Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Bild: Kejsar Alexander II förklarar 1863 års lantdag öppnad (R.W. Ekman, 1863-1865).
Finland anslöts till Ryssland 1809 som storfurstendöme och tre år senare flyttades dess huvudstad från Åbo till Helsingfors, som därefter byggdes helt om med Senatstorget i dess centrum. Runt torget uppfördes nationens viktigaste offentliga byggnader enligt ritningar av C.L. Engel: Senaten, det vill säga nuvarande Statsrådsborgen, den lutherska Nikolajkyrkan, numera Domkyrkan, samt Helsingfors universitet, den bildade elitens mötesplats. Torget blev också landets centrala politiska arena, först som paradtorg för ryska trupper och sedermera som samlingsplats för både civilsamhället och politiska massrörelser.
I mitten av torget står Alexander II:s staty, som avtäcktes 1894 till minne av att hans regentperiod gav upphov till Finlands representativa folkvälde och utmynnade i ett omfattande lagstiftningsarbete. På statyns fundament står årtalet 1863. Det året öppnade nämligen kejsaren efter en paus på 54 år de finska ständernas lantdag och kungjorde att hans reformprogram hade inletts.