Senast publicerat 13-09-2024 15:24

Utlåtande StoUU 6/2024 rd B 2/2024 rd Stora utskottet Regeringens årsberättelse 2023

Till revisionsutskottet

INLEDNING

Remiss

Regeringens årsberättelse 2023 (B 2/2024 rd): Ärendet har remitterats till stora utskottet för utlåtande till revisionsutskottet. Tidsfrist: 20.9.2024. 

Sakkunniga

Utskottet har hört 

  • specialsakkunnig i EU-ärenden Eeva Kaunismaa 
    statsrådets kansli.

UTSKOTTETS ÖVERVÄGANDEN

(1) Stora utskottet noterar att regeringens årsberättelse 2023 innehåller ett ställningstagande som godkänts på förslag av stora utskottet SRR 7/2020 rd — RSk 36/2021 rd (redogörelse om EU-politiken 2021): Riksdagen förutsätter att statsrådet har beredskap att föregripande påverka särskilt innehållet i kommissionens lagstiftningsinitiativ och att tillräckliga resurser avdelas för detta arbete. 

(2) Stora utskottet anser att de processuella åtgärder för att effektivisera det proaktiva påverkansarbetet i EU som vidtagits med anledning av uttalandet är tillräckliga och att uttalandet kan strykas. Enligt utredning till stora utskottet har statsrådet i sitt principbeslut i december 2023 fastställt en systematisk process för proaktiv påverkan, där Finlands spetsprioriteringar för proaktiv påverkan i EU regelbundet identifieras och vid behov uppdateras både tväradministrativt och på ministerienivå. 

(3) Stora utskottet anser att statsrådets riktlinje att det för att möjliggöra påverkan i rätt tid och riksdagens deltagande alltid upprättas E-skrivelser om riktlinjerna för det proaktiva påverkansarbetet i fråga om statsrådets huvudprioriteringar är motiverad. Stora utskottet välkomnar att statsrådet har beredskap att lämna E-skrivelser till riksdagen också om sina andra centrala riktlinjer för proaktiv påverkan. Stora utskottet anser det vara viktigt att det också i sådana situationer har faktiska möjligheter att påverka innehållet i ståndpunkterna om det proaktiva påverkansarbetet. 

(4) Stora utskottet upprepar sin ståndpunkt i sitt utlåtande StoUU 3/2024 rd om att de förfaranden som används vid statsrådets strategiska planering måste trygga riksdagens påverkningsmöjligheter på behörigt sätt och att riksdagen har möjlighet att påverka tillräckligt regelbundet. Det är viktigt att de centrala linjerna för påverkansarbetet i enlighet med principbeslutet utformas i samverkan mellan statsrådet och riksdagen. Det motsvarar syftet med grundlagens bestämmelser om riksdagens deltagande i beredningen av Finlands ställningstaganden i EU-ärenden. På motsvarande sättmåste resultatet av påverkan och den politik som bedrivits kunna utvärderas regelbundet (punkterna 107 och 109–110 i utlåtandet). 

FÖRSLAG TILL BESLUT

Stora utskottet föreslår

att revisionsutskottet beaktar det som sägs ovan
Helsingfors 13.9.2024 

I den avgörande behandlingen deltog

1 vice ordförande 
Laura Huhtasaari saf 
 
medlem 
Sanna Antikainen saf 
 
medlem 
Juho Eerola saf 
 
medlem 
Ritva Elomaa saf 
 
medlem 
Timo Harakka sd 
 
medlem 
Teemu Keskisarja saf 
 
medlem 
Terhi Koulumies saml 
 
medlem 
Mika Lintilä cent 
 
medlem 
Helena Marttila sd 
 
medlem 
Susanne Päivärinta saml 
 
medlem 
Onni Rostila saf 
 
medlem 
Saara-Sofia Sirén saml 
 
medlem 
Sinuhe Wallinheimo saml 
 
medlem 
Eerikki Viljanen cent 
 
ersättare 
Aleksi Jäntti saml 
 
ersättare 
Pia Lohikoski vänst 
 
ersättare 
Jani Mäkelä saf 
 
ersättare 
Anders Norrback sv 
 
ersättare 
Martin Paasi saml 
 
ersättare 
Mika Poutala kd 
 
ersättare 
Mika Riipi cent 
 
ersättare 
Ville Skinnari sd. 
 

Sekreterare var

utskottsråd Anna Sorto.