Kansainvälinen oikeusjärjestelmä
Kansainvälinen oikeus on valtioiden kansallisista oikeusjärjestelmistä erillinen, hierarkkisesti korkeammalla tasolla oleva oikeusjärjestelmä. Kansallinen oikeus ei voi olla ristiriidassa niiden kansainvälisen oikeuden normien kanssa, joihin valtio on sitoutunut.
Kansainvälinen oikeus on kuitenkin luonteeltaan erilaista kuin kansallinen oikeus. Ensinkin kansallisessa oikeudessa erotellaan lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovalta ja lakien noudattamiseen on yleensä tehokas pakotejärjestelmä. Kansainvälisessä oikeudessa sekä lainsäätäjinä että toimeenpanijoina sen sijaan toimivat valtiot ja niiden perustamat kansainväliset järjestöt, eikä kansainväliseen oikeusjärjestelmään kuulu valtioiden yläpuolista toimeenpanevaa tahoa.
Kansainvälisen oikeuden pakotejärjestelmät eivät yleensä olekaan yhtä tehokkaita kuin kansallisissa oikeusjärjestelmissä. Monien kansainvälisten sopimusten myötä on kuitenkin luotu erilaisia valvonta- ja riidanratkaisumenettelyjä ja -elimiä, kuten Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukainen mahdollisuus viedä ihmisoikeusrikkomus Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsiteltäväksi tai Yhdistyneiden kansakuntien merioikeusyleissopimukseen liittyviä kiistoja ratkova kansainvälinen merioikeustuomioistuin, International Tribunal for the Law of the Sea (ITLOS).
Kansainvälisen oikeuden sääntöjen noudattamisen tehostamiseksi onkin perustettu lukuisia kansainvälisiä tuomioistuimia. Näistä merkittävimpiä ovat osa YK-järjestelmää oleva valtioiden välisiä kiistoja ratkova International Court of Justice (ICJ), mistä voit lukea lisää Eduskunnan kirjaston YK-tietopaketin ICJ:tä koskevasta osiosta, sekä vuonna 2002 toimintansa aloittanut International Criminal Court (ICC), joka toimivaltansa puitteissa voi tuomita henkilöitä, jotka ovat syyllistyneet vakaviin kansainvälisiin rikoksiin, esimerkiksi sotarikoksiin tai rikoksiin ihmisyyttä vastaan.
Laajin toimivalta kansainvälisellä areenalla on kuitenkin YK:n turvallisuusneuvostolla, joka voi päättää erilaisista toimista kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden takaamiseksi. Turvallisuusneuvostosta ja YK:n roolista laajemmin voit lukea lisää Eduskunnan kirjaston YK-tietopaketista.
Erilaisten organisaatioiden ohella kansainvälisen sääntöjen noudattamisessa merkittävä rooli on myös erilaisilla pakotteilla, joilla valtiot tai kansainväliset organisaatiot voivat painostaa kansainvälisen oikeuden normeja rikkovia valtioita noudattamaan yhteisiä sääntöjä.