Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

600 finländare kommer att få delta i medborgarparlamentet

Publicerad 05-09-2023 11:20

600 finländare kommer att få delta i medborgarparlamentet

Riksdagen och universiteten testar under hösten ett nytt sätt att involvera medborgarna i beslutsfattandet. 600 finländare samlas till ett medborgarparlament för att diskutera medborgarinitiativ om bränsle- och narkotikapolitik. Alla i Finland bosatta och myndiga personer har chansen att bli inbjuden till medborgarparlamentet.

Medborgarparlamentet är en ny form av medborgerligt deltagande som utvecklar den finska demokratin. Medborgarparlamentet bygger på principerna om deliberativ demokrati. Under de senaste åren har användningen av deliberativa medborgardiskussioner ökat i snabb takt runtom i världen. Frågor så som klimatpolitik och grundläggande rättigheter har behandlats i medborgardiskussioner. Syftet med medborgarparlamentet är att bidra till informerade och genomtänkta åsikter, som kan bidra till att öka mångfalden och acceptansen i beslutsfattandet. Medborgarparlamentet organiseras av Åbo Akademi, Tammerfors universitet, Sitra, riksdagen och Stanford University.

”Riksdagen är glad att vara med i det här projektet som lyfter fram den vanliga medborgarens röst i beslutsfattandet. Vi hoppas att så många som möjligt av de inbjudna anmäler sig som frivilliga”, säger riksdagens biträdande generalsekreterare Timo Tuovinen.

Inbjudningar till Finlands första medborgarparlament har skickats ut den här veckan. De inbjudna till medborgarparlamentet har valts ut från ett slumpmässigt urval. Alla personer som är myndiga och i Finland bosatta har haft chansen att bli inbjudna.

”Totalt har 30 000 finländare fått en inbjudan och av dem väljs 600 frivilliga personer ut för att delta. Målet är att samla ett möjligast brett spektrum av åsikter och människor från hela Finland. Medborgarparlamentet är som en nation i miniatyr”, berättar professor Kimmo Grönlund.

Medborgarnas åsikter införlivas i utskottsarbetet

I medborgarparlamentet samlas en grupp vanliga medborgare under två dagar för att lyssna på experter och diskutera i små grupper. Diskussionerna kommer att följa principen för samtalsdemokrati och i diskussionerna utnyttjas Deliberative Poll®-metoden, som är utvecklad av professor James Fishkin vid Stanford University.

”Deltagarna kommer att få bekanta sig med temana för medborgarinitiativen och diskutera dem med experter och i små grupper. Syftet med medborgarparlamentet är att skapa en konstruktiv diskussionsmiljö, där alla respekteras och får komma till tals”, berättar professor Kaisa Herne.

I slutet av diskussionen kartläggs deltagarnas åsikter och resultaten överlämnas till de riksdagsutskott som behandlar medborgarinitiativen.

“Medborgarparlamentets resultat vidarebefordras till de utskott som behandlar medborgarinitiativen i fråga, vilket gör det möjligt för medborgarnas åsikter att bidra till utskottens arbete. Införandet av ett medborgarparlament i samarbete med riksdagen placerar Finland bland de länder som har experimenterat med att kombinera olika medborgarpaneler med parlamentariskt arbete på nationell nivå”, säger biträdande generalsekreterare Tuovinen.

Läs mer om medborgarparlamentet på projektets webbsida​

Kategorier
Utskott; Information om riksdagen