Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Från och med ingången av valperioden 2023–2026 får en riksdagsledamot 7 137 euro i arvode per månad. När en ledamot suttit minst 4 år i riksdagen stiger arvodet till 7 494 euro i månaden och efter 12 år i riksdagen till 7 993 euro i månaden. Talmannens månadsarvode är 14 448 euro och vice talmännens 11 266 euro.
Utskottsordförandena får ett extraarvode på 803 euro i månaden utöver riksdagsmannaarvodet. Ordförandena för stora utskottet, grundlagsutskottet, utrikesutskottet, finansutskottet och revisionsutskottet får ett högre arvode, 1 323 euro i månaden.
Ordföranden för finansutskottets skattedelegation och förvaltnings- och säkerhetsdelegation får ett extraarvode på 803 euro och ordförandena för de övriga delegationerna 530 euro. Det extraarvodet betalas inte ut om delegationsordföranden får extraarvode i egenskap av ordförande för utskottet.
Ordförandena för riksdagsgrupper med minst 16 ledamöter får 1 323 euro i extraarvode och ordförandena för riksdagsgrupper med 3–15 ledamöter 803 euro. Extraarvode betalas inte till ordförandena för riksdagsgrupper med en eller två ledamöter.
Arvodena är skattepliktig inkomst.
Utöver riksdagsmannaarvode får ledamöterna en kostnadsersättning den 15:e i varje månad. Den är avsedd att täcka de utgifter som förorsakas av uppdraget som riksdagsledamot. Kostnadsersättningen är skattefri inkomst. Den är beroende av ledamotens hemort.
För utskottssammanträden betalas inga särskilda mötesarvoden. Riksdagsledamöterna får inte heller någon ersättning för natt- eller veckoslutsplenum.
Beroende på ledamotens hemort är kostnadsersättningen 986,81 euro, 1 315,75 euro eller 1 809,15 euro i månaden. För ledamöter från andra valkretsar än Helsingfors och Nyland är kostnadsersättningen 1315,75 euro.
Kostnadsersättningen är 1 809,15 euro för en ledamot som utöver sin bostad i någon annan valkrets än Helsingfors eller Nyland för sitt ledamotsuppdrag har en ägar- eller hyresbostad i Helsingfors, Esbo, Grankulla eller Vanda. Ledamöter från Nylands valkrets får en kostnadsersättning på 1 315,75 euro, om deras bostad ligger längre än 30 kilometer längs allmän färdväg från Riksdagshuset. Kostnadsersättningen för ledamöter med fast bostad i huvudstadsregionen är 986,81 euro.
En riksdagsledamot ska använda den permanenta bostaden i valkretsen som sin egentliga bostad. En sommarstuga eller någon annan fritidsbostad berättigar inte till höjd kostnadsersättning.
En ny utredning om bostadssituationen måste lämnas in i början av varje valperiod. Om bostadssituationen förändras under valperioden ska förvaltnings- och serviceavdelningen underrättas om saken.
Arvodeskommissionens ordförande och dess två övriga medlemmar, av vilka ingen får vara riksdagsledamot eller tjänsteman vid riksdagen, väljs av riksdagens presidium för fyra år.
Kommissionen sammankallas av ordföranden. Kommissionen är beslutför när samtliga medlemmar är närvarande. Presidiet kan utfärda kompletterande bestämmelser om kommissionens verksamhet.
Talmanspresidiet beslutade den 10.12.2024 om utnämning av medlemmarna i riksdagens arvodeskommission för perioden 1.1.2025–31.12.2028. Till ordförande i kommissionen valdes juris kandidat Timo Laitinen och till medlemmar ekonomie doktor Tuire Santamäki-Vuori och juris doktor, agronomie- och forstmagister Pekka Vihervuori.