Stora utskottet inledde utfrågningen av sakkunniga om EU:s förberedelser inför utvidgningen onsdagen den 11 september. Behandlingen hänför sig till statsrådets utredning från i somras (E 46/2024 rd). Stora utskottet ger sitt utlåtande om ärendet senare på hösten.
Statsrådet betonar att utvidgningspolitiken i det nuvarande geopolitiska läget måste ses som en integrerad del av förbättringen av säkerheten i EU och kandidatländerna.
Statsrådet anser att EU bör vara en starkare geopolitisk aktör, eftersom Rysslands anfallskrig mot Ukraina i kombination med den skärpta stormaktskonkurrensen snabbt, betydande och långvarigt har förändrat Europas säkerhetspolitiska miljö. EU:s globala handlingsförmåga bör granskas på ett övergripande sätt och utvecklas konsekvent.
Statsrådet inser den kommande utvidgningens särskilda betydelse för EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Finland betonar att det enligt den nuvarande bedömningen krävs tillräckligt långa övergångstider och en anpassning av systemet med jordbruksstöd till den nya situationen för att man ska kunna uppnå en balanserad lösning som bidrar till den globala livsmedelssäkerheten.
Statsrådet konstaterar att det i och med eventuella nya medlemsstater skulle komma en grupp medlemsstater med betydligt mindre välstånd än för närvarande och att sammanhållningspolitikens geografiska tyngdpunkt i allt högre grad skulle förskjutas till östra Europa. Vid moderniseringen av sammanhållningspolitiken och dess tilldelningskriterier bör vikten av områdena längs EU:s yttre gränser betonas ytterligare.
Stora utskottet har ansett det viktigt att Finland aktivt påverkar EU:s förberedelser inför kommande utvidgningar
Utvidgningen kommer att få stora konsekvenser både för unionens budget och för många politikområden, särskilt jordbruket och regionalpolitiken. Man bör också säkerställa beslutsförmågan i en utvidgande union. Stora utskottet har därför ansett det viktigt att Finland aktivt och i tid deltar i diskussionen om EU:s interna förberedelser inför kommande utvidgningar (StoUU 13/2023 rd).
Stora utskottet gav den 12 juni sitt utlåtande till statsrådet om förhandspåverkan på EU:s nästa budgetram. Där konstaterade utskottet att utvidgningen är ett strategiskt intresse för EU och att de framtida budgetramarna därför bör innehålla tillräckliga resurser för att täcka utvidgningens behov (StoUU 5/2024 rd).
Stora utskottet gav den 17 maj sitt utlåtande om Finlands viktigaste mål för EU:s valperiod 2024–2029. Stora utskottet anser att en lyckad utvidgning av EU skulle stärka unionens egen säkerhet, globala ställning och ekonomiska välfärd och främja demokratin, rättsstatsutvecklingen och tillgodoseendet av de grundläggande fri- och rättigheterna. För de länder som deltar i processen måste man kunna erbjuda en trovärdig utsikt för anslutning till EU, förutsatt att de har förbundit sig att uppfylla de uppställda villkoren. Stora utskottet anser att frågan om hur en effektiv verksamhet och beslutsförmåga ska tryggas i den utvidgade unionen är ytterst viktig (StoUU 3/2024 rd).