Allmänt
Regeringen föreslår att sametingslagen (974/1995) och strafflagen (39/1889) ändras. Syftet med översynen av sametingslagen är att skydda och främja tillgodoseendet av samernas självbestämmanderätt samt att förbättra verksamhetsförutsättningarna för samernas språkliga och kulturella autonomi samt för sametinget. Förslagen handlar om tillgodoseendet av internationella människorättsförpliktelser och om den nationella lagstiftarens skyldighet enligt 22 § i grundlagen att trygga tillgodoseendet av de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna. I synnerhet är det fråga om fullgörandet av skyldigheterna i 1966 års konvention om medborgerliga och politiska rättigheter, som Finland ratificerat, liksom i konventionen om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering från 1965. Dessutom ska avgörandena gällande Finland från de organ som övervakar de här konventionerna fullföljas.
Sametingslagen måste ses över för att trygga det samiska urfolkets självbestämmanderätt och sametingets funktionsförmåga. Den gällande lagen har lett till kränkningar av de mänskliga rättigheterna som konstaterats av övervakningsorganen för människorättskonventionerna. Finland är skyldigt att råda bot på kränkningarna.
Riksdagen har under flera valperioder behandlat en reform av sametingslagen. Under förra valperioden behandlades en regeringsproposition (RP 274/2022 rd) som till sina centrala delar motsvarar den nu aktuella propositionen. Sametinget har godkänt både den proposition som behandlades förra valperioden och innehållet i den aktuella propositionen, som utarbetats utifrån den tidigare propositionen.
Skyldighet att undanröja kränkningar av de mänskliga rättigheterna
FN:s kommitté för mänskliga rättigheter publicerade den 1 februari 2019 två avgöranden som gällde Finland i fråga om klagomål som gällde godkännande till vallängden för sametinget (CCPR/C/124/D/2668/2015 och CCPR/C/124/D/2950/2017). I avgörandena konstateras att Finland kränkt artikel 25 (bl.a. valrättigheter) i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, separat eller tillsammans med artikel 27 (minoriteters rättigheter) och tolkad i ljuset av artikel 1 om folkens rätt till självbestämmande. I sitt avgörande lade kommittén vikt vid samernas självbestämmanderätt med tanke på deras ställning och medlemskap i samesamfundet. Kommittén betonade att Finland bör omvärdera 3 § i sametingslagen och är skyldigt att vidta alla behövliga åtgärder för att förhindra motsvarande rättskränkningar i fortsättningen.
I avgörandet av FN:s rasdiskrimineringskommitté den 13 juni 2022 (CERD/C/106/D/59/2016) konstateras det att Finland kränkt artikel 5 c i konventionen om avskaffandet av alla former av rasdiskriminering (FördrS 37/1970) om de klagandes politiska rättigheter, såsom rätten att delta i val. Kommittén anser att högsta förvaltningsdomstolen har tagit upp personer i vallängden ”på grundval av en helhetsbedömning” utan att visa att de skulle ha uppfyllt något av de objektiva kriterierna i 3 § i sametingslagen. Kommittén anser att HFD:s avgöranden på ett konstlat sätt kunnat ändra de röstberättigade i val till sametinget, vilket har påverkat sametingets förmåga att genuint företräda samerna och deras intressen. HFD:s beslut hade enligt kommittén kränkt de klagandes rätt att som samiskt urfolk bestämma kollektivt om sametingets sammansättning och ta del i allmänna angelägenheter. Kommittén rekommenderar att Finland i brådskande ordning inleder genuina förhandlingar för att se över 3 § i sametingslagen. Detta i syfte att se till att kriterierna för rösträtt vid val till sametinget fastställs med respekt för samernas rätt att ge sitt fria och informerade förhandssamtycke i frågor som gäller deras medlemskap och politiska deltagande.
Genom att ratificera och sätta människorättskonventionerna i kraft nationellt har Finland för sin del förbundit sig att iaktta de preciseringar av konventionernas innehåll som ingår i övervakningsorganens avgöranden och andra ståndpunkter.
Med tanke på bedömningen av den föreslagna regleringen är det också av betydelse att den folkrättsliga utvecklingen under de senaste decennierna har börjat betona urfolkens rätt att själva bestämma vem som hör till urfolket, det vill säga så kallad gruppidentifikation. Propositionen återger ingående denna rättsutveckling.
Sametinget ska väljas bland samerna och det ska ha legitimitet bland samerna. Därför bör samernas egen uppfattning om grunderna för bestämmande av rösträtt och valbarhet stå i centrum när regleringen ses över till denna del. Innehållet i det nya förslaget om upptagning i vallängden har godkänts av en betydande majoritet av sametinget genom omröstning.
