Senast publicerat 25-08-2022 16:09

Skriftligt spörsmål SS 435/2022 rd 
Sandra Bergqvist sv m.fl. 
 
Skriftligt spörsmål om krävande specialomsorgstjänster på svenska

Till riksdagens talman

Vid årsskiftet flyttas social- och hälsovården över till de nya välfärdsområdena och beredningen är i full gång. En fråga som väckt diskussion är hur krävande specialomsorgstjänster på svenska ska produceras framöver. 

I Nyland har Kepa Uusimaa föreslagit att både den svenskspråkiga och finskspråkiga medicinska expertisen för krävande specialomsorgstjänster centreras till HUS-sammanslutningen. En sådan åtgärd skulle leda till att de svenskspråkiga expertteam som idag arbetar vid Kårkulla samkommun skulle upplösas. Förslaget är lagstridigt och beaktar inte de specifika strukturer som byggts upp kring vården och stödtjänsterna på svenska för personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga. 

I 39 § i 612/2021 lag om ordnande av social- och hälsovård föreskrivs om de samarbetsavtal som ska göras upp mellan de tvåspråkiga välfärdsområdena. Syftet med samarbetsavtalen är att tillgodose de språkliga rättigheterna och lagparagrafen är formulerad så att det ska vara möjligt för de expertteam som idag fungerar inom Kårkulla att fortsätta sitt arbete i sin nuvarande form, där också medicinsk expertis ingår. 

Syftet med lagen är att säkerställa ett tillräckligt befolkningsunderlag för särskilt krävande svenskspråkiga specialtjänster och säkerställa det kompetens- och utvecklingsarbete som krävs för dessa. Kepa Uusimaas förslag går mot andan i rådande lag och riskerar splittra upp det mångprofessionella expertkunnande som redan finns koncentrerat vid Kårkulla samkommun. I den nyaste versionen av lagen om ändring av lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda har det tagits in tillägg angående specialvårdens roll och därmed har man vid social- och hälsoministeriet på tjänstemannanivå inte direkt sett problem med Kepa Uusimaas förslag. 

När det gäller krävande specialomsorgstjänster går det inte att utgå från att svenskspråkiga tjänster kan produceras och ordnas på samma sätt som motsvarande finskspråkiga tjänster. Den svenskspråkiga expertisen är begränsad och kräver därför särskilda lösningar för att den ska vara tillgänglig för de personer som behöver den. Just nu råder det stor oro bland klienter, anhöriga och personal över hur vården kommer se ut efter årsskiftet. 

Kläm 

Med hänvisning till 27 § i riksdagens arbetsordning ställer vi följande spörsmål till den minister som saken gäller:

Varför ger ministeriet ett utlåtande som går stick i stäv med befintlig lag och den politiska viljan i riksdagen och 
vilka åtgärder kommer man att vidta för att trygga att beredningen framskrider enligt befintlig lagstiftning? 
Helsingfors 25.8.2022 
Sandra Bergqvist sv 
 
Veronica Rehn-Kivi sv