U-skrivelser – information till riksdagen om föreslagen EU-lagstiftning
Föreslagen lagstiftning och andra förslag inom riksdagens behörighet sänds till riksdagen i form av en s.k. skrivelse från statsrådet (U-skrivelse). Skrivelserna tas vanligen fram av det behöriga ministeriet och efter det godkänns det preliminärt av regeringens kommitté för EU-ärenden eller någon av dess sektioner. Det slutliga beslutet om innehållet i skrivelsen och om att sända skrivelsen till riksdagen fattas av regeringen i statsrådets allmänna sammanträde. Sedan skickas skrivelsen till riksdagen som officiell handling på finska och svenska.
Grundlagen säger att regeringen sedan den fått kännedom om ett förslag omedelbart ska sända förslaget till riksdagen genom en skrivelse. I regel uttrycker regeringen sin hållning inom ett par veckor. Om regeringen inte har beslutat om sin hållning när skrivelsen sänds till riksdagen, ska riksdagen informeras om regeringens hållning senast när ärendet behandlas av stora utskottet.
När en U-skrivelse kommit till riksdagen sänder riksdagens talman skrivelsen till stora utskottet eller utrikesutskottet och bestämmer då samtidigt vilket eller vilka fackutskott som ska lämna utlåtande om saken till stora utskottet eller utrikesutskottet. Plenum informeras om att en skrivelse sänts för utskottsbehandling.
Stora utskottet behandlar EU-förslaget, regeringens skrivelse om förslaget och fackutskottens utlåtanden i ärendet och uttrycker sedan sin åsikt. Utskottet kan också höra den berörda ministern, tjänstemän och andra experter innan den tar ställning.
Det vanliga sättet för stora utskottet att ta ställning är genom ett kort uttalande, som tas till utskottets protokoll. Uttalandet sänds sedan till regeringen. När saken anses ha större vikt kan stora utskottet också lämna ett skriftligt utlåtande där det motiverar sin hållning mer i detalj.
Fackutskottens utlåtanden till stora utskottet och stora utskottets utlåtanden till regeringen publiceras som riksdagshandlingar på finska och svenska. De finns dessutom i likhet med stora utskottets protokoll på riksdagens webbplats.
Regeringen och ministerierna ska också informera stora utskottet och det berörda fackutskottet om betydande ändringar i de ursprungliga förslagen. En sådan s.k. kompletterande skrivelse är särskilt viktig när de föreslagna ändringarna kräver att Finland omprövar sin ståndpunkt eller att riksdagen ändrar den tidigare godkända ståndpunkten. Det är det berörda ministeriet som skickar den kompletterande skrivelsen till riksdagen.