Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Riksdagen har under våren behandlat statsrådets två redogörelser med anknytning till förändringarna i den säkerhetspolitiska miljön och det utrikespolitiska läget. Riksdagen beslutade den 17 maj att omfatta statsrådets ståndpunkt att Finland ansöker om medlemskap i Nordatlantiska fördragsorganisationen (North Atlantic Treaty Organisation, Nato). Dessutom förutsätter riksdagen att den får aktuell information om hur behandlingen av medlemskapsansökan framskrider.
Mer om riksdagsbehandlingen av redogörelserna.
Finlands riksdag består av 200 riksdagsledamöter som väljs för fyra år i taget genom direkta val. I riksdagen hör varje riksdagsledamot till en riksdagsgrupp. För val är Finland är indelat i 13 valkretsar utgående från landskapsindelningen.
Riksdagens plenum är forumet för lagstiftning och politisk debatt. Plenum direktsänds på webben från tisdag till fredag. Torsdagens plenum inleds med en muntlig frågestund kl. 16. Allmänheten är välkommen att följa riksdagens plenum.
De beslut som riksdagen fattar förbereds i utskotten. Riksdagen har 16 permanenta fackutskott samt stora utskottet som samordar EU-frågor. Varje utskott svarar mot ett ministerium och behandlar de frågor som ingår i respektive ministeriums förvaltningsområde.
Riksdagens talman och två vice talmän leder riksdagens arbete.
Riksdagen har en stark roll i EU:s beslutsprocess.
Riksdagsledamöterna deltar i interparlamentariskt samarbete.
Bekanta dig med riksdagens verksamhet och riksdagens uppgifter.
Riksdagens viktigaste uppgift är att stifta lagar.
Statistik och rapporter om riksmöten, riksdagsledamöter och riksdagens organ.
Information om riksdagen, rättssystemet och samhället.
Riksdagsbiblioteket sammanställer informationspaket om centrala lagstiftningsprojekt.
Riksdagsdokument från 2015 och digitaliserade riksdagsdokument från 1907−2000.
Riksdagen stödjer demokratifostran genom att erbjuda läromedel för lektioner och undervisningsplanering.
Det ordnas guidade visningar i Riksdagshuset.
Information och anvisningar om mediernas arbete i riksdagen.