kohdistamisesta julkisen liikenteen palveluiden turvaamiseen.
19. Muut veronluonteiset tulot
06. Väylämaksut
Väylämaksu on puolitettu vuosina 2015—2017 osana rikkikompensaatiota ja työmarkkinaratkaisua siten, että väylämaksua alennettiin lastialuksia ja parhaita jääluokkia painottaen.
Vientiteollisuuden logistiikkakustannusten alentamiseksi ja Suomen satamien kilpailukyvyn parantamiseksi väylämaksuja on perusteltua alentaa edelleen. Väylämaksut tulee edelleen puolittaa painottaen parhaita jääluokkia, joilta maksu poistuu kokonaan. Maksun tuotto alenee 22,4 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 75
Eduskunta edellyttää, että hallitus antaa esityksen väylämaksujen alentamisesta viennin kilpailukyvyn edistämiseksi painottaen parhaita kahta jääluokkaa, joilta maksu tulee poistaa kokonaan.
09. Muut verotulot
Voimalaitosvero
On perusteltua ottaa käyttöön voimalaitosvero, joka koskee päästökauppajärjestelmästä ansiottomasti hyötyneitä voimalaitoksia sekä ylisubventoitua tuulivoimaa. Vero toteutetaan valtiollisena kiinteistöverona ja sen tuotoksi arvioidaan varovasti 95 miljoonaa euroa.
Edellä olevan perusteella ehdotamme hyväksyttäväksi seuraavan lausuman:
Vastalauseen lausumaehdotus 76
Eduskunta edellyttää, että hallitus aloittaa valtiollisena kiinteistöverona toteutettavan voimalaitosveron valmistelun, joka koskee päästökaupasta ansiottomasti hyötyneitä sekä ylisubventoituja voimaloita.
Osasto 12
SEKALAISET TULOT
25. Oikeusministeriön hallinnonala
10. Tuomioistuintulot
Kansalaisten oikeusturvan vuoksi tuomioistuinmaksuja ei tule korottaa.
Osasto 13
KORKOTULOT, OSAKKEIDEN MYYNTITULOT JA VOITON TULOUTUKSET
Sitra
Sitran toiminta rahoitetaan pääosin peruspääoman sijoitustoiminnan ja yritysrahoituksen tuotoilla. Peruspääoma sijoitetaan tuottavasti ja turvallisesti yhteiskuntavastuulliset näkökulmat huomioiden. Sitra onnistui vuonna 2014 epävakaassa markkinatilanteessa sijoitustoiminnassaan hyvin.
Sitran peruspääoman markkina-arvo oli vuoden 2014 lopussa 739 miljoonaa euroa (vuonna 2013 705 milj. euroa). Sitran vahva tase perustuu pitkälti valtion myöntämään peruspääoman korottamiseen, joka maksettiin Nokian osakkeina vuonna 1992. Sijoitusomaisuus tuotti kertomusvuonna erinomaisesti 9,3 % (12,4 %). Peruspääoman kokonaisallokaatio vuodenvaihteessa oli seuraava: osakkeet 49 % (55 %), korkoinstrumentit 43 % (40 %) ja muut 8 % (5 %). Pääosa peruspääomasta on sijoitettu rahastoihin. Sitra on säilyttänyt itsellään allokaatiopäätökset, mutta rahastojen salkunhoitajat päättävät itsenäisesti yksittäisistä sijoituksista rahastojen sääntöjen mukaisesti. Sitran toiminnan voidaan katsoa olevan turvattu, vaikka Sitran peruspääomasta tuloutettaisiin merkittävä osa valtiolle. Kohtuulliseksi osuudeksi voidaan katsoa 350 miljoonaa euroa. Tämänkin tuloutuksen jälkeen Sitran pääoma on suurempi kuin vuonna 1992, kun Nokian osakkeiden lahjoitus tehtiin.
Makera
Hallituksen kärkihankkeiden joukossa on maa- ja metsätalouteen liittyviä eriä. Makeran tase on jo noin 500 miljoonaa euroa, joten Makera selviytyy tehtävistään, vaikka sen pääomaa marginaalisesti tuloutettaisiinkin. Hallituksen esitys pääomittaa Makeraa 11 miljoonalla eurolla ei ole kannatettava, ja lisäksi Makeran taseesta voidaan tulouttaa 3 miljoonaa euroa valtiolle.
04. Osuus valtion rahalaitosten voitosta
01. Osuus Suomen Pankin voitosta
Vuonna 2014 Suomen Pankin tulos on ollut 200 miljoonaa euroa, josta kuitenkin 50 miljoonaa siirretty "yleisvaraukseen", minkä jälkeen tuotoksi on ilmoitettu 150 miljoonaa euroa. Suomen Pankin tuotot koostuvat pääasiassa setelistön ja rahapolitiikan erien korkotuotoista sekä valuuttavarannon ja muun oman rahoitusvarallisuuden sijoitustuotoista. Pankkivaltuusto on tulouttanut maaliskuussa 2015 edellisen vuoden tuloksesta 137,5 miljoonaa euroa valtiolle. Tällöin 62,5 miljoonaa euroa on jäänyt tulouttamatta, ottaen huomioon yleisvarauksen. Vuotta aiemmin tuloutus vuonna 2014 on ollut 180 miljoonaa euroa. Silloinkin yleisvaraus oli 50 miljoonaa ja sitä ei tuloutettu. Suomen Pankista annetun lain mukaan tuotosta tuloutetaan normaalisti 50 % ja 50 % jätetään Suomen Pankin taseeseen. Lain mukaan voidaan kuitenkin päättää toisin, jos se on pankin taloudellisen aseman tai vararahaston suuruuden vuoksi perusteltua. Suurempi tuloutus on perusteltu, sillä Suomen pankin tase on vahva. Tuottovaikutus on 62,5 miljoonaa euroa.
Osasto 15
LAINAT
03. Valtion nettolainanotto ja velanhallinta
01. Nettolainanotto ja velanhallinta
Sosialidemokraattien esittämien tulo- ja menoehdotusten yhteisvaikutuksena valtion nettolainanotto vähenee 332 miljoonaa euroa.