Bibliotekets chefer på 1900-talet
Axel Herman
Bergholm 1907–1949
Under Herman Bergholms era förändrades mycket. Det lilla ständerbiblioteket, ursprungligen avsett endast för lantdagsmännens bruk, utvecklades med tiden till ett stort specialbibliotek. År 1913 blev det offentligt och öppet för allmänheten. Bibliotekets namn ändrades 1907 till Finlands Landtdags Bibliotek, 1920 till Statens Centralbibliotek och 1922 till Riksdagsbiblioteket. I samband med omorganiseringen 1920 fick Bergholm titeln statsbibliotekarie. År 1931 flyttade biblioteket från Ständerhuset till Riksdagshuset.
Bergholm vinnlade sig om att utveckla biblioteket och företog därför långa studieresor i Tyskland, Österrike, Frankrike och de övriga nordiska länderna. Samarbetet mellan de nordiska parlamentsbibliotekens chefer inleddes 1922. Än i dag möts bibliotekscheferna regelbundet och i tur och ordning i varje land.
Strax innan Bergholm avgick med pension stiftades en lag om Riksdagsbiblioteket (627/1948).
Bergholm hade stort inflytande inom bibliotekssektorn och var bl.a. ordförande i samfundet Vetenskapliga Bibliotek i Finland.
Bergholms publikationer, se databasen Selma
Texter om Bergholm, se databasen Selma
Elsa
Bruun 1949–1956
Elsa Bruun började arbeta på biblioteket 1914 och utsågs 1920 till bibliotekarie. Åren 1949-1951 var hon tf. överbibliotekarie och under sina sista arbetsår, 1951–1956, ordinarie överbibliotekarie. Utnämningen var historisk i det att Bruun var den första kvinnliga chefen för ett nordiskt parlamentsbibliotek. Bruun moderniserade bibliotekets organisation, utvecklade verksamheten och gjorde biblioteket mer känt bland till exempel studerande.
Bibliotekets handledning från 1954 ger kunderna handfasta råd i ord och bild. Förutom att nya böcker lyfts fram börjar biblioteket anordna utställningar med varierande teman. Den första utställningen (1951) behandlade litteratur om olika länders budgetar.
Under vinterkriget och fortsättningskriget hade Elsa Bruun tjänstledigt för att ägna sig åt uppdraget som chef för socialministeriets barnförflyttningskommitté. Bruun ansvarade för förflyttningarna till Sverige..
Bruuns publikationer, se databasen Selma
Texter om Bruun, se databasen Selma
Henrik
Schauman 1957–1979
Under Henrik Schaumans tid blev Riksdagsbiblioteket ett framstående vetenskapligt bibliotek med inriktning på samhällsvetenskap och juridik. Schaumans egen vetenskapsgren var politisk historia, och han redigerade tillsammans med Jorma Vallinkoski Finsk historisk bibliografi. Många nyheter introducerades under Schaumans år, däribland bibliografin Statens officiella publikationer och mikrofilmningen av arkivmaterial. Dessutom fick bibliotekets informationstjänst sin början 1968, då låneexpeditionen införde en särskild rådgivningsservice.
Några av höjdpunkterna under Schaumans era var jubileumsmottagningen med över 300 gäster då biblioteket fyllde 100 år 1972 samt flytten till riksdagens nybyggnad på Auroragatan 6 år 1978.
Schauman var ytterst aktiv inom bibliotekssektorn. Bland annat var han ordförande i Nordiska vetenskapliga bibliotekarieförbundet och medverkade i Rådet för vetenskaplig information.
Schaumans publikationer, se databasen Selma
Texter om Schauman, se databasen Selma
Eeva-Maija
Tammekann 1980–1993
Eeva-Maija Tammekann var en flitig debattör som gärna diskuterade biblioteksfrågor och i synnerhet Riksdagsbibliotekets angelägenheter. Tammekann var inte främmande för tidningarnas insändarsidor. Hon såg det angeläget att medverka på bibliotekssektorns inhemska och internationella forum.
Under Tammekanns tid fick datatekniken en allt viktigare roll. År 1988 tog biblioteket i bruk den elektroniska katalogen Eki. När bibliotekssystemet och databasen Selma infördes 1992 förändrades inredningen i bibliotekssalen: kartoteken fick ge plats för datorer.
Andra viktiga händelser var att registret över behandlingen av lagförslag i riksdagen blev färdigt (1990) och att biblioteket startade ett projekt för att ta vara på tidigare eller långvariga riksdagsledamöters (riksdagsveteranernas) hågkomster. Genom en ändring av reglementet för biblioteket fick en representant för personalen från och med juli 1989 rätt att vara närvarande och yttra sig vid styrelsens sammanträden.
Tammekanns publikationer, se databasen Selma
Texter om Tammekann, se databasen Selma