Yleiskokous kokoaa yhteen yli 300 parlamentaarikkoa
Parlamentaariseen yleiskokoukseen osallistuu yli 300 jäsenmaiden parlamenttien valitsemaa edustajaa. Maiden edustajamäärä määräytyy väkiluvun perusteella. Etyjin 57 osallistujavaltiosta yksi eli Vatikaani ei osallistu parlamentaariseen yleiskokoukseen, koska Vatikaanissa ei ole parlamenttia.
Parlamentaarisen yleiskokouksen tehtävänä on muun muassa seurata Etyjin tavoitteiden toteutumista, keskustella Etyjin ministerineuvostossa ja huippukokouksissa käsiteltävistä aiheista, tukea demokraattisten instituutioiden toimintaa ja edistää konfliktien rauhanomaista ratkaisua. Se antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle. Täysistunnoissa hyväksytyillä julkilausumilla se ottaa kantaa ajankohtaisiin kansainvälisen politiikan tapahtumiin.
Parlamentaarinen yleiskokous kokoontuu täysistuntoon kerran vuodessa heinäkuussa. Istunnon valitsema puheenjohtaja edustaa yleiskokousta istuntojen välillä. Ilkka Suominen toimi yleiskokouksen puheenjohtajana 1992–1994 ja Ilkka Kanerva 2014–2016. Suomi on järjestänyt parlamentaarisen yleiskokouksen istunnon kahdesti 1993 ja 2015.
Toiseksi tärkein istuntomuoto ovat talvi- ja syysistunnot, joista ensimmäiset järjestettiin vuonna 2002. Talvi- ja syysistunnoissa kokoontuvat pysyvä komitea ja kolme sääntömääräistä komiteaa.
Yleiskokous valitsee vuosittaisessa täysistunnossaan itselleen puheenjohtajan sekä yhdeksän varapuheenjohtajaa. Yleiskokouksen puheenjohtaja valitaan vuodeksi kerrallaan ja hän voi tulla uudelleen valituksi kerran. Varapuheenjohtajien toimikausi on kolme vuotta.
Yleiskokouksen pysyvään komiteaan (Standing Committee) kuuluvat puheenjohtajiston jäsenten lisäksi jäsenmaiden valtuuskuntien puheenjohtajat sekä komiteoiden toimihenkilöt. Sen tehtävä on valmistella yleiskokouksen istunnossa käsiteltäviä asioita, ja tarpeen vaatiessa se voi hyväksyä kiireellisiä poliittisia kysymyksiä koskevia päätöslauselmia.
Sääntömääräisiä komiteoita (General Committees) on kolme: poliittisia ja turvallisuuskysymyksiä käsittelevä komitea; talous-, tiede-, teknologia- ja ympäristökomitea sekä ihmisoikeus-, demokratia- ja humanitaaristen kysymysten komitea. Lisäksi yleiskokouksen puheenjohtaja voi perustaa määräaikaisia (ad hoc) komiteoita ja työryhmiä käsittelemään ajankohtaisia kysymyksiä sekä nimetä erityisedustajia.
Yleiskokouksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, rahastonhoitaja, kunniapuheenjohtaja ja komiteoiden toimihenkilöt muodostavat yhdessä yleiskokouksen puheenjohtajiston (bureau).
Tiedonkulku yleiskokouksen ja muiden Etyjin toimielinten välillä varmistetaan muun muassa siten, että Etyjin pysyvän neuvoston puheenjohtaja ja johtavat virkamiehet osallistuvat täysistuntoihin. Yleiskokouksen puheenjohtajalla on vastaavasti puheenvuoro pysyvän neuvoston kokouksessa.
Etyjin kuusi virallista kieltä ovat englanti, espanja, italia, ranska, saksa ja venäjä.