För att avgöra vilka som hör till samerna som urfolk och vilka som har rätt att delta i valet till sametinget måste Finland iaktta sina folkrättsliga skyldigheter, vilka preciseras av ställningstagandena från övervakningsorganen för konventionerna. Sametinget har upprepade gånger uttryckt sin ståndpunkt att det så kallade lappkriteriet, som kompletterar självidentifikationen, gör det möjligt att anteckna också andra än samer i vallängden. Därför måste lappkriteriet strykas ur lagen. Med beaktande av övervakningsorganens ståndpunkter är det ostridigt att detta är Finlands folkrättsliga skyldighet. Eftersom Finlands internationella människorättsförpliktelser bestämmer miniminivån på skyddet för de grundläggande fri- och rättigheterna enligt grundlagen, utgör detta också ett krav som ställs i grundlagens 17 § 3 mom. (det samiska urfolkets rätt att bevara och utveckla sitt språk och sin kultur) och 121 § 4 mom. (samernas kulturella autonomi).
Propositionen behandlar ingående och på behörigt sätt förslagens förhållande till internationella människorättskonventioner som är förpliktande för Finland och redogör ingående för övervakningsorganens avgöranden och annan tolkningspraxis. I propositionen bedöms dessutom alternativa sätt att genomföra de centrala målen med avseende på människorättskonventionerna och grundlagen. Det finns ingenting att anmärka på i propositionsmotiven till denna del och dessa synpunkter är centrala också med tanke på arbetslivs- och jämställdhetsutskottets ansvarsområde.
Rätt att bli antecknad i vallängden
Det föreslås att bestämmelsen om definition av same (3 §), som gäller rätt att rösta i val till sametinget, ses över så att det uttryckligen är fråga om antecknande av en person i vallängden för sametingsvalet, dvs. om rösträtt i val till sametinget, och inte om vem som över huvud ska betraktas som same. Samernas rätt att som urfolk själv definiera vem som är same, dvs. så kallad gruppidentifikation, stärks genom att de objektiva förutsättningarna för att antecknas i vallängden revideras på ett sätt som utarbetas tillsammans med sametinget.
Som det står i propositionen kan sametingslagens definition av same anses problematisk framför allt i fråga om det så kallade lappkriteriet, alltså till den del som det är fråga om efterkommande till personer som har antecknats som fjäll-, skogs- eller fiskelapp i jordeböckerna eller uppbörds- och mantalslängderna. ”Lapp” hänvisade i gamla handlingar till näringen, dvs. till dem som betalade lappskatt, inte till etnicitet. I dessa handlingar finns också antecknade sådana som inte var samer men som bodde i det som nu är samernas hembygdsområde, och en anteckning i dessa handlingar bevisar därmed inte nödvändigtvis i sig att en person är av samisk släkt.
När den gällande sametingslagen stiftades fanns det planer på att 1875 års förteckningar, om vilka det var meningen att närmare bestämmelser skulle utfärdas genom förordning, skulle bli det första myndighetsregister som skulle beaktas vid tillämpningen av ”lappkriteriet”. Enligt motiveringen till den regeringsproposition som ledde till att lagen stiftades kan bevissvårigheterna öka på ett oskäligt sätt och sökandens verkliga samhörighet med det samiska folket ifrågasättas, om äldre längder än så ska beaktas (RP 248/1994 rd, s. 24). Grundlagsutskottet ansåg dock inte att lagen enligt normala tolkningsregler ger rätt till den möjlighet som nämns i propositionen att det kunde stadgas genom förordning att längderna från 1875 uteslutande vore de myndighetsregister som avses i lagen. Utskottet såg det inte heller som ändamålsenligt att lagen på denna punkt kompletteras med bemyndiganden att utfärda förordning. (GrUB 17/1994 rd, s. 2). ”Lappkriteriet” togs inte in i lagen i syfte att individens samestatus skulle härledas ur en avlägsen förfader, utan som komplement till det språkliga huvudkriteriet. Då kunde vallängden också omfatta personer i vilkas släkt det samiska språket nyligen hade gått förlorat.
Enligt propositionen ska "lappkriteriet" slopas eftersom det lett till tolkningsproblem. Förslaget är välkommet och viktigt för att eliminera de kränkningar av de mänskliga rättigheterna som konstaterats av internationella övervakningsorgan.
Utöver slopandet av lappkriteriet föreslås det att det viktigaste kriteriet med tanke på den samiska kulturen, språkkriteriet, ändras genom att ytterligare en generation ska börja omfattas av bestämmelsen. Därmed kommer kriteriet enligt punkten i fortsättningen att vara att personen själv eller åtminstone någon av hans eller hennes föräldrar, far- eller morföräldrar eller far- eller morföräldrarnas föräldrar har lärt sig samiska som första språk.
Som ett primärt bevis på språkkunskap betraktas även i fortsättningen den folkräkning som nordiska samerådets finska sektion genomförde 1962, enligt vilken en persons språk är antingen nordsamiska, enaresamiska eller skoltsamiska. Som det står i propositionen är denna förteckning dock inte fullständig och därför kan en sökande eller person vars ansökan baserar sig på första språk också med stöd av någon annan tillförlitlig utredning visa att han eller hon har lärt sig samiska som första språk.
Sametinget som det organ som ansvarar för samernas självbestämmanderätt är i den bästa ställningen att bedöma vilket språk en person lärt sig först på grundval av en eventuellt annan tillförlitlig utredning som inlämnats till det.
Vallängden ska upprättas på nytt utifrån de reviderade kriterierna för ansökan om att bli antecknad i vallängden. Det föreslås att efterkommandekriteriet, dvs. möjligheten att bli införd i vallängden på grund av att en förälder finns upptagen i vallängden, ses över så att en förutsättning blir att åtminstone en av personens föräldrar är eller har varit antecknad som röstberättigad vid val till sametinget som ordnats den 1 januari 2027 eller senare. Med förälder avses på motsvarande sätt som i 1 punkten en persons biologiska föräldrar eller adoptivförälder.
En förälder som varit antecknad i vallängden före 2027 ger inte en person rätt att bli antecknad i vallängden. Grunden för tidsgränsen är att efter ikraftträdandet av den nya lagen upptas personer i vallängden med stöd av den nya lagen, och en tidigare anteckning i vallängden ger inte en person rätt att i fortsättningen bli antecknad i vallängden förbi de kriterier för rösträtt som föreskrivs i den föreslagna lagen. Sålunda är det inte heller motiverat att ge personens barn motsvarande rätt.
Både arbetslivs- och jämställdhetsutskottet, jord- och skogsbruksutskottet och ekonomiutskottet, som var utlåtandeutskott under förra och denna period, hann uttala sig om ärendet redan under förra valperioden. Grundlagsutskottet, som är betänkandeutskott, hann dock inte färdigställa sitt betänkande, så propositionen förföll vid valperiodens utgång. Men grundlagsutskottet hann ingående behandla propositionen, som till största delen helt och hållet motsvarade den aktuella propositionen, redan under förra valperioden. De sakkunniga i statsförfattningsrätt som grundlagsutskottet då hörde var så gott som eniga om att förslagen när det gällde att revidera lagens 3 §, rätten att bli antecknad i vallängden, slopandet av det så kallade lappkriteriet och omarbetningen av vallängden inte innehöll konstitutionella problem i fråga om jämlikhet eller andra grundläggande fri- och rättigheter och mänskliga rättigheter. Däremot behövs de föreslagna ändringarna särskilt för att uppfylla internationella människorättsförpliktelser som är bindande för Finland. Propositionen har till dessa delar utarbetats omsorgsfullt och det finns inget att anmärka på den i fråga om likabehandlingen eller arbetslivs- och jämställdhetsutskottets ansvarsområde.
Ändringssökande och diskriminering
Sökandet av ändring i ärenden som gäller antecknande i vallängden revideras så att en självständig och oberoende besvärsnämnd ska vara första ordinarie besvärsinstans. Ändring i dess beslut söks hos högsta förvaltningsdomstolen, om den beviljar besvärstillstånd. Som det står i propositionen ökar detta samernas självbestämmanderätt i en sak som hör till rättens kärna, dvs. ärenden som gäller medlemskap i urfolket.
Rättsskyddet beaktas genom att det säkerställs att besvärsnämnden är självständig och oberoende samt så att det är möjligt att överklaga besvärsnämndens beslut hos högsta förvaltningsdomstolen, om högsta förvaltningsdomstolen beviljar besvärstillstånd. Högsta förvaltningsdomstolen kan behandla fortsatta besvär, om det med avseende på lagens tillämpning i andra liknande fall eller med hänsyn till en enhetlig rättspraxis är av vikt att högsta förvaltningsdomstolen prövar ärendet och i ansökan om besvärstillstånd har framförts ett motiverat påstående om att besvärsnämndens beslut grundar sig på diskriminering eller uppenbar lagstridighet. Att bedömningen av diskriminering framhävs i fråga om högsta förvaltningsdomstolens roll är värt att notera med tanke på likabehandlingen och arbetslivs- och jämställdhetsutskottets ansvarsområde.