Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Europarådets parlamentariker samlades inför toppmötet i Reykjavik

Publicerad 15-05-2023 16:30

​Bild: Europarådets arkiv/John A Davis/Shutterstock

Europarådets parlamentariker samlades inför toppmötet i Reykjavik

​Europarådets parlamentariska församlings ständiga utskott sammanträdde på måndagen i Reykjavik på Island. Parlamentarikermötet var en förberedelse inför Europarådets toppmöte i Reykjavik den 16–17 maj.

– Toppmötet är viktigt eftersom det bara är det fjärde i ordningen i denna organisation som grundades 1949, och dess betydelse syns i att Finlands republiks president Sauli Niinistö deltar, säger Kimmo Kiljunen (sd), ordförande för Finlands delegation i Europarådet och deltagare i ständiga utskottets möte.

På basis av den information som erhållits om förberedelserna inför toppmötet är konkreta resultat att vänta.

– Av högsta prioritet kommer att vara att upprätta ett skaderegister för Ukraina. Med hjälp av det kommer Ryssland att ställas till svars såväl juridiskt som ekonomiskt för konsekvenserna av sitt anfallskrig. Dessutom kommer det ukrainska skaderegistret att tjäna som modell för liknande framtida situationer där mänskliga rättigheter och FN-stadgan kränkts, konstaterar Kiljunen.

Demokratin behöver likadana normer som de mänskliga rättigheterna

Det ständiga utskottet diskuterade på bred front de demokratiska utmaningarna och framtidens demokrati. Under diskussionerna hördes företrädare för parlament, regeringar, civilsamhället och ungdomar.

– Europarådet är en normativ organisation som på ett unikt sätt definierat rättsstaten och de mänskliga rättigheterna. Demokratin är som begrepp inte på samma sätt tydligt definierad, men det kommer göras nu genom Reykjavikdeklarationen. Det blir vid sidan om Ukrainas skadefond ett av de historiskt viktiga besluten vid toppmötet, förutspår Kiljunen.

Europarådet grundades 1949 och är kontinentens äldsta och mest omfattande organisation för politiskt samarbete och mänskliga rättigheter. Den parlamentariska församlingen består av medlemsländernas parlamentariker. Den bidrar med initiativ och rekommendationer, utifrån vilka ministerkommittén fattar beslut i ärenden.

Den parlamentariska församlingen sammanträder i franska Strasbourg fyra gånger per år. Mellan sessionsveckorna leder det ständiga utskottet arbetet. Det ständiga utskottet består av församlingens presidium samt fackutskottens, partigruppernas och de nationella delegationernas ordföranden.

Kategorier
Internationella ärenden