Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Statens revisionsverk finns i anknytning till riksdagen och är högsta externa revisionsorgan. Verket granskar skötseln av statsfinanserna och övervakar finanspolitiken och val- och partifinansieringen. Genom opartiskt revisionsarbete säkerställer verket att statens medel används lagligt och ändamålsenligt enligt riksdagens beslut och att finanspolitiken sköts på ett hållbart sätt.
Valfinansiering är enligt valfinansieringslagen (273/2009) finansiering av de kostnader för kandidaternas valkampanjer som uppkommer tidigast sex månader före och senast två veckor efter valdagen oberoende av när de betalas. En kandidats valfinansiering kan bestå av kandidatens egna medel eller lån som han eller hon har tagit upp, bidrag som kandidaten, kandidatens stödgrupp eller någon annan sammanslutning som uteslutande arbetar för att stödja kandidaten har fått och annat bidrag.
Statens revisionsverk ser till att samtliga redovisningsskyldiga lämnat redovisning enligt valfinansieringslagen och publicerar alla inkomna redovisningar. När redovisningarna har granskats, uppmanas de redovisningsskyldiga i förekommande fall att göra en ny redovisning, komplettera en redan gjord redovisning eller utreda om redovisningen är riktig och tillräcklig.
Efter att valresultatet fastställts ska den egentliga valfinansieringsredovisningen göras av de som valts till riksdagsledamöter och de som förordnats till ersättare. Valfinansieringsredovisningen inlämnas inom två månader efter att valresultatet fastställts.
Statens revisionsverk upprätthåller ett register över redovisningar för valfinansiering. I registret sparas upplysningar som gäller valfinansieringsanmälan och förhandsredovisningarna.
Valobservation är en funktion inom civil krishantering vars syfte är att säkerställa den politiska stabiliteten i ett visst land genom att stödja anordnandet av val som uppfyller kraven på fria val. Övervakningen består av fältarbete på valplatserna, registrering av iakttagelser och rapportering till ledningen för övervakningen. Ledningen sammanställer resultaten och ger ett samlat offentligt utlåtande där det ingår en allmän bedömning av hur väl valarrangemangen uppfyller de kriterier som uppställts vid övervakningen.
De mest betydande internationella aktörerna som anordnar valövervakning är Förenta nationerna (FN), Europeiska unionen (EU) och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Utöver de internationella organisationer som skapar praxis och normer för valövervakning utförs övervakning också av organisationer som är oberoende av regeringarna. Vaalit.fi – valobservation
I Finland ordnades valobservation för OSSE:s del för första gången vid 2011 års riksdagsval. (Vaalit.fi – OSSE:s valobservatörers rapport om Finlands riksdagsval blivit färdig, 21.7.2011)
Finland deltar i internationella valobservationsuppdrag. De internationella valobservationsuppdragen överfördes från utrikesministeriet till Krishanteringscentret vid ingången av 2022.