Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
På Parola exercisfält i det tavastländska Hattula uppfördes för 150 år sedan en lejonstaty till minnet av Alexander II:s besök, då han iklädd Finska gardets uniform inspekterade Finlands trupper inför lantdagens öppnande 1863. Till platsen hade även skyndat senatorn Johan Vilhelm Snellman, som föreslog att kejsaren skulle utfärda ett språkreskript till minne av sitt Finlandsbesök. Snellman betonade det finska språkets betydelse och framhävde bildningens roll i främjandet av en nationell medvetenhet och en statlig verksamhet.
Enligt förordningen skulle finska språket inom tjugo år få jämbördig status med det svenska språket som rätts- och tjänstespråk. På längre sikt innebar detta att alla medborgare och deras lantdagsrepresentanter fick möjligheten driva sina ärenden på eget modersmål. Kejsaren undertecknade reskriptet genast följande dag i Tavastehus landshövdingsresidens. Vid händelsens 100-årsjubileum avtäcktes på denna byggnad en plakett till hyllning av det finska språkets rättigheter